Page 10 of 80 FirstFirst ... 891011122060 ... LastLast
Results 451 to 500 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #451
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Eventualno mozes zamrznuti u plasticnoj posudi odmah u utorak.

  2. #452
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Ili mozda mozes peci neke kremaste "bozicne": karamelsnite, stanglice od ljesnjaka s cokoladom i sl.

  3. #453

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    htjela sam biti lijena i ne praviti dvaput, a računam da će dio ostati
    ja bih onda radje bila gost u utorak
    Last edited by aleksandra70vanja; 09.03.2015 at 06:25.

  4. #454
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,463

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    htjela sam biti lijena i ne praviti dvaput, a računam da će dio ostati
    Kaj, ja onda navratim u srijedu?

  5. #455
    Rebbeca's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Zagorje zeleno
    Posts
    871

    Default

    Ako radim kruh sa dijelom raženog brašna, trebam li ga prije "pofuriti" kao kukuruzno, ili ne?

  6. #456
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Rebbeca View Post
    Ako radim kruh sa dijelom raženog brašna, trebam li ga prije "pofuriti" kao kukuruzno, ili ne?
    Ne treba.

  7. #457
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    gosti od utorka ne bi bili sretni
    samo ću primijetiti da će gosti od petka bit' u puno nezahvalnijoj poziciji, da ne govorim da ćeš im uvalit' već načetu tortu

  8. #458

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Pitanje - sto moze zamijeniti incune u jelu?
    ... Kao primjer navodim umak za tjesteninu koji se sastoji od parmezana, badema, bosiljka, rajcica i - incuna.
    Nadam se da ce se javiti cure koje kuhaju egzoticnija jela (sasa, zhang...)
    Nisam ni blizu Sasine kategorije, u mojim nemaštovitim kombinacijama obavezno dodje senf i/ili kapare.

  9. #459
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Da, i MM mi je predlozio kapare, a ja ne znam kakav bi okus incuna uopce trebao biti (zadnji put sam ribu jela - prisilno - u predskolskoj dobi, a ta incuni nisu bili in).

    Netko je predlozio susene rajcice, nemam ih pri ruci. Ali mogla bi ih napraviti da imam za ubuduce...

  10. #460
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    velike tajne malih majstora kuhinje,
    ako je riječ o slanim inćunima, onda prevladava okus soli.

  11. #461
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    A da ubacis prsut umjesto incuna? Slan je i fin.
    Slani incuni su toliko slani da sol vise ni ne osjecam, osjecam onu gorcinu soli.

  12. #462
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    A da jednostavno samo malo više posolim?

    Mogla bih pršut, mada će to i dijete jesti, ali čisto malo za okus..

  13. #463

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    mozda bi i masline bile dobre kombinacija

  14. #464
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Ili mozda mozes peci neke kremaste "bozicne": karamelsnite, stanglice od ljesnjaka s cokoladom i sl.
    ne podudara mi se s kategorijom "lijena sam"

    Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Kaj, ja onda navratim u srijedu?
    može, i to bez zafrkancije

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ja bih onda radje bila gost u utorak
    Quote Originally Posted by Forka View Post
    samo ću primijetiti da će gosti od petka bit' u puno nezahvalnijoj poziciji, da ne govorim da ćeš im uvalit' već načetu tortu
    neće. bit će i gosti od petka namireni, ali ih je puno u kategoriji "ne volim kolače od sira/voća/..." pa ću njima pravit nešto čokoladno, ali sam mislila ponuditi i ovo ako ostane.

  15. #465
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    ne podudara mi se s kategorijom "lijena sam"
    Ma imaš i tu jednostavnih. Ako imaš Vučetićku, pogledaj si Lurdske štapiće. To je baš jednostavno, ako imaš oraha.

    Al dosta ovisi o navikama. Meni se ne da raditi tijesto od keksa. Lakše mi je izmiksati biskvit i dodati putar i prašak za pecivo za neku podlogu, a imam osjećaj da je zdravije jer nema konzervanse.

  16. #466
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Ma imaš i tu jednostavnih. Ako imaš Vučetićku, pogledaj si Lurdske štapiće. To je baš jednostavno, ako imaš oraha.

    Al dosta ovisi o navikama. Meni se ne da raditi tijesto od keksa. Lakše mi je izmiksati biskvit i dodati putar i prašak za pecivo za neku podlogu, a imam osjećaj da je zdravije jer nema konzervanse.
    Tijesto od keksa mi je gotovo za ravno 2 minute s pažljivim utapkavanjem u padelu. Bzzzz u blenderu i milina. A za konzervanse se ne brinem onih pet puta godišnje kad radim kolače.

  17. #467
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    Tijesto od keksa mi je gotovo za ravno 2 minute s pažljivim utapkavanjem u padelu. Bzzzz u blenderu i milina. A za konzervanse se ne brinem onih pet puta godišnje kad radim kolače.

  18. #468
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Opet ja sa svojim Jamie Oliver eskapadama Dakle, kuhala sam prvi put englesku kremu (custard), ali čini mi se da je prerijetka ispala. Mjerila sam termometrom, temperatura je bila 81 stupanj, tada sam je skinula s vatre. Također, ostajao je čist trag na žlici kada bih prošla prstom. Stavila sam je na hlađenje, ali i dalje mi je prevodenasta, nije onako lijepo gusto tečna. I puno mi se jaja osjete, i mirisom i okusom :sad:

    Gdje sam pogriješila, ili je to baš sve onako kako treba biti?

  19. #469
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Sada kada se ohladila, razdvojila mi je se tekućina od mase :eek: da ja to jednostavno lijepo bacim u wc? Ili je i to baš onako kako treba biti?

  20. #470
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Sada kada se ohladila, razdvojila mi je se tekućina od mase :eek: da ja to jednostavno lijepo bacim u wc? Ili je i to baš onako kako treba biti?
    mislim da to možeš baciti
    što uopće ide u tu kremu?
    jesi kuhala na pari?

  21. #471
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Ide 500 ml mlijeka, 4 žumanjka i tri žlice šećera. Prvo se mlijeko i šećer kuhaju skoro do točke vrenja, onda se malo mlijeka doda razmućenim žumanjcima i vrati nazad u mlijeko. Kuha se na jako laganoj vatri uz neprestano miješanje sve dok, citiram, "na žlici ne ostane čist trag nakon što povučete prst ili termometar pokazuje 75-80 stupnjeva". Mrvicu je se zgusnula, ali vidim na slici da treba biti još gušće...

    Nisam kuhala na pari nego direktno.

  22. #472
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    ja kuham na pari sve što je s jajima, jer su tako osjetljiva
    to da ti se krema nije dovoljno zgusnula može biti zašto što su jaja manja
    ali budući da se krema razdvojila može biti jer su se jaja prekuhala
    pojma nemam, možda se javi netko iskusniji, nisam nikad radila tu kremu

  23. #473
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Ide 500 ml mlijeka, 4 žumanjka i tri žlice šećera. Prvo se mlijeko i šećer kuhaju skoro do točke vrenja, onda se malo mlijeka doda razmućenim žumanjcima i vrati nazad u mlijeko. Kuha se na jako laganoj vatri uz neprestano miješanje sve dok, citiram, "na žlici ne ostane čist trag nakon što povučete prst ili termometar pokazuje 75-80 stupnjeva". Mrvicu je se zgusnula, ali vidim na slici da treba biti još gušće...

    Nisam kuhala na pari nego direktno.
    Meni se to čini puno mlijeka na malo jaja, al nisam stručnjak. I mislim da to trebaš raditi na pari, i ako ti puno miriše na jaja, mislim da su se prekuhala... Jaja ne podnose baš visoku temperaturu,bjelanjak ode u vodu.

  24. #474
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ne ide uopće brašno u tu kremu?

  25. #475
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Ne, kada se doda brašno, to je onda creme pattissiere iliti slastičarska krema, lol sve sam naučila, haha.

    Inače, upotrebljavala sam velika jaja, a ne znam kako su se mogla prekuhati kada se krema nije niti mrvicu zgusnula. Sve sam radila na laganoj vatri.

  26. #476
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by fingertips View Post
    Meni se to čini puno mlijeka na malo jaja, al nisam stručnjak. I mislim da to trebaš raditi na pari, i ako ti puno miriše na jaja, mislim da su se prekuhala... Jaja ne podnose baš visoku temperaturu,bjelanjak ode u vodu.
    Samo sam žumanjke stavila. Zato se i tješim činjenicom da mi je ostalo dovoljno bjelanjaka, a neke GMO španjolske jagode su došle u dućan, taman za roladu od jagoda :allwayslookatthebrightside:

  27. #477
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Onda stvarno neznam
    A da vratis to sve na vatru i dodas gustina? Ono da spasis mliko i jaja...

  28. #478
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    ne znam, ali pamtim da je custard u Americi sladoled - odnosno jedna vrsta prefinog sladoleda

  29. #479
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by fingertips View Post
    Onda stvarno neznam
    A da vratis to sve na vatru i dodas gustina? Ono da spasis mliko i jaja...
    MM je već to hitio u wc, ali zato je rolada ispala sjajno

  30. #480
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Super za roladu
    Sljedeći put bude bolje krema ispala

  31. #481
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Pomagajte
    Radila bi mileram tortu, jel netko radio? Mene zanima jel mogu smrznuto šumsko voće staviti na tortu, jerbo se po receptu peče sa voćem. Oće li mi puno vode pustiti,kako to ide?
    Evo i recept po kojem bi radila i sastojke sam kupila: http://www.coolinarika.com/recept/744711/

  32. #482
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    finger, torta je savrsena, mi ju obozavamo
    voce odmrzni i pusti nek se ocijedi u cjedilu
    ako stavljas direkt iz skrinje, voce ce pustiti malo previse soka pa to poremeti estetiku
    mozes i svjeze voce ili iz kompota (isto ocijedi)
    Last edited by Ginger; 17.03.2015 at 20:47.

  33. #483
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    E tako sam i ja nesto razmisljala. Voće će se kao kuhat u pećnici kao marmelada pa kad se ohladi stisnut će se... Super,i meni zvuci odlicno
    To si radim za svoj roćkas

  34. #484

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    438

    Default

    Radila sam ovu tortu, s tim sto nisam pekla voce nego sam ga ukuhala kratko u serpici sa kasikom gustina, tako mi je bilo najlakse kontrolirati gustocu koju zelim. Kad je kolac bio pecen to sam prelila preko, u tom slucaju ne moras razmisljati o toj vodi koju ce pustiti

  35. #485
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Pogledala sam recept, ali vidim na fotkama da ju dosta često rade s jagodama. Ako već ide preljev koji usporava propadanje voća, šta ne bi bilo bolje ostaviti jagode svježe, odnosno dodati nakon pečenja?

  36. #486
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    da stavljam jagode, ja bih stavila svježe jer mi one pečene nisu nimalo fine
    ali voće tipa višnje, maline, borovnice bih pekla, to je skroz drugi efekt

  37. #487
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Probala sam staviti voce nakon pecenja i onda preljev, ali onda voce "seta" po torti
    Tj. nije priljepljeno na tortu
    Od svih varijanti koje sam isprobala i dalje mi se najvise svidja original, dok se ocijedjeno voce pece

  38. #488

    Join Date
    May 2011
    Posts
    466

    Default

    Quote Originally Posted by fingertips View Post
    Pomagajte
    Radila bi mileram tortu, jel netko radio? Mene zanima jel mogu smrznuto šumsko voće staviti na tortu, jerbo se po receptu peče sa voćem. Oće li mi puno vode pustiti,kako to ide?
    Evo i recept po kojem bi radila i sastojke sam kupila: http://www.coolinarika.com/recept/744711/
    bas imam voca u dubokom za hitno potrositi,a ovo zvuci kao fino i jednostavno,no predugo...stvarno pecete 70 min u pecnici na 170???

  39. #489

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    438

    Default

    Mada je meni ova torta nekako prepudingasta. Ok, skroz je fina, ali kao neki malo bogatiji puding sa vocem, i to je to. Ne znam, mozda je ja nisam dobro napravila, a i inace nisam veliki fan pudinga.
    Last edited by biserko; 18.03.2015 at 13:19.

  40. #490
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Ja neću stavljati preljev,nije mi to nesto
    Napravit ću je kasnije i radit ću bas po receptu,pa ću vidit kakva će ispasti. Voće mi se odmrzava.
    Javim dojmove

  41. #491
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Nece ti voce izgledati lijepo bez preljeva

  42. #492
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Nisam ni ja ljubitelj preljeva, al zbilja voće izgleda puno više šik s preljevom.

  43. #493
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Fingertips, sretan rođendan!

  44. #494
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Nisam ni ja ljubitelj preljeva, al zbilja voće izgleda puno više šik s preljevom.
    Meni je dobro kad se voće (iz škrinje) kratko prokuha (tipa 4 minute) s par žlica (pa do šalicu - po ukusu) šećera i žličicu-dvije gustina. To mi je i estetski i okusom i konzistencijom dosad nabolje od svega što sam pokušavala.
    Previše zagrada, ali valjda se kuži :D

  45. #495
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    vertex, bas cu probati tako sljedeci put
    mozda se ne bude odljepljivalo od kreme

  46. #496
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    To meni ide na cheesecake, od njega se ne odljepljuje...
    Prije ove varijante sam voće kuhala samo sa šećerom, što je isto bio ok, ali da bi se zguslo trebalo je puno duže kuhati pa bi se i voće dosta raspalo.
    Ovako voće ostane lijepo bucmasto, a ovo malo kukuruzng škroba se ne osjeća (ja ne osjećam).

  47. #497
    AndrejaMa's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Sesv. Kraljevec
    Posts
    2,199

    Default

    ja u kremu stavim limunove korice i baš mi to paše u kremi....
    i stavljam voće s preljevom gore, iskreno, nisam nikad probala sa pečenim voćem, baš bi trebala...

  48. #498
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Jurana hvala ti

    Prijavljujem da mi je mileramka ispala odlicno i jakoooooo je fina,skoro mi se potuklo 10ljudi na roćkasu zbog nje
    Sve radila po receptu,smrznuto sumsko sam odmrzla i malo posecerils i pekla.
    Nisam stavljala preljev,samo posula staubom.
    Stvarno je odlicna!!

  49. #499
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,333

    Default

    kako se rade vrtićke knedle od sira i griza?

  50. #500
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default


Page 10 of 80 FirstFirst ... 891011122060 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •