Melange, ne slažem se uopće s tvojim stavom. Imam bistrića koji apsolutno izvršava sve što se u školi od njega traži - on je jako ambiciozan i to izvršavanje zadataka je dio onoga što on shvaća pod pojmom "odličan učenik". Ali, načelan stav da darovitu djecu prvo treba prisiliti da se ukalupe, a onda možemo dalje razgovarati je upravo preslika njihove žalosne stvarnosti u školi. Njihova stvarnost nije posebnost ni odgovaranje na njihove sposobnosti i potrebe - upravo je ukalupljivanje ono što im se stalno događa, pogotovo ukoliko nemaju sreće s pametnim učiteljem. (Ni takve učitelje sustav ne podržava; učitelj mog sina mi je rekao da bi uživao da može s njim dodatno raditi sve predmete, ali za to u školi naprosto nema prostornih ni vremenskih mogućnosti, a da ne govorim o tome da učitelju taj rad ne bi bio plaćen. Zbog toga je potrebno ono što stalno govorim - da daroviti učenici imaju dio programa i nastave odvojeno. Kada se govori o djeci koja zbog nečega zaostaju onda je sasvim jasno da ne moraju pisati slovo b bez prekida nego da program mora biti prilagođen njihovom što boljem razvoju i iskorištavanju potencijala koje imaju, ali kad se radi o darovitoj djeci onda nema posebnih potreba ni odgovornosti sustava i društva da se posebne sposobnosti koje imaju i realiziraju. Ne, nikako, o tome ne možemo ni razgovarati prije nego što disciplinirano ispišu dvije stranice slova b.

Mariu točno kužim i uvjerena sam da time što je rekla o svom potencijalu nije htjela poniziti svoju profesiju. Naprotiv, upravo ona je jedna od onih na ovom forumu koji najviše drže do dostojanstva svoje profesije.