Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Istina je to što si napisala (ne pitaj kako znam - nisam ni ja iz drugačije vreće - pitbul mama, roditeljski terorist , nadam se sa svrhom...).

Treba tu naći neku ravnotežu podrške i puštanja da djeca nauče sama. Svako je dijete priča za sebe. Moj stariji sin koji je imao ozbiljnih smetnji motorike, vida, sluha...svačega izrastao je u dijete puno samopouzdanja bez nekih intervencija sa strane - jednostavno je takav karakter. On je sebi dobar i uopće ga ne dira činjenica da ima ružan rukopis ili da ne može trčati brzo kao ostali, uhvatiti loptu i slično... On je bolji u nekim (mnogim) drugim stvarima i jednostavno tako funkcionira.

Ali taj njegov pristup nikako nismo uspjeli "presaditi" mlađem sinu koji je karakter Paje Patka (imaju naši susjedi Srbi lijepu riječ za to - "prznica" - ne mogu naći ništa približno u hrvatskom jeziku). E, takav je moj mlađi sin. Kratak fitilj, uzrujavanje prije nego je problem i nastao, šiza i frka bez nekog NAMA vidljivog razloga.... Dodaj tome još početne smetnje čitanja (vizualna disleksija) i učiteljicu koja s tim nije znala na kraj i eto ti udara na samopouzdanje. A ja do sada nisam uspjela naći ništa, baš ništa da mu pomogne, osim da ga potičem da radi stvari u kojima je bolji od drugih (srećom, ima toga - glazba, strani jezici, a od petog razreda i matematika ).

Koliko god mi podržavali svoju djecu, dio tog učenja da im bude dobro u vlastitoj koži ipak pripada samo njima. Naravno, ne sve - pogotovo u ranoj dobi potrebno ih je štititi i poticati, baš kako si rekla. Ono što sam davno otkrila je terapija primjerom - gleda sin mene kako šizim zbog nekih (meni naizgled) nerješivih stvari, pa šizi i on. E, kad sam to počela peglati i truditi se biti dobra prema sebi, popuštati sebi i djeci, nekako je i djetetu krenulo na bolje. Eto, to je cjeloživotno učenje. Ja se i dan danas sa 50+ znam zaletjeti i zagristi previše, ali učim...učim...i pokušavam djeci biti primjer kako se osjećati dobro u svojoj koži. Dobro je i meni i njima.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što sam davno otkrila je terapija primjerom - gleda sin mene kako šizim zbog nekih (meni naizgled) nerješivih stvari, pa šizi i on. E, kad sam to počela peglati i truditi se biti dobra prema sebi, popuštati sebi i djeci, nekako je i djetetu krenulo na bolje. Eto, to je cjeloživotno učenje. Ja se i dan danas sa 50+ znam zaletjeti i zagristi previše, ali učim...učim...i pokušavam djeci biti primjer kako se osjećati dobro u svojoj koži. Dobro je i meni i njima.

O da. Zanimljivo je da kad sam ja dobro, i on je dobro.

Upravo me toga najviše strah - da mu često nisam dobar primjer, jer se ne znam savladati. Ali učim i ja. I trudim se raditi na sebi. Pa kad uspijem postići neki mir, vidim da to dobro utječe na njega. Pa me to motivira za dalje...

I tako.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •