Pržite li uvijek i pod obvezno zapršku za grah ili češće samo pomiješate u čaši brašno s vodom? Koristite li češće gustin ili brašno?
Pržite li uvijek i pod obvezno zapršku za grah ili češće samo pomiješate u čaši brašno s vodom? Koristite li češće gustin ili brašno?
Ja zgnjecim mozda jedan mali krumpir, manji od mandarine (koji se kuha u tom), a ako je grah is konzerve, onda stavim mrvu one tekucine u kojoj grah pliva. Krumpir stavim i u mahune ili kelj (s tim da sam kelj kakav znam iz HR nasla ovdje samo dva-tri puta). Ponekad stavim tapiocu u neka jela.
Za grah, leću i mahune koristim zobene pahuljice za zgušnjavanje variva. Kad kuham u ekspres loncu, dodam ih odmah na ulje, kao zapršku, ali ne zapalim ih. Grah se može zgusnuti i sam - uzmeš kuhanih zrna graha koliko stane u cjedilo za čaj i protisneš.
Inače, klasičnu zapršku koristim za prežganu (ajnpren) juhu, juhu od gljiva, eventualno kelj varivo... Ovaj bućkuriš s vodom nisam nikad radila.
Posipanje brašnom (apštaubanje) dolazi mi u obzir kod kuhanja gulaša ili paprikaša u ekspres loncu - prepržim luk da bude staklast, frknem gore meso da izgubi crvenu boju, pa dodam malo crvene paprike i brašna (po 1 čajnu žlicu jednog i drugog) i ne čekam da se jako zapali, nego zalijem vodom. Ne smije se pretjerati s brašnom, da umak ne postane ljepljiv.
Gustin ne koristim u slanim jelima.
Pa da - usitnjena mrkva ili usitnjena pšenica. Ja isto stavljam mrkvu u variva, i u grah naravno. Volim kombinaciju mrkva/paradajz, slatko/kiselo.
Mislila sam - jedno i drugo su ugljikohidrati s vlaknima i vitaminima. Ali vidim da nisi zamijenila iz nekih nutricionističkih uvjerenja
Krumpir bih stavila u grah kad ne bih imala ništa drugo, a ne bi bilo dovoljno jela. Nije mi prvi izbor, ali ne bih to dramatično doživjela.
Posljednje uređivanje od Jelena : 09.12.2020. at 15:20
Većinom stavljam zafrig ili zapršku u variva, jer moji ukućani tako vole, to je mala količina brašna popržena na ulju dok ne požuti, dodam malo i crvene paprike i sve zalijem tekućinom iz variva.
Meni je fino i bez toga
Žličicu gustina pomiješanu s malo vode znam dodati npr u saft, ako je jako rijedak. Brašno ne, jer se naprave grudice.