baš mi je drago, Beti
mene je i unatoč toj ljutnji i nerazumijevanju baš vuklo do kraja.

črnu mati zemlu još nisam pročitala. unatoč odličnim kritikama i intrigantnoj radnji, nisam se usudila posuditi je zbog dijalekta. nekako sam bila uvjerena da ga neću razumjeti, iako sad vidim da je to bio samo neki bezvezni izgovor
prvom prilikom je uzimam.
a kako je nisam čitala, recite mi jesam li u pravu kad me ova dolje kritika baš podsjeća na novaka:
https://www.tportal.hr/kultura/clana...istof-20170427

ja sam u zadnje vrijeme zapela s murakamijem i 1Q84. tek sam na pola 1. knjige, ne ide mi nekako. malo sam i razočarana jer me murakami dosad kupovao odmah u startu. iako brzo i lako zaboravljam, i likove, i odnose pa čak i radnje (ne samo kod murakamija, kod knjiga općenito), mnoge slike i scene iz njegovih knjiga su mi čvrsto urezane u sjećanje. npr. stan, prolaz između kuća, bunar u dvorištu napuštene kuće. gotovo da ni ne znam koje je to djelo, ali kao da sam tamo prolazila jučer.

i sad molim pomoć. tražim naslov jedne knjige, a jedino sjećanje koje imam je da je jedan od likova čuvar u zoološkom iz kojeg životinje pobjegnu zbog rata. čini mi se da je radnja smještena u aziji, da je priča ispričana kroz vizuru čuvareva djeteta, i da taj dio zapravo uopće nije glavna radnja u knjizi, samo detalj. jel' itko zna o čemu pričam?