Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
to su primjeri iz osobne prakse, ali zbilja mislim da pranje ruku na silu (uz uvjet da se ja pri tom ne nerviram, ne vičem i nisam gruba) nije neka trauma.
Što je najgore kod ovoga? (O aspektu primjene sile već smo govorili.
Da pojasnim, ja cijelo vrijeme ne govorim samo o pranju ruku, nego općenito o primjeni fizičke sile na dijete kao (nepoželjnoj) paradigmi odgoja.)

No, najgore u cijeloj priči jest to što roditelj u tom slučaju NIJE uspostavio vođenje.
Kakvo sad pak vođenje?

Percepcija djeteta i uloga roditelja
Djecu danas doživljavamo kao osobe s vlastitim pravima, a ne kao vlasništvo svojih roditelja. Djeca su kompetentna i sposobna, ali ipak trebaju zaštitu i vođenje kako bi u potpunosti uživala u svojemu djetinjstvu i postali odrasli ljudi koji će dobro funkcionirati u društvu.
Smatra se kako je najvažnija sposobnost roditelja da djeci osiguraju sljedeće:
  • Osnovnu njegu
  • Sigurnost
  • Emotivnu toplinu
  • Stimulaciju
  • Vođenje i granice
    Osigurati vođenje i granice i pokazati djetetu kako da se primjereno ponaša;
  • Stabilnost
Struktura i vođenje pružaju djeci osjećaj sigurnosti i predvidljivosti. Pomažu djetetu da prihvati odgovornost za svoje ponašanje, da postane svjesno potreba drugih i da razvije samokontrolu. Kako bi to postigao, roditelj mora djetetu pomoći da shvati što su standardi, mora postaviti razumne i primjerene granice te mora voditi računa o djetetovim mišljenjima i reakcijama. Roditelj također mora imati uredan (ali ne krut) svakodnevni raspored, s redovitim terminima i obrascima za obiteljske aktivnosti. Vrlo je važno biti fleksibilan i razgovarati i pregovarati s vašim djetetom u svim fazama njezinog ili njegovog sazrijevanja.