-
Ja nisam sigurna da si možemo nekritički aplaudirati po pitanju ljudskih prava - kao ni nekritički se pljuvati. Npr. ljudsko pravo se aktualizira ako ti se omogući da se rodiš - što je zanijekano pravo desetcima milijuna djece u razvijenom svijetu.
Izvještaji iz američkih abortion klinika preplavili su tamošnje medije - to je strašno i apsolutno dokaz neciviliziranosti i devijantnosti društva - znate kako se kaže - čovjek vrijedi onoliko kako se postavlja prema onima koji su slabiji od njega.
Je li ono nešto progresivnih ljudskih prava na vagi dovoljno dobro da opravda gubitak milijuna ljudskih života? Nisam sigurna.
Pravo djeteta na majku i na obitelj - i to je nekako dirnuto i djeca nam rastu u kolektivima od par mjeseci (kako je to vani), baš kako su Lenjin i Staljin fino planirali, točno tako. Ne viđamo svoje obitelji, klinci rastu na ulicama, imamo probleme sa školstvom, sa korporacijama, sa mutiranom hranom, obitelji se raspadaju... ali i dalje si aplaudiramo kako idemo u dobrom smjeru.
Ima tu raznih anglova. I svakako možemo misliti i biti kritički nastrojeni, ali stvarno je tužno udarati o jednu tamburu bez da se mirno sagleda the big picture i sve opcije, kuteve, mogućnosti...
Historiografija je narativ, priča, i kao što u stilskim vježbama jedan doživljaj ima više interpretacija, tako je pitanje što historiograf želi od svoje građe - ako želi zatucan narod koji bijedno živi do njegovog vremena, to će i dobiti. Svako vrijeme je nosilo muku, ali pametni ljudi uvijek su našli načina da izvuku ono dobro. Kako nekad, tako i sad.
Ja ne bih bila slijepo ohola nad našim vremenom. I na nas će se jednom gledati s prijezirom i sažaljenjem... osim one koji su živjeli kreposno i donijeli stvarno bitne ljudske vrijednosti - a to nikad nisu sitni ideološki ratovi, nego djela ljubavi, izgradnje i plemenitosti.
Evo npr. zgodna priča čovjeka koji je prihvatio svoju homoseksualnost i odlučio živjeti u braku sa ženom - on kaže - to nije jedii način, ali za mene radi, sretan sam izborom, prihvaćen kakav jesam, a seksualnost se ne realizira pukom privlačnošću, nego kroz intimnost, ljubav, pažnju... Dakle, nije cijela gay zajednica homogeno tkivo u intersu koje se može voditi ovakve ideološke ratove... http://www.dailymail.co.uk/news/arti...y-website.html
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma