To se mora obaviti.
Je, isto kao i bolnički porod. Zato što smo tako navikli?
Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
Kao što je već netko rekao, i meni je od rođenja pa do bar 1,5 godine već samo presvlačenje djeteta redovito bilo uz vrisku i otimanje. Znači, moralo je biti uz primjenu sile. A o kupanju da ne govorimo. Nije da nisam pokušavala na lijepo, cijelo vrijeme... ali jednostavno nije bila od one djece koja se smješkaju i guguću.
Pa, ne znam. Nije baš da sam se ja u početku super snalazila, ali sjećam se (iz čekaonice kod pedice) mama koje su djeci prilikom presvlačenja tepale, gugutale, buc-buc u prsa glavom, pa su se djeca baš sretno smijala. Presvlačenje je, dakle, dio kontakta s mamom / tatom. A kupanje - većina malaca ga obožava, osim, jasno, pranja kose. Tu su igre u vodi, brodići itd. Samo, moramo i mi biti ushićeni, ili barem odavati takav dojam.
Te akcije malo po malo možemo sve više rješavati uz razgovor. Recimo od druge do treće godine smo postigli velik napredak u tom smjeru (vjerujem da je to neki prosjek, ali i da se ne događa kod sve djece u istoj dobi).
Naravno. Zato i nije isto govorimo li o djetetu od godine i pol, dvije i pol ili tri i pol.
Pa sad, je li presvlačenje majice ili pelene dok se dijete otima također nasilje, ako se radi o 6omjesečnom djetetu, recimo?
Ovo nije nasilje. Dijete moraš presvući, a bilo bi lijepo i da mu to pokušaš predočiti kao igru, zabavnu zajedničku aktivnost, uz kontakt očima i pjevušenje i sl.
Kad to postaje nasilje?
Kad dijete zna samo oprati ruke, i inače ih pere, a mi mu peremo uz primjenu sile. Manjoj djeci ionako mi peremo ruke itd., možemo ih samo probati zainteresirati za to. Ustvari, sad mi pada na pamet, ako je pranje ruku otpočetka prikazano kao vesela aktivnost, dijete će vjerojatno rado i samo prati ruke.
Ovdje se zapravo ne radi samo o pranju ruku, nego to služi kao primjer i za ostale aktivnosti.