Cvijeta, ja uopce nisam pricala o gradivu od 1-4 razreda vec o gradivu od 5. nadalje (sto Roza također misli sama obraditi koliko sam shvatila)..ne kazem da je svaka lekcija svakog predmeta komplicirana ali neki udzbenici su jednostavno preopsirni (nadalje kad radis s djetetom oni cesto pitaju i stvari van lekcije..mene konkretno znaju pitati rijeci koje ne moraju imati veze s lekcijom koju obradjujemo, dakle treba biti educiran i unaprijed, znati povezivati).
U srednjoj skoli je isto tako (nedavno sam pricala sa svojom profesoricom iz hrvatskog jezika u jezicnoj gimnaziji- odlicnom profesoricom Ona jednostavno mora birati sto napraviti jer ne stigne sve kvalitetno obraditi (pa dio izbaci, dio ostavi). Udzbenik i program bi trebali biti osvarivi unutar dane satnice a cesto nisu, gradivo treba i utvrditi- ponoviti, imati vremena za kvalitetno obraditi primjerice lektiru. Nije to ne znam kakvo komplicirano gradivo međutim ima ga dosta za godine te djece i ja osobno ne znam kako bi djetetu objasnila kemiju cak i na tom nivou, vjezbala pravopis, ispravljala matematicke zadatke..ali to sam ja- perfekcionist kome se pristup ni vecine profesora ne svidja, vjerojatno da se odlucim za HS bi se godinama pripremala pa bi neke stvari bolje i znala te slozila nacin na koji bi radila s njima. Pri tome mi svakako pomaze poznavanje didaktike i pedagogije, u teoriji i u praksi. Ne znaci da to osoba koja nije profesor takodjer ne moze ali vjerujem da puno ljudi ne zna koliko je to komplicirano u praksi jer to jednostavno ne rade a djeluje puno lakse sastrane..vidim kad prosjecno stanovnisto komentira strajkove profesora, place i slicno i nije im jasno zasto se ljudi koji imaju 3 mj. godisnje slobodno uopce bune (barem oni to tako smatraju a ja garantiram da dobar profesor koji unapredjuje svoje znanje nema tolike praznike ni priblizno). Medjutim kao profesor se nadam naci skolu koja ce imati dobar kadar. Neke vec znam, vidjeti cemo kako ce biti do upisa mog djeteta.
HS za mene nije ali podupirem ga kao opciju, kontroliranu jer nazalost pravila ne postoje zbog ljudi koja ih ne krse vec zbog onih koji ce rupe iskoristiti..da, na neki nacin ogranicava slobodu ali sto je, tu je..Ono sto vjerujem je da djetetu s HS-om moze biti puno manje stresa, ucenje moze biti veci gust (u slucaju da dijete nije lijeno), ne mora biti 6h mirno..moze se igrati u slobodno vrijeme s prijateljima iz susjedstva, sve je to ok..samo je faktor koliko dobro mozes sam nesto odraditi.
Svakako mislim s djetetom dodatno raditi van skole..dida i ja svakako jezike (vec sa 2,5 godine zna svasta, pjevamo pjesmice i abecedu, koristimo kartice), tata ce matematicki dio i kompjuter (+ montessori program ce valjda tu pomoci), baka hrvatski i knjizevnost (ona medjuostalom radi i s djecom pa se nadam da cemo je barem nauciti da voli citati, zasad obozava slikovnice- citamo svaku vecer), dida i tata gitaru i klavijature ako ce htjeti, dida, tata i ja sportove, ja cu kuhati s njom tako da se nekako nadam da cemo je dobro obrazovati koliko cemo uspjeti..ali ocekujem da profesori odrade svoj dio dok sam ja na poslu...nazalost vise od ovoga nemam kako..