Vrijeska složila bih se s tobom i za mene je ovo točka na temu. Ali sam sigurna da se svi neće složiti. Zato predlažem novu temu u smislu dopunjavanja i proširivanja vidika - HS kao nadogradnja sustavnog obrazovanja.
Vrijeska složila bih se s tobom i za mene je ovo točka na temu. Ali sam sigurna da se svi neće složiti. Zato predlažem novu temu u smislu dopunjavanja i proširivanja vidika - HS kao nadogradnja sustavnog obrazovanja.
nuktemeron, sramežljiva, baš su vam zanimljivi i edukativni linkovi
samo imam osjećaj da linkove na ovom topicu rijetko tko gleda/čita...
zasada stignem samo citati, malo vise pisati ne,
ali evo jedne male upadice:
ja dobro znam sto su mi prioriteti u zivotu, te koje vrijednosti zivim.
medutim sasvim jasno kazem da me vesele i raduju sitnice i malo vece sitnice tipa:
dobro jelo u nekom restoranu, kavica sa prijateljima,
neki lijepi komad odjece ili obuce, parfem, putovanja i manja i veca, koncerti, kazaliste i slicno koji ovdije nesto i kostaju....
pomoc u kucanstvu...itd
sad si nakon ovih postova o minimaliziranju svega i negativnom prizvuku svega sto nije minimum egzistencije, izgledam kao neki cudnovati kljunas.
ja čitam.
Nuktemeron, Sramežljiva, hvala vam.
Vrijeeska, hvala i tebi na ponudi da podijeliš s nama svoja iskustva s podučavanjem djece kod kuće, ali kad sam rekla da bi volje čitati o iskustvima, mislila sam na iskustva roditelja koji HS-aju. pretpostavljam da je HS-anje ipak nešto drugačije nego ono što rade svi roditelji pomažući klincima oko zadaće. ili nije?
zapela sam na linkovima, ovaj zadnji link baš mi je super sjeo muzikom... Ann je prelijepa,fotografije su odlične, piše lijepo i uz njih 6 i muž, ona realno ima obitelj i radi ono što voli.. Sretna žena
![]()
Ali tek 0,1 posto nas bi bilo sretno takvim odabirom... I ne bi osjećalo da su im djeca zakinuta...
I uz svoju toleranciju prema mogućnosti HS-a ne mislim da sam ja u krivu što školu još uvijek smatram boljom opcijom...
pa slobodno smatraj, s naglaskom za slobodno
..na što se ovi koji bi željeli HS ili US, pa makar ih bilo 0,1%, ne mogu osloniti
Takva je bila vecina mojih ucitelja i uciteljica (u svim razredima osnovne), a onda i ovih iz visih razreda, u toj istoj skoli, ali tamo nekih... prijasnjih, malcice davnih godina.
Brat je u cetvrtom razredu dosao u tu istu skolu i dobio neke od istih ucitelja/profesora. I novi su, uglavnom, svi bili super. On zavrsava treci srednje ove godine pa je iskustvo puno blize i svjezije od mojeg.
Vec rekoh da sam bila te srece da mi i srednja skola bude na tragu takvog obrazovanja. Neki profesori (a i predmeti) su bili bezveze, neki su meni bili bezveze, ali uglavnom mi je sve skupa jako lijepo iskustvo.
Ovako je i kod mene. Stvarno postoje i neke prizemne stvari, da ih tako odvojim od ovih svetih vrijednosti o kojima pisemo, koje uljepsavaju dane. I onako, opcenito uljepsavaju zivot. Evo, veselim se tenisicama-cipelama koje sam ubola za deset dolara na djecjem odjelu, a i dugom vikendu jer cemo, eventualno, otici nekamo i potrositi nesto novca i vremena na nesto sto nikako nije minimum egzistencije.
I bas mi je drago da to mogu. Prije nego sto sam preselila, standard mi uglavnom to i nije dozvoljavao.
Evo sta mene brine, i zbog cega me je strah skole. Danas smo isli da se javimo u vrtic, koji je odmah iznad osnovne skole, u kojoj se zavrsavala nastava za osmase. Na razglasu su narodnjaci! Da napomenem, radi se o samom centru Beograda, izmedju skole i vrtica nalaze se Vukov i Dositejev muzej i muzej pozorista.
Narodnjaci, sasvim za odrasle i savim kafanski pusteni su na razglasu skole - znaci neko IZ skole je ipak dopustio da se to desi.
Kroz prozor mi trenutno dopire milozvuk Cecinog glasa, taj isti prozor koji gleda na Kalemegdan.
Neka se deca vesele.
Klikli, mozda te ovo malo razvedri
http://www.youtube.com/watch?v=lNbFmt0BBlk
jesam jedino ja ovdje tolko netolerantna na tuđe izbore da me neka jeza prolazi na ove linkove od sramežljive
ovaj prvi na farmi, još kako tako, djeca su mala i čini se da uživaju.
a ovaj drugi...već velika djeca, preko skajpa u kontaktu sa školom, pa ona slika curice kako sama čita knjigu, sve mi je baš nekako tužno![]()
Nisi jedina. Djeluje otužno.
Ok ako se radi o nadopuni,onda dapače.
Treba naravno i puno prirode, istraživanja,drugačijeg pristupa i ručnog modeliranja,bastlanja svake vrste i samostalnog čitanja u osami...i mirnih večeri u krugu dragih ljudi i muziciranja...svega toga treba...ali to se može i vikendom i preko praznika...itekako...
Ovako mi djeluje kao kazna za te malce.
Djeci trebaju djeca.
Cvijeta, rosa... x
Mm i meni je putovanje barem jednom godišnje osnovna životna potrebaseni prvotno napisa
Odreći ćemo se nečeg drugog, ali ćemo si priuštiti putovanje.
A mislim da je i našoj djeci to bitno. Danas je M. čula na radiu dio pjesmice Zeko i potočić i odmah komentirala da smo to slušali u autu kad smo išli na snijeg. I pitala kad ćemo opet ići
I uopće ne smatram da smo mi neki grozni materijalisti koji ne cijene neke više vrijednosti bla bla...
Ovaj link me oduševio
Tako su slatki i tako ih je prekrasno vidjeti zajedno kako pjevaju i vesele se.
I zato potpisujem one koji su rekli da nakon nekog vremena djeci roditelji više nisu dovoljni da bi istinski uživali u djetinjstvu.
Sad, ne kažem da su sva HSana djeca izolirana, ali određen broj njih je i to mi je stvarno tužno
A sad da dodam nešto na temu konzumerizma.
Ne smatram se nekim prevelikim potrošačem (iako se mm ne bi složio s tim), ali me silno vesele sitnice koje nažalost nisu dostupne bez šuške u novčaniku. Primjećujem da mi te stvari sve više znače od kako su djeca porasla jer dok su bili manji sam više bila usmjerena na njih i njihove potrebe.
U ovih 20. god. braka bili smo u svakakvim financijskim situacijama, od krajnje besparice do sasvim solidnih primanja i iskreno priznajem da je uz lovu sve lakše. Ne kažem da nismo bili sretni ni kad smo šparali svaku kunu da bi klincima kupili osnovne namjernice, ali je bilo puno više stresa, trzavica i nezadovoljstva.
HS ne znaći odsustvo druge djece u životu i definitivno nije kazna, vaš je problem što ne možete gledati dovoljno otvoreno da bi razumjeli benefite koje djeca dobijaju takvim obrazovanjem.
Meni je btw ovaj link od sramežljive o krščanskoj HS obitelji baš dobar. Ne vidim nad čim se tu imam zgražat. I ovi klinci koji pjevaju EKV su preslatki.
koliko otvoreno? pa ne moraš stalno "braniti" HS našom zatucanošću, zatvorenošću, konzumerizmom...brani ga argumentima, pozitivnim elementima
Koja korist, kad sve argumente, moje il bilo čije druge, vi odbacujete i konstantno tupite po svom. Moji su fanatični, nečiji drugi nisu dovoljno dorečeni i tako se vrtimo u krug.
Da ne spominjem to da kad se ja dotaknem omraženog mi konzumerizma, ti bi me maltene skinula u bizonovu kožu i stavila da živim u pećini, jer sve ostalo je čista licemjernost s moje strane...
JA sam btw po svom skromnom mišljenju dala više dobrih argumenata zašto bi HS svoje dijete, i ja sam u sebi mirna sa svojom odlukom. Ako tebi to nije dovoljno dobro, get over it.
pa zato što konzumerizam/nekonzumerizam nije argument za HS, budući da duboko vjerujem da na ovoj temi sudjeluje jako malo pravih konzumerista "šareni artikal" tipa i svi sanjamo o normalnom životu, možda sam u zabludi. Svi smo konzumeristi u nekom postotku, a sumnjam da je ovdje puno onih koji slušaju narodnjake, gledaju bigbrother i djecu izvode u shopping centre na kave, te satima biraju gel za tuširanje.
Samo konzumerizam s HSom veze nema, i najveći konzumeristi mogu HSat i moraju postojati argumenti da se i njima to dozvoli.
Ne želim da ovu temu doživljavaš osobno, nije osobno kad ti cure kažu da djeca žele drugu djecu u školskoj dobi, to je činjenica.
Ma nije meni samo konzumerizam problem...ajd pročitaj sve što sam ispisala ovdje vidjet češ bar 10 razloga zašto bi HS. Konzumerizam je samo jedna od trulih stvari današnjeg društva koju ja želim zaobići za svoju obitelj, al da je jako jako povezana sa HS i jest i nije. Meni smeta kurikulum, smeta mi metodika, smeta mi neprilagođen tempo, smeta mi da mi dijete kupi loše navike drugih (ne mislim da drugi imaju samo loše navike al ima i tih) smeta me da ga ubacujem u neprirodan okoliš u kojem boravi 8 sati dnevno sa ljudima svoje uzrasti od kojih realno nema previše toga za naučiti, smeta mi da mi dijete odgaja država a ne mama i tata, smeta mi da mu usađuju vrijednosti u koje ja ne vjerujem, smeta mi da je pod konstantnim pritiskom zbog testova ispitivanja, smeta mi da se mora prilagođavat masi i zbog toga možda zanemarivat neke svoje ne popularne osobine samo da bi se uklopio...joj ima toga još puno puno - ovo samo ovako natuknice bacam da vidiš da nije samo konzumerizam problem.
Istina, a nisam baš razmišljala o tome dok mi je kći bila manja.
Evo, pitala sam ju što misli o ideji da više ne ide u školu, već da ju tata i ja podučavamo kod kuće - odgovorila je da smo mi profesori glazbe, i da mi nju nemamo što učiti ostale predmete, da što je nama... :D I dodala da bi joj jako nedostajali prijatelji iz razreda i zajedničko učenje, igranje pod odmorima... Eto, izravno od jedne osmogodišnjakinje.
Ma ne uzimam ja ništa osobno, OK malo se zapjenim, trudna sam 5 put u 5 godina malo razumjevanja za moje poludjele hormone pleaseAli opet kažem isto, HS ne isključuje prijatelje i djecu iz djetetova života. Bar danas ima masu radionica, slobodnih aktivnosti, sportova, ima djece svukuda!
eto, a meni smeta što ti ne vidiš da kad ovako nešto napišeš, s jedne, pozitivne strane stoji sve ono što je pozitivno, odnosno tvoja obitelj, a na onoj negativnoj, drugoj strani, smo svi mi ostali, naša djeca i naše obitelji. kuiš?smeta mi da mi dijete kupi loše navike drugih (ne mislim da drugi imaju samo loše navike al ima i tih) smeta me da ga ubacujem u neprirodan okoliš u kojem boravi 8 sati dnevno sa ljudima svoje uzrasti od kojih realno nema previše toga za naučiti, smeta mi da mi dijete odgaja država a ne mama i tata, smeta mi da mu usađuju vrijednosti u koje ja ne vjerujem, smeta mi da je pod konstantnim pritiskom zbog testova ispitivanja, smeta mi da se mora prilagođavat masi i zbog toga možda zanemarivat neke svoje ne popularne osobine samo da bi se uklopio...
ali, u neku ruku imaš i pravo, bar što se mene tiče, mislim da je fakat teško dati argument koji bi mene uvjerio da će vaša djeca ekstra profitirati na način da žive život kao djeca u linku od sramežljive. da to počnem gledati umjesto kao sebičnost, na način da je to nesebično. umjesto kao ograničavajuće, na način da je takav život oslobađajući.
i znam da ne znači odsustvo djece u teoriji. u praksi, kad imaš cijelu farmu za održavanje, životinje, nasade itd, imaš gradivo koje moraš proći s djecom, sa ili bez kurikuluma, svejedno, imaš kuću za održavanje, jelo za kuhanje (ako se radi na farmi, a ustajanje je u pet ujutro, onda bar dva put na dan moraš imati skuhano), di ćeš još utrpati druženje, to valjda samo ti znaš.
biti će bojim se skajp, ekran i slušalice na ušima, pa ti miško uči kemiju i fiziku.
Roza, kad čitam tvoje razloge za HS, imam dojam da roditelj uopće nije, ni u najmanjoj mogućoj mjeri, u stanju odgajati i utjecati na svoje dijete ako ga šalje u školu, i da je to dijete osuđeno na propast.
Koliko nas je ovdje, koji sudjelujemo u ovoj raspravi, HS-ano? Rekla bih - nitko. A da su nam životi promašeni, da smo zaglibili, izgubili sustav vrijednosti - rekla bih da nije tako.
Pišeš da ne možemo sagledati širu sliku. Eto, bar imamo nešto zajedničko.
Zašto je to kad ja napišem SVOJE razloge za neku životnu odluku automatski napad na one koji tu odluku nisu donjeli? Opet pitam, da ja vama tu rečem da ne jedem meso jer smatram da nije zdravo i da je okrutno ubijati životinje, da li bi se vi osjetile napadnute, i ako da, zašto?
A cvijeta, agrobiznismenki život koji danas živje seljaci mi nije ni na kraj pameti da vodim. Ja najprije bježim od hektike biznisa time što se selim na selo, istina morat ćemo fizički teže raditi nego do sad, al da ću od 05 do 22 bit u polju, neću. I skype sigurno neće bit način da moje dijete ući, jer sam alergična na skype, imam ga samo zbog posla koji sad radim, i kad spustim one proklete slušalice najradije bi ih izgazila da ih više nikad ne moram stavit na glavu, osjećam se ko pilot!
Gle,vegeterijanstvo i HS su nikakva usporedba.
To što ti ne jedeš meso i što ti država to dopušta(moram se malo i našaliti,NHF,a moram paziti i na ječmenac) neće utjecati na ama baš nikoga negativno.
Ali ako država dopusti nekontrolirani HS na volju SVIM roditeljima,onako kako ti zagovaraš,može ugroziti jako puno djece koja bi inače dobila kakvo-takvo školovanje,bar neki zanat.
Meni nije jasno jel moguće da ne kužiš da se cijelo vrijeme upravo oko toga vrtimo.
Znam jako puno žena moje generacije i nešto starije kojima bi,da je onda bilo nekontroliranog HS-a, krajnji domet bilo ono famozno motanje sarmi.
Netko bi mogao reći da će naštetiti njenom djetetu ako i njega hrani vegetarijanski i da mu treba jednom godišnje kontrolirati krvnu sliku pa da se donese odluka smije li ili ne smije i dalje jesti vegetarijanski.
Nadovezala sam se sa vegetarijanstvom ne da bi ga usporedila sa HS, iako evo Mima mi otela riječ iz usta, nego više na taj fenomen da ako netko radi nešto drugačije iz razloga što smatra da je to tako bolje, oni koji ne djele mišljenje te osobe se često nađu uvrjeđeni jer kao samim tim što ja mislim da je meso nezdravo mislim i da je svak ko ga jede bolestan i u krivu - a to nije istina. Ja samo mislim da je za mene i za moju obitelj - hipotetski govoreči, bolje ne jesti meso (iako evo u trudnoći ga jedem :shameonme: ) a svatko drugi ima slobodu odlučiti dali želi ili ne uvesti takve promjene u svoju prehranu.
Loša KS se rješava suplementima i/ili kratkom edukacijom roditelja o uvođenju konkretnih vege-namirnica koji će zadovoljiti sve potrebe djeteta.
Zapadno društvo ima daleko više problema s drugim lošim prehrambenim navikama djece i odraslih,debljinom itd..ali odosmo predaleko sada.
Uvijek će biti roditelja kojima su djeca teret,ma koliko mi to ne željeli prihvatiti.
Smatram da je prednost sustavnog školstva upravo u tome da i ta djeca dobiju kakvu-takvu šansu za obrazovanje,svakodnevno druženje s vršnjacima,socijalizaciju itd. A nekontroliranim HS-om bi masa njih ostala možda čak i bez ijednog razreda škole.
A obzirom na broj VSS-a kod nas,sumnjam da je državi u cilju prepustiti roditeljima na volju školovanje njenih budućih građana. Mislim da si to ne može priuštiti.
Osobno,svakodnevno se susrećem s roditeljima kojima je i trogodišnje strukovno obrazovanje njihove djece jako veliki teret.U svakom smislu.
Jedva čekaju da počnu raditi..
Opet,ponavljam: HS svakako,ali kontrolirani.
Posljednje uređivanje od rosa : 28.05.2011. at 13:45
Ne bih se osjetila napadnuto. Osjetila bih se napadnuto da napišeš da je meso zlo i da svoju djecu trujemo mesom. Na način kako opisuješ školski sustav, i sustav općenito.
Ne razumijem te, zdušno braniš svoj stav naglašavajući sve strahote sustava i pogubni utjecaj istog na djecu, a onda se čudiš ako se nekome ne sviđa takav stav? I smatra ga pretjeranim i neutemeljenim?
isto jedna uskoro osmogodišnjakinja koja se anskula i kaže da je sama naučila čitati i pisati
moja nećakinja dakle, na pitanje dal bi išla u školu je rekla da baš i ne bi, a ako bi išla da bi išla u waldorfsku.
i to vjerojatno zato jer je provela jedan školski dan s mojom mlađom skupa u razredu.
hoću reći, djeca isto kao i mi govore iz svog iskustva, i jedna i druga.
ali da nema onih koji bi sutra rado pristali da ih se ispiše iz škole i HS-a, o, ima ih.
dakle opet pričamo o pojedinačnim primjerima.
i po meni u tome i jest poanta: obitelji su različite, djeca su različita.
treba postojati više različitih modela obrazovanja i sloboda odabira, pa tako bi trebalo omogućiti i vaninstitucionalno obrazovanje.
i uopće ne sumljam da u HR može išta drugo proći osim kontroliranog HS-a.
tako da se nitko ne mora bojati Roze i njenog ideala obrazovanja, pustite ženu da barem mašta, bar to za sad još nije zabranjeno.
Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 28.05.2011. at 15:09
Jedna mala razlika između mene i nekog drugog tko ima drugačije razmišljanje mom u ovom slučaju, jest ta da meni HS zakonski nije omgučen i osjećam se ne-slobodnom i osjećam da se krše moja osnovna ljudska prava.
Ja imam pravo reči sistem je koma, al kako sam već prije rekla, ko voli nek izvoli, ako "ti" nemaš problem sa tim svim što meni ne paše, ja ti ni u ludilu ne bi branila da daš svoje dijete u školu, da konzumiraš do mile volje, da ovo da ono...dok "ti" meni ne bi omogučila tu slobodu izbora pod izlikom da ja ne znam što je najbolje za moje dijete i da djelujem iz sebičnih subjektivnih poriva i da želim dijete zatočiti pod stakleno zvono i svašta nešto što se tu spominjalo.
Roza, da li si pitala u ministarstvu o mogućnosti HS? Znam da može, u pojedinačnim slučajevima i s dobrim razlogom. A ti jesi pojedinac. Ne tražiš ti HS za svih, nego za svoju djecu. Već sam to pisala, ali valjda nisi vidjela.
Beti, baš sam te htjela pitat, kako si ti uspjela HS-at?
ako nije preprivatno pitanje, koliko dugo i koliko je bilo staro dijete?
Imam ja fore još skoro 6 godina, iskreno se nadam da će se do tad zakon usvojiti![]()
ma ok, al nekako mi se čini apsurdno raspravljati o šbbkbb da u konzervativnoj HR odjednom zaživi najliberalniji obrazovni zakon na svijetu (jer i ovaj najliberalniji u UK ipak ostavlja neki vid kontrole kao moguć).
ali dobro, možda i od te vrtnje u krug nešto dobro ispadne.
Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 28.05.2011. at 17:46
Ali si pretpostavila da je zakon o obrazovanju takavkakav jest isključivo radi dobrobiti djece da?