I ja kaskam, tek sad sam pročitala Putujuće kazalište Zorana Ferića koje je pobralo panegirike ovdje na topicu početkom godine. Ja nisam toliko oduševljena, možda zato što meni Ferićev morbidan i kinky stil inače ne paše, a on izranja u drugom dijelu kad počinje pisati o sebi.
Za one koji ne znaju, ovo je biografija piščeve obitelji i meni je prvi dio u kojem piše o maminoj obitelji s Trešnjevke te tatinoj iz Dubice odličan, baš odličan. Opisi Zagreba na početku stoljeća, jezik, uvjeti života, mentalitet, baš mi je jako zanimljivo bilo čitati o pravim pravcatim Zagrepčanima (ne zamjerite mi, ja uistinu ne poznajem prave purgere, prva sam generacija u rođena u ovom gradu).
Dubica mi je već bliža, mentalitet i blizina BiH, ali klasa nikako, ne poznajem bogate veleposjednike, heh
U svjetlu najnovijih događaja na Baniji, bilo je čak i tužno čitati kako Petrinja i taj kraj nisu bili kulturno zaboravljeni u to doba. Pogotovo je zanimljiv etnički miks Ferićeve obitelji, i kako su preživljavali režime i države usprkos miješanim brakovima.