Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
Da, najbolje mi je kad piše kako bi joj mama dala udžbenik iz matematike i ostavila je samu u sobi. Onda bi ona listala stranice i gledala brojeve stranica u dnu pa bi mami rekla "mama, prošla sam 30 stranica" - a mama bi bila ponosna kako dijete koje samo uči kod kuće brzo napreduje

Pročitaj pa ćeš vidjeti. Ono što je u knjizi opisano definitivno se ne može nazvati "školovanjem kod kuće" jer su ih roditelji naučili samo čitati i neku elementarnu, najjednostavniju matematiku.
Dvoje od troje djece (dva starija brata) bili su, očito, iznimno inteligentni i karakterom malo drukčiji od roditeljskih očekivanja, ali kako su bili muška djeca, imali su i malo više slobode u odabiru, uspjeli su se odlijepiti i stvoriti svoj život. Tari je upravo stariji brat dao ideju da pokuša položiti prijemni ispit i poticao je u tome da se makne, a ni taj njezin put nije išao pravocrtno.

Nadalje, u toj zajednici, upravo ženskoj djeci je još teže probiti zadani okvir života (žena-majka-kućanica). Primjer je Tarina sestra, koja je slijedila zacrtani put, udala se prema roditeljskim očekivanjima, i svoju djecu je također "školovala kod kuće". Međutim, kako je ona sama potpuno neškolovana (za razliku od Tarinih roditelja koji su barem završili nekakvu srednju školu u svoje vrijeme), postavlja se opravdano pitanje, kamo takav slijed događaja dalje vodi - ona nije u stanju podučavati svoju djecu ničemu, jer ni sama nema nikakvog znanja.

Meni je ova knjiga jako promijenila stav o školovanju kod kuće - dok sam ranije ponekad imala čak i afirmativna razmišljanja o tome, sad sam definitivno protiv toga naročito kad to "školovanje" postaje izlika za provođenje samovolje roditelja ekstremista od kojih je bar jedan nedijagnosticirani psihički bolesnik.
bas sam htijela reci da je knjiga sve, samo ne reklama za skolovanje kod kuce. zato i izaziva takav sok. jer je takav uspjeh postignut unatoc, ne samo izostanku bilo kakvog skolovanja, nego i dubokom zanemarivanju do zlostavljanja, kojeg su djeca, pa i sama autorica prolazila kroz djetinjstvo.