A što si uzela od Th. Manna? Buddenbrookove ili Čarobnu goru ili hohšaplera Felixa? Ili pak nešto četvrto? Baš me zanima!
A što si uzela od Th. Manna? Buddenbrookove ili Čarobnu goru ili hohšaplera Felixa? Ili pak nešto četvrto? Baš me zanima!
Baš sam s mamom jučer komentirala Fališ mi i Mani.
Moja mama je totalno drugačija od Manii uopće nije taj tip.
No obje smo zaključile da je ovdje tako iskrena i ogoljena da nas je roman oduševio.
Iskrena i prema drugima, a iskrena i prema sebi. Ne samo zbog odnosa prema Gorkom, već prema drugim ljudima oko sebe koje je povrijedila, odnosa prema starijoj kćeri, tako je iskreno napisano da na dijelovima boli.
Meni su Buddenbrookovi dragi, to je roman o sudbini jedne obitelji, "Bildungsroman", a volim takve...
Čarobna gora također je vrlo dobar roman, a Felixa imam doma ali nikako da ga pročitam (lijena sam čitati opet na njemačkom)...
Smrt u Veneciji me osobno nije oduševila, ali mnoge jest, pa ti vidi![]()
Ja bih baš čitala Buddenbrookove, ali ih nema u našoj knjižnici.
Kao i Porodice Thibault.
Joj, Thibaultovi su mi bili i ostali u najboljih 5 knjiga koje sam ikad pročitala. Preporučujem svakako, ako imate vremena za preko 1000 stranica.
Što se tiče Manna, ni meni Smrt u Veneciji nije ostavila tako jak dojam, ali njegovi romani su mi vrhunski. Buddenbrookove sam nedavno čitala ponovo i iznenadilo me kako nakon 10-ak godina mogu pronaći posve nove spoznaje u toj knjizi. Čarobna gora mi je ipak najdraža od svih, i često joj se znam vraćati. Kao i Doktoru Faustusu.
Imate li već popis literature za ljeto? Preporuke?
Ja imam ne popis za ljeto vec neki svoj po kojem posudjujem.
Adio, kauboju
Gore je tiho
Tajna kratkih vjecnih ljubavi
Nesto od Maje Hrgovic
Osmica
Onu zbirku prica Korane Serdarevic
Svjetlo koje ne vidimo
Prizori iz seoskog zivota
To su knjige koje su mi stalno posudjene :D pa ih ne mogu uloviti
Dodajte si i "Noćni vlak za Lisabon" - nisam još stigla do kraja, ali stvarno ima predivnih misli, isplati se!
Nije popis za ljeto, nego prepisujem s nekog papirića za općenito:
Kratak, čudnovat život Oscara Waoa
Vrijeme je opak igrač
Pogledaj dom svoj, anđele
Osjećaj kraja
Srednji spol
Bijeli zubi
Okajanje
Pročitala sam Mačji stol od autora Engleskog pacijenta. Odlično napisan roman iz perspektive jedanaestogodišnjaka koji putuje prekooceanskim brodom sa Šri Lanke u Englesku i doživljava svijet oko sebe kao čudesno mjesto i poligon za istraživanje. Trenuci u kojima sa prešalta iz svijeta djece u svijet odraslih, odnosno u svoj odrasli život su genijalni, jer je totalno opipljiv taj prijelaz iz jedne perspektive u drugu, ko Alisa raste i smanjuje se.
Jurana, ti stvarno dugo čuvaš te svoje papiriće.![]()
Ali, molim lijepo, osim papirića imam jedan popis u mobitelu i drugi u gmailu, a u glavi nosim Portugal i Perzepolis od stripova.
A od Ondatjeea ili kako se već piše sam čitala Obiteljsko naslijeđe koje mi se svidjelo pa sad stavljam i taj Mačji stol na popis
Samo ne znam koji.
Posljednje uređivanje od Jurana : 19.06.2015. at 09:10
Ovog ljeta me čeka poveći popis stručne literature za učenje pa ću beletristici pristupati instinktivno, spontano - sudbonosno ću kopati po knjižničnim preporukama i nehajno čekati da me knjiga odabere.
Doručak s Buddhom mi je baš pasao. Nije to knjiga radnje, već toplo i pitko štivo za paralelno razmišljanje o sebi. Kako sam ja sebe zadnje dvije godine poprilično popravljala i pravila mnoge revizije, baš mi je došla ko trešnjica na šlagu.
"Kad ga njegova sestra nagovori da njezinog gurua - budističkog svećenika odjevenog u kestenjastu halju - poveze na put do njihove rodne kuće, uvjereni skeptik Otto Ringling to prihvaća nerado i uz velik otpor. Provesti šest dana na cesti vozeći se s enigmatičnim svetim čovjekom koji na svako pitanje odgovara zagonetkom nije iskustvo kojem bi se veselio..." - lijeno kopiram o čemu se radi.
Poslije Malog dragulja radujem s friško prevedenom Dylanu Thomasu - U smjeru početka.
Aaaaa, Smrt u Veneciji mi je nekako u top 10...
U vrijeme kad sam ju čitala, a bilo je to poodavno, bila sam luda za knjigom.
I za filmom.
I još uvijek tvrdim da je to najbolja ekranizacije knjige ever.
Visconti je napravio remek-djelo.
Bjorn Andersen mi je bio
A Mahlerova glazba dodala je filmu dimenziju potpunog savršenstva.![]()
Meni se desilo da sam, po preporuci drage prijateljice u čiji književni ukus vrlo vjerujem, kupila knjigu, počela je čitati i jako mi se dopala... Onda sam upala u neki period kad me sve samljelo i jednostavno ju nisam stigla primiti u ruke, a kamoli čitati...
Tako da ću s "Noćnim vlakom..." morati na popravni .![]()
Istina. Visconti je u tom filmu napravio tako uvjerljivu kombinaciju teksta i glazbe da sam čak nailazila na "biografske" podatke da je Mahler umro u Veneciji
Ja pročitala roman Amelie Nothomb, "Strah i trepet". O iskustvu jednogodišnjeg rada Europljanke u japanskoj firmi. Interesantno i duhovito napisano, iako situacije o kojima priča baš i nisu smiješne.
Što se tiče literature za ljeto, strateški sam napravila rezervacije u našoj knjižnici, pa se nadam da ću i dočekati željene knjige prije godišnjeg. Na listi su mi "Olivino nasljeđe" Alide Bremer, Kehlmannov "F" i "Vrtoglave godine" Philipa Blooma (treba mi i malo publicistike za ravnotežu). Ostalo ću loviti u letu.
Meni Amelie Nothimb bas tako pise, crnohumorno, situacije nisu nimalo smijesne, ali jako je duhovita.
Isti dojam imam i za Strah i trepet.
Tanja, ako nisi, procitaj i Protiv Katiline. Ja sam to neki dan procitala.
Onako je malo scary![]()
Hvala na preporuci, nisam čitalaOd Nothombice sam čitala još "Ni Evina ni Adamova", to je isto "japanska" knjiga, i baš mi je bila simpatična.
Ja sam od Nothomb čitala samo Plavobradog. Ideja i sve je odlična, realizacija mi je ostala nekako površna, ali je svakako bila zanimljiva - pretpostavljam da je ona ipak za one koji vole krimiće.
Olivino nasljeđe je i meni zbog kritike na imaginarnom popisu. Zainteresirala me definitivno.
Ne piše ona krimiće nego piše previše knjiga, tako da uglavnom ima jako dobre ali slabo razrađene ideje.
Ali Strah i trepet je iznimka, to je stvarno malo remek djelo, posebno za patnike na poslu![]()
Točno. Amelie Nothomb je "pišljiva" (kak' veli moj kolega).
Međutim "Strah i trepet" je bila prva njena knjiga koju sam pročitala čim je objavljena na hrvatskom.
I, s obzirom da mi se bila jako svidjela, otada pobožno pratim i iščitavam sve njeno kaj mi dođe pod ruke (a to je, mislim, doslovno sve) i, fakat, ima boljih i lošijih faza...
Inače, ne znam kako vi, al' kad se meni nešto svidi, onda derem po tome do iznemoglosti...![]()
![]()
I ja sam znala manijakalno citati neke pisce, McEwana, Austera. I da, nadje se i boljih i losijih knjiga.
Meni je od Nothombice ok bila Ljubavna sabotaza, ali Strah i trepet je puno bolja. I Protiv Katiline vrijedi procitati.
završila
nije loše, ali da me je oduševila, nije
dobro je počelo, ali mi je poslije prenaivno, da sad ne spojlam
zapravo sam nesretna što imam velikih problema s čitanjem
teško se koncentriram
mada tu ima napretka
ali nikako da nađem neku knjigu u koju ću se baš uživjeti
i koja će me oduševiti
ali nije problem u knjigama, već u meni
još se sjećam oduševljenja koje mi je izazvao npr. "anđelin prah"
baš onako zadovoljstvo pročitanom knjigom
koja mi je još dugo ostala u mislima
više toga nema
Gustam u Tisucu jeseni Jacoba de Zoeta - knjiga me osvijila vec od prve stranice![]()
Aleks, prekopat cu sad svoj popis da vidim sto je mene tako odusevilo, dusa me boli da tebe ne odusevljava :D
Laumi, zavidim da uzitku, obozavam tu knjigu.
Ja sam procitala Smrt u Veneciji i da, unatoc lijepo stilu pisanja, ostavila me nekako ravnodusnom, ono wtf? Nije u stilu sve.
Unutra su jos neke kratke pripovjetke pa cu procitati koju, no svakako i ove debele Mannove koje ste mi preporucile
Paralelno citam Flannery O'Connor, Sve sto raste mora se sastati.
Citam u originalu, em nisam nasla u kgz hrvatsku verziju, em mi dobro dodje citati na engleskom.
Aleks, kako stojis s kratkim pricama?
Ja volim Alice Munro.
Jhumpa Lahiri ima takodjer jednu dobru, Tumac bolesti.
Zatim Ksenija Kusec: Reci mi sve
Iva Usumlic Gretic: Duhovi
Price su izvrsne u svim ovim knjigama! Probaj svakako.
Onda...
Kristian Novak: Crna mati zemla
Moj najdrazi Amos Oz, Crna kutija, jesi citala?
Jeffrey Eugenides: Srednji spol, Bracni zaplet.
P. Claudel: Brodeckov izvjestaj
Mani Gotovac: Falis mi
Ivica Prtenjaca: Brdo
Sad sam ti nabrojala par koji su meni bas ostali u sjecanju kao jako dobri.
Posljednje uređivanje od Anci : 22.06.2015. at 09:49
Anamar, ako vec nisi citala, dodaj si na popis jos jednog Nikolaidisa: Sin.
Mracan, ironican, pun nesrece i crnila. Izvrstan, kakav je i inace![]()
Hvala ti na preporuci!
Trenutno sam na laganini štivu, strip Čuvari i YA misterija Sezona kostiju.
Na polici me čekaju Vrata, M. Szabo.
A. Nikolaidis "Devet" - zgodan, čitljiv, drugačiji
Robert Galbraith "Dudov svilac" - odličan, svaka preporuka ljubiteljima krimića
Ajde baš ću si zapisati, baš mi se čitaju dobri krimići.
Zamislila sam si da ću čitati Nesboa preko ljeta, do sad sam pročitala samo Šišmiš i nije mi se posebno svidio, ali su me uvjerili da su kasniji romani puno bolji - ali u knjižnici nema jedne jedine njegove knjige, sve je posuđenonisam se tome nadala jer su ti krimići ipak već nekoliko godina popularni.
lol ne čini mi se da ću sa robertom imati više sreće
Snima se film prema Črna mati zemla. Nisam sigurna da je to dobra ideja.
Pročitala sam stripove Perzepolis i Portugal. Iako Perzepolis ima upečatljiviju priču, više mi se svidio Portugal, baš zbog vizualne dimenzije.
Sad čitam Osjećaj kraja Juliana Barnesa, dosad mi se sviđa.
sinoć nisam stigla u knjžnicu
pa sam čeprkala po vlastitoj biblioteci
I naišla na ovdje spominjanju Smrt u Veneciji
još ne znam da li mi se sviđa ili ne
Jurana zašto misliš da nije dobra ideja?
Posljednje uređivanje od flopica : 27.06.2015. at 06:29
pretpostavljam zato što u knjizi ima toliko puno suptilnih sitnica koje je teško prenijeti na filmsko platno...
i mene zanima kako će to ispasti...
btw., ne znam jesam li to stigla napisati, "Črna mati zemla", premda na mjestima poprilično tjeskoban roman, bilo mi je, bauk i bogme, najugodnije otkriće hrvatske literature u zadnje vrijeme.![]()
odbacih smrt i Veneciju olako
uopće nisam u mogućnosti skoncentrirati se na rečenice u toj knjizi
onako, par puta sam se uhvatila da se ne sjećam početka same rečenice
utješila sam se s jutrašnjim ulovom: Vrata i Zov kukavice
Forka pa pretpostavljam da će biti veliki izazov prenijeti tu posebnu nit koju knjiga nosi
ali možda se nađe netko dovoljno ambiciozan i vješt da uspije u tome...
npr. Kradljivica knjiga je za moj ukus savršeno prenesena na platno
To je bio jedan od rijetkih filmova koji sam pogledala nakon čitanja istoimene knjige a da nisam bila blago razočarana
šteta za Smrt u Veneciji...
MEĐUTIM, kad bolje razmislim, za tom sam knjigom i filmom ludovala kao srednjoškolka, tko zna kako bih ih sada doživjela, s ovolikim odmakom, prevelikim "teretom" i izoštrenim kriterijima
a što se tiče Kradljivice knjiga, eno je na mojoj polici, to je jedna od onih koje kupim da ih "imam", pa nikad ne pročitam
, na žalost.
Jos jedna kojoj je kradljivca jos u najlonu
Sad čitam "Postanak" Karin Slaughter
Nelos krimic
3. roman o disleksicnom detektivu Will-u Trentu
Svi su odvalili na kradljivicu knjiga, a mene uopce nije dotaklamozda zbog ratne tematike, to stvarno ne volim citat, moguce da sam upalila autopilot dok sam ju citala
Pridruzujem se preporukama za Srednji spol i Protiv Katiline, obe odlicne.
Sad sam uzela Mani Gotovac i opet Eugenidesa, Braci zaplet. Nisam jos nista pocela![]()
Ja volim ratnu tematiku, no Kradljivicu nikako da procitam. Ali gledala sam film
Betty, nije ni cudo da ne stignes :D
Ja sam u zadnje vrijeme bas uronila u citanje, serije su mi gotove pa valjda zato :D
Trenutno cutam Kao da me nema Slavenke Drakulic.
Tematika teska, Drakulic jako dobro pise.
Uspjela sam posuditi Svjetlo koje ne vidimo pa anamarinoj preporuci![]()
Flopi, pa i ja sam takav dojam stekla za Smrt u Veneciji. Ja sam je procitala jer nema puno stranicaali dojam mi je skroz mlak.
Posljednje uređivanje od Anci : 27.06.2015. at 23:21
Kradljivica mi je jedna od najpotresnijih knjiga koje sam čitala
ali moguće da je doživljavam preosobno budući da sam I sama dijete koje je rat iščupao iz doma
Smrt u Veneciji je stvarno tanka Anci ali ni to nije pomoglo
možda neki drugi put
Srednji spol mi je odličan
a krimići Roberta Galbraitha se čitaju u dahu
Zov kukavice je trenutno na repertoaru
sve drugo mi trpi![]()