Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Darovito dijete ne treba drugačiji program zato što mu je dosadno nego zato što može i treba puno više.

Što je darovitost? Teško je odgovoriti na to složeno pitanje ukratko, ali eto: darovitost je skup kognitivnih sposobnosti koja nadmašuje prosjek; kad se radi o inteligenciji, to je QI od 135 (ili 140) do negdje 170. Osim inteligencije tu ima i niz drugih kognitivnih sposobnosti, odnosno značajki mišljenja. To se mjeri testovima prilagođenima za određenu dob. Neki psiholozi su educirani upravo za rad s darovitom djecom i provode temeljite testove, a neki nisu educirani za to i ne provode temeljite testove. Ja se pouzdajem u ove prve, one koji znaju to raditi. U takve spadaju i "razvikane" psihologinje koje rade s mojim djetetom već skoro pet godina. Nažalost, u tom pogledu osloniti se možemo samo njih, ne i na obrazovni sustav. A po čemu su "razvikane", pristojnije rečeno na dobrom glasu? Samo po kvaliteti rada, ne po lažima o dječjoj pameti, kao što pojedine forumašice iz ne znam kakvih motiva žele insinuirati. Darovita djeca imaju posebne potrebe i na njih treba odgovoriti i sreća je da uopće imamo tu mogućnost.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Darovito dijete ne treba drugačiji program zato što mu je dosadno nego zato što može i treba puno više.
    xxxx

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovo je poanta.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne po lažima o dječjoj pameti, kao što pojedine forumašice iz ne znam kakvih motiva žele insinuirati..
    ovo je vjerovatno išlo mene
    i niti malo mi se ne sviđa taj ton
    niti malo
    dapače, vrijeđa me
    nemam motiva
    ništa ne insinuiram
    samo pitam kome vjerovati
    ja moram priznati da mi je prva procjena jako godila
    da se prvi put u obitelji pojavi natprosječno dijete, svi smo mi poprilično sivo prosječni
    ali, koliko god nemam kvalifikacije procijeniti nečiju prosječnost ili nadarenost, nekako mi to moje dijete nije davalo dojam nekog posebnog genijalca
    pa smo napravili provjeru
    i dobili potvrdu da nam je dijete savršeno prosječno

zato su meni sve te darovitosti na klimavim nogama
    postoje genijalci
    ali oni su rijetki
    puno rijeđi od tih 10%
    a drugo su prosječna, i poneka, u pojedinim komponentama nadprosječna djeca
    djeca sa nešto višom inteligencijom od prosjeka
    i slažem se da tu inteligenciju, pojačanu sposobnost treba poticati
    njegovati
    nisam prosvjetar
    ali stvarno mi se čini teško da u razredu sa 25-30 djece nadareno dijete može dobiti dodatnu pažnju nastavnika
    to mi djeluje utopijski
    neka od 25 djece ima 3 sa ograničenim sposobnostima, njima se treba prilagoditi, pa je 3 talentirano za matematiku, aj s njima posebno, pa 3 lijepo piše, aj njima daj posebno....
    naravno pazi i na one prosječne
    svaka čast onom tko to može
    odmah ću svoje prosječno dijete upisati kod njega
    Posljednje uređivanje od pujica : 24.06.2010. at 18:39

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •