Ne svih sakramenata, baptisti imaju krštenje i gospodnju večeru, no to izgleda malo drugačije nego kod ostalih.
Također moj suprug koji je baptist suverene milosti (sovereign grace baptist) - dakle kalvinist, što je zapravo puno drugačije od arminijanskih baptista, drži Sabath (Šabat) - dan gospodnji. Na taj dan ništa ne tržimo - ne kupujemo nit prodajemo, ne radimo ništa osim duhovnog učenja (bar on - ja eskiviram ponekad pa idem na Rodu ili crtam ili čitam romane) - naravno nešto na što ne možeš utjecat ili što npr zahtjeva svakodnevnu brigu se odradi, ali sve što se može odraditi dan prije se napravi dan prije. Tipa ja skuham ručak za 2 dana, sredim kuću i spremim sve da sutra ne trebam ništa raditi; na Sabath smo uvijek u malo urednijoj obleki, imamo i obiteljski izlet, mm meni i Š čita pasuse iz Biblije negdje u šetnji i izbjegavamo imati goste ili ići k prijateljima itd.
Moram priznati, iako nisam do prije par godina ni u ludilu razmišljala da bi se mogla prilagoditi svemu tome, sad mi to daje smirenje i usmjerava me. Nekako sam prepoznala vrijednosti koje mm drži, i mislim da, iako još nisam nazovi preporođena vjernica, ne mogu pogriješiti ako se držim Božijih zakona.
Između ostalog, cijeli taj način života i jest jedan od razloga zašto se selimo na selo. Jer pored očitih beneficija, mislimo da je život na selu i samoodrživost pravi put za obitelj koja želi živjeti po Božijim zakonima.
Malo sam se raspisala ali eto, ovo je odgoj u duhu vjere a mi svog sina odgajamo u duhu vjere pa da se i ja malo priključim.
Kad smo kod toga, uskoro je Š prvi rođendan, i kako mi to planiramo odraditi, pošto ne radimo veliko slavlje. Napravit ćemo mu tortu, mm mu izrađuje neke kockice igračku (koja u konzumu košta 300 kn!!) i doći će najbliži, dide i bake. Mm će dati Špiru blagoslov i zahvaliti se Bogu da je sa nama, i to je to. Imat će i sviječicuI tako planiramo "proslaviti" rođendane svakog od nas svake godine. Skromno.