Stranica 9 od 69 PrviPrvi ... 78910111959 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 3421

Tema: Homeschooling?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku
    Aha...ako želimo da se nešto prihvati kao opcija u HR onda moramo ilegalno raditi to isto i dokazati da nije loše.
    Vrijedi i za ostale stvari.
    da, da, jer sam upravo to htjela reći - roditelji, ako želite HS u Hrvatskoj, krenite u ilegalu

no dobro, dok ne pronađete tekstove o lošem i pogubnom utjecaju HS-a na djecu nad kojom se taj HS provodi, evo nešto za čitanje

http://patricialines.com/files/homes...20of%20age.htm

autorica je http://patricialines.com/index.html

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A znaš li uopće detalje o njihovom uređenju sustava HS?
    Detalje o tome kako su rane drzave uredile HS sam procitala davno, shvatila da se to razlikuje od drzave do drzave ko nebo i zemlja i zakljucila kako to zapravo za mene nije vazno, nego sam se pocela baviti samim homeschoolingom, teorijom uz to vezanom i konkretnim problemima koji se tu mogu pojaviti. Zakonska regulativa drugih zemalja mi ne kotira visoko na tom popisu, jer nema nikakav utjecaj na to kako cu ja jednom mozda provoditi HS sa svojom djecom.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Takodjer, ako bi netko objasnio sto smatra potrebnim uvjetima (u drzavi, sustavu, školstvu, kako hocete) bilo bi mi puno jasnije otkud toliki otpor. Jer ja ne vidim koji su to uvjeti koje RH nema. Naime ni slovenski sistem koji je prilicno kompliciran, jer postoje sve te kontrole, ne zahtjeva nikakvu dodatnu infrastrukturu niti dodatnu lovu.
    Malo smo se dotakli tih uvjeta, ali osobno mislim da dok je god u ovoj državi životni standard takav da si jedan od roditelja ne može priuštiti biti doma s djecom da ih sam obrazuje (institut "majke odgojiteljice" to zasigurno ne može osigurati), odnosno da zarađuje dovoljno da plati obrazovanje, a ne da za osnovne životne uvjete mora crnčiti 12 sati dnevno da prehrani obitelj i poplaća te silne kamate za krov nad glavom, dotle u ovoj državi za to uvjeti ne postoje. Na stranu sad i zakonska regulativa koja je glavni i osnovni preduvjet, na stranu što je edukacije općenito za roditelje jako malo i premalo, na stranu što roditelj misli da je za to kompetentan, a nije....Ovo je država u kojoj su uvjeti života takvi da roditelj ne stigne sam odgajati svoje dijete, a kamoli obrazovati ga.
    Posljednje uređivanje od Stijena : 10.12.2010. at 10:00

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    da, da, jer sam upravo to htjela reći - roditelji, ako želite HS u Hrvatskoj, krenite u ilegalu
    Pa čuj meni tako zvuči.
    Standard u RH je školovanje u ustanovama od strane educiranih pojedinaca.
    I sada želimo da se filozofiramo o prihvaćanju druge opcije kao ravnopravne (HS).

I umjesto da damo konkretan argument mi tražimo da nam netko linka o pogubnom utjecaju HS.

Znači ako ja ne linkam konkretan članak o pogubnom utjecaju toga da dijete ne naučimo čitati onda netko može zaključiti da je prihvatljivo dijete ne naučiti čitati

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ZV, ja bih rado oduzela svojoj djeci mogucnost zlostavljanja, ponizavanja, svodjenja pod zajednicki nazivnik s masom, losih utjecaja pojedinaca i sl. Ta "priprema za stvarni svijet" meni zvuci ko bacanje klinaca s mula da nauce plivati.
    Meni i bacanje s mula zvuči manje opasno od staklenog zvona. A po ovome što sad pišeš ispada da su tvoji razlozi za HS to što se bojiš da će ti dijete past pod loš utjecaj ili se utopit u masi ili bit ponižavano. To mu se može dogoditi i s 20 godina. I kad počne raditi jednog dana. Sa 6 godina se snalaziš među 6-godišnjacima, sa 15 među 15-godišnjacima. Tu je učiteljica, tu su roditelji, mislim da je ovaj apriori trauma stav kontraproduktivan.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali Stijena, da se dozvoli HS u Hrvatskoj on ne bi bio obaveza nego odabir - ili privilegija onih koji bi se na njega odlučili iz ovog ili onog razloga, a za pretpostaviti je da bi si ga oni mogli "priuštiti" odnosno da bi imali ideju kako će ga provoditi.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I umjesto da damo konkretan argument mi tražimo da nam netko linka o pogubnom utjecaju HS.

Znači ako ja ne linkam konkretan članak o pogubnom utjecaju toga da dijete ne naučimo čitati onda netko može zaključiti da je prihvatljivo dijete ne naučiti čitati
    koliko vidim, ovdje nitko ne daje konkretne, objektivne argumente
    ovdje ljudi raspravljaju o osobnim iskustvima i preferencijama
    kada netko kaže da HS djeca postižu jednake ili bolje rezultate od drugih, onda je to naklapanje jer nema dokaza a upitan je i način istraživanja
    ali kada se kaže da je škola najbolje mjesto za socijalizaciju djeteta, onda je to što? znanstveno dokazana činjenica koju treba prihvatiti bez pogovora? i oni koji HS smatraju dobrom idejom zasigurno su imali loša iskustva za vrijeme vlastitog školovanja. to isto trebamo prihvatiti kao činjenicu, a ne kao nečije osobno mišljenje.

mislim, možemo mi načelno raspravljati, ali mislim da se više neću uvlačiti u polemike s ljudima kojima djeca ne idu u školu u ovom trenutku i to u hrvatskoj.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    cijeli ovaj post mi vrvi raznim nonsensima i izgleda mi više kao nekakav pamflet, ali ovo boldano premašuje sve granice dobrog ukusa. ne razumijem čemu tolika vrijeđanja?
    najgore je kad čovjek ne shvaća svoje granice i ne razmišlja kritički o svojim mogućnostima. ja bih se vrlo oprezno upustila u poučavanje predmeta koji nisu moja struka, ne zbog znanja, nego zbog metodike. pa zaboga i u svom poslu odnosno predmetu svaki dan učim, tražim nova rješenja, borim se s problemima, kopam, istraužujem, napredujem, konzultiram se s kolegama, uspoređujem, natječem itd.
    ne kažem da je naš obrazovni sustav bajan, dakako on ima dosta mana, ali rađe bi tako nego da sama pabričim po strukama i eksperimentiram na vlastitom djetetu.
    Nemaš se što vrijeđati. Nije školstvo nešto što se tiče samo struke, ja sam također bila đak, sjećam se svojih profesora i njihovih predavanja. Ti isti profesori danas još uvijek predavaju. Pretpostavljam da se nisu previše promjenili - neću sad ulaziti u detalje kakvi su nam satovi bili.
    Profesori jesu isfrustrirani i to nije za čuditi se. Plaće su katastrofalne, djeca bezobraznija nego ikad, kurikulum katastrofalan, uvjeti rada generalno jako teški. I zašto je onda čudno to što su profesori isfrustrirani? I prodavačice su isfrustrirane, i menađeri, ljudi su generalno isfrustrirani...ili misliš da nisu i da svima cvatu ruže? I ne kupujem onu spiku: ostavljam privatni život i financijske brige ispred vrata učionice, jer je to nemoguće.
    Svaka tebi čast jer mi super zvuči to da je tebi tvoj posao još uvijek izazov, ali zar želiš reći da je tako sa svima? Ja bi prije rekla da si ti iznimka.

I da, ta precjenjena socijalizacija koja je svima trn u oku, uglavnom se ne događa u učionici, događa se na hodnicima koji jesu zov divljine. 90% učenika sa kojima jedno djete ide u razred im po ničem drugom nije slično osim po godinama. Djeca se stavljaju u tešku ulogu da moraju ili imat savršene diplomatske sposobnosti da se nose sa tim, ili će se pridružiti skupini jer se boje i teško je biti drugačiji, ili će na kraju krajeva ipak biti drugačiji, al će onda biti izolirani, zadirkivani, i generalno ne pre sretni da idu u školu gdje su glavni "freak".
    I to ne mora nužno uvijek biti loša stvar, neka se djeca super snađu u cijeloj toj gonguli, ali po mom mišljenju (a ono je proizašlo što iz osobnog iskustva što iz čitanja o HS-u) to nije prirodno okruženje za djete, i sigurna sam da je razlog zbog kojeg su tu, a to je učenje, uvijek negdje ja bi rekla na 3 mjestu. Na prvom je odnos sa kolegama, na drugom su ocjene, na trećem, eventualno, je to da se actually nešto i nauči.

Zbog svega toga ja ću radije "eksperimentirati" sa svojim djetetom, ako mi "dobri ljudi" u vladi dopuste HS.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    kada netko kaže da HS djeca postižu jednake ili bolje rezultate od drugih, onda je to naklapanje jer nema dokaza a upitan je i način istraživanja
    ali kada se kaže da je škola najbolje mjesto za socijalizaciju djeteta, onda je to što? znanstveno dokazana činjenica koju treba prihvatiti bez pogovora? