Darovito dijete ne treba drugačiji program zato što mu je dosadno nego zato što može i treba puno više.
Što je darovitost? Teško je odgovoriti na to složeno pitanje ukratko, ali eto: darovitost je skup kognitivnih sposobnosti koja nadmašuje prosjek; kad se radi o inteligenciji, to je QI od 135 (ili 140) do negdje 170. Osim inteligencije tu ima i niz drugih kognitivnih sposobnosti, odnosno značajki mišljenja. To se mjeri testovima prilagođenima za određenu dob. Neki psiholozi su educirani upravo za rad s darovitom djecom i provode temeljite testove, a neki nisu educirani za to i ne provode temeljite testove. Ja se pouzdajem u ove prve, one koji znaju to raditi. U takve spadaju i "razvikane" psihologinje koje rade s mojim djetetom već skoro pet godina. Nažalost, u tom pogledu osloniti se možemo samo njih, ne i na obrazovni sustav. A po čemu su "razvikane", pristojnije rečeno na dobrom glasu? Samo po kvaliteti rada, ne po lažima o dječjoj pameti, kao što pojedine forumašice iz ne znam kakvih motiva žele insinuirati. Darovita djeca imaju posebne potrebe i na njih treba odgovoriti i sreća je da uopće imamo tu mogućnost.

Odgovori s citatom