Stranica 6 od 10 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 500

Tema: krsna kuma

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Oprosti ako cjepidlačim pomikaki, ali imaš sklonost pretjerivanju.
    niti takvi komentatori gay pridea nisu većina,
    sigurno nisi saslušala većinu stanovnika RH.
    Za znati što većina misli treba raspisati referendum, i opet ko zna hoće li svi
    biti iskreni.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ta
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 11.11.2010. at 15:38 Razlog: sve pobrkala

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Kakva lavina mržnje! To me uvijek ponovo zapanjuje, iako je sve već viđeno.

I mene. Tim više jer to nikako nije u kršćanskom duhu, ali valjda i najveće kršćane ponese žar rasprave.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Ali opet je više onih drugih, koji se neće buniti protiv nepravde dok njih ne zakači.
    nije istina

Kako kršćanski.
    što reći?
    da si se izbacila iz takta? da si izbačena iz takta?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ta
    pročitala sam te, hah

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    iskreno moje su roditelje za vrijeme Juge često pozivali u školu jer sam ja išla na vjeronauk...
    Vidiš, a moje nisu nikada.
    Niti roditelje mojih prijateljica.
    A svi smo redom išli na vjeronauk. U crkvi.
    I voljeli smo ići na vjeronauk.
    Išli smo čak i ljeti malo se družiti prije mise iako nam tad vjeronauk nije bio obavezan.
    Nije bilo nikakvih obaveza, zapisivanja tko je došao... išli su oni koji su to željeli.
    Danas idu manje-više svi, jer moraju.

Adio-mare, znam... jasno mi je da moje saginjanje glave pred većinom ne može dovesti do nikakvih pomaka, ali riječ je o mom djetetu, i sagnut ću glavu kad god treba i koliko god treba.
    A iskreno- jako žalim jeri moje dijete neće mati priliku doživjeti vjeronauk na način kako sam ga ja doživjela, već kao školsku obavezu koja je (po meni) odavno izgubila svoj smisao.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku

I mene. Tim više jer to nikako nije u kršćanskom duhu, ali valjda i najveće kršćane ponese žar rasprave.
    Zdenka2 je forumašica koja nikad ništa bezveze nije napisala, koja ima brdo prelijepih
    postova na ovom forumu. To joj se mora priznati.

Doći, "ujesti" i produžiti dalje nije njen stil, za razliku od tebe, pčelice. AM se potrudila pa ti je
    napisala ogroman post da vidiš kako poprilično banaliziraš, ali nije pomoglo.

Vjerujem da je previše tražiti od tebe da argumentiraš "lavinu mržnje" od strane kršćana-katolika
    na ovoj temi.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Uvjek me je zanimalo koliko djevojaka sa 15-16g doista uživa u sexu,
    sa strahom da se ne zaraze, da ne zatrudne, da će taj dotični isti tren otići.
    Ja ću svojima reći da su slobodne to ne raditi, da ne moraju.
    A to ću govoriti i svojoj kumčadi
    Duboko u nama (većini nas) je želja imati jednog partnera, cijeli život, da se netko trudi
    oko vas i kad ste bolesne, loše, nezadovoljne, da ne postoji mogućnost odlaska.
    Meni je prekrasno što smo MM i ja vjernici KC i što smo se na brak obvezali doživotno.
    Zbog toga se više trudimo da nam brak i obitelj uspije ostati na okupu, koliko god nesavršeni bili.
    Nadam se da ne vrijeđam nikoga kad kažem da meni sva ta pravila i dogme Kat. crkve daju ogromnu
    slobodu da mislim svojom glavom.
    Iako se u ovakve rasprave ne volim upuštati, moram se osvrnuti na ovaj post.

Ovo boldano ću i ja svoje kćeri učiti. Ali ću ih isto tako učiti kako da se zaštite.
    Mislim da ipak postoji neka sredina između učenja djece da je vanbračni seks grijeh i davanja zaštite djeci i "blagoslova" da to rade kad god i s kim god žele.
    Za mene bi ta sredina bila da ih naučim da poštuju same sebe i ne pristaju na seks iz krivih razloga, nego, ako će već stupati u spolne odnose, da to naprave s nekim kome je stalo do njih i do koga je njima stalo, da je to jedan korak dalje u vezi kojeg mogu ili ne moraju napraviti, ovisno o svojim osjećajima, a ne pritiscima dečka ili okoline.

A što se tiče drugog dijela posta, i MM i ja smo se također obvezali doživotno jedno drugome, iako nismo praktični vjernici (vjenčani smo u crkvi, ja sam se tek kasnije počela razilaziti s nakim dijelovima crkvenog nauka). I itekako se trudimo da nam brak uspije, ne zato što smo to obećali pred Bogom, nego najviše zato što smo to obećali jedno drugome.

Zapravo smatram da način na koji MM i ja odgajamo djecu i shvaćamo naš brak ima više veze s nekim općim moralnim načelima i našim osobnim uvjerenjima, nego s naukom Crkve - iako se ne razlikuje baš tako puno od njega - i ne sviđa mi se kad iz nekih postova praktičnih vjernika (čiju vjeru poštujem, iako je ne dijelim) - to se, krojachice, ne odnosi konkretno na tebe, tvoj post mi je samo poslužio kao primjer - iščitava da mi koji nismo praktični vjernici ili koji smo ateisti ili agnostici ne odgajamo djecu po općeljudskim i moralnim načelima i ne trudimo se oko svojih brakova samo zato što nam je razvod braka dostupniji.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko je nepravedno da tu Crkvu financiramo svi ...I koliko je nepravedno prije svega prema poštenim svećenicima i prema vjernicima koji u tim ljudima vide Boga. Pa oni bi se prvi trebali pobuniti i očistiti pred svojim pragom, uvesti reda u kuću. Kad se već mnogi biskupi prave naivni. Ovaj način na koji danas funkcionira KC i vjeronauk u Hrvatskoj radi protiv katoličke vjere same.
    Ovo citiram samo za podsjetnik što želim reći, vidim da se o vjeronauku već debelo raspravljalo, ali nemam kad čitati pa ću samo napisati svoja razmišljanja i dvojbe o tome. Kad je krenula ta ideja, financiranje Crkve od države, vjeronauk u škole, MM i ja smo bili vrlo skeptični i mislili da to neće izaći na dobro, iz nekoliko razloga.
    Oboje smo išli na vjeronauk kao djeca, to su nam bili veseli, neopterećujući sati, učenje bez ocjena, gledanje fimova, druženje, baš nešto super.
    Prvo nas je bilo frka da će naša djeca od onoga što bi trebalo biti odlično, dobiti nešto mrsko, još jedan predmet, strah od ocjena, strah od učitelja (osobito što su baš u našem kvartu uskoro neki roditelji počeli iznositi negativna iskutva s vjeroučiteljicom).
    Dakle, nismo htjeli da dijete ne podnosi ono što smo mislili da bi mu trebalo biti drago (kao djetetu katolika).
    Drugo, MM je imao ozbiljne primjedbe glede nekih građanskih prava, sekularizacije (pravnik, nešto kao zubićvila).
    On je čak neko vrijeme mislio da ne upišemo dijete na vjeronauk u školi nego da to pohađa u crkvi, ali je ubrzo skužio da toga u crkvi više neće biti osim za pripreme za pričest i sl. pa je to brzo otpalo.
    Zatim, bilo je istupa (i u javnosti) nama cijenjenih teologa iz KC o tome da se i oni boje da će takvo "sljubljivanje" KC s državom udaljiti dio vjernika, umjesto da ih približi Crkvi, a osobito da će izazvati antipatije ostalih građana.
    S druge strane, vjerovala sam da u tom vjeronauku, kao učenju, ne može biti ništa loše ni za jednog čovjeka, no također sam (glupo) mislila da će, u sklopu tog programa, budući da je u javnoj školi, biti obrađene i druge religije, ponuđena neka širina u svemu tome, da će biti i etike u tome, što ja znam, malo više stvari, mene zanimaju sve takve teme. No, eto, nije.
    I, šta smo učinili? Ništa, ko i većina, upisali smo dijete na vjeronauk.

Zasad joj je to najdraži predmet..
    Inače, nisam aktivist tog tipa da pokrećem peticije, nosim transparente, jedino mogu ovako reći što mislim i ispuniti kakvu javnu anketu.
    A jel' ima takve?
    Jesu li već objavljena kvalitetna istraživanja o stavu javnosti o vjeronauku u školama? Kakva su? Mislim da bi ih trebalo sustavno raditi i dobro razmotriti, i uvažiti.
    Razumijem dio svećenika koji je izrazio stav da to možda nije "dugoročno" dobro, ali i sve one koji misle da je to jako dobro (iz njihove perspektive), da takvo učenje ne može "škoditi". Uostalom, otkako je priznata diploma KBF-a imaju posla laici koji to poučavaju pa svećenici po župama imaju manje obveza glede toga.
    Vjernicima katolicima to je s praktične strane dobro jer djeca sve obave u školi pa ne moraju dodatno još nekud ići (ionako su preopterećeni), roditelji imaju manje posla u podučavanju, nemaju se s te strane zašto buniti.
    Osobno znam samo četvero djece koja ne idu u vjeronauk, mojih kolega s posla, oni kažu da nikakvih problema nemaju, ali puno je djece u Hrvatskoj i nemam razloga ne vjerovati u suprotna iskustva.
    Ne znam zapravo što bih s tim. Ne mogu se ići buniti, to mi je besmisleno jer meni kao katoliku (a i zašto se tako ogroman broj ljudi takvim izjašnjava na popisu stanovništva, to mi je upitnik ogroman jer to daje legitimitet svemu???)
    to bi trebalo odgovarati,
    no da me se išta pita, a ne pita me se, ja bih ga radije vratila u crkvu, radije nego da to izaziva dodatnu netrpeljivost prema Crkvi.
    Ja bih dijete slala na vjeronauk ovako ili onako.
    I za vrijeme komunizma, kad je vjera službeno bila tek "opijum naroda" mislim da nije bilo manje vjernika zbog te državne netrpeljivosti, možda su se čak držali više zajedno, kao homogena skupina.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    nije istina

što reći?
    da si se izbacila iz takta? da si izbačena iz takta?
    Nažalost stvarnost ove države dokazuje da sam u pravu. Da ljudi prolaze kraj onih koji su žrtve nepravde i okreću glavu. Ne svi naravno, možda ne ni neka nadmoćna većina ali puno puno previše ljudi se obazire na nepravdu tek kad njih zakači. I nije to uvijek za osudu, vidjeli smo kako prolaze oni koji prokažu korupciju, krađu i sl. To je istina, tužna, ali istina.

A mene izbacit iz takta- jako teško. Moja konstatacija "Kako kršćanski" je upravo to- konstatacija. Ironična. Ne bi trebala nikoga uvrijediti. Ali možda će se naći prozvani oni koji su zaboravili na kršćanske vrijednosti (u kojima ima samo lijepih i dobrih stvari) i počešu se samo kad njih osobno svrbi.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    zanimljivo, pravila i dogme daju ogromnu slobodu misljenja
    jer da nema pravila i dogmi ti bi, sto?
    Problem je što mnogo ljudi misli da misli svojom glavom (ne mislim na tebe jer te ne poznajem)
    a zapravo su uvjek pod nekakvim utjecajem. Svi se rađamo i rastemo u nekoj kulturi, ovakvoj ili onakvoj.
    Kultura Katoličke crkve se jednostavno poklapa sa onim što ja prirodno osjećam u sebi.
    Npr. sex prije braka me uopće nije usrećivao, ali sam mislila da to moram raditi jer to svi rade.
    Mladi misle da su slobodni to raditi.
    KC kaže da ja to nisam morala raditi, da nisam čudak ako se osjećam usamljeno kad mi dečko
    ode iz kreveta kući i nisam 100% sigurna da će se vratiti. Kad želim da se obvežemo jedno drugom.
    Za mene je to sloboda.
    Mnogi neznaju što katolička crkva zapravo kaže o preljubu (konkretno Ivan PavaoII).
    Normalno je da kad si u braku da ti se svidi druga osoba, drugi muškarac, više njih,
    to je nagon, ali mi smo misaona bića koja mogu odlućiti ne napraviti korak da se to realizira.
    Moja je sloboda što znam da nisam čudna ako mi se sviđa kolega s posla a u braku sam.
    Kao vjernik ja neću slijediti samo svoj nagon, već ću misliti na muža, djecu, obitelj.
    Drugi su do toga došli i bez Kat. crkve, ja nisam i zahvalna sam Bogu što me je to naučila
    Naglašavam : Ne kažem da mnoge od vas koje nisu vjernice to neznaju, ne želim uvrijediti nikoga

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti ako cjepidlačim pomikaki, ali imaš sklonost pretjerivanju.
    niti takvi komentatori gay pridea nisu većina,
    sigurno nisi saslušala većinu stanovnika RH.
    Za znati što većina misli treba raspisati referendum, i opet ko zna hoće li svi
    biti iskreni.
    MOžda pretjerujem po pitanju psihijatrije, ali moraš priznati da kad bi se slušao uvijek glas većine bilo bi velikih kršenja prava raznih manjina.
    Zato postoje sve te udruge za promicanje prava ovih i onih.
    Mislim da bi trebalo nešto učiniti po pitanju vjeronauka u školama. Ja bih jako rado da klinci idu na taj vjeronauk kao da idu na informatiku ili francuski, ali znam da nije tako.
    Bilo bi mi baš drago da pretjerujem po tom pitanju. Ako si u pravu, ne znam, imaš čokoladu s lješnjacima od mene za 4-5 godina.
    Ali čak i da pretjerujem, činjenica je da je vjeronauku, načelno, mjesto u crkvi. Samo mi tada to ne bi bilo toliko bitno.

Što fali ovom vjeronauku kakav je imala Pčelica Mara? Koje su to velike prednosti vjeronauka u školi?

I ako ima netko znanja da mi uštedi malo guglanja, kako je to organizirano u državnim školama diljem Europe/svijeta?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A kaj me moliš, ne kužim, pomikaki? Da ja tebi kažem da ti ne vjerujem da tvojem djetetu ili nekom drugom nije ni bitno kome netko rekao da ode u wc za vrijeme molitve, da li bi to bilo nepristojno- ja mislim da bi. Svatko piše o onome što doživljava i kako živi, uopće mi ne pada na pamet biti ponosna na to da ne suosjećam s nekim tko je u sličnoj situaciji samo iz drugog razloga, kao ti. Od viška suosjećanja glava ne boli,pomikaki Meni je najiskrenije žao svakog djeteta koje zbog načina na koji je organiziran ili na koji se provodi vjeronauk osjeća isključeno ili provodi sat na hodniku. Bez imalo ironije. I mi imamo đaka u školi koji sjedi u knjižnici i uvijek se pitam zar ne bi moglo organizirati da nešto radi paralelno i da se iskoristi situaciju za priču o drugim vjerama i uvjerenjima. Ne znam, ne razumijem strah da dijete sjedi u razredu za vrijeme sata vjeronauka niti zašto dijete ne bi moglo pisati zadaću, čitati knjigu bez da ga se dodatno izdvaja.
    Ja sam pojasnila postom ispod zašto taj posti ima takav ton. Ali ako je tebi urnebesno smješno kad netko digne crkvu punu ljudi u zrak ili kad pročitaš što je Majka Tereza proživljavala brinući se za napuštene i odbačene ili koliko je mučenika na ovim prostorima doživjelo najveće strahote samo zbog svoje vjere, mogu ti samo pokušati reći da iako su pripadali vjeri koju ti očito ne šmekaš da bi bilo lijepo da umjesto tolerancije i podnošenja drugih počenš nešto i osjećati iza drugačije ljude od svojih istomišljenika.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nena, super ako zanemarimo supruga pravnika, nekoliko djece vise, i gotovo cijeli post :D dolazimo do dijela koji pojasnjava moj slijed misli - zasto ja mislim da vjeronauk, katolicki, ne bi trebao biti u skoli (dok nisu zadovoljeni ostali uvjeti - vjeronauk drugih vjera...)

ja uistinu pitam jer me nesto zanima, nisam bezobrazna, i lijepo zahvaljujem na odgovorima

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Zubić me je pretekla, već neko vrijeme pokušavam Ivani napisati isto. Uz pitanje-Ivana, molim te da mi navedeš neki primjer u kojem je većina diskriminirana.
    Zubić ti je lijepo objasnila kako ti ovaj primjer nije dobar, jer ti kao vjernica uvijek možeš svoje dijete poslati u crkvu na vjeronauk.
    ma ne može, tu i je problem (ili sam ja neupućena totalno??)

da se može birati, vjeronauk u crkvi ili školi, ja bih izabrala crkvu, ali tamo ga više nema.
    osim onu godinu prije priprema za sakramente. evo sad moja, osim u školi ide i dodatno na vjeronauk u crkvu jer će biti prvopričesnik, ali inače toga nema (ako ima i gdje neka me netko upućen ispravi).

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

joe,

Neću ulaziti u stilski način izražavanja, ali ako je ovo normalan način
    da se nekog pita da pojasni što je s nečim mislio, ja mislim
    da se ne treba čuditi što će taj netko samo lagano zaobići ovakvo
    "pitanje".
    ne, to je nenormalan nacin
    "pitanje"

al bitnije je skakat na formu pitanja nego na ocite nelogicnosti u originalnom postu
    a lagano se zaobilazi i kad se nema sto konkretno za odgovoriti

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Dijana, nisam valjda tebe ujela

Nemam ja što argumentirati, riječi su napisane i svatko ih može pročitati. Mržnju i netoleranciju ćeš lako i sama naći, na obje strane.

A što je meni pomoglo ili nije pomoglo ti nikako ne možeš znati.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ok, onda sam ja u krivu. Mislila sam, znajući da postoji ta priprema za sakramente, da i inače ima vjeronauka u crkvi.

Ali dalje čekam Ivanin odgovor na pitanje u kojem je to segmentu većina diskriminirana od strane manjine. Pa i uz ovu novu informaciju, taj mi primjer ne drži vodu, jer nije zabranjeno održavanje vjeronauka u crkvi (valjda nisam i to fulala) , samo ga iz nekog razloga nema (ako je točno ovo što ti, Nena, kažeš).

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    nena, super ako zanemarimo supruga pravnika, nekoliko djece vise, i gotovo cijeli post :D dolazimo do dijela koji pojasnjava moj slijed misli - zasto ja mislim da vjeronauk, katolicki, ne bi trebao biti u skoli (dok nisu zadovoljeni ostali uvjeti - vjeronauk drugih vjera...)

ja uistinu pitam jer me nesto zanima, nisam bezobrazna, i lijepo zahvaljujem na odgovorima
    Nisam baš razumjela jel' mi se rugaš ili šta, možda opravdano jer sam zbog preopširnosti sve zbrljala.
    Ukratko, ja bih vjeronauk u crkvi, ali ga tamo više nema, otišao je u školu, ne mojom voljom.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

krojachice, postala sam prije tvog odgovora
    hvala ti na njemu, iako moram priznati da ga bas i ne razumijem
    bitno da si ti sretna, i ja sam ovako

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Što se tiče pitanja iz naslova teme,mi smo krsne kumove birali više po načelu toga tko bi djeci mogao biti dobar primjer u životu i tko je blizak s nama i našom djecom. Koliko god to možda nekima licemjerno zvučalo, to su naši razlozi.
    A vjerski odgoj naše djece prepuštam MM-u, koji je vjernik, i vjeronauku u školi (iako bih više voljela da je vjeronauk u župi, kako je bilo kad sam ja išla na vjeronauk i isto imam samo najljepše uspomene iz tog vjeronauka).

Što se tiče mržnje koju zdenka spominje, ja je ovdje ne vidim. Ali vidim jako puno netolerancije, iz oba "tabora".

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Iz ovih postova ispada da je komunizam bio neki sindikalni izlet i da svi oni ljudi koji su dožvljavali teška maltretiranja zbog svoje vjerske pripadnosti sami sebi umislili cijelu priču... Zanimljivo

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

E da, i meni je kao vjerniku bez veze ovakav način provođenja vjeronauka.
    Vjera se prima u obitelji, a ako je tamo nema,mislim da je nema smisla forsirati u školi.
    To rezultira da mnoga djeca sama, bez roditelja, moraju ići na misu po nekakav plusić da mogu
    pristupiti 1.prič ili krizmi. Ne vjerujem da se na taj način bilo tko može obratiti. Tuđmanovska posla.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vjera se prima u obitelji, a ako je tamo nema,mislim da je nema smisla forsirati u školi.
    Potpis.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i uz ovu novu informaciju, taj mi primjer ne drži vodu, jer nije zabranjeno održavanje vjeronauka u crkvi (valjda nisam i to fulala) , samo ga iz nekog razloga nema (ako je točno ovo što ti, Nena, kažeš).
    Kako ja to vidim, i u svojoj okolini i ovdje ja od mnogih roditelja vjernika čujem da bi im bilo draže da je vjeronauk u crkvi a ne u školi.
    Vjeronauk u crkvi sigurno nije zabranjen, ali je ugovorom s Vatikanom prebačen u državne škole (dok se recimo govori o smanjenju satnice tjelesnog, likovnog, glazbenog - što bih ja radije da mi dijete ima u školi).

Zašto je to tako? Što Crkva ili Vatikan time dobivaju? Pa očito dobivaju to da je puno više ljudi na neki način "pritisnuto" da djecu pošalju na taj vjeronauk, isto tako određen broj koji ne bi išao ići će po inerciji... (evo čak i krojacicha naziva vjeri+onauk u školi forsiranjem)
    Jesam li u krivu?

pikula, ovaj zadnji post - pa, trebalo mi je dosta da shvatim na što se referiraš, i na kraju dok sam razumjela, nemam volje da odgovaram.
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 11.11.2010. at 16:19

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da puno je lakše samo kolutat očima i reći da su "drugi" nešto grozni i jao bljak

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne kolutam :-p

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pčelice, nisi ti mene ujela, ti jednostavno tako pišeš.
    Vidiš, ja ovdje ne vidim baš mržnju, ali jednu tešku
    netrpeljvost, da. I to redovito sa strane onih koji se smatraju nekatolicima + par "neshvaćenih"
    katolika, na što će se naslagati opet nekoliko ironičnih podbadalica.

Niste imali podbadanja od strane onih koji su se kao katolici javili na ovaj topic, nikakvih.
    Oni su "krivi" samim tim što pristaju i dalje biti dijelom KC, ne pljuju po njoj, iako su i sami
    svjesni koliko je toga lošeg u njoj.
    "Krivi" smo samim tim što ne dignemo revoluciju da se vjeronauk makne iz škola,
    a vjera u sakristiju, jer eto, baš to bi nas napravilo "kršćanima". Da, možda po nečijem sudu,
    no ne i po mojem.
    I to je uvijek tako na ovakvim topicima.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Iz ovih postova ispada da je komunizam bio neki sindikalni izlet i da svi oni ljudi koji su dožvljavali teška maltretiranja zbog svoje vjerske pripadnosti sami sebi umislili cijelu priču... Zanimljivo
    ja vjerujem da su se ljudi koji su doživljavali teška maltretiranja za vrijeme komunizma u jednom periodu i osjećali kao da su sve umislili
    kad se dogodilo to da su njihovi dojučerašnji mučitelji 90.-te s njima sjeli u crkvene klupe.
    ili oni koji su pisali proglase za otcjepljenje SKH od SKJ odjednom postadoše perjanice Katoličke Crkve za borbu protiv zala modernog svijeta aka medicinski potpomognute oplodnje.
    ali za njih se našao kršćanski oprost, brajko moj, bez obzira što su ovu zemlju opustošili krađama.
    ali neka za krsnu kumu nema oprosta.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo, i ja u obitelji imam istu priču, bez maltertiranja. tata je išao na vjeronauk, moji prijatelji u razredu također. i ja sam znala tu i tamo jer sam slušala kako im je super, igraju ping pong i slušaju muziku nona cijeli život išla u crkvu, do devedesete. kad je politika došla na oltar, ona je otišla.
    nije sve bilo tako ružičasto - pretpostavljam da nisi mogao biti član KP i vjernik. a samim time ti je bila ograničena mogućnost nekog značajnog napredovanja. u politici, npr. al su to poslije nadoknadili

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nama je vjeronauk isto omiljeni predmet, ali da je u crkvi umjesto u školi ne bih se bunila, ali isto tako cijepljenje protiv HPV-a s 12 godina, spolni odgoj itd nek se isto tako provodi u sjedištu onih koji takav svjetonazor njeguju i bez novaca iz gradskog ili državnog proračuna.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ajmeeeeeeeeeeeeeeeeeee, pikuloooooooooooooo

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

otela mi riječ iz usta, htjela sam napisat kolutat očima i beljit se, časna pionirska LOL ))

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

laumi, ti nisi vjernica ? kako odgajate djecu u vjerskom duhu u braku gdje je samo tm vjernik ? zanima me jer je i mm "nositelj" katoličkog odgoja djece u našem braku. možda i ostale forumašice imaju sličnu situaciju.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moooooooooooliiiiiiiiiiiiiiiii Sviiiiiiiiiiiiimbaaaaaaaaloooooooo?Kaj jodlamo?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Cvijeta, naravno da nisi mogao biti u Crkvi i dobiti respektabilan posao, za to si morao
    biti član KP. Još ako ti je netko bio u domobranima, oprat se nisi mogao nikako.
    A ima ih puno i koji to poslije nisu "nadoknađivali", nikakve koristi od toga nisu imali.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma, ne, malo se zabavljamo. Samo sam htjela nekako reagirati na tvoj post. Primjerenim rječnikom

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vidiš, ja ovdje ne vidim baš mržnju, ali jednu tešku
    netrpeljvost, da. I to redovito sa strane onih koji se smatraju nekatolicima + par "neshvaćenih"
    katolika, na što će se naslagati opet nekoliko ironičnih podbadalica.
    Dobro otvori oči i opet pročitaj.

Da, slažem se da mržnja jest malo prejaka riječ, ali ja sam je samo ponovila, nisam je prva uvela, a nije mi se dalo smišljati alternativu (netrpeljivost je puno bolji izraz, ali ja ga se nisam odmah sjetila).

I za kraj, žao mi je ako ti se ne sviđa moj stil pisanja, ali imaš vrlo jednostavno rješenje za to - ne čitaj moje postove

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo gle ovdje ću odgovoriti: ne govori se o komunizmu, ni o kršćanima u rimskim arenama. Svaka čast, njima je bilo gadno. Dali su živote za svoju vjeru.
    Danas, u ovoj državi, katolici žele svoj vjeronauk u državnim školama, svoja obiljažja u javnim ustanovama, pa čak se i zakone diktira u dogovoru sa Svetom Stolicom.
    A govore o diskriminaciji? Cijele članke i rasprave sam pročitala o tome.

Meni je Majka Tereza osoba kojoj se zaista divim, premda zasigurno nismo djelile slična uvjerenja po nekim pitanjima. Ali po onim bitnim, ljudskim, mogu se samo pokloniti. A kamoli da mi je zabavno dizanje u zrak crkve pune vjernika. U kojem si to mom postu pročitala?
    Ali naravno, bolje se ne uplitati u ovakvu raspravu. Više me zanima poštena rasprava o vjeronauku u školi.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pčelice, znam ja za ignore opciju, moja kritika je bila dobronamjerna.
    Možemo se fino spominjati i bez ironiziranja i podbadanja, zar ne?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    AM, prihvati molim te da ima škola u kojima nema etike, a kamoli alternative za muslimane i pravoslavce
    jer se to ne može raditi za jednog ili 3-4-5 učenika. I onda su takvi maltretirani, jer kako si rekla, obe strane vjeronauku daju tu konotaciju, i stvarat će je još dosta desetljeća na brdovitom balkanu...
    pokušavam razumjeti ali mi ne ide, oprosti
    na koji način moje dijete maltretira tvoje jer ide na školski vjeronauk?
    mogu ja prihvatiti da nema u svim školama alternative, ali ne mogu shvatiti zašto je rješenje nikome ništa?
    zar nije rješenje upravo alternativa
    mislim, pričajmo iz perspektive u kojoj jesmo
    niti će vjeronauk sutra otići iz škola, niti će se sutra uvesti alternativa
    koje bi rješenje bilo najbolje?
    ja mislim alternativni predmet
    ti hoćeš vjeronauk maknuti iz škole
    zašto misliš da si ti u pravu, a ja ne?
    zašto ti ne možeš prihvatiti da neki ljudi žele nauk o vjeri upravo u školi? i eto trenutno može im biti
    ajde pogledaj jednako ljudski, onako kako tražiš da ja gledam tebe:
    jesi li ti razmišljala koliko meni, sa mojom prvašicom treba vannastavnog vremena da izorganiziram njene aktivnosti?
    imam logopeda
    stavi mi još vjeronauk izvan klupa i natjerala si me da dolazim po dijete u školu i uskraćujem i njoj i sebi tih par popodnevnih sati
    jer dijete treba odvesti na drugu lokaciju, pričekati i dovesti doma, zar ne?
    zašto ti, onako ljudski, nemaš razumijevanja za mene i sve roditelje kojima tako olako ljepiš etiketu netolerancije?!
    ako bih tome pridodala i neki ples ili plivanje - što misliš, što bi najprije fasovalo?
    ono što ja mislim da bi dijete trebalo? (ići na vjeronauk i logopedu)
    ili ono što bi dijete vjv više željelo? (ići na aktivnost koju je odabralo)
    eto, ti meni na taj način isto nešto uskraćuješ
    je li ti to kada palo na pamet?
    ne vjerujem da ćeš mi reći: a tko ti je kriv, jer ni ja to tebi nisam rekla
    bar se nadam da me ne shvaćaš tako

a sve može biti drugačije, samo...
    eto, netko će dodati "kada bi vjeronauk maknuli iz škole"
    a ja ću opet pitati: je li to rješenje tvog problema (je tvog, a vidiš, nije mog) ili alternativa? (koja bi po meni riješila problem)

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    ma ne može, tu i je problem (ili sam ja neupućena totalno??)

da se može birati, vjeronauk u crkvi ili školi, ja bih izabrala crkvu, ali tamo ga više nema.
    osim onu godinu prije priprema za sakramente. evo sad moja, osim u školi ide i dodatno na vjeronauk u crkvu jer će biti prvopričesnik, ali inače toga nema (ako ima i gdje neka me netko upućen ispravi).
    To uopće nije problem. Da se vjeronauk prestane provoditi u školama naravno da bi se odmah u Crkvi počeo provoditi pošto ima dovoljno zainteresiranih. I onda bi zaista imali svjetovnu državu i vjersku slobodu, za sve pod jednakim uvjetima. Nažalost, takav način funkcioniranja nekoga možda podsjeća na komunizam i mržnju, ali ja mu u tome ne mogu pomoći.

Ja sam cijepljena protiv mržnje, zahvaljujući mojim predivnim roditeljima- mami katolkinji i tati agnostiku. U mom domu se tolerancija živjela od prvog dana, živi se i danas i uzimam si za pravo smatrati se osobom koja može za hrvatske pojmove neuobičajeno neopterećeno o ovakvim stvarima raspravljati.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Kad je vec tema otišla na sve strane

Odrasla sam u Zagrebu, završila osnovnjak početkom 90-tih, nitko nije bio maltretiran u mom okruženju zato jer je išao na vjeronauk, moja baka je malo van Zagreba, uvijek bila ortodoksna vjernica, stvarno ju nitko nikad nije zbog toga zlostavljao, ali znam jako puno ljudi koji su nakon 90-te postali veeliki vjernici, visili po crkvama, išli na mise i po Zagrebu maltretirali pripadnike manjina, i to jako jako ruzno.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo smatram da način na koji MM i ja odgajamo djecu i shvaćamo naš brak ima više veze s nekim općim moralnim načelima i našim osobnim uvjerenjima, nego s naukom Crkve - iako se ne razlikuje baš tako puno od njega - i ne sviđa mi se kad iz nekih postova praktičnih vjernika (čiju vjeru poštujem, iako je ne dijelim) - to se, krojachice, ne odnosi konkretno na tebe, tvoj post mi je samo poslužio kao primjer - iščitava da mi koji nismo praktični vjernici ili koji smo ateisti ili agnostici ne odgajamo djecu po općeljudskim i moralnim načelima i ne trudimo se oko svojih brakova samo zato što nam je razvod braka dostupniji.
    Sa svim se slažem (najviše sa iako se ne razlikuje baš tako puno od njega )
    Ljudi prečesto generaliziraju, inače bi ovaj topic imao 2-3 posta

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Možemo se fino spominjati i bez ironiziranja i podbadanja, zar ne?
    Naravno.
    Ali ako ja priznajem da u mom taboru ( ) ima netolarencije, red bi bio da se i vi malo prizemljite i uvidite da nerazumijevanje i pokoja uvreda dolaze s obje strane. Nije baš sad da su jedni crni, a drugi skroz bijeli.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    pokušavam razumjeti ali mi ne ide, oprosti
    na koji način moje dijete maltretira tvoje jer ide na školski vjeronauk?
    Ni na koji, jer se nisu upoznali
    ja se bojim da će moje dijete nazivati raznim imenima, kojima su tu i tamo nazivali mene - zbilja rijetko, jer su te teme većinom bile sktualne u doba intenzivnijih priprema za krizmu
    a sad su aktualne svaki tjedan, kad se djeca po tom pitanju razdvajaju.

E sad, meni je žao što bi ti u suprotnom slučaju morala popodne voziti svoje dijete.
    Po tom se pravilu ja mogu žaliti što moram voziti dijete na karate. I tražiti da se karate uvede u sve institucije.
    Ok, sad banaliziram jer većina djece ne ide na karate, ali mnogi roditelji razvoze djecu na razne aktivnosti. Pa to nije tako strašno u odnosu na mogućnost doživljavanja bulinga.

Ali što ti misliš, zašto je od svih "slobodnih aktivnosti" baš vjeronauk uveden u škole? I to ugovorom Vlade RH s Vatikanom? Radi se o čisto političkom potezu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Kako ja to vidim, i u svojoj okolini i ovdje ja od mnogih roditelja vjernika čujem da bi im bilo draže da je vjeronauk u crkvi a ne u školi.
    Vjeronauk u crkvi sigurno nije zabranjen, ali je ugovorom s Vatikanom prebačen u državne škole (dok se recimo govori o smanjenju satnice tjelesnog, likovnog, glazbenog - što bih ja radije da mi dijete ima u školi).

Zašto je to tako? Što Crkva ili Vatikan time dobivaju? Pa očito dobivaju to da je puno više ljudi na neki način "pritisnuto" da djecu pošalju na taj vjeronauk, isto tako određen broj koji ne bi išao ići će po inerciji... (evo čak i krojacicha naziva vjeri+onauk u školi forsiranjem)
    Jesam li u krivu?
    .
    Vjerojatno nisi u krivu. Očito je visoka politika, kako to obično biva, odlučila ono što većini ne paše.

Vjeronauk u Crkvi nije zabranjen, ali nije više organiziran za djecu, ima ga za studente, ima ga periodično pred neke sakramente,

ali ga inače u crkvi više NEMA.

Jednostavno nema te mogućnosti.

Nije tu ostavljena opcija katolicima -
    šaljite vi slobodno svoju djecu na vjeronauk u ckrvu!

Oni ih nemaju više kamo slati - osim u školu.

A ovi drugi su, koliko shvaćam iz ovog svega iščitanog, formalno tamo na izbornoj i dobrovoljnoj bazi,
    a u praksi, zapravo, na neki način - prisilno.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Adio Mare,
    dozvoli da ustavne vrednote imaju prednost pred tvojom praktičnošću. I da ako ste praktični vjernici tvoje dijete vjeru uči svakim trenutkom svog života u vašoj obitelji. I da ne mora od šeste do 18.-e godine ići dva puta tjedno na vjeronauk kao na obavezu ili aktivnost. Ako nedjeljom idete na misu i ako djeca imaju nešto nakon mise što vani zovu "sunday school" da će naučiti sve što je zanima. Pod puno manje presinga nego u školi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja čekam da dijana prizna da zdenki nije trebao onaj post

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

rođena 71, maturirala 89

88 na satu obrane i zaštite pita prof tko ima sve sakramente tj tko je kršten, samo ja i još jedan kao i ja iz mix braka šutimo (.. ), ostali svi digli ruke ....... baš smo se osjećali da prostite posrano

Stranica 6 od 10 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •