Je, isto kao i bolnički porod.To se mora obaviti.Zato što smo tako navikli?
Pa, ne znam. Nije baš da sam se ja u početku super snalazila, ali sjećam se (iz čekaonice kod pedice) mama koje su djeci prilikom presvlačenja tepale, gugutale, buc-buc u prsa glavom, pa su se djeca baš sretno smijala.Presvlačenje je, dakle, dio kontakta s mamom / tatom. A kupanje - većina malaca ga obožava, osim, jasno, pranja kose. Tu su igre u vodi, brodići itd. Samo, moramo i mi biti ushićeni, ili barem odavati takav dojam.
Naravno. Zato i nije isto govorimo li o djetetu od godine i pol, dvije i pol ili tri i pol.
Ovo nije nasilje. Dijete moraš presvući, a bilo bi lijepo i da mu to pokušaš predočiti kao igru, zabavnu zajedničku aktivnost, uz kontakt očima i pjevušenje i sl.
Kad dijete zna samo oprati ruke, i inače ih pere, a mi mu peremo uz primjenu sile. Manjoj djeci ionako mi peremo ruke itd., možemo ih samo probati zainteresirati za to. Ustvari, sad mi pada na pamet, ako je pranje ruku otpočetka prikazano kao vesela aktivnost, dijete će vjerojatno rado i samo prati ruke.
Ovdje se zapravo ne radi samo o pranju ruku, nego to služi kao primjer i za ostale aktivnosti.