sad možda idem malo u off topic, ali eto da napišem nešto još o ja-porukama što me svrbi odavno
Ja-poruke nije izmislio Juul, to je stara stvar koja se uči na praktički svim radionicama na temu socijalnih i komunikacijskih vještina. I super su one, i ja ih isto primjenjujem tj često komuniciram tako spontano, a vrlo rijetko na razini ti si ovakav/onakav. Međutim, često mi se čini da ljudi na radionicama od njih očekuju čuda koja im nitko nije obećao. To što koristiš ja-poruke ne znači da će se svi svinuti tvojim željama i granicama. A ja sam svojedobno skovala i izraz "nasilje ja porukama", jer recimo u civilnom društvu i određenim strukama ljudi su to učili milijun puta i kao koriste u komunikaciji, a ponekad je u pozadini vrlo agresivan stav, koji iscuri neverbalno, a ponekad sam se iskreno osjećala emocionalno ucijenjeno nečijim ja-porukama, kao on se sad tu osjeća ovako ili onako zbog mog ponašanja i ja bih ga trebala promijeniti bez propitivanja, jer osoba je izrazila svoje osjećaje i očito je onda u pravu.

Odgovori s citatom