Stranica 29 od 69 PrviPrvi ... 19272829303139 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,401 do 1,450 od 3421

Tema: Homeschooling?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    i nemam osjecaj da u HS idu needucirani roditelji. bas imam osjecaj da samo educirana ekipa ima samouvjerenosti da krene u avanturu
    apsolutno netočno, pogotovo boldano

odluka o hs nema veze s educiranom ili ne educiranom ekipom, a ako i ima, onda se najvjerojatnije oni najeduciraniji ne bi osjećali dovoljno kompetentni da sami školuju svoje dijete jer bi mislili da nemaju dovoljno znanja/iskustva za to. Oni manje školovani bi se puno manje bojali (kako je ono ina33 napisala o znanju jezika i samoprocjeni- živa istina, znam da ništa ne znam )

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moram reći da sam impresionirana koliko vas dobro poznaje problematiku HS-a i ima iskustva u istom (pretpostavljam da sve ove argumente ne izvlačite iz rukava).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    apsolutno netočno, pogotovo boldano

odluka o hs nema veze s educiranom ili ne educiranom ekipom, a ako i ima, onda se najvjerojatnije oni najeduciraniji ne bi osjećali dovoljno kompetentni da sami školuju svoje dijete jer bi mislili da nemaju dovoljno znanja/iskustva za to. Oni manje školovani bi se puno manje bojali (kako je ono ina33 napisala o znanju jezika i samoprocjeni- živa istina, znam da ništa ne znam )
    a gle to mozes preokrenuti u apsurd u svakoj situaciji

da li si u prvi porod usla educirana i skolovana? pa si to odradila uz pomoc ili maltretiranje formalno obrazovane ekipe

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Moram reći da sam impresionirana koliko vas dobro poznaje problematiku HS-a i ima iskustva u istom (pretpostavljam da sve ove argumente ne izvlačite iz rukava).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Google ne može biti nadomjestak za školu, ni za opću kulturu. Škola je ipak nešto više od činjenica, kako je Zubić rekla, barem legalno, ako ćemo ići u krajnosti.
    A i usporedba sa znanjem o autima mi ne stoji.
    oces reci da ono sto su moju generaciju ucili to je vise od cinjenica jer je bilo napisano na papiru? pa sam raspad jugoslavije bio je jedan od prvih dokaza da mi bratski narodi uopce ne zivimo u ljubavi i slozi kao sto su to tvrdili nasi udzbenici

ako pratis napisano u skolskim knjigama u recimo USA neces imati ni priblizno istu povijest koju bi imao u recimo rusiji ili afganistanu

jel znas da islamske zemlje nemaju pojma tko je pipi duga carapa ili da recimo u nizozemskoj nemaju pojma za ni jednog jedinog hrvatskog pisca... sto je uopce opca kultura? koj je filter da se nesto proglasi za znanje koje ti treba u zivotu

ako oces dalje, diplome sa balkana zapad ne priznaje, osim ponekad elektrotehnike. ni medicina, ni ekonomija, ni recimo pravo ne znaci u svjetskim okvirima apsolutno nista

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a gle to mozes preokrenuti u apsurd u svakoj situaciji

da li si u prvi porod usla educirana i skolovana? pa si to odradila uz pomoc ili maltretiranje formalno obrazovane ekipe

uopće ne kužim kakve veze ima jedno s drugim

ti tvrdiš da samo educirana ekipa ima samouvjerenosti da krene u avanturu hs.
    ja kažem da nije tako. ima i educirane ekipe (kako ti kažeš) koja će se na to odlučiti, ali po principu koji sam prije navela, dakle znam da ništa ne znam, takva ekipa se uglavnom neće upuštati u samoškolovanje svoga djeteta nego će se udružiti s drugom ekipom i podijeliti se. pa će jedna mama cijelo hs susjedstvo učiti matematiku, druga povijest, treća lončarstvo, svatko će odraditi dio koji mu najbolje leži. i djeca će od toga imati najviše koristi. puno više nego da im 1 osoba objašnjava sve i svašta.
    i to je nešto vrlo tipično za neka društva gdje je hs legalna opcija, i gdje su roditelji svjesni (baš zato što su 'educirana ekipa') da će njihovo dijete određena znanja bolje usvojiti ako im ih objasni susjed (koji je recimo zaljubljenik u povijest pa će ih voditi u muzej i objasniti im sve i svašta i zainteresirati ih za neke stvari) nego da im sami o tome objašnjavaju a nit ih zanima niti o tome išta znaju.

znam nekoliko osoba koje su mi rekle da bi se rado odlučile za hs da mogu, i skoro sve su mi rekle da bi to odradile na način koji sam gore opisala, dakle, ne samostalno nego čoporativno.
    dvije, koje ne spadaju u 'educiranu ekipu' rekle su da nema potebe da njihovoj djeci itko išta objašnjava jer one znaju apsolutno sve, i ako ne znaju, naučit će. i da nitko njihovoj djeci neće bolje objasnit od njih samih, da im nitko drugi ne treba
    imaju pravo na svoje mišljenje, naravno, ali ja se nikako ne mogu složiti s njima

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

... sto je uopce opca kultura? koj je filter da se nesto proglasi za znanje koje ti treba u zivotu
    OT
    Bila je jednom "Mjenjačnica" sa našim vrlim tenisačem. Fino sam se nasmijala, bila je dobra emisija, ali kad mu je Knjaz postavio pitanje "Što je to crna rupa", a ovaj zabezeknuto odblejao na to, baš sam se štrecnula.
    Jel mu je takvo znanje bilo potrebno za sve što je postigao u životu? Nije.
    Al meni je baš, ono, pao par stepenica niže.
    Meni je nešto te opće kulture ipak važno, ne volim fah idiote. (a ni one bez fah-)

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    "Što je to crna rupa"
    kužim te, ali ipak, moraš priznat, nije baš najednostavnije u 2 riječi objasniti što je crna rupa, pogotovo u situaciji u kojoj je goran u tom trenutku bio (i ja sam se nasmijala)
    mislim, teško je shvatiti pojam crne rupe i inače, a još teže objasniti što to zapravo jest. ne moš reć: kako kaže sam naziv, to je rupa koja je crna
    a ako počneš o masi, brzini svjetlosti, drugim brzinama itd. uglavnom se pogubiš ako nisi ful skoncentriran i ako ne kužiš točno što misliš reć.

zato nekad bolje šutit ispast glup nego nešto reć pa ispast još gluplji
    (iako, vjerojatno, nekima bi i te gluposti zvučale pametno )

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma znam da nije. Da se ne pravim pametna, ne znam ni ja detaljno objansniti (mislim mogu proguglat )
    Al ono, baš sam se zamislila nad tim.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ma znam da nije. Da se ne pravim pametna, ne znam ni ja detaljno objansniti (mislim mogu proguglat )
    Al ono, baš sam se zamislila nad tim.
    pa ne bi knjaz postavio neko pitanje iz 'opće kulture' na koje bi dotični znao odgovorit. to ne bi bio njegov stil

ja se isto masu puta zamislim nad takvim stvarima. i ne volim one iste koje ni ti ne voliš.
    ali, ok, priznajem da neka znanja iz 'opće kulture', u biti više od nekih, nisu nešto primjenjive u životu. većina ljudi može sasvim normalno živjeti a da nikad nisu čuli za crne rupe ili teslu.

ali ja ne mislim da ih zbog toga što nisu neophodna ne bi trebalo znati. da nisam dobila neko široko znanje, kako bih odabrala ono što želim raditi u životu, ono što me zanima?
    da su mi roditelji pružali znanje samo iz onih stvari koje su primjenjive u životu, ili samo one za koje sam pokazala interes, nikad ne bih bila ono što danas jesam. jer neke stvari otkriješ slučajno, od silne opće kulture dobiješ uvid u sve pomalo, i onda možeš odabrati u kojem ćeš smjeru ići. nekad te neka mala usputna infrmacija usmjeri u neke nove smjerove...
    ne znam dal me kužite, ali mislim da ako nismo izloženi pluritetnim utjecajima, onda smo ograničeni (pod pluritetni mislim i na opću kulturu i na životne stvari)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Znam kakva su djeca, znam čemu služi škola, znam koliko treba znati da bi učila ( i naučila) dijete i dovoljno sam iskusna ( a da ne pričam o svojoj općoj kulturi) da mogu pričati argumentirano o HS, kao i većina onih koji su se uključili u diskusiju.
    Ne treba se imati osobno iskustvo da bi se raspravljalo o temama.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    hvala ti na ovom linku, Tesla da je boring ??
    znala sam na što će vas tesla navuć
    a ja poludila kad su ovogodišnju priču u tesli svu na tome temeljili)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Znam kakva su djeca, znam čemu služi škola, znam koliko treba znati da bi učila ( i naučila) dijete i dovoljno sam iskusna ( a da ne pričam o svojoj općoj kulturi) da mogu pričati argumentirano o HS, kao i većina onih koji su se uključili u diskusiju.
    a daj mi reci kako izgleda tvoj finalni produkt, mislim, nauceno dijete

sto zna?

da li zna funkcionirati u vezi? da li zna funkcionirati u grupi, recimo kao dio tima u kojem radi? i kroz sto vidis argument da znas cemu sluzi skola? kroz postotak upisanih na fakultet? kroz postotak onih koji ga i zavrse? kroz uspjesan brak (ekonomski ili emocionalno??) ili je uspjeh upasti u neki show tipa big brother, uvaliti si silikone jer se sama sa sobom osjecas mizerno jer drustvo namece cice odredjene velicine?

kak izgleda uspjesno odradjeno dijete? i koliki je udio u tome skola a koliko roditelji?

pitaj ljude oko sebe da ti nabroje 10 nobelovaca i pitaj da ti nabroje ko je u prvoj postavi dinama

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da banalizirate sve ono naučeno u školi/tijekom školovanja, jer sve to imate..
    to su s jedne strane vrlo nedetaljni elementi (kao što rekoh) svake od grana (znanosti), a s druge strane, u tih 12ak godina OŠ i SŠ pokupile smo/ste nenormalnu količinu svega što vam/nam pomaže da funkcioniramo tako kako funkcioniramo. Mogla bi se kladiti da ste se i uglavnom okružili s ljudima s kojima imate o čemu razgovarati jer imaju istu "širinu"-iako možda imaju sasvim drugačije interese.
    Ne uči se u školi samo hrpe podataka, ako sve funkcionira kako bi trebalo, uči se razmišljati na svaki od načina.

stray, ne kužim što si zadnjim postom htjela reći, da bi mi trebali težiti sisama sa silikonima ili da je škola producirala bigbradr idijote?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Google ne može biti nadomjestak za školu, ni za opću kulturu. Škola je ipak nešto više od činjenica, kako je Zubić rekla, barem legalno, ako ćemo ići u krajnosti.
    A i usporedba sa znanjem o autima mi ne stoji.
    ma usporedba s autom je bzvz, prva mi je pala na pamet jer mi mozak stekece. nije google zamjena, ali je dobra nadopuna knjiznici.

slazem se s ovim sto puntica pise, takav sistem smo md i ja imali u glavi, neka kao razmjena izmedu obitelji, pa ih svatko uci sto zna u stvarnom zivotu.

ali kuzim i da bi neke obitelji hs mogle koristiti kao krinku zanemarivanja, i priznajem da ne znam kako tome doskociti.

sjecam se kad je md prvi put spomenuo mogucnost ne-skolovanja klinaca, pa se moj straight tata pobunio, pa kako ce pobogu kasnije na fakultet itd, a md mu je diplomatski (i po meni sasvim ispravno) odgovorio--to nije nista sto jedan razgovor ne bi mogao rijesiti. ok, mozda ne kod nas, ali ako ih nece sveuciliste u zagrebu a hoce oxford, fine with me

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Po meni je sve ovo što si nabrojila dovoljno za raspravu iz pozicije "educated guess", a ne za čvrste stavove.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    znala sam na što će vas tesla navuć
    a ja poludila kad su ovogodišnju priču u tesli svu na tome temeljili)
    marketinški trik .
    i neka je, kad je za dobru stvar .

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da banalizirate sve ono naučeno u školi/tijekom školovanja, jer sve to imate..
    to su s jedne strane vrlo nedetaljni elementi (kao što rekoh) svake od grana (znanosti), a s druge strane, u tih 12ak godina OŠ i SŠ pokupile smo/ste nenormalnu količinu svega što vam/nam pomaže da funkcioniramo tako kako funkcioniramo. Mogla bi se kladiti da ste se i uglavnom okružili s ljudima s kojima imate o čemu razgovarati jer imaju istu "širinu"-iako možda imaju sasvim drugačije interese.
    Ne uči se u školi samo hrpe podataka, ako sve funkcionira kako bi trebalo, uči se razmišljati na svaki od načina.

da dodam, ovo se može i kvalitetnim HSom, samo ja ga ovdje na ovoj temi u vidim malo (nikako ne ništa, ali malo)...mislim da i kvalitetni HS sadrži sličnu količinu informacija, ali da je sva njegova prednost u individualizaciji.
    SAmo kvalitetni HS nije "tesla je dosadan, nećemo o tome"

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

oces reci da ono sto su moju generaciju ucili to je vise od cinjenica jer je bilo napisano na papiru? pa sam raspad jugoslavije bio je jedan od prvih dokaza da mi bratski narodi uopce ne zivimo u ljubavi i slozi kao sto su to tvrdili nasi udzbenici

ako pratis napisano u skolskim knjigama u recimo USA neces imati ni priblizno istu povijest koju bi imao u recimo rusiji ili afganistanu

jel znas da islamske zemlje nemaju pojma tko je pipi duga carapa ili da recimo u nizozemskoj nemaju pojma za ni jednog jedinog hrvatskog pisca... sto je uopce opca kultura? koj je filter da se nesto proglasi za znanje koje ti treba u zivotu

ako oces dalje, diplome sa balkana zapad ne priznaje, osim ponekad elektrotehnike. ni medicina, ni ekonomija, ni recimo pravo ne znaci u svjetskim okvirima apsolutno nista
    Ne razumijem što si željela reći svojim postom? Da nam ne trebaju škole, ni udžbenici? Jer je internet jednako dobar kao i ono što piše na papiru?
    A to što moja balkanska diploma zapadu ne znači ništa me osobno ne zanima.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

stray evo ja sam dobro odrađeno školsko dijete.
    funkcioniram u vezi, funkcioniram u grupi, kao dio tima... imam završen fakultet i uspješan brak.
    nisam stavila silikone i prijavila se u bb upravo zbog gore navedenog.
    i ima nas ovdje o-ho-ho takvih.

ajde sad objasni šta si htjela reći majke ti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stray, ne kužim što si zadnjim postom htjela reći, da bi mi trebali težiti sisama sa silikonima ili da je škola producirala bigbradr idijote?
    pa da su silikon & big brother ekipa proizvod urednog sistema skolovanja (ne direktno ali klasicno skolovanje kakvo funkcionira u hr nije ih inspiriralo kod odabira )

mislim da nas kod ideje o HS blokira i cinjenica da kad smo mi skolovane izvor informacija bile su samo knjige i informacija je na neki nacin bila dostupna samo kroz skolovanje za odredjenu struku

danas informacija nije ekskluziva struke samo to nama jos nije sjelo

oces preko interneta, oces preko mogucnosti kupovine svih mogucih knjiga. sve ti je dostupno i stvarno imam ideju da je na roditeljima kakvi ce klinci ispasti (premda masa roditelja ocekuje od sistema da im na neku foru odgoji i educira dijete)

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa da su silikon & big brother ekipa proizvod urednog sistema skolovanja (ne direktno ali klasicno skolovanje kakvo funkcionira u hr nije ih inspiriralo kod odabira )
    ma ko što bi se reklo - božića ti rana, je prosipaš bisere.
    evo moram ovih par hiljki što sam za dicu uštedila pod hitno u sise ugurat, nisu mi ništa narasle u trudnoći.
    a onda ću se, čim ih rodim, prijaviti na bb.
    i sve zato što sam završila formalno obrazovanje, sram me bilo ludu.

stray, šta ga ti znaš prosuti, nitko ne zna.
    kakve li bi tek perverzije proizveo hs sistem obrazovanja ne usudim se ni pomisliti
    a možda bi oni imali reality programe sa književnim klubovima i slušanjem klasične glazbe

pa jel ti sebe čuješ???

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa da su silikon & big brother ekipa proizvod urednog sistema skolovanja (ne direktno ali klasicno skolovanje kakvo funkcionira u hr nije ih inspiriralo kod odabira
    A nije ni silikon i bb ekskluziva sustavno uredno školovanih.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pinky ti je živopisnije odgovorila.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da nas kod ideje o HS blokira i cinjenica da kad smo mi skolovane izvor informacija bile su samo knjige i informacija je na neki nacin bila dostupna samo kroz skolovanje za odredjenu struku

danas informacija nije ekskluziva struke samo to nama jos nije sjelo

oces preko interneta, oces preko mogucnosti kupovine svih mogucih knjiga. sve ti je dostupno i stvarno imam ideju da je na roditeljima kakvi ce klinci ispasti (premda masa roditelja ocekuje od sistema da im na neku foru odgoji i educira dijete)
    znanje je ekskluziva struke i onih koji su se tome na ODREĐENOJ razini posvetili. Ostalo je obično čitčetanje, ravno ovome.
    znanje nema veze s informacijom samoj po sebi, nešto znati puno je kompleksnije od nešto pročitati, već je ina to lako objasnila-znaš li vozit auto ako to pročitaš u knjizi? Evo ja vozim već dugo, pa treba još puuuuuno utakmica da bi rekla da znam voziti.
    moram priznati, neki me argumenti još više udaljuju od homeskulanja, po principuvi žele da im djeca ne znaju ništa, samo omalovažavaju znanje. A ideja mi je sama po sebi (individualizacija, pristup, posvećivanje, traženje djetetova interesa, praćenje djeteta) vrlo pozitivna.
    Tko je u Big Brotheru visokoobrazovan i kvalitetan "produkt" klasičnog HR školovanja ??

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam definitivno za mogućnost homescoolinga u nekakvu kontrolu da to ne bi neke nefunkcionalne obitelji koristile kao krinku za zanemarivanje.

Proša sam kroz naš obrazovni sistem do faksa, ima dvije diplome i iskreno redovno školovanje mi se toliko zgadilo da mi više ne pada na pamet neki postdiplomski na koji sam planirala definitivno kad sam upisivala faks. Imam diplomu profesora francuskog a ne znam sastaviti tri pristojne rečenice na tom jeziku koji sam silno htjela naučiti i koji mi je prekrasan. Ne znam jer mi faks nije ostavljao vremena da učim korisne stvari, prevodim pjesme i moderne novinske čanke, umjesto toga smo učili zastarjele lingvističke teorije i mlatili po starofrancuskom i tamo nekim latinskim korjenima.
    Ili na studiju komunikologije 2004. godine učim iz knjige dotičng profesor nosioca koegija, koja je izdana 1990. i spominje umrežavanje akademske zajednice kao najavu interneta a mi studenti davno koristimo internet. I nek mi netko objasni kakve koristi u realnom životu, zanimanju ima čovjek od takvog školovanja i hrpe krivih i zastarjelih informacija.
    Gdje je tu kreativnost, učenje razmišljanja i kritičkog promišljanja svijeta.
    Najžalosnije je što većina djece u najranijoj dobi zbog ovakvog sustava izgubi onu prvotnu strast za učenjem i otkrivanjem, što im za učenje postane sinonim dosada.
    Posljednje uređivanje od ivanas : 21.05.2011. at 21:47

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vjerojatno marijana, nju je sistem izmučio, 6 godina joj je trebalo da završi sš, garant se zbog trauma iz škole onako ponaša

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Preporučam za čitanje Škola Summerhill, neke ideje i koncepti su mi jako zanimljivi i volila bi da ih netko kod nas provodi.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

a dodatak na zubic vilu je i da nece svi roditelji prepoznati djetetov zaostatak u skoli, nece prepoznati da li je to zbog losih nastavnika ili zbog stresa jer ga recimo neko zlostavlja. more roditelja ce ljutnju usmjeriti na dijete, proglasiti ga za lijeno i neodgovorno ako uopce i pokaze neki interes za djetetov razvoj
    Jel za ovo gore navedeno rješenje HS? Pa nisam ni napisala da će svi roditelji adekvatno reagirati, a ovima koje gore opisuješ klinci imaju veće šanse u školi nego da ih roditelji koji nisu ni onaj roditeljski dio odradili još i podučavaju.

Zato stalno govorim- kruške i jabuke. Krivi argumenti. Meni je najbolji argument za HS- zašto ne? Ako su roditelji sposobni, dajmo im priliku da naprave stvari na za obitelj zgodniji način, kreativnije, individualnije, važno da dijete ne zaostaje u obrazovanju i da su mu opcije otvorene.

Tu se s jedne strane omalovažava školovano znanje kao takvo, a s druge strane školu proglašava odgovornom i za to da netko funkcionira i u društvu i u braku ili skrene u droge i sl. I u osnovnu školu djeca već dolaze dobrano formirana (prve 3 su najvažnije, zar ne?) i čitavo to vrijeme ona su i dalje naša djeca i mi smo ti koji ih prvenstveno odgajamo iz dana u dan i koji ih nadziremo i o nama i njima isto jako puno ovisi kako će se u svemu tome snaći.Nije škola za sve kriva niti zaslužna. I od 30-ere djece koja su zajedno išla 8 godina u razred - 30 tako različitih životnih priča koje se u nekom dijelu preklapaju.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivanas prvotno napisa Vidi poruku
    Najžalosnije je što većina djece u najranijoj dobi zbog ovakvog sustava izgubi onu prvotnu strast za učenjem i otkrivanjem, što im za učenje postane sinonim dosada.
    ovog se ja ustvari najvise bojim kod davanja djece u skolu. kako su uzbudeni kad krenu, pa im ubrzo prisjedne. imam na fb djecu frendica koja su sad 8. razred, to su izjave u stilu skola je dosadna, koma, ovo i ono. mislim, kaj ce mi to? da klinac provodi vrijeme u ustanovi koju mrzi. za sta? za opce dobro? voljela bi da uci sa strascu i zanimanjem, onako kako ja sad gutam literaturu o stvarima koje me zanimaju. to smatram normalnim nacinom ucenja, to je default, a ne bubanje podataka od kojih ti se povraca (sto sam ja masu puta radila tokom skolovanja), ucis samo da zadovoljis formu/profesora, bez stvarnog interesa, bez razumijevanja. ustvari gubis vrijeme i resurse.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nažalost, stav o školi ovisi o ljudima kojima dijete padne šaka... Mi smo s jednim sinom imali puno sreće, a s drugim puno manje. Za njega imam homeschooling paralelno već treću godinu, jer da ga prepustimo isključivo školi, ne bi naučio ništa. Njemu je tamo zabavno, ali ne nauči. I taj stav će se zadržati još duuugo nakon što izađe iz 4. razreda.

S druge strane, ja se i dalje ne bih usudila upustiti u homechooling jer se ne smatram dovoljno kompetentnom za to. S druge strane, za krpanje rupa (i uporno nastojanje da se sustav poboljša) se smatram kompetentnom pa to i činim.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    vjerojatno marijana, nju je sistem izmučio, 6 godina joj je trebalo da završi sš, garant se zbog trauma iz škole onako ponaša

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pinky ti je živopisnije odgovorila.
    jedino kaj ja takav hrvatski ne razumijem ali ajde

pricamo o skolama koje su po defaultu nacin usipanja informacija u djecu plus sistem vrijednosti koji se u skoli upija od okoline

tipa mobitel pod must, odredjena obleka kao statusni simbol i nastavak price je ekipa koja masovno hrli na audicije za big brother, razlicito trazenje zvijezda (ima toga i ovdje, jedino je veca kolicina takvih cirkusa)

HS ipak daje vise prostora da se djecu usmjeri bez konzumentskog utjecaja okoline

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tipa mobitel pod must, odredjena obleka kao statusni simbol i nastavak price je ekipa koja masovno hrli na audicije za big brother, razlicito trazenje zvijezda (ima toga i ovdje, jedino je veca kolicina takvih cirkusa)

HS ipak daje vise prostora da se djecu usmjeri bez konzumentskog utjecaja okoline
    kakve veze ima sustavno obrazovanje i poremećene (dio) društvenih vrijednosti. Što, profesori u školi potiču konzumerizam?
    Takvo stanje potiče masa, a takva su masa roditelji koji prenose svoje poremećene stavove svojoj djeci-a oni prijateljima. Pa je rješenje-usaditi djetetu vrijednosti s kojima će svaka takva faza biti prolazna il izolacija-a ti biraj Onda dolazimo do toga da HS potiče izolaciju od neadekvatnih. A to mi je apsolutno neprihvatljivo.

Škole nisu način "usipanja informacija"? Pa u koje ste vi to škole išli? Ima loših profesora, ali kako se to npr. prirodne znanosti "uspu kao informacija"?
    Vrlo neutemeljene priče.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

osim ako to nije dijete marijane i nemeša, npr. ili simone i ante ili bilo koje 'konzumentske' ekipe
    zamišljam silnu izolaciju od 'konzumentskog utjecaja'

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Vidiš, ja ipak više vjerujem toj djeci, da će zahvaljujući utjecaju svojih roditelja, rodbine, škole, mjesta u kojem žive, medija, prijatelja i svega oko njih izrasti u dobre ljude, sposobne uhvatiti se u koštac sa svime što život donosi: i poslom , i brakom i roditeljstvom i funkcionirati na vlastito zadovoljstvo i zadovoljstvo svih oko sebe i biti sretni sa svojim životom, uspješni i zadovoljni.

stray_cat, nadam se da moj hrvatski razumiješ.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Uletila puntica sa super postom!!Oduševila si me tom rečenicom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

puntica priča svašta, pa izolirali bi svoju djecu od onog što je njima neprihvatljivo-npr. Tesla.
    A da ne bude tesla, onda latinski. ŠTo će trpat djecu time?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

puntica priča svašta, pa izolirali bi svoju djecu od onog što je njima neprihvatljivo-npr. Tesla.
    A da ne bude tesla, onda latinski. ŠTo će trpat djecu time?
    krumpi

point je u tome da će svatko tko razmišlja na taj način dijete izolirati od svega što smatra neprikladnim za njega, nekome je to bigbrader a nekome tesla

po meni..totalno pogrešno

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

stray jaki su ti argumenti.
    a kad ih trebaš obrazložiti onda ne razumiješ moj hrvatski.
    tipično.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Da, nekontrolirani HS je strašan. Zašto bi ga netko branio? Zbog mogućnosti zloupotrebe? Zlostavljanja? Nisu svi Roza. A pravila bi trebala biti jednaka za sve. Ili?
    ja nikad nisam upoznala nekontrolirano HS-ano dijete
    i uopće nisam kompetentna raspravljati o tome
    jer zaista ne znam krajnji rezultat takvog poduhvata
    ali vidim da vas dosta zna nešto o tome
    i to neke fakat strašne stvari poput zloupotreba i zlostavljanja
    otkud to znate?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne znam koji zapad ih ne priznaje, americki svakako s mojom balkanskom diplomom problema - nema. Priznata je u potpunosti. Ekonomija se takodjer priznaje.

Medicina i stomatologija zahtjevaju nadoknadjivanje razlika (priznaju se polozeni predmeti tj. velik broj), a za pravo je posve logicno da se, jel, treba uciti ispocetka. Jer to sto eventualno znas tko je kriv, a tko je prav po clanku 678, stajaznam, kaznenog zakona RH, nece ti bas previse pomoci u Njemackoj, Azerbejdzanu ili Koreji.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kao mama iz sustava,mislim da imam dovoljno znanja pripremiti svog sina za državnu maturu. sama.što ne znači da je državna matura super i savršena , nego da ja dovoljno znam o DM da mogu procijeniti da sam spremna da svog sina pripremim za te ispite.

samo da mi je dobit na lotu da ne moram raditi i da se HS prizna.

i ne ne bi čamili doma, nego bi putovali, čitali , eksperimentirali , .... ali to je san u mom slučaju, zašto nekome braniti ili se iščuđavati ako želi živjeti svoj san ... jer će kad tad bit dio sustava....

a to da neko ne cijeni Nikolu Teslu, ma sve 5, samo lijepo polupajte štekere i prestanite se koristiti izmjeničnom strujom ako vam njen tvorac toliko ide na živce

evo ja ne volim Thompsona, pa ne slušam njegove pjesme
    Posljednje uređivanje od maria71 : 22.05.2011. at 07:56

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    ja nikad nisam upoznala nekontrolirano HS-ano dijete
    i uopće nisam kompetentna raspravljati o tome
    jer zaista ne znam krajnji rezultat takvog poduhvata
    ali vidim da vas dosta zna nešto o tome
    i to neke fakat strašne stvari poput zloupotreba i zlostavljanja
    otkud to znate?
    Zar ti moraš upoznati takav slučaj da bi povjerovala i/ili shvatila da je u nekontroliranom HS-u moguća zloupotreba i zlostavljanje? A otkud znam - ne bih o tome, ne želim dijeliti slučaj s cijelim Rodinom forumom.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 22.05.2011. at 08:04

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Sladjana je pogodila u bit: Što ikog od vas briga što će HSano dijete znati ili ne znati? Koji utjecaj to ima na društvo?
    I ovako ima puno i previše ljudi kojima je opća kultura na nuli a završili su faks, iliteralni su, ne znaju ni ko je bio Staljin (recimo) a kad im rečeš da napišu jedan službeni dokument ne znaju sročiti 3 rečenice. I sad vas briga dal će jedno od 1000 (previše sam i rekla) djece bit HSano a od toga će možda 30-40% njih bit ležernije educirano i pratit će se njihovi afiniteti radije nego ono što društvo smatra potrebnim da zna.

I stray je super rekla, što je zapravo opća kultura, mjenja se od naroda do naroda, eto mi Hrvati smo npr u nečijim knjigama fašisti, a nas po defoltu ovdje uće da je recimo građanski rat u Americi izbio isključivo jer je Jug bio jako loš i htjeo je robove a Sjever je bio moralna vertikala i htjeli su oslobodit sve crnce. Što jedan prosječan Hrvat zna o japanskoj kulturi ili kineskoj - osim onog što čitamo u sad extra popularnim budizam i zen budizam knjižicama koje možeš kupit na svakoj trafici. I molim vas, jeste vi svjesne da o Tesli prosječan Hrvat ne zna više od bajke da je izumio električnu energiju i da je bio Hrvat. I lako je uopće znati detalje o Tesli, a ako se dirnemo nekih manje popularnih znanstvenika/umjetnika/pisaca itd. ljudi često nikad čuli za njih a kamoli da išta znaju o njima i guess what, život im nije ništa bolji ili lošiji zbog toga!

I polaziti od točke da HS roditelji žele svoje dijete zakinuti za znanja i mogučnosti je totalni "pardon my french" bullcrap. Tko vam uostalom daje pravo da mislite da HS roditelji žele svojem djetetu lošije obrazovanje i jadniji život od onog kojeg vi želite svom djetetu? Toliko samodopadnosti na ovoj temi ima a nitko nema pojma ništa o HSu, znate samo ono što su vam rekli i što su vas učili o školskom sustavu i o obrazovanju - mislim da puno njih niti ne kuži razliku između škole i obrazovanja.
    Ja svom djetetu želim puno kvalitetniji i sadržajniji život od onog kakav je recimo bio moj do onog trenutka dokad nisam sama sebe krenula educirati u stvarima koje me zanimaju. Želim da ne potkopava svoje potencijale jer se mora uklopiti u masu. I da, kao što je rekla Mikka, radije ću da zna izraditi komad drvenog namještaja ili svirati klavir iz hobija, nego da zna tko su bili ***...whatever ni ne sječam se više koga je spomenula.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    I molim vas, jeste vi svjesne da o Tesli prosječan Hrvat ne zna više od bajke da je izumio električnu energiju i da je bio Hrvat. I lako je uopće znati detalje o Tesli, a ako se dirnemo nekih manje popularnih znanstvenika/umjetnika/pisaca itd. ljudi često nikad čuli za njih a kamoli da išta znaju o njima i guess what, život im nije ništa bolji ili lošiji zbog toga!
    ovo o bajci ne znam bili komentirala-to je zapravo vrlo tužna rečenica
    Ni moralnim nulama, apsolutno neobrazovanima, nezainteresiranima, nenačitanima, nepristojnima, nekulturnima, pokvarenima...život ne mora biti lošiji-osobito ako su zdravi i veseli. Boli ih briga.
    Ako je to tebi okej i prihvatljivo-pa ok.

Uostalom, ti dijete možeš HS samo o onome što znaš-tako da o Tesli ne možeš. A možda će tvoje dijete najviše na svijetu htjeti spajati žice.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tesla je rođen u Hrvatskoj ali nije bio Hrvat, neću dalje, needucirana sam očito , kao prof fizike , i nije izmislio el energiju ,već genrator izmjenične struje zbog kojeg sad tipkaš ovdje.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I ako vi mislite da upisivanjem djeteta u školu svom djetetu otvarate neke nove veče bolje horizonte nego da vam je dijete HSano, u krivu ste.
    A da se ne dotičemo činjenice da svaki 7-8 godišnjak radije vrijeme provodi sa mamom ili tatom i bolje savladava gradivo u nekakvoj prilagođenijoj atmosferi od par ljudi, nego u hrpi od 30 klinaca i jednim profesorom kojem nije imperativ da baš to dijete ispuni svoje pune potencijale, već da se u roku i što uspješnijem postoku savlada kurikulum. Onih 5-6 đaka koji zaostaju su tzv collateral damage, žrtvuj par za dobrobit grupe. I nemojte se učiteljice sad napalit na ovo, ne mislim da ste vi bezosjećajne, jednostavno mislim da školski tempo, način učenja i prezentziranja gradiva, nije adekvatan za svu djecu, jer smo svi apsolutno različiti, i htjeli ne htjeli to priznati, koliko god da neka djeca puno nauče u školi, druga samo bubaju za dobre ocjene il jednostavno imaju loše ocjene - kako god da jest, frustriraju se i nikako nisu zadovoljna.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Tesla je rođen u Hrvatskoj ali nije bio Hrvat, neću dalje, needucirana sam očito , kao prof fizike , i nije izmislio el energiju ,već genrator izmjenične struje zbog kojeg sad tipkaš ovdje.
    Zato sam ja i napisala bajka. Ne usuđujem se reći da je Tesla sam sebe deklarirao kao Srbina.
    Krumpiric pošto sam ja full loša u fizici, kod HSanja problem rješiš tako da nađeš nekog tko nije i tko će tvom djetetu držat sate fizike - ja hvala Bogu imam oca koji je diplomirao. A bolje mi je tako nego slat dijete u školu, pa kad ne skapira u školi još mu plačat instrukcije sa strane.
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 22.05.2011. at 08:55

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da deklarirao se kao Srbin. što je tu sporno ?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •