Stranica 65 od 69 PrviPrvi ... 15556364656667 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,201 do 3,250 od 3421

Tema: Homeschooling?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Cvijeta, ja uopce nisam pricala o gradivu od 1-4 razreda vec o gradivu od 5. nadalje (sto Roza također misli sama obraditi koliko sam shvatila)..ne kazem da je svaka lekcija svakog predmeta komplicirana ali neki udzbenici su jednostavno preopsirni (nadalje kad radis s djetetom oni cesto pitaju i stvari van lekcije..mene konkretno znaju pitati rijeci koje ne moraju imati veze s lekcijom koju obradjujemo, dakle treba biti educiran i unaprijed, znati povezivati).

U srednjoj skoli je isto tako (nedavno sam pricala sa svojom profesoricom iz hrvatskog jezika u jezicnoj gimnaziji- odlicnom profesoricom Ona jednostavno mora birati sto napraviti jer ne stigne sve kvalitetno obraditi (pa dio izbaci, dio ostavi). Udzbenik i program bi trebali biti osvarivi unutar dane satnice a cesto nisu, gradivo treba i utvrditi- ponoviti, imati vremena za kvalitetno obraditi primjerice lektiru. Nije to ne znam kakvo komplicirano gradivo međutim ima ga dosta za godine te djece i ja osobno ne znam kako bi djetetu objasnila kemiju cak i na tom nivou, vjezbala pravopis, ispravljala matematicke zadatke..ali to sam ja- perfekcionist kome se pristup ni vecine profesora ne svidja, vjerojatno da se odlucim za HS bi se godinama pripremala pa bi neke stvari bolje i znala te slozila nacin na koji bi radila s njima. Pri tome mi svakako pomaze poznavanje didaktike i pedagogije, u teoriji i u praksi. Ne znaci da to osoba koja nije profesor takodjer ne moze ali vjerujem da puno ljudi ne zna koliko je to komplicirano u praksi jer to jednostavno ne rade a djeluje puno lakse sastrane..vidim kad prosjecno stanovnisto komentira strajkove profesora, place i slicno i nije im jasno zasto se ljudi koji imaju 3 mj. godisnje slobodno uopce bune (barem oni to tako smatraju a ja garantiram da dobar profesor koji unapredjuje svoje znanje nema tolike praznike ni priblizno). Medjutim kao profesor se nadam naci skolu koja ce imati dobar kadar. Neke vec znam, vidjeti cemo kako ce biti do upisa mog djeteta.

HS za mene nije ali podupirem ga kao opciju, kontroliranu jer nazalost pravila ne postoje zbog ljudi koja ih ne krse vec zbog onih koji ce rupe iskoristiti..da, na neki nacin ogranicava slobodu ali sto je, tu je..Ono sto vjerujem je da djetetu s HS-om moze biti puno manje stresa, ucenje moze biti veci gust (u slucaju da dijete nije lijeno), ne mora biti 6h mirno..moze se igrati u slobodno vrijeme s prijateljima iz susjedstva, sve je to ok..samo je faktor koliko dobro mozes sam nesto odraditi.

Svakako mislim s djetetom dodatno raditi van skole..dida i ja svakako jezike (vec sa 2,5 godine zna svasta, pjevamo pjesmice i abecedu, koristimo kartice), tata ce matematicki dio i kompjuter (+ montessori program ce valjda tu pomoci), baka hrvatski i knjizevnost (ona medjuostalom radi i s djecom pa se nadam da cemo je barem nauciti da voli citati, zasad obozava slikovnice- citamo svaku vecer), dida i tata gitaru i klavijature ako ce htjeti, dida, tata i ja sportove, ja cu kuhati s njom tako da se nekako nadam da cemo je dobro obrazovati koliko cemo uspjeti..ali ocekujem da profesori odrade svoj dio dok sam ja na poslu...nazalost vise od ovoga nemam kako..

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Roza, da sam na tvom mjestu i da tako planiram provoditi HS, ne bih to pisala po forumu. Poštedjela bih se witch hunta. Ne možeš očekivati da neće biti reakcija na stvari koje pišeš. Evo, mene si ostavila bez teksta s totalitarističkim režimom u Hrvatskoj. Uopće ne znam što bih ti rekla na to.
    Kako ja to planiram provoditi HS? Toljagom mlatit dijete i ostavit ga nepismenog, a naučit ga samo da muti jogurt i muze koze? Nisam ja kriva što večina ne može podnjet drugačije stavove pa se naljepe na mene maltene se ponašajući kao da vole "moje" dijete više od "mene".
    Mene nečeš baš vidjet po forumu da idem po temama koje nemaju veze sa mnom i mojim uvjerenjima i drugima pokušavam dokazat da su u krivu, a ovdje ih ima takvih da ih ne bi mogla nabrojat na prste i ruku i nogu. Al to je općenito forumska spika koju ja baš ne kužim predobro pa zabrijem da se tu može zadržat nivo komunikacije ko u RL - naivna sam u tom pogledu totalno.
    Apropo totalitarističkih sistema, ja sam izjavila da je odsustvo pluralizma u obrazovanju pa tako i HSa obilježje totalitarističkih sistema - u takvim sistemima čovjek nema slobodu razmišljanja već mora ućiti po jednom jedinom kurikuluma koji je država zadala i koji je apsolutni imeprativ u obrazovanju. Reci mi molim te što je krivo u toj izjavi? I gdje sam ja spominjala Hrvatsku?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Vrlo zanimljiv članak o školi, tj. protiv nje:
    http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...9QEwAQ&dur=975

