to su, pretpostavljam, neke njihove zakulisne igre. i sigurna sam da će sljedeći papa biti talijan (koji neće toliko putovati okolo).

mene više brine da će sad novi papa opet morati posjetiti hrvatsku.

nešto što se često povlači je utisak vjernika da je papa ivan pavao II bio "bolji" (valjda zato što je bio simpatičniji) od benedikta, što u biti nije baš tako istina.

link

U brojnim govorima intervenirao je i zbog rata u bivšoj Jugoslaviji, a tijekom prvog posjeta Hrvatskoj 1994. jasno dao do znanja da je pomirba jedino rješenje za prevladavanje sukoba.
pratila sam ovaj govor i stvarno mogu reći da me se dojmio.

No u crkvenim okvirima, bio je rimski biskup konzervativnih pogleda. Nije dopuštao raspravu o celibatu, o ulozi žena u Crkvi, osudio je teologiju oslobođenja u Južnoj Americi i brojne druge teologe koji nisu dijelili stavove s Vatikanom, dopustio da rasprava o seksualnosti i kontracepciji u Crkvi i dalje ostane tabu tema. I na tim temama se pokazalo da dolazi iz slavenske tradicionalne Poljske. I njegova želja da mu, od njega još konzervativniji kardinal Joseph Ratzinger bude pročelnik Kongregacije za nauk vjere, dala je naslutiti kako se u Crkvi neće ništa posebnog dogoditi u praksi, a da će oni koji su i dalje pogled usmjeravali na Drugi vatikanski koncil, kao na nadahnuće za daljnje reforme i dijalog u Crkvi, ostati nezadovoljeni u svojim željama.
Ivan Pavao II. susreo se tijekom pontifikata i s onim što je zapravo danas jedan od najvećih problema pape Benedikta XVI. – pedofilijom. Ta bolna istina, koja se dugo skrivala u Crkvi, izašla je na vidjelo i vratila se crkvenim službenicima poput bumeranga. Pedofilija je postala i glavnim razlogom onih koji tvrde kako papa Ivan Pavao II. nije zaslužio blaženičku aureolu.
znači svi su oni isti u svojim (katoličkim) stavovima. na koje imaju pravo, da ne bude zabune, kao što i ja imam pravo ne prepoznati svoje ideale u njihovim stavovima, dapače groziti ih se. neki bolji, neki lošiji glumci tj. veseliji ili ozbiljniji karakteri. no, to ionako treba da brine one koji se u njih uzdaju i u njima gledaju svoje moralne autoritete. na svu sreću, to za mene ne važi.