Crkva se indirektno izjasnila o prosvjedu. Nisu ludi da talasaju pa da se slučajno nešto oduzme od povlastica iz Vatikanskih ugovora i prelije u kasu prosvjetara.
Ja mislim da je to s koeficijentima zapravo diranje u osinje gnijezdo i da se to naprosto nitko ne usudi sada. Proračun za plaće svih koji su plaćeni iz proračuna je vezan na koeficijente. Diranje u ukupnu sumu koeficijenata je tabu. Mislim da bi Plenki zaista radije dao veće plaće učiteljima s nekim dodacima, nego dirnuo u koeficijente. Zapravo sad vjerujem da to nema veze sa stavom prema prosvjeti, nego sa strahom od lavine koja bi slijedila kad bi se pomaknuo kamenčić. Ta blokada koeficijenat je, čini mi se, dobra kratkoročno iz ekonomske priče, ali mislim da je to smrt na terenu za neka područja, gdje se gube jako dobri ljudi zbog koeficijenata. Nijedan ozbiljan privatnik to ne bi tako radio.
Nisam insajder u bolnicama, ali sam pretpostavila kad je dr. Paladino morao ići, da je to bilo upravo zbog koeficijenata. On je vjerojatno morao otići da netko mlađi može ostati. A on je vjerojatno držao visoki koeficijent koji se onda moga rasporediti na niže rangirane. Ako to i nije slučaj s dr. Paladinom, znam sigurno da se to događa s drugim ljudima koji nisu tako medijiski popraćeni.