Pokazuje rezultate 1 do 50 od 124

Tema: Postaje kao ja...a s tim se teško boriti

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moj je rekorder u gundanju. Ali meni je lakse znati da to nije moj problem nego njegov. I ne dozvoljavam da bude MOJ problem. Vecinom ignoriram. Urlam rijetko ako smatram da je potrebno zbog edukacije, nikako ne svakodnevno.
    Npr. slikovit dogadaj iz naseg zivota. Sinak prije polaska u skolu gunda u ocaju " zasto ljudi moraju doruckovati" nakon sto sam mu ponudila servirati obrok.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je rekorder u gundanju. Ali meni je lakse znati da to nije moj problem nego njegov. I ne dozvoljavam da bude MOJ problem. Vecinom ignoriram. Urlam rijetko ako smatram da je potrebno zbog edukacije, nikako ne svakodnevno.
    Npr. slikovit dogadaj iz naseg zivota. Sinak prije polaska u skolu gunda u ocaju " zasto ljudi moraju doruckovati" nakon sto sam mu ponudila servirati obrok.
    ajme sirius ma skidam ti kapu do poda i naklon i sve....

ja bih valjda bila gonič robova i ispalila na živce, završila na Vrapču, mrziiiim gunđanje. Al ono nemam nultu stopu nego sam "u minusu".

grrrrrr evo već sad sam se uzrujala, ljuta sam na sebe sad.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    E to. To. TO!

Nije dobro kad mu nudim, nije dobro kad mu ne nudim. Kad nekaj krene, ja velim da oke, ako neće, dobro, neću ja _______ (biti gladna, imati smrdljive zube, biti neispavana, kaj god) već on, *****u, tek onda krene. Pa u tri ćoška, velim, ništa nije dobro.

Ovo što Peterlin kaže, možda i je za zamisliti se. On jest išao logopedu radi izgovora L i R, i radi loše grafomotorike. Grafomotorika je nešto bolja, crtanjem se sad bolje izražava, ali čitati i pisati ne zna, niti ga zanima (iako slova zna, ali sve je teeeeeško i mama daj mi pomooooooozi :visi: iako još nije ništa ni uzeo u ruku, a kamoli nešto napravio). Nastavit će ići logopedu sljedeće jeseni i zime, radi poboljšanja grafomotorike i sinteze i analize riječi, i ja već jesam napomenula da obrati pažnju na disleksiju i disgrafiku i sve drugo dis što sam našla da postoji, ali frajer veli da to nije uočio ni u najmanjoj mjeri. E sad ga fućkaj.

Sirius, kako postigneš to da njegovo gunđanje nije tvoj problem? Kako to ne dozvoliš? Jer on to svesrdno čini mojim problemom.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Evelina prvotno napisa Vidi poruku
    E to. To. TO!

Nije dobro kad mu nudim, nije dobro kad mu ne nudim. Kad nekaj krene, ja velim da oke, ako neće, dobro, neću ja _______ (biti gladna, imati smrdljive zube, biti neispavana, kaj god) već on, *****u, tek onda krene. Pa u tri ćoška, velim, ništa nije dobro.

Ovo što Peterlin kaže, možda i je za zamisliti se. On jest išao logopedu radi izgovora L i R, i radi loše grafomotorike. Grafomotorika je nešto bolja, crtanjem se sad bolje izražava, ali čitati i pisati ne zna, niti ga zanima (iako slova zna, ali sve je teeeeeško i mama daj mi pomooooooozi :visi: iako još nije ništa ni uzeo u ruku, a kamoli nešto napravio). Nastavit će ići logopedu sljedeće jeseni i zime, radi poboljšanja grafomotorike i sinteze i analize riječi, i ja već jesam napomenula da obrati pažnju na disleksiju i disgrafiku i sve drugo dis što sam našla da postoji, ali frajer veli da to nije uočio ni u najmanjoj mjeri. E sad ga fućkaj.

Sirius, kako postigneš to da njegovo gunđanje nije tvoj problem? Kako to ne dozvoliš? Jer on to svesrdno čini mojim problemom.
    Samo da se zna - disleksiju i druge specifične poremećaje čitanja teško je dijagnosticirati sa sigurnošću prije djetetove osme godine, iako se znakovi pokazuju i ranije.

NEMOJ vjerovati svemu što striček kaže. Vjerojatno ima neki problem u percepciji. I još nešto - ako govori da je pisanje teeeeeeeško, vjerojatno ti predstoji razvojni skok (kad napokon skuži kako to ide, pisanje i čitanje), a nakon toga bit će lakše.

Ne znam kako će ići. Nije ni važno. Nek ga logoped prati, ali nije ti svaki logoped jednako vješt za dijagnosticiranje toga. Čak i kad jest, prerano je za sigurnu dijagnozu.

Evo nekih stvari na koje trebaš obratiti pažnju:

Pokazatelji koji se smatraju „tipičnima” za disleksiju uglavnom se odnose na školskudob. Djeca u ovoj dobi:
    - teško usvajaju veze slova i glasa u početnome čitanju
    - dugotrajno slovkaju ili sriču bez da spajaju ili otežano spajaju glasove ili slovau riječ
    - ispuštaju i/ili dodaju glasove, slogove i cijele riječi pa i rečenice u čitanju ipisanju
    - zamjenjuju glasove/slova - posebno u kategoriji glasova sličnih po zvučnomei/ili vizualnome ostvarenju: b/d/p, m/n/u, s/z; a za hrvatski i s/š, z/ž, c/č/ć,
    - čitaju napamet – prema prvome glasu ili slogu
    - ne razumiju pročitano ili samo djelomično razumiju
    - imaju problema u oblikovanju pisanoga teksta: kompozicijski i sadržajno, ali iteškoće s rukopisom i smještanjem teksta na papir.
    Iz mog iskustva sa mlađim sinom (ljevak, izuzetno bistar, ali s vizualnom disleksijom zbog koje je morao jako jako puno vježbati dok nije naučio čitati - titlove filmova slabije prati i danas, bolje mu idu engleski i njemački "na uho") takvo dijete često nema savršeno snalaženje u prostoru, brka lijevo i desno, čak i ostale smjerove... teško mu je napraviti jednostavne predvježbe za pisanje (poredati stvari po veličini, odrediti što je NA CRTEŽU unutra / vani, gore / dolje i slično).

Čak i ako dijete nema disleksiju, možda mu je vizualna percepcija mrvicu ispod prosjeka. Ako to povežeš sa perfekcionizmom o kojem su cure već dosta rekle - dobivaš neugodnu kombinaciju.

Ako te bude zanimalo kako smo MI DOMA svoje dijete učili čitati i što smo radili (a pisao je od pete godine kompletno zrcalno, kao Leonardo da VInci, trebalo ga je "prevježbati"), mogu ti poslati materijal i upute. Nije naučio prije škole, nije naučio u školu, naučio je čitati doma i to nakon drugog razreda osnovne.

Ako ništa drugo - bit će mu možda zabavno raditi neke predčitalačke vježbe.

Literatura ti je knjiga Mire Čudine Obradović: IGROM DO ČITANJA, a za pisanje Ragnhild Oussoren: PLES PISANJA

Unesite malo više zabave u svoj život - nama je pomoglo.

I danas koristim iste trikove - ako želim da sin ponovi kemiju i da usput piše, kažem mu da ON MENI napravi test koji ja trebam riješiti. Do sada je palilo....he he he... Pitam se kako će biti kad njegovo znanje kemije prešiša moje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •