-
Dugo, jako dugo čitam ovaj forum i ne samo ovaj, ali sam i prelijena i bez vremena za pisanje. Često puta sam tu znala naći vrlo korisnih informacija, ali ovoliko žuči koliko je prosuto na ovoj temi i to ne samo na ovom formu je meni nevjerojatno i strašno me rastužuje. Inače ne pišem, ali sad imam potrebu biti jako dugačka, na čemu se ispričavam, ali kome se ne čita, ne mora.
Ja bih samo htjela podsjetiti one koji su zaboravili ili možda nisu znali na 1 čl. Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi (NN 10/97) koji glasi: Ovim zakonom uređuje se predškolski odgoj i naobrazba te skrb o djeci predškolske dobi i naobrazbe.
Eh, sad, ako pričamo o naobrazbi, ja si nekako mislim da bi ona trebala biti jednako dostupna svima i pod jednakim uvjetima.
Naš gradonačelnik kaže: Tko ima više nek plati više!
Ali ljudi moji, onaj tko ima više već plaća više kroz poreze. U RH je oporezivanje prema ekonomskoj snazi, progresivno je i porezi su nedestinirani. Znači da je neukusno pričati ja plaćam tebi vrtić, ti plaćaš meni cestu. Plaćamo javna dobra prema ekonomskoj snazi, ali zauzvrat svi imamo pravo na jednako sudjelovanje pod istim uvjetima u tim istim javnim dobrima.
Svi samo spominju prirez, ali oni je minoran u ovoj priči. I porez i prirez na dohodak su prihodi Grada Zagreba, odnosno na 100 uplaćenih kuna poreza, Gradu Zagrebu ide 79 kn, a u fond poravnanja ide 21 kn. Proračun Zagreba za 2011 je 6.850.000.000 kn, a prihodi od poreza i prireza iznose 4.270.000.000 što znači da 62 % proračuna dolazi iz naših plaća. (tu je razlika između Zagreba i ostalih gradova, naprosto broj ljudi, za informaciju onima koji prigovaraju da Zg ima jeftine vrtiće)
Kao primjer želim navesti osobu koja ima neto plaću 3.000 kn, ta osoba na ime poreza i prireza uplati 197,95 kn od čega Zagrebu ide 163 kn. Onaj tko ima plaću 10.000 kn na ime poreza i prireza uplati 2.663,94 kn, odn gradu ide 2.189,85 kn, tj 13.5 puta više za 3 puta veću plaću, tj. onaj tko ima plaću 3.000 kn, za godinu dana ne uplati koliko onaj tko ima 10.000 kn. Znači onaj tko ima više i platio je više! Koliko puta mu još to treba naplatiti. Uostalom pravo na predškolsku naobrazbu ima moje dijete, a ne ja. Pa, čemu onda različite subvencije? Time je moje dijete diskriminirano.
Nisu subvencionirani samo vrtići. Što je sa ZET-om, kazalištima, da ne spominjem policiju, hitnu i vatrogasce. Zamislite da moj susjed svojom nepažnjom zapali svoj stan, pri tome izgori i moj, a vatrogasci kad dođu meni naplate ekonomsku cijenu svog izlaska, a susjedu koji ima manju plaću ne naplate izlazak. Svašta se u ovom gradu financira i sve to mi platimo. Da ne bi bilo da spominnjemo samo Dinamo i fontane, moram navesti da je svaka prodana ulaznica u Hnk subvencionirana s 900 kn (49% grad, 51% RH) i da dobro ste pročitali broj 900 kn, a ZKL s s 427 kn po prodanoj ulaznici. Pitam Vas da li biste platili kartu za Kazalište lutaka 450 kn (karta + subvencionirani dio). Hoće li to biti sljedeći korak? Sva sreća da mi je stariji 2-3 puta mjesečno u kazalištu pa nek prepričava mlađem jer ja za Orašara koliko god krasan bio, 1100 kn za jednu ulaznicu ne dam. Sve ovo slobodno možete provjeriti na stanicama grada Zagreba, ovo je izvješće za ustanove u kulturi za 2009 s 23 sjednice točka 13.
Koliko je ovo suludo moram pokazati i na sljedećem primjeru. Recimo da Pero i Marko imaju birtije (a i što bi drugo?) koje ostvaruju jednako dobar promet. Pero je obrtnik, a Marko ima firmu. Sav Perin dohodak je vidljiv iz potvrde porezne uprave i on će plaćati vrtić možda 2.000 kn dok Marko ima plaću npr. 4.000 kn i naravno dobit, ali dobit nije vidljiva iz potvrde PU. Ako Markova žena ne radi njemu će vrtić biti besplatan. Nije li ovo suludo, isti posao, iste pare, jednom besplatno, drugom 2.000 kn?
Ne volim spominjati imena, ali potpredsjednik vlade za investicije D.M. je u svojoj imovinskoj kartici naveo da mu plaća iznosi 9.200 kn. Moj muž ima nešto više i mi bismo za vrtić trebali plaćati više nego D.M. (mada čovjek nema vrtićku djecu, ali moram navesti konkretan primjer), ako čovjek nije iznajmljivao svoje stanove jer mu je taj prihod vidljiv iz potvrde PU, a sve pod parolom tko ima više nek plati više.
Kakav je to kriterij imanje 3 i više djece? Da ne bi bilo da se bunim na djecu i ja imam dvoje i nadam se još jednom. Gradonačelnik je izjavio da kad je on davao (čuj, on davao, kao da mu je tata njegov ostavio) besplatne knjige da su mu prigovarali da ih daje i Todorićevoj djeci. Sad im je dao i besplatne vrtiće, odn. plaćanje samo 200 kn jer Todorićeva djeca imaju po troje djece.
Već je prihod po članu dovoljno loš, a još im treba dati sve za 200 kn jer imaju 3 djece. Mi smo nedavno dobili drugo dijete i nije mi to bio baš takav udar na standard, koliko mi pada prosjek s još jednim članom.
Nadalje, kako nekom tko plaća ekonomsku cijenu od 2.000 kn misle za 6 dana boravka u vrtiću naplatiti cijeli mjesec. Onaj tko ima plaću npr. 12.000 kn na bolovanje radi djeteta na žalost ne može, nego treba platiti nekog tko će čuvati dijete tri tjedna. Na bolovanje ne može (osim dan, dva) radi posla jer vrlo brzo više neće imati plaću 12.000 kn, a i dobio bi više nego upola manju plaću na bolovanju.
U Zagrebu su vrtići često neusporedivi, ima ih uistinu krasnih, ali ima ih i prestrašnih. U Rudešu u staroj osnovnoj školi koja je sada vrtić ja bih se bojala ostaviti svoje dijete. Oni sa zapadnog dijela grada znaju o čemu pričam. Kako može biti cijena ista za predivan vrtić Sunčana u POS naselju u to čudo?
Gradonačelnik je spomenuo da ga baš briga za bogate ( ja u toj grupi bogate ne vidim) jer da će se snaći, imaju privatne vrtiće i dadilje. Prije nego što sam upisala dijete u vrtić vrlo dobro sam proučila sve opcije i privatni vrtići su u 95% slučajeva lošiji od gradskih vrtića (čast iznimkama), a i mom petogodišnjaku nije mjesto uz nekakvu penzionerku koja popunjava svoj proračun jer jadna od penzije ne može živjeti, već mu je mjesto u vrtiću, radi one gore spomenute naobrazbe. Zašto se nakon te izjave nije oglasio nitko s Učiteljske akademije? Moje dijete je do njegove treće čuvala jedna gospođa, najbolja na svijetu i moje dijete je dobilo još jednu baku (hvala joj do neba), ali nakon treće godine, mjesto mu je u vrtiću s vršnjacima, a i treba mu već spomenuta naobrazba. Ili mu možda ne treba? Uostalom tko si može priuštiti i prijaviti dadilju?
U 2010 roditelji su vrtiće sufinancirali sa 100 mil kn, dok je s ovim suludim planom planirano prikupljanje 170 mil kn. Skupština je predlagala iznos od 500 kn za vrtić i jaslice. Ako 33.000 djece u jaslicama i vrtićima pomnožimo s 500 kn to daje 200 mil kn i ostaje vam 15% mjesta u potpunosti besplatno ili čak 30 % mjesta s popustom od 50 % tj plaćanjem 250 kn po djetetu. Opcija je bezbroj, ali je naš gradonačelnik iz nekog razloga izabrao najluđu. Istina je da je proračun izglasan i uz proračun je bio i ovaj Program javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi (sl.galsnik 20/10), ali tamo stvarno piše svega i svačega, a ja nekako sumnjam da je sve to dio proračuna pa da se bez gradonačelnika ne može mijenjati. Ne znam nisam pravnik, ali mislim da je dio proračuna samo to da vrtići ukupno koštaju 833.785.000 kn, a roditelji sudjeluju sa 170 mil kn i da je to dio u koji skupština ne može ulaziti bez prijedloga gradonačelnika, a sve ostalo je podložno promjeni.
Da se sad svi ne uhvatite mojih „ogromnih“ prihoda, moram napomenuti da nisam u najvećem razredu, daleko sam od njega i ne želim gledati u tuđe novčanike i brojati tuđe novce (ispričavam se D.M. i spomentuim Todorićima, ali trebali su mi za primjer), ali i sve druge molim da odj... od mog novčanika jer kroz porez i prirez jako puno zagrabe.
O ovim prebivalištima i zajedničkim kućanstvima niti ne želim trošiti riječi jer je cijela ova priča degutantna. Došli smo do toga da se lomimo da li živimo s vlastitim muževima ili ne živimo.
I da, ljudi ne budite ovce! Jedna žena je napisala da je teta iz računovodstva tražila potvrdu iz HZZO-a o porodiljnom, ova odmah otrčala tamo, a druga najavljuje svoj odlazak po potvrdu. Mogla te tražiti i 100 Eura i ti bi isto donijela? Gdje to piše i na osnovu čega to traži? Ne zanaju ni ovi na gradu nit što treba, nit što je to kućanstvo, a teta u računovodstvu zna , a skupa s njom zna i ona s HZZO-a jer je i ona rekla da treba. Možda ima koja i paket dionica HT-a pa je dobila dividendu pa nek otrči u vrtić i odnese im na uvid.
Možda od svega ovog i ne bude ništa, pričekajmo 20.04, a ja ću nakon toga znati jel ostajem u braku ili ne. Ako su se neki rastajali radi stanova, pa i ja ću radi 1000 kn mjesečno, koje netko želi oteti mojoj djeci. Imaju djeca sreće pa će majka i otac prokurvat poštenje, ali moje dijete će i dalje i na dodatni program, i na engleski, i na sport i u kazalište (al ne za 1000 kn).
I na kraju: Sačuvaj me Bože ovakve pravednosti!
E, nek sam se i ja jednom napisala, a vi poštovani i cijenjeni forumaši oprostite na ovome i laku Vam noć
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma