-
Vecina vas ne poznaje niti jednu gay osobu za koju zna da je gay. Ja da. I zelim vam ispricati svoja iskustva jer ljudi o kojima odlucujete na referendumu nisu apstraktno pitanje, oni zive medju vama, prikriveni.
Moj skoro pa najbolji prijatelj s faksa je gay. Nije bio out tada. Poslije faksa smo se sreli pa mi je pricao da je sreo nekoga, bio je bas sretan i htio mi ispricati o "njoj". Rekao je da se zove kao i ja. Htio je podijeliti svoju srecu i ushit nove veze sa mnom, a nije mi mogao reci da je to "on", a ne ona. Rekao mi je oko dvije godine kasnije. I poslije smo pricali o tome kako je skuzio da je gay, i rekao je da je znao vrlo rano, pocetkom puberteta ili cak i ranije - nikad ga cure nisu zanimale, ali decki da. Sad sudjeluje u povorkama ponosa. Inteligentan, pristojan, decko za pet u svakom pogledu.
Moj prvi susjed je gay. Ima oko 55 godina i vec vise desetaka godina ima (istog) partnera. Ponasa se zenskasto pa me nije zacudilo da je gay, cak se moze reci da je stereotipican. Drustveno je aktivan, i cak iako dolazi samo vikendom (iz New Yorka), volontira u udruzi stanara i uvijek uskoci ako treba ikome pomoci. Uvijek je bio super prema moje tri curice. Ima sestru koja ima unuke i koji dolaze na ferije. Nema djece. Na dan kad je drzava New York izglasala zakon o marriage equality (tj. da se homoseksualci mogu zeniti, da, sklapati BRAK), izvjesio je zastavu duginih boja i to je bio prvi put da je ikako isticao da je gay. (Ja sam saznala samo zato sto je spomenuo svog partnera usput u razgovoru.)
Dugogodisnji kolega mog muza je gay. Dijelili su ured dugo godina i tip je koji je previse toga pricao o intimi. Dugo smo bili prijatelji, dok nije poceo zabusavati na poslu, izostajati bez razloga i opcenito nikako ne raditi dok mi je muz bio zatrpan poslom. Jednom nas je odveo u jedan gay bar, tamo valjda 2004. Na kraju, nakon visegodisnjeg zabusavanja na poslu, dobio je otkaz.
Decko koji je bio zaposlen umjesto njega je takodjer gay.
U vrticu su obje moje cure imale prijateljice i prijatelje cije su mame lezbijke. Nina je bila kod jedne curice na igranju i bile su dosta bliske. Normalne zene, uspjesne u poslu, brizne mame. Sasvim, ali SASVIM normalna obitelj. Vivian je imala jednog deckica u razredu cije su mame isto lezbijke. Vivian ne voli deckice pa se nismo zblizili, ali jedna mama volontira u vrticu i uvijek je nasmijesena i prijazna.
Ja ne vjerujem da sam magnet za gayove (a nisam spomenula uopce sve doktoralne studente u mojem odjelu koji su deklarirano gay). Jedino zivim u okolini gdje je normalno biti gay. I kad vidite da gayovi nisu apstrakcija, da su normalni ljudi koji zive normalne zivote, da ih ima svakakvih, mladih i starih, stabilnih i nestabilnih, bez i s djecom, onda vidite da nemate sta diskriminirati.
Gayovi su svuda oko vas. Svatko od vas pozna nekoga, bez da je toga svjestan. Moj svekar je izjavio da se on ne bi s takvim rukovao. Onda su on i njegov sin (MM) isli u banku u Splitu i rukovali se sa sluzbenikom koji je bio super ljubazan i dodju doma i kaze mu MM, jel ti znas da je taj najvjerojatnije gay. Svekar je ostao bez teksta (da, rukovao se s njim, tip mu je ostavio super dojam). MM ima super istancan gaydar (gay radar) sto je posljedica toga da je u ovih 20 godina koliko smo vani upoznao puno gayova. Lako je mrziti ili gaditi se onoga sto postoji samo u masti. Kad upoznas covjeka, onda je teze osudjivati i govoriti sto je prirodno, a sto nije. Nisu oni roboti da ne bi bili prirodni.
Ovo je odlican clanak koji toplo preporucam - o gayovima u Vaticanu. Prema nekim procjenama gay svecenika ima 20-50%. Ovo je clanak "Oni zive u ormaru bez vrata" Nije se jednom dogodilo da biskupi koji su najveci zagovornici homofobije i sami budu gay.
U SAD-u je 1993. donesen zakon DOMA (Defense Of Marriage Act), koji je tocna parallela ovog referenduma. Mnoge drzave su unijele definiciju braka u svoje Ustave da bi sprijecili suce da donesu presude u korist gayova, a koje su obvezujuce za promijeniti zakon. A sada, drzava Oregon ce odrzati referendum na kojem traze skidanje te odredbe iz svog Ustava. Zasto je doslo do takvog preokreta u drustvu? Izmedju ostalog zato sto je gay zajednica provodila dugogodisnju kampanju razgovora oci u oci sa svojom okolinom. Tesko je mrziti ono sto poznajes i vidis da predrasude ne odgovaraju stvarnosti. 70% mladih u Americi su za marriage equality (dozvoliti gayovima pravo na Brak). Silno me rastuzuje vidjeti da Hrvatska ide u obrnutom smjeru. Ipak, mislim da nece biti moguce zaustaviti momentum u svijetu. Ono sto je zastrasujuce jest bas to, na ovom podforumu, da ce Crkva krojiti zakone u Hrvatskoj, i da se onda lose pise svakakvim manjinama na njihovom udaru.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma