Kako su vaši maturanti zadovoljni s rezultatima?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Čestitke svima!
Vjerujem da će većina nastaviti svoj život po svojim željama!![]()
Meni najvažniji rezultat je i najbolji, tako da se tu nema što pisati je li zadovoljna ili nije, ali s druge strane jučer sam čula različite rasplete ... Od padova do prolaza... Jedno dijete koje je palo je matemat A razina. Teška situacija. Nije bila potrebna A razina za upis, ali na nagovor roditelja je pisao A...
Drugi pak, su prošli, ali ne upadaju na željeni fax. Dakle, s maturom zadovoljni, ali ili prijemni ili možda bodovi iz srednje, smanjuju prosjek ...
Treći, zadovoljni, upisuju ono što žele.
Dakle, šareno.
Vidim u novinama da su ove godine najlošiji rezultati ...
Vrijeska, nisam pohvatala što tvoja kći upisuje?
Ne bih se složila s tobom.
Takve velike tvrtke, posebno u zapadnom svijetu, imaju programe napredovanja i ako se osoba iskaže na radnom mjestu može vrlo brzo napredovati do voditelja poslovnice itd.
Kod nas je, zbog situacije na tržištu rada i slabe ponude poslova, postalo uvriježeno mišljenje da je fax=srednja škola, da se bez njega ne može, da svi oni koji ne idu na fax su unaprijed već propali ... (70% mladih nakon srednje nastavlja visoko obrazovanje...)
Nema se tu što čestitati ili ne. Ne možemo mi odrediti razinu nečije sreće ili zadovoljstva. Svatko bira svoj put. Možda će ta osoba za koju godinu uz rad upisati kakvo doškolovanje pa će biti sretnija od budućeg liječnika koji već sad u startu ima plan nakon studija "pobjeći" u inozemstvo ...
je, kažu da su rezultati ovogodišnje mature najlošiji otkad je mature i da je matura bila prilično teška.
5000 ih je palo matematiku, što A, što B razinu, a 7000 oboje, i matku i hrvatski.
teško za tu djecu, gimnazijalce, da ih gimnazija nije pripremila za maturu bez koje nisu završeni.
iako, sigurno tu ima treme i lošeg dana, ali opet...
u toj brojci su i djeca iz strukovnih škola, ima ih koji izađu probati.
???
Moj sin je rekao da nije bilo strašno, tj. očekivao je da će biti teže. Ja sam doma gledala samo fiziku i fakat mi se nije činila opakom. Druge predmete nisam gledala. Esej ih HJ na A razini bio je Ujević - usporediti dvije pjesme, što mi se isto čini prilično nezahtjevno.
Mislim, imam drugog sina u tehničkoj školi, on će iduće godine polagati DM, pa ću malo probati dobiti podatke kako je bilo kod njih. Prošle godine ih je puno popadalo na hrvatskom (B razina) - o tome sam čula na Vijeću roditelja, pa se postavilo pitanje kvalitete nastave HJ. Zbog toga će moj mlađi sin na instrukcije, jer samo pripreme u Trinomu nisu dovoljne da pokriju godine nedovoljnog rada.
I koji je zaključak? Možemo mi misliti da je Trinom i slični otimačina para, ali očito je da puno djece iz škola ne izlazi sa zadovoljavajućom razinom ZNANJA, a to nema veze s ocjenama. Uostalom, slično je bilo i kad su iz osnovne prelazili u srednju školu. Moj L. je imao petice iz njemačkog tijekom cijele osnovne škole, a znanje mu je bilo na razini četvrtog razreda i u srednjoj je morao krv pišati da stigne druge. Mnogima je tako i s matematikom i drugim predmetima.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.07.2019. at 10:16
Peterlin,
Ja smatram da su Trinom i Algebra otimači para.
Moja se sama doma spremala i ostvarila odličan rezultat.
Ne znam sve napamet jer mi nije važno, ali recimo biologiju je položila kao 20. u cijeloj državi.
Bez Trinoma, Algebre i bilo kakve pomoći.
Da i iako je mogla polagati maturu po posebnim uvjetima, moja kći je polagala kao i sva zdrava djeca i ostvarila super rezultat.
Btw. jučer je i veliku kontrolu obavila kod neuropedijatra i nalazi su super.
Čak joj je dr malo smanjila dozu lijekova.
I to je, zapravo, jedino važno.
Da su zdravi.
S druge strane, svi poznati koji su išli na pripreme su svi redom postigli dosta lošiji rezultat od moje kćeri.
Ja to tumačim da su im pripreme ulile lažnu sigurnost i da zbog toga nisu doma učili i evo ti belaja.
ha, čuj.. tvojem MIOC-anu, superodlikašu, svakamajkabigapoželjela, siguno nije bila teška. ali slažeš se da on i takvi ne čine većinu.
očito su ti, neki, ipak gledali prosijek - ukoliko je ovo što sam čula uopće točno.
moram pitati svoj izvor odakle mu to. to je majka ove "moje" maturantice koju sam jučer spominjala..
Ja bih to tumačila tako što je tvoja kći jedna od iznimnih učenica i ne spada u HR gimnazijski prosjek. Zato je ne možeš uzimati kao mjerilo ni drugim gimnazijalacima, a osobito ne strukovnjacima.
ima negdje izvješeno točan ispit mature ovogodišnje?
Što se Starbucksa tiče, životni su putovi toliko različiti, ne bih baš generalizirala. Svakako je bolje da dijete odraste u poticajnoj okolini i da se školuje koliko mu god mogućnosti dozvoljavaju.
Koji put izbora baš i nemaš, ni roditelje ne biraš, pa skupljaš trule limune i slažeš limunadu.
A i samo sazrijevanje ponekad čudo učini.
Slažem se.
I dalje nakon godina pisanja, nije mi jasno kako razumne žene i dalje ne razumiju da maturanti iz MIOC-a čine manje od 1% generacijskih maturanata i da ako njima matematika/fizika nije teška, ne znači da je i drugima tako ...
Moja je nakon prijemnog iz medicine izjavila: niš` posebno ... Je, ali takvih je koliko?! Oni su se iz istoga razreda pošlihtali na prvim mjestima. Njima nije bilo teško i svaka im čast!
Za ostale tu su plaćene pripreme, samostalno pripremanje, instrukcije, padovi i jedva prolazne ocjene, trojke i četvorke, upisi na željene i neželjene fakultete, rad u Starbacksu i sl. I dobro je da je tako.
Osoba koja nije završila srednju školu u 21. stoljeću uopće ne mora biti nesretna i jadna osoba koja nema zvanje ni posla. Dobro, nema zvanje, ali možda ubode prave prilike u pravo vrijeme pa joj zvanje neće ni trebati. Ne kažem da je školovanje besmisleno, ali slažem se sa Vrijeskom i Čokoladom, ne treba generalizirati. Tko zna što ti život nosi.
Moj mlađi sin ima peticu iz fizike u trećem razredu, a moj stariji je imao trojku u miocu i sigurno zna više od mlađega s peticom. Da se razumijemo, isti profesor je prije dvije godine predavao mom starijem fiziku u miocu, a sad je otišao u Ruđer. Razumijem ja dobro da to nije ista razina znanja, ali bratemili, ne radi se samo o znanju nego i o radu. Moj stariji je riješio svih 700+ zadataka iz matematike koje je profesorica dala kao pripremu za DM, pa još deset matura koje su bile objavljene. Nitko ga nije tjerao. Sam se tjerao. Za mlađega nisam sigurna da ima toliko zicflajša. ALi moj stariji nije takav zato jer je išao u mioc, nego je išao u mioc zato jer je takav. Isto kao što moj mlađi nije išao u mioc zato jer je mislio da to nije škola za njega.
Uostalom, vrag odnio mioc, stalno istu kozu deremo - Hrvatska je velika, nisu svi u Zagrebu i nemaju svi priliku upisati željenu srednju školu. Aliiii treba učiti i pripremati se. Ja sam išla na informacije profesorici matematike kod mlađega krajem trećeg razreda, a žena se čudi - pa nema vaš sin problema... A ja sam ju došla pitati što misli, trebaju li mu instrukcije i kako se pripremiti za maturu TIJEKOM četvrtog razreda. Ja nemam osjećaj, pa se pouzdajem u njeno viđenje stvari. On ima četvorke, a koliko znanja iza toga - to je individualno...
Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.07.2019. at 11:01
Rad je ključan, tu spora nema.
i dalje ne vidim pointosim da pišeš o svojim sinovima?
to da treba učiti i pripremati slažem se. ne slažem se da se oni, kojima nije bilo lagano, nisu pripremali.
a bio je, naravno, i jedan broj onih koji kažu da se nisu pripremali pretjerano ili se zaista nisu... pa su polučili super uspjeh ili pali.
Apsolutno.
I slažem se s Peterlin, Mioc ili ne, ali treba delati, učiti.
Svi naši odlikaši su se itekako naradili za svoje ocjene.
Bez radnih navika nema ni uspjeha.
I to je to.
Netko mora potegnuti više, netko manje, ali svatko mora učiti.
Tvrdim da svako dijete bez nekih težih intelektualnih poteškoća može uspješno položiti maturu A razine i upisati bilo koji teški fakultet.
Evo, to mene muči. Imam jedno dijete koje baš ne dela - o tom ću pisati sljedeće godine jer ga tada čeka matura. I da, prvi put strepim jer je do sada vrlo dobro hvatao krivine. I zato se valjda ove godine stalno raspitujem, pratim itd id. Uz sve to, nema pojma ni kaj ga zanima. Sorry na OT, samo sam se malo pojadala
Drugo dijete je pak veliki radnik (kuc, kuc, da se to ne zaokrene)
Moja je jedna od rijetkih iz svog razreda (jezične gimnazije) koja se odlučila za prirodni fakultet.
I kao što djeca iz MIOC-a, V-gimnazije i ostalih prirodoslovnih škola kažu da im je matematika bila pljuga, ona to kaže za hrvatski i engleski.
Za matematiku kaže da je bilo premalo vremena (za nju), ali je iznimno zadovoljna ocjenom.Tim više što jezičari imaju matematiku 3 sata tjedno.
Najviše ju je iznenadila kemija koju je bolje riješila nego matematiku. S tim da je iz osnovne škole iz kemije bila tabularaza.
Naučila ju je u srednjoj.
Joj, Pepi, baš sam te htjela pitati kako se snašla s kemijom i je li pohvatala, jer će mi ta prof. zahvatiti i mlađu (ima još 7g. do mirovine, raspitala sam se.)
Pišem o svojim sinovima zato jer zbog njih imam uvida i u PM gimnaziju i u tehničku školu sa samo jednom školskom godinom razlike.
Ja ne razumijem kako nešto može biti preteško onima koji su se pripremali. Osim ako nisu kasno počeli, što je tipična greška te generacije - sve bi na brzinu i preko koljena....
Ne govorim napamet - bila sam dosta puta u situaciji da me poznanici pitaju da djeci pomognem oko gradiva npr. fizike ili matematike ili hrvatskog za srednju školu (nekad gimnazija, nekad ne). I dođe djevojka da joj objasnim, ali nije pročitala gradivo. Ne zna što je lambda (pročitati grčko slovo) a pogotovo ne definiciju valne duljine, nije BAŠ NIŠTA pokušala sama napraviti, a očekuje da ja učim za nju....![]()
Eto, na temelju takvih situacija ja tvrdim da mnogi srednjoškolci ne rade dovoljno, ne znaju učiti (tupim o tome na mnogim topicima ovog foruma), ne znaju se organizirati, ne znaju upravljati vremenom itd. A to su sve vještine važne za DM, studij i život... Da se razumijemo, mnogo toga ne nauče u školi, a zato su tu roditelji da im budu savjest i da prepoznaju probleme na vrijeme. Ocjene nisu uvijek mjerilo znanja.
Nije to još gotovo... Možda još sve ispadne dobro. Sad s lista treba povući prijave na fakultete/učilišta na koja se ne misle upisati (jer se to u protivnom penalizira) tako da će se do drugog tjedna liste pročistiti i pragovi pomaknuti.
Moj mlađi je u poziciji da mu se može dogoditi ovako nešto. Počeli smo s razgovorima "što ako..." i nadam se da će to donijeti rezultate. Za sada ima dogovorene instrukcije iz HJ i planirane iz mat, tako da će tijekom cijelog 4. razreda morati kontinuirano učiti. Prijavio je fakultativnu matematiku, za koju profesorica tvrdi da se sastoji upravo od priprema za DM, ali svejedno smo mi njega planirali dati na instrukcije. Fizika mu ide i s tim nikad nije bilo problema, ali tako je to - svakome nešto ide.
On sad gleda uz brata kako je to... Literaturu ima (Matematika u 24 lekcije, Fizika u 24 lekcije, stare mature i sav materijal koji je L. dobio u školi) aliii treba i raditi, sam, za svoje dobro. Pogotovo što je rekao da će mu i FER biti na jednom od prva tri mjesta. Bila sam zločesta mater i rekla sam mu da s kampanjskim pristupom nema na tom faksu što tražiti (znam iz prve ruke). To je okrutno, ali je istina. On je radioamater, zanima ga radiodifuzija i slično, aliiiii da bi se tamo upisao, treba manje gledati filmiće na youtubeu, a više učiti i rješavati zadatke. Osim toga, on nema tako dobre ocjene iz prvog razreda kao stariji brat, pa će i tu imati manje bodova.
Uvijek pamtim rečenicu koju je mm-ov bratić rekao kad je drugi put išao na prijemni na Akademiju dramskih umjetnosti: "Ako sad ne uspijem, znači da to nije najbolji izbor za mene..." To sam rekla i mlađem sinu - ako ne uspiješ upasti na prvi izbor, znači da to nije najbolji izbor za tebe. Moraš imati alternative... Tja, valjda bude. Ima još godinu dana.
Nadam se da će i tvoj sin u konačnici biti zadovoljan. Ponekad nam sudbina ponudi rješenja koja su nam bila u mrtvom kutu, a bolja su od izvornih ideja.
Pa vrlo je ocito da postoji nesto jako pogresno u sustavu uz ovako lose rezultate mature.
To sto mi.citamo o odlicnom forumskom prosjeku visoko motivirane djece, organizirane, pametne , bez poteskoca u ucenju i iz vrlo poticajnih obitelji...to ne znaci bas puno. Jer ocito je da sustav nije odradio svoj posao kad je popadalo toliko. Jer ne gleda se tezina mature, kvaliteta skole i lakoca skolovanja po forumskom prosjeku, nego po prosjeku cijele Hrvatake.
Htjela sam izbjeći pisati samo o svojoj maturantici, koja je osim matematike rasturila i DM iz drugih predmeta (pa i iz Hrvatskog, usprkos disleksiji i pomoz bože pročitanim lektirama). I nije joj bilo teško (osim eseja, mislila sam po njenoj priči da neće preći prag koliko je dramila, a na kraju skroz dobro ispalo. Moraš se držat natuknica, brojat riječi, i to je to. Skoro ko matematika)
Ovdje se radi o X gimnaziji, matematički smjer, i gotovo svi iz njenog razreda koje znam su upisali ono što su htjeli (njih 5 FER, medicina, farmacija, arhitektura, PMF). A deseta je na glasu kao malo labavija gimnazija, 3 uvijek možeš dobit, dušu dalo za one koji hvataju krivine. No u 3. i 4. razredu na izbornim predmetima se kreće sa drilom koji ih pripremi za DM, i nikakvi Trinomi im ne trebaju.
Za one koji hoće super rezultat, ima i dodatnih priprema, nađe se za svakog ponešto.
Za Nanu: raspitaj se u školi imaju li pripreme, nek se svakako uključi na to, i kreni odmah na početku godine sa instrukcijama gdje ga žulja (ako ga negdje žulja). Sretno!
Potpis na Peterlin od slova do slova.
kjb ima li priprema i iz eng i hrvatskog u X ?
matka, fizika ima
Ooo, hvala na ovome - moj mlađi je iz iste vreće... znači da ima šanse i za njega da dobro napiše hrvatski usprkos disleksiji. Njemu nije pisanje tolika tlaka kao čitanje lektira (da nema audio formata, bilo bi svega) aliiii na oko ne razlikuje je/ije, jednačenja po zvučnosti i takve stvari, pa bi na tome mogao izgubiti bodove.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.07.2019. at 12:49
Peterlin, nek tvoj mlađi svakako traži prilagodbu mature - svi koji traže zbog disleksije ju i dobiju. Odeš logopedu na ponovnu obradu, negdje u drugom mjesecu koordinatoru u školi predaš zahtjev, to dalje ide u ncvvo i stvar riješena.
Moja je dobila uvećan tekst i poboldane dijelove koji se odnose na pitanje iz zadatka, smjernice, sve što je relevantno (btw. sve se može vidjeti na ovoj "postani student" stranici pod njenim accountom - znači kompletna matura, cijela fascikla, je skenirana i vidiš i sve što su dobili i što su predali).
Dobila je i 50% više vremena za pisanje svih predmeta, a na engleskom slušnom je bila sama u sobi i mogla je zaustaviti i ponoviti slušanje - ovom koji ju je čuvao nije baš bilo jasno što treba raditi, ali su se nekako dogovorili).
AM - baš mi je drago da je super ispalo za sinka, što samo govori da imamo i pametnu i snalažljivzu djecu tu kod nas na forumu
Sad se čula s kćerkom - njih 11 od 23 iz razreda je na FERu, a na arhitekturi su dvije curke u prvih deset na privremenoj rang listi. Raska svako malo zasuzi od ponosa (a i mi roditelji). Što se arhitekture tiče, svakako treba ići na instrukcije iz crtanja.
Hvala na komentaru, ali bez brige - sve smo mi to već pokrenuli; ima moj E. papire još od osnovne škole, a već smo dobili i termine u Suvagu za prilagodbu mature (logoped, psiholog).
L. je isto imao prilagodbu, ali iz drugih razloga (ambliopija, strabizam, loša motorika) i dobio je testove na većem fontu + dodatno vrijeme i pisanje eseja na računalu, ali je rekao da nema varanja - ne dobiješ Word nego Wordpad, pa moraš sam brinuti o gramatici i brojiti riječi, hehehe...
kjb, ti sigurno znaš, ali radi ostalih možda nije loše napomenuti da postoji prilagodba nastave i na fakultetima. To mi je rekla prof. logoped kad je L. išao na testiranje za prilagodbu mature:
http://www.ffzg.unizg.hr/ssi/?p=21