Sladjana je pogodila u bit: Što ikog od vas briga što će HSano dijete znati ili ne znati? Koji utjecaj to ima na društvo?
I ovako ima puno i previše ljudi kojima je opća kultura na nuli a završili su faks, iliteralni su, ne znaju ni ko je bio Staljin (recimo) a kad im rečeš da napišu jedan službeni dokument ne znaju sročiti 3 rečenice. I sad vas briga dal će jedno od 1000 (previše sam i rekla) djece bit HSano a od toga će možda 30-40% njih bit ležernije educirano i pratit će se njihovi afiniteti radije nego ono što društvo smatra potrebnim da zna.

I stray je super rekla, što je zapravo opća kultura, mjenja se od naroda do naroda, eto mi Hrvati smo npr u nečijim knjigama fašisti, a nas po defoltu ovdje uće da je recimo građanski rat u Americi izbio isključivo jer je Jug bio jako loš i htjeo je robove a Sjever je bio moralna vertikala i htjeli su oslobodit sve crnce. Što jedan prosječan Hrvat zna o japanskoj kulturi ili kineskoj - osim onog što čitamo u sad extra popularnim budizam i zen budizam knjižicama koje možeš kupit na svakoj trafici. I molim vas, jeste vi svjesne da o Tesli prosječan Hrvat ne zna više od bajke da je izumio električnu energiju i da je bio Hrvat. I lako je uopće znati detalje o Tesli, a ako se dirnemo nekih manje popularnih znanstvenika/umjetnika/pisaca itd. ljudi često nikad čuli za njih a kamoli da išta znaju o njima i guess what, život im nije ništa bolji ili lošiji zbog toga!

I polaziti od točke da HS roditelji žele svoje dijete zakinuti za znanja i mogučnosti je totalni "pardon my french" bullcrap. Tko vam uostalom daje pravo da mislite da HS roditelji žele svojem djetetu lošije obrazovanje i jadniji život od onog kojeg vi želite svom djetetu? Toliko samodopadnosti na ovoj temi ima a nitko nema pojma ništa o HSu, znate samo ono što su vam rekli i što su vas učili o školskom sustavu i o obrazovanju - mislim da puno njih niti ne kuži razliku između škole i obrazovanja.
Ja svom djetetu želim puno kvalitetniji i sadržajniji život od onog kakav je recimo bio moj do onog trenutka dokad nisam sama sebe krenula educirati u stvarima koje me zanimaju. Želim da ne potkopava svoje potencijale jer se mora uklopiti u masu. I da, kao što je rekla Mikka, radije ću da zna izraditi komad drvenog namještaja ili svirati klavir iz hobija, nego da zna tko su bili ***...whatever ni ne sječam se više koga je spomenula.