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    ma kakvi ideali režima?
    kojega režima?
    kakvi ideali? koji su to režimski ideali trenutačno na snazi u Hrvatskoj?
    režim hdz-a
    a za njihov režim je ionako bitno da svi budemo što nepismeniji pa da mogu muniti još koju milijardu ojrića a da se nitko ne buni, i da ih po mogućnosti opet izaberemo.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam ih školovala doma bez da sam ih ispisala iz škole. Da sam ih ispisala iz škole, nemam pojma kako bi ih školovala doma i što bih to trebala savladati s njima.
    Program koji si navela je totalno pojednostavljen. Trebala si vidjeti njihove testove iz matematike i prirode i društva u drugom razredu. A nije stvar samo u svladavanju slova, rukopis je trebao biti perfektan, a to se može samo uz puno vježbe kod kuće.
    Pukla sam međutim kad je raska u 8. razredu vikala na nas na roditeljskom da premalo radimo s njima...kako da ih naučim recimo kemiju, kad sam ja društvenjak i o tome pojma nemam? Znači trebaju instrukcije. U osnovnoj.
    kako misliš ti si ih školovala bez da si ih ispisala iz škole?
    po tvom prethodnom postu zaključila sam da su klinci išli u školu, a ti si dodatno s njima doma radila, kao što su sve mame radile u dobra stara vremena kada je ići na instrukcije bila stvar sramote, a ne prestiža i kada su roditelji imali strpljenja i volje sjesti sa svojim djetetom i proći škakljivi dio gradiva, a ne dati 60 kn instruktoru i ići ispijati kavice sa prijama. ispravi me molim te ako griješim.

dakle, ako sam dobro skužila što radiš, ti ih nisi školovala doma, već si im pomagala u savladavanju gradiva, a to je sasvim drugi par cipela. vrlo pohvalno doduše u današnjem svijetu poremećenih vrijednosti i izbjegavanja bilo kakvih obaveza.

a što se tiče instrukcija u osnovnoj, vjerovala ili ne, imala sam PRVAŠIĆE na instrukcijama. mislim - hvala lijepa na kunama, ali da žena koja nije zaposlena nije u stanju sjesti sa svojim prvašićem i proći 18 slova i brojeve do 10 meni fakat nije jasno. i da će, kao nezaposlena, meni (doduše isto nezaposlenoj učiteljici) plaćati instrukcije.

zbog toga smatram da roditeljsko pomaganje djeci u usvajanju školskog gradiva nije "školovala sam ih doma" već bi trebala biti normala, kakva je i bila. ali, u dananjem svijetu ništa više nije normalno...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Kako ja to planiram provoditi HS? Toljagom mlatit dijete i ostavit ga nepismenog, a naučit ga samo da muti jogurt i muze koze? Nisam ja kriva što večina ne može podnjet drugačije stavove pa se naljepe na mene maltene se ponašajući kao da vole "moje" dijete više od "mene".
    Mene nečeš baš vidjet po forumu da idem po temama koje nemaju veze sa mnom i mojim uvjerenjima i drugima pokušavam dokazat da su u krivu, a ovdje ih ima takvih da ih ne bi mogla nabrojat na prste i ruku i nogu. Al to je općenito forumska spika koju ja baš ne kužim predobro pa zabrijem da se tu može zadržat nivo komunikacije ko u RL - naivna sam u tom pogledu totalno.
    Apropo totalitarističkih sistema, ja sam izjavila da je odsustvo pluralizma u obrazovanju pa tako i HSa obilježje totalitarističkih sistema - u takvim sistemima čovjek nema slobodu razmišljanja već mora ućiti po jednom jedinom kurikuluma koji je država zadala i koji je apsolutni imeprativ u obrazovanju. Reci mi molim te što je krivo u toj izjavi? I gdje sam ja spominjala Hrvatsku?

Sad stvarno pretjeruješ. Nitko nije rekao niti da ćeš toljagom mlatiti dijete, niti ga ostaviti nepismenog. Tvoj je izbor što ćeš i u kojoj mjeri pisati po forumu i koliko ćeš detalja otkriti iz svog života. Pišeš, a onda se žališ kako si vječno neshvaćena, kao što već rekoh, ja osobno bih se poštedjela toga.
    I ponavljam, stvarno ne mislim da te itko pokušava odgovoriti od tvog nauma, već svi pišu kako misle i osjećaju, i ja među njima.
    Gdje si spominjala Hrvatsku? Pa ako izjaviš da je odsustvo mogućnosti HS-a obilježje totalitarizma, onda to valjda vrijedi i za Hrvatsku? Ili planiraš školovati djecu izvan nje? Ne razumijem.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Roditeljsko pomaganje djeci da usvoje školsko gradivo je normalna stvar. I to svaki dan. To ide u staž mame i tate. Bar u mom dijelu svemira. Zar nije tako univerzalno?

Pinky, u pravu si.

Morala sam se vratiti ovdje, jer sam malo naljutila tete sa naprednom djecom. Ili darovitom, zaboravila sam točan naziv.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Roditeljsko pomaganje djeci da usvoje školsko gradivo je normalna stvar. I to svaki dan. To ide u staž mame i tate. Bar u mom dijelu svemira. Zar nije tako univerzalno?
    Ne znam, nama još nije bilo potrebno, vidjet ćemo kako će biti kasnije.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mene zanima što to znači da netko ne bi dijete podučavao trigonometriji?
    Znači li to da ta djeca neće znati izračunati kolika je površina zida koji treba obojati?
    Ili koliko metara materijala treba za sašiti stolnjak?

Pa trigonometrija je svud oko nas, svakodnevna i svakonoćna...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Znači li to da ta djeca neće znati izračunati kolika je površina zida koji treba obojati?

nije problem u trigonometriji ali vjeruj mi da postoje ljudi koji to sto pises stvarno ne razumiju. ja sam davala instrukcije iz matematike vec u srednjoj skoli, sestri i njenim frendicama i to je cudo kako ljudi neke stvari ne vide

a tek fizika.....

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja ne bi nikoga osudjivala za nista..nemamo pojma koja je situacija zene koja je uzela instrukcije za svoju djecu..mozda je pokusavala djetetu objasniti pa nije islo stoga je radije uzela uciteljicu..mozda joj je sef uvalio ta 2 tjedna posla i bila je prekrcana pa nije mogla stalozeno djetetu objasniti a mozda je jedna od mama koje prebacuju neke stvari na druge..

uglavnom, sve napravljeno s dobrim razlogom je dobro..nemam nista protiv instrukcija iz nicega, svatko je dobar iz necega..neki ljudi neke stvari jednostavno ne razumiju...ja osobno ne bi voljela da mi je moja mama objasnjavala matematiku jer o istoj nema pojma a bome ni o engleskom ali zato zna puno o knjizevnosti i filozofiji i cesto smo pricale o tome...i da, isla sam na instrukcije iz matematke kad mi je trebalo za ispit (cak i u 8. razredu osnovne) i ne smatram da je to bacen novac...isto tako danas rado dajem instrukcije svima koji me pitaju, spremam za popravni i slicno..i sto je tu lose? ne smatram da je mama koja mi je poslala dijete da ga spremim za popravni losa, dapace, zena je imala 7 djece od kojih jedno ima downov sindrom i cekala ih je svakodnevno s ruckom, brinula o njima, zvala me da pita kako napreduje njen sin..jel losa mama sto nije sjela s njim i ucila?

ne znam, ne volim kad se svako cas na ovom forumu listaju nemajke zbog ovih i onih razloga..no har feelings pinky ali ne cini mi se u redu

a zato sto mi ljudi placaju instrukcije ja imam dodatne prihode za zivot, kao i svi profesori i ucitelji..ni ja sebi ne sijem sama haljinu nego je platim u ducanu, ne radim sama kruh nego ga kupim u pekari (karikiram)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Roditeljsko pomaganje djeci u svladavanju školskog gradiva je normalna stvar u prvim godinama školovanja. Znade biti i ugodno i korisno.Ne bih o tome. Pitanje je, podsjećam, glasilo: kako zaposlena žena može stići u potpunosti preuzeti brigu o obrazovanju svoje djece?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Naravno da je normalna stvar medjutim svaka osoba ima svoju zivotnu situaciju i zato ne volim usporedbe. I ne volim kad se kritiziraju roditelji koji plate instrukcije kao da je to neki zlocin. Po meni je dobro sve s dobrim ciljem. Gore bi bilo da se dijete ostavi da mu nista nije jasno i da padne godinu ili da ne moze napredovati na nastavi kao i ostala djeca. To također ne znaci da ista mama koja je platila instrukcije ne provodi vrijeme sa svojim djetetom.

Mislim da nitko ni ne misli da zaposlena zena sa satnicom od 8 radnih sati to moze napraviti. Odnosno mozda bi se i moglo medjutim za dijete nije normalna satnica za ucenje od 18h nadalje. Roza ima specificnu situaciju, zivjeti ce ona i muz na seoskom gospodarstvu, moci ce oboje obrazovati djecu a uz to ce se baviti poljoprivredom i freelanceanjem koliko sam shvatila. Ona zeli moci dobiti izbor da to moze napraviti, zakonski odobren HS.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj lore prvotno napisa Vidi poruku
    I ne volim kad se kritiziraju roditelji koji plate instrukcije kao da je to neki zlocin.
    gdje to piše?
    i zašto bi netko imao nešto protiv toga?

pa naravno da ću morati plaćati instrukcije ako djetetu ne budu išle fizika ili kemija, kad iz prvog ne znam dalje od "masa puta akceleracija", a u drugom da je voda "kemijski spoj dva atoma vodika i jednog atoma kisika"...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    kako misliš ti si ih školovala bez da si ih ispisala iz škole?
    po tvom prethodnom postu zaključila sam da su klinci išli u školu, a ti si dodatno s njima doma radila, kao što su sve mame radile u dobra stara vremena kada je ići na instrukcije bila stvar sramote, a ne prestiža i kada su roditelji imali strpljenja i volje sjesti sa svojim djetetom i proći škakljivi dio gradiva, a ne dati 60 kn instruktoru i ići ispijati kavice sa prijama. ispravi me molim te ako griješim.

dakle, ako sam dobro skužila što radiš, ti ih nisi školovala doma, već si im pomagala u savladavanju gradiva, a to je sasvim drugi par cipela. vrlo pohvalno doduše u današnjem svijetu poremećenih vrijednosti i izbjegavanja bilo kakvih obaveza.

a što se tiče instrukcija u osnovnoj, vjerovala ili ne, imala sam PRVAŠIĆE na instrukcijama. mislim - hvala lijepa na kunama, ali da žena koja nije zaposlena nije u stanju sjesti sa svojim prvašićem i proći 18 slova i brojeve do 10 meni fakat nije jasno. i da će, kao nezaposlena, meni (doduše isto nezaposlenoj učiteljici) plaćati instrukcije.

zbog toga smatram da roditeljsko pomaganje djeci u usvajanju školskog gradiva nije "školovala sam ih doma" već bi trebala biti normala, kakva je i bila. ali, u dananjem svijetu ništa više nije normalno...
    S time da se ispricavam Pinky jer sam sad vidjela da je napisala da zena nije zaposlena. Svejedno, opet mislim da nije na nama suditi druge. Mozda je procijenila da ces ti to kvalitetnije napraviti od nje. Prije svega me zasmetalo to sto bi prema ovom sto sam procitala instrukcije trebale biti stvar sramote i da ako das djetetu za instrukcije to radis da bi zbrisala na kavu. Ako sam krivo shvatila slobodno me ispravi.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

samo da se nadovežem na famozne instrukcije, meni je činjenica da jako puno djece koju poznajem ide na instrukcije iz nekog predmeta začuđujuća?!
    zar to nije pokazatelj nečega? stvarno se ne sjećam da su klinci prije išli na instrukcije, kao što je rekla pinky, to su bili rijetki, izolirani slučajevi.
    i zna se tko je išao na instrukcije, oni koji su bili stvarno loši u nečemu i instrukcije su bila zadnja nit nade.
    danas je to maltene postalo normalno . pitam se što se u razdoblju 15 - tak godina toliko rapidno promijenilo?
    nije moguća da su današnja djeca "manje pametna" ili nešto slično?

da li je stvar u nama roditeljima i našim očekivanjima, u djeci koja bježe od odgovornosti i rada, sustavu...
    Posljednje uređivanje od flopica : 04.07.2011. at 07:38

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

lore, ja iz ovoga što si citirala i boldala nigdje ne vidim da je netko protiv instrukcija.

istina jest da je to prije bilo... pa manje poželjno nego danas (čak bih se i složila s pinky da je bilo sramota i skrivalo se).
    smatralo se da su djeca koja idu na instrukcije - glupa, a vrlo često i da su njihovi roditelji - nemarni.

i isto se tako slažem da nije normalno da dijete u prvom razredu osnovne, pored roditelja, treba ići na instrukcije za naučiti abecedu ili zbrajati do 10.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa moguce da je stvar mode..da se bolje objasnim, danas je privatna poduka- instrukcije najnormalnija stvar i moguce da djeca ide kad i ne trebaju ici medjutim ne znam zasto bi to trebala biti stvar sramote..po meni je normalno da kad dijete nesto ne zna zatrazi pomoc i trazi je od educiranih ljudi za to koji ce brze znati kako im pomoci u danom trenutku odnosno kako im sto bolje objasniti gradivo..

moja mama je imala filozofiju da sama trebam biti odgovorna za svoju skolu i ucenje, mogla sam je nesto pitati ali u principu sam se sama trebala brinuti za zadace i ucenje...sto i nije bila losa taktika jer sam naucila uciti sama, imala sam super ocjene ali mi se znao desiti kiks (matematika, latinski) i u tom trenutku sam isla na instrukcije kod ljudi koji to imaju u malom prstu..a mama je provodila samnom vrijeme na druge nacine..s tim ne kazem da roditelji trebaju izbjegavati objasnjavanje djeci medjutim ne bi ih ni kamenovala...svi mi placamo za ovo ili ono sto smo mogli sami napraviti, kad odemo u restoran na rucak izbjegli smo kuhanje nedeljnog rucka medjutim nekad je lijepo pojesti nesto sto nam skuha osoba educirana za to

a vizavi toga sto pises da su danasnja djeca manje ili vise pametna- jednako su pametna ali je cinjenica da je program od 5-8 puno nabijeniji gradivom od onog kojeg sam imala ja..i da, danas se vise ocekuje da djeca imaju dobre ocjene jer vise cak ni fakultetska diploma nije imperativ u danasnjem svijetu..nekad je to bilo malo uravnotezenije i nije bio kraj svijeta ako je dijete zavrsilo kao automehanicar

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    samo da se nadovežem na famozne instrukcije, meni je činjenica da jako puno djece koju poznajem ide na instrukcije iz nekog predmeta začuđujuća?!
    zar to nije pokazatelj nečega? ...
    je, ali po meni nikako nemarnosti roditelja, nego pokazatelj da dijete ima lošeg učitelja. dajte molim vas, ako 50% djece u razredu treba instrukcije iz matematike, u kojem god razredu, to je pokazatelj da treba mijenjati profesora matematike.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i isto se tako slažem da nije normalno da dijete u prvom razredu osnovne, pored roditelja, treba ići na instrukcije za naučiti abecedu ili zbrajati do 10.
    apri, ne pored roditelja, šta ti znaš koja je njihova situacija, nego pored učitelja.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moja none bila jedna od cjenjenijih švelja u Dubrovniku a T od trigonometrije nije učila u školi, sama radila sve krojeve. Ja zarađivala u fušu kao "pitur i slikar" a nisam neke velike izračune radila, zapravo skoro nikakve za pituravanje, za oslikavanje sam radila skice. Kad radim stol ili stolicu u drvu radim izračune i skiciram, al sigurno ne koristim http://lavica.fesb.hr/mat1/predavanja/node91.html a to sam naučila od tate matematičara, koji iako sve to ima u malom prstu ni u ludilu ne bi koristio trigonometrijske formule za every-day stvari kao što je šivanje ili rađenje u drvu (a i jedno i drugo radi veoma često jer smo svi u obitelji nekako sam-svoj-majstor).

n.grace ja ne mislim da je problem u meni ako jasno i javno rečem koja su moja uvjerenja jer ih se ne sramim, već u onima koji misle da me imaju pravo na osnovi tih uvjerenja napadati i personalizirati raspravu.
    A ako ja rečem da u totalitarističkom sistemu nema prava glasovanja jel i onda napadam Hrvatsku?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ni meni se to ne cini uobicajeno i normalno medjutim postoji razlika od djeteta do djeteta..ja i danas s odraslim ljudima imam ljudi koji vole da im zadam 5 strana zadace i sve napisu a i onih kojima se ne da napisati jedan jedini zadatak..mozda dijete ne zeli slusati mamu da mu objasni..
    moje dijete od 2,4 godina vec zna brojeve do 12,13 i broji bubamare u slikovnici..a zna i neka slova abecede i zna je slovkati cijelu u pjesmici na engleskom..medjutim, sretna sam da imam dijete s kojim se to da raditi i koje je znatizeljno..takodjer kad sam svojedobno mentorirala djecu jednih francuza vani sam imala prilike raditi s djevojcicom koja nije htjela nista raditi s mamom od predskolskih vjezbi (a mama je bome pokusavala..cak i kad bi uspjela mala bi nakon 10 minuta imala distrakcije i nije se puno toga dalo s njom napraviti) a ja sam joj bila kao neka "prijateljica" koju je slusala i dosta sam s njom napravila..naravno da je tu odgoj kljucan medjutim neki roditelji ne znaju bolje..i onda mi je draze da plate instrukcije ucitelju nego da dijete ne barata gradivom do 3 osnovne iz ovih ili onih razloga

pa imala sam i ja profesora za koje bi mi bilo draze da mi nisu nista ni objasnjavali..dan danas kad nazovem knjigovodkinju da je pitam par osnovnih stvari zavrsim jos zbunjenija nego prije, zena nema pojma kako nesto objasniti i kako se spustiti na banalni nivo..bome, ta bi djeci za ucenje od 1-10 izvadila tablice s kontima :D

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kronicno mi fale zarezi, moram početi pisati ispravno na ovom forumu. Kad pročitam što napišem djelujem nepismeno. :D

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

cvijeta pa da, nešto gadno ne štima.
    zašto bi više od pola razreda moralo na instrukcije?
    zar se ne nameće pitanje kakav je onda profesor, ako nije u stanju djeci prenijeti svoje znanje.
    mogu razumjeti da neki ne kuže, nisu nikad svi sve razumjeli i to je ok.

ali ako te pola razreda ne razumije, pa tako i pola drugog i trećeg i četvrtog...
    kod nas u školi je recimo u ratno vrijeme naprimano svakakvog kadra, ali stvarno svega i svačega.
    bio je to princip udomljavanja s jedne strane, ljudi koji su ostali bez doma i posla
    s druge strane popunjavanje rupa koje su nastale nakon odlaska drugih...

pa smo došli do katastrofalnih rezultata danas. kvaliteta obrazovanja vrlo upitna, prolaznost na fakultete užasno loša
    i tako. o vjerodostojnosti profesora neću ni početi jer mi se plače. naravno, postoji i par svijetlih primjera koji ulijevaju nadu!
    najgore u cijeloj toj priči jest da se ništa ne poduzima po tom pitanju, ljudi su apatični...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

što se tiče HS slažem se s Ljiljanom, jedan roditelj sigurno bi trebao biti doma. ja to ne vidim mogućim u našem sistemu s klasičnim radnim vremenom. po meni je to sasvim u redu za obitelji koje žive neke manje klasične živote, koji su poslom vezani za česta putovanja, promjenu adrese, za obitelj poput Rozine koja je ipak iznimka kod nas sa svojim stilom života...
    svakako uz kontrolu, da bi se izbjegle moguće zloupotrebe. iako to predstavlja određeno zadiranje u prava na privatnost po meni je manje štetno od onoga što može nastati ako neki roditelj zlouporabi svoje pravo pod krinkom HS.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Najlošiji učenici su djeca prosvjetnih radnika. Teško im dovijati, ili su prezahtjevni ili ih školstvo uopšte ne interesuje.
    Kada sam svoju stariju kćer učila da vozi biciklo bez pomoćnih točkova, trajalo je to par dana bezuspješnog pokušavanja, stresa, (ona je tada imala 8 i pol, a motorika joj nikada nije bila jača strana), vike, padanja... na kraju, kada posustadoh već, jedan mali iz komšiluka se ponudi da je on nauči, ako mu platim 5KM. Pristala sam, svakako, kad zove on mene, da pogledam kroz prozor, a ono nakon pola sata "njegove" obuke ona vozi bez po muje, sa osmjehom na licu. Čovjek došao po novac. A ja sam ta koja je naučila i brata i seku, kasnije i sina, i još puno djece iz komšiluka da voze biciklo. Za kćerku nisam bila dobra učitelj, i zato postoje instruktori, učitelji, profesori, jer bi trebali znati prepoznati kakvo je dijete, i pristupiti na najadekvatniji način. To "neuki" roditelji ne mogu, bar ne uvijek.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    apri, ne pored roditelja, šta ti znaš koja je njihova situacija, nego pored učitelja.
    ma totalno da!
    htjela napisati "pored učitelja", ali mi roditelji bili u glavi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja zarađivala u fušu kao "pitur i slikar" a nisam neke velike izračune radila, zapravo skoro nikakve za pituravanje, za oslikavanje sam radila skice.
    pa kako bez trigonometrije izračunaš površinu zida
    visina x širina, jel tako?
    to je trigonometrija, ma kako ti to zvala.

i tvoja baka je znala da joj za košulju treba materijala "dužina plus rukav"... nije to neka visoka matematika, pogotovo što čuješ od nekoga, pa prenosiš dalje, s generacije na generaciju.
    ali, i to JEST trigonometrija.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Istina, moj faul, sad se podsjetih trigonometrije, you're right, to jest math you can use i nije ništa komplicirano. Mislila sam na nešto tipa vektora, intervala...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Najveca greska po meni u svemu je generaliziranje..pise eris da su najgora djeca prosvjetnih radnika..?!
    Mogla bi te pobiti na 107 primjera, najbolja ucenica koju imam je dijete prosvjetnih radnika (mama i tata prosvjetari, prosjek 5.0.-osnovna,srednja,fakultet, prica tecno nekoliko jezika, profesionalni je sportas). Također poznajem doktore znanosti koji su djeca prosvjetara...a poznajem i djecu poljoprivrednika koji su dosli do doktorata ili su pak jako uspjesni u poslu koje rade (npr. uspjesni frizeri- i to je vjestina), zivot nema pravila i jednom kad to shvatimo vidjeti cemo da se ne moze bas sve primjenjivati na nama a ni nase na ostalima..u tome i je ljepota, razliciti smo..Mi izvedemo 108 zakljucaka na 2 vlastita primjera i ne gledamo dalje od toga.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam od 6. osnovne do 4. srednje isla na instrukcije iz matematike
    u 3. i 4. srednje sam isla na instrukcije iz fizike

bila sam odlicna ucenica i prije nego sam krenula na instrukcije iz matematike sam imala 5, a fiziku nisam ni imala u 3. i 4. srednje.

prisla sam 40. toj godini, dakle isla sam u doba kad vi pisete da je bila sramota ici na instrukcije. moji roditelji su ih placali, a s njima su zeljeli biti sigurni da imam i pravo znanje a ne samo ocjenu. mene nije bilo sramota, svaku subotu ujutro provesti s teta K. vec se kroz godine pretvorilo u uzitak. fizika mi je bila tlaka jer je bila u petak navecer, a znamo sta je petak navecer bio za srednjoskolca
    eto ja sam iznimka.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Istina, moj faul, sad se podsjetih trigonometrije, you're right, to jest math you can use i nije ništa komplicirano. Mislila sam na nešto tipa vektora, intervala...
    roza mislim da grijesis s tim generaliziranjem i pricom da im vektori ne trebaju.

i da li moras bas toliko koristiti i pisati engleski. nije da ne razumijem, ali zar se ne moze lijepo to napisati i na hrvatskom. doduse mozda s puno tipfelera, ali opet........

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma ne generaliziram, uopšte. Nije to bila tvrdnja, već onako, nešto kao teza, u stvari, kao protuteza tezi da je HS bolji od sistemskog školstva. Ono što želim reći jeste da profesori, učitelji, oni koji podučavaju, ponekad zbog subjektivnosti, ne mogu izvršiti takav uticaj i podsticaj kod vlastite djece, iako su uspješni u podučavanju. Nekako se ježim toga da nam svima ostave mogućnost da podučavamo svoju djecu, bez sistema, jer postoji razlog zbog čega je osnovno školstvo nekada davno uvedeno kao obavezno. Jer ljudi djeci nisu dali da pohađaju školu. I šta sa onim preambicioznim roditeljima, čija djeca nisu za ono što im oni odrede, jadna djeca, skroz upropašteno djetinjstvo.
    I dalje tvrdim da je do učitelja koliko će dijete nešto naučiti. Požrtvovan i motivisan učitelj će imati razultate. A sada koliko se ovdje cijeni prosvjeta, kada znamo da je svaki bauštelac bolje plaćen od nastavnika, i onda se pitamo otkuda ogorčenost. Sveli smo se na to da plaćamo ogromne plate državnicima, a mizerne prosvjetnim radnicima. a oni nam u stvari "grade" budućnost. Ja nisam za HS, izuzev kao dodatno, što i sada činim, učim svoju djecu engleski, jer mislim da im školski sitsem ne pruža onoliko koliko bi oni(moji) mogli primiti.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

n.grace ja ne mislim da je problem u meni ako jasno i javno rečem koja su moja uvjerenja jer ih se ne sramim, već u onima koji misle da me imaju pravo na osnovi tih uvjerenja napadati i personalizirati raspravu.
    A ako ja rečem da u totalitarističkom sistemu nema prava glasovanja jel i onda napadam Hrvatsku?
    Ok, Roza, samo daj. I drugi pišu iz svojih uvjerenja kojih se ne srame. A napadi nisu isključivo jednostrani, to se vidi i u tvom postu u kojem se obraćaš meni u duhu toljage, nepismenosti i mužnje ovaca.
    Samo ne znam kakve sad veze ima glasovanje s pravom na HS? Što je sljedeće, smrtna kazna?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bas sam jutros citala neki clanak i setila se ove rasprave. I meni je zanimljiv taj fenomen privatnih casova.
    Naime, prema istrazivanju Evropske komisije privatni casovi su u nekim evropskim zemljama takoreci statusni simbol, stvar prestiza. I nesto za cim posezu imucni, i dobri djaci.
    Evo link na clanak, u pdfu je
    http://www.vreme.com/download.php/sy...df/1069obr.pdf

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    i da li moras bas toliko koristiti i pisati engleski. nije da ne razumijem, ali zar se ne moze lijepo to napisati i na hrvatskom. doduse mozda s puno tipfelera, ali opet........
    ommmmmmmmmmm

Ova rasprava je stvarno malo kao da početkom stoljeća raspravljamo da li treba dozvoliti glasovanje ženama ili ne. HS je stvarnost i nekad je bio temelj obrazovanja, sad ozakonjen već u većini zapadnih zemalja, sve više i više država razmatra mogućnost nekontroliranja roditelja u tom procesu, UK i USA su to već na taj naćin i postavile; stručnjaci veći od svih nas ovdje su odlučili da se više ne krše temeljna ljudska prava i da je pluralizam u obrazovanju jedini način da se svima pruži adekvatna naobrazba. I onda mi ovdje raspravljamo da li je to nešto što bi trebalo uvest u Hrvatsku ili ne.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

...i to na 65 stranica, dobro nam ide.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma ne znam..ja iz vlastite prakse kazem da nema nista sramotno u satu instrukcija..dapace, efekt koji postignem s 1 osobom 1-1 ili eventualno 2-1 u 1,5 h vrijedi za 4,5 h grupnog rada (obradimo i provjezbamo isto gradivo)..nije isto kad se netko osobno na tebe skoncentrira i na samo tvoje teskoce i greske i provjezba ih u odnosu na rad s 20 ili 30- ero djece. Jer se u grupi treba pobrinuti napraviti ravnotezu da je ok i onima koji lose znaju ali i onima koji odlicno znaju gradivo. Po meni za optimalan uspjesan rad trebalo bi biti max 15 djece u grupi ali to je vec druga tema.

Da imam dovoljno novaca platila bi ljudima za koje znam da su super da educiraju moje dijete, medjutim to bi kostalo oko 800 kn po predmetu mjesecno ako uzmemo da je prosjecna satnica odlicnog profesora cca 70-80 kn- 45 min (ovdje govorim o jezicima, s matematikom je cijena iz nekog razloga nesto manja). Dakle, HS moze biti skup Trebalo bi prakticirati trampu...to ja radim s frendovima- ti meni ovaj jezik, ja tebi onaj

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovo za kontrolu Rozice nitko ne govori na temelju tvoje obitelji nego na temelju onih koji bi to iskoristili..nekad je skola pomocni aparat kojim se ustanovi maltretiranje djece od strane roditelja, nebrigu roditelja za isto..u tvom slucaju je super jer ti i muz jedva cekate klince nauciti sve sto znate..ali zamisli koliko bi djece bilo potpuno uskraceno za osnovno obrazovanje, ovako bez obzira na roditelje imaju neku minimalnu sansu da ako se potrude mogu nadici svoju obitelj i jednom si stvoriti zivot..u tvom slucaju provjera naucenog mozda ne bi znacila ali u slucaju djeteta koji 8 godina sjedi doma i roditelji ga maltretiraju, ne smatraju da je obrazovanje potrebno pa su ga izuzeli a nitko ih ne sankcionira niti moze dijete povuci u skolu ako u tom slucaju HS ne funkcionira..probaj razmisliti koliko kojekakvih ljudi u Hrvatskoj zivi

ja ti znam i puno profesora koji se uopce nikako ne pripremaju i lose drzi nastavu ako nemaju u istoj mehanizam kontrole...vecina ljudi je takva da ih nazalost moras kontrolirati da bi imao ikakav ucinak. Bilo bi lijepo da nije tako.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma ne znam..ja iz vlastite prakse kazem da nema nista sramotno u satu instrukcija..dapace, efekt koji postignem s 1 osobom 1-1 ili eventualno 2-1 u 1,5 h vrijedi za 4,5 h grupnog rada (obradimo i provjezbamo isto gradivo)..nije isto kad se netko osobno na tebe skoncentrira i na samo tvoje teskoce i greske i provjezba ih u odnosu na rad s 20 ili 30- ero djece. Jer se u grupi treba pobrinuti napraviti ravnotezu da je ok i onima koji lose znaju ali i onima koji odlicno znaju gradivo. Po meni za optimalan uspjesan rad trebalo bi biti max 15 djece u grupi ali to je vec druga tema.

Da imam dovoljno novaca platila bi ljudima za koje znam da su super da educiraju moje dijete, medjutim to bi kostalo oko 800 kn po predmetu mjesecno ako uzmemo da je prosjecna satnica odlicnog profesora cca 70-80 kn- 45 min (ovdje govorim o jezicima, s matematikom je cijena iz nekog razloga nesto manja). Dakle, HS moze biti skup Trebalo bi prakticirati trampu...to ja radim s frendovima- ti meni ovaj jezik, ja tebi onaj
    Ovo boldano nije tema, ali je debela istina. I da se može provesti (uvođenjem novog pedagoškog standarda) povećala bi se zaposlenost prosvjetara (i time smanjila potreba za instrukcijama, bez obzira na razloge) i istovremeno podigla efikasnost sustava. Nažalost, država nema para za to ili ne želi tako nešto napraviti, ni u predškolskoj skrbi ni u školskom sustavu. I to je s druge strane motivacija za neke ljude koji žele hs za svoju djecu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovo za kontrolu Rozice nitko ne govori na temelju tvoje obitelji nego na temelju onih koji bi to iskoristili..nekad je skola pomocni aparat kojim se ustanovi maltretiranje djece od strane roditelja, nebrigu roditelja za isto..u tvom slucaju je super jer ti i muz jedva cekate klince nauciti sve sto znate..ali zamisli koliko bi djece bilo potpuno uskraceno za osnovno obrazovanje, ovako bez obzira na roditelje imaju neku minimalnu sansu da ako se potrude mogu nadici svoju obitelj i jednom si stvoriti zivot..u tvom slucaju provjera naucenog mozda ne bi znacila ali u slucaju djeteta koji 8 godina sjedi doma i roditelji ga maltretiraju, ne smatraju da je obrazovanje potrebno pa su ga izuzeli a nitko ih ne sankcionira niti moze dijete povuci u skolu ako u tom slucaju HS ne funkcionira..probaj razmisliti koliko kojekakvih ljudi u Hrvatskoj zivi
    Svjesna sam ja da bi bilo možda zloporabe zakona, a opet nekako gledam da taj profil ljudi zapravo i ne bi HSao djecu jer su im djeca na neki način teret kojeg se sa školom bar na pola dana rješe.
    Više sam naklonjena mišljenju da HSaju ljudi koji imaju nekakva uvjerenja vezana za obrazovanje koja školski sistem ne ispunja i ne podržava, tipa moji frendovi new age-eri u Engleskoj koji HSaju iz uvjerenja da školski sistem guši kreativnost, asimilira njihovu djecu u sistem koji oni osobno ne podržavaju, pormovira vrijednosti koje oni ne smatraju ispravnima itd.
    Slažem se sa onim što je netko napisao da nije lako HSat ako oboje roditelja rade od 08-16 iako bi se i tu dalo dosta toga odraditi.
    Argumenti da ljudi sa osnovnom školom ne bi dovoljno dobro obrazovali svoje dijete stoje u neku ruku (iako sam suzdržana u tom pogledu jer sigurno ima onih bez službeno visokog obrazovanja ali sa velikim znanjem), ali opet mislim da ljudi kao ti ne bi ni promišljali HSat - iako ako žele imaju to pravo. Mislim da je motivacija veliki pokretni motor u ovom slučaju, ako je roditelj motiviran pružiti djetetu visoko obrazovanje van školskog sistema, pomaknut će i planine da se to ostvari.
    A ono što je stray rekla da nas posao i HS i obaveze pojedu kao par, to isto mogu vidjeti kod dva zaposlena roditelja, iako ne bi opet generalizirala, ima raznih ljudi, neke bi pojelo neke ne bi. Svakako HS možda nije za onog tko ne osjeća da bi se mogao potpuno posvetiti obrazovanju svog djeteta i ko od početka ne vjeruje u to da djetetu može pružiti adekvatno obrazovanje i ko školu vidi kao bolju priliku za svoje dijete.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja ne znam kako vama, al meni dojadilo raspravljat o školi
    ipak su školski praznici

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Rozic, ti si jedan veliki idealist i to je izuzetna osobina danas da smo svi takvi ne bi bilo problema ni naslova u dnevnim novinama..eh, treba osnovati drzavu normalnih ljudi..

bas sam htjela reci, ajmo na kolace

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

apri, šta nije trigonemetrija dio matematike koji se odnosi na trokut? odnose u trokutu? kakve to kuće radiš kad imaju zidove u obliku trokuta
    ma šalim se, malo me hvata ljetno ludilo, a klima ne radi
    zaboravih i ja trigonometriju. iako sam išla u matematičku gimnaziju.

ali, činjenica je da jedino što mogu reći da sam naučila kroz srednjoškolsko školovanje kako spada - upravo matematika. za bilo koji dio srednjoškolskog gradiva treba mi dva-tri sata da se podsjetim i znam ko da je jučer bilo. a imali smo predivnu profesoricu matematike. ta te nije puštala s ploče dok ti nije bilo jasno. nema majci. jednom sam cijelih 45 minuta provela na ploči rješavajući jedan zadatak brisala i pisala i brisala i pisala dok mi se nije upalila lampica

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja ne znam kako vama, al meni dojadilo raspravljat o školi
    ipak su školski praznici

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

zaboravih i ja trigonometriju. iako sam išla u matematičku gimnaziju.
    Prisjetit ćeš se (zapravo prisjećati pomalo) uz djecu, kao i mi ostali. Ne samo trigonometrije nego i svega ostalog.... To ide postupno. Tek ako se ne budeš mogla prisjetiti, ideš na instrukcije, tj. plaćaš instrukcije da djeci pomogne onaj tko zna.

Ja se bojim da će moja djeca relativno kasno tražiti pomoć, pa ću izgubiti priliku za postepeno prisjećanje (starijem sinu ide dobro, u četvrtom razredu je valjda dvaput tražio pomoć oko zadaće, od čega je jedno "pomaganje" bilo poziranje za opis mame )

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja ne bi nikoga osudjivala za nista..nemamo pojma koja je situacija zene koja je uzela instrukcije za svoju djecu..mozda je pokusavala djetetu objasniti pa nije islo stoga je radije uzela uciteljicu..mozda joj je sef uvalio ta 2 tjedna posla i bila je prekrcana pa nije mogla stalozeno djetetu objasniti a mozda je jedna od mama koje prebacuju neke stvari na druge..

uglavnom, sve napravljeno s dobrim razlogom je dobro..nemam nista protiv instrukcija iz nicega, svatko je dobar iz necega..neki ljudi neke stvari jednostavno ne razumiju...ja osobno ne bi voljela da mi je moja mama objasnjavala matematiku jer o istoj nema pojma a bome ni o engleskom ali zato zna puno o knjizevnosti i filozofiji i cesto smo pricale o tome...i da, isla sam na instrukcije iz matematke kad mi je trebalo za ispit (cak i u 8. razredu osnovne) i ne smatram da je to bacen novac...isto tako danas rado dajem instrukcije svima koji me pitaju, spremam za popravni i slicno..i sto je tu lose? ne smatram da je mama koja mi je poslala dijete da ga spremim za popravni losa, dapace, zena je imala 7 djece od kojih jedno ima downov sindrom i cekala ih je svakodnevno s ruckom, brinula o njima, zvala me da pita kako napreduje njen sin..jel losa mama sto nije sjela s njim i ucila?

ne znam, ne volim kad se svako cas na ovom forumu listaju nemajke zbog ovih i onih razloga..no har feelings pinky ali ne cini mi se u redu

a zato sto mi ljudi placaju instrukcije ja imam dodatne prihode za zivot, kao i svi profesori i ucitelji..ni ja sebi ne sijem sama haljinu nego je platim u ducanu, ne radim sama kruh nego ga kupim u pekari (karikiram)
    pročitaj moj post još jednom. ja sam imala PRVAŠIĆE koji su prešli 10ak-18ak slova i 10 brojeva koje su na instrukcije dovodile nezaposlene mame.
    e ako je TO prevelik opseg gradiva a one prezaposlene, nemamo više o čemu pričati.
    nisam spomenula engleski, fiziku, kemiju ni više razrede osnovne. iako mislim da dubinu osnovnoškolskog gradiva većina roditelja može savladati na dovoljno dobrom nivou da npr. ispita svoje dijete doma prije testa i objasni mu neke sitnice. ne kažem da mogu svi, ali većina može.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U slj. postu sam ti se ispricala..procitaj moja slj 2-3 posta vezana uz to, samo iskazujem misljenje koje je nesto malo drukcije od tvoga (bez losih namjera).

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Najlošiji učenici su djeca prosvjetnih radnika. Teško im dovijati, ili su prezahtjevni ili ih školstvo uopšte ne interesuje.
    Kada sam svoju stariju kćer učila da vozi biciklo bez pomoćnih točkova, trajalo je to par dana bezuspješnog pokušavanja, stresa, (ona je tada imala 8 i pol, a motorika joj nikada nije bila jača strana), vike, padanja... na kraju, kada posustadoh već, jedan mali iz komšiluka se ponudi da je on nauči, ako mu platim 5KM. Pristala sam, svakako, kad zove on mene, da pogledam kroz prozor, a ono nakon pola sata "njegove" obuke ona vozi bez po muje, sa osmjehom na licu. Čovjek došao po novac. A ja sam ta koja je naučila i brata i seku, kasnije i sina, i još puno djece iz komšiluka da voze biciklo. Za kćerku nisam bila dobra učitelj, i zato postoje instruktori, učitelji, profesori, jer bi trebali znati prepoznati kakvo je dijete, i pristupiti na najadekvatniji način. To "neuki" roditelji ne mogu, bar ne uvijek.
    potpisujem flopicin post o instrukcijama.

a sa ovim se debelo ne slazem, jer sam sama dijete prosvjetnog radnika (i ja sam odabrala tu struku), kretala sam se u djetinjstvu u društvu prosvjetnih radnika i njihove djece, u ekipa mi se sastoji skoro od 2/3 prosvjetnih radnika.

ne znam na osnovu čega si ti to zaključila, ali sva ova djeca prosvjetnih radnika koje ja poznajem, a stvarno je velik broj, svi su završili raznorazne fakultete i uspješni su u svojoj struci. još sam ja ko uča koja nikako ne može naći posao najmanje uspješna od njih, a uvijek sam bila superodlikašcia.
    dakle - teorija ti ne drži vodu.

što se tiše hs, slažem se sa ljiljom, to je tako odgovoran i velik posao da ga osoba koja usput i radi 8 sati ne može obavljati kvalitetno.

slažem se sa lorom i peterlin o smanjenju broja učenika u razredu kao putu ka kvalitetnijem obrazovanju. na žalost u ovoj se državi, barem što se obrazovanja tiče, naglasci i lova daju u neke sasvim minorne stvari, umjesto da se radi na rasterećenju sadržaja i smanjenju broja đaka u razredima.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

U slj. postu sam ti se ispricala..procitaj moja slj 2-3 posta vezana uz to, samo iskazujem misljenje koje je nesto malo drukcije od tvoga (bez losih namjera).
    je, ja ko uvik reagiram na 1. sve je ok.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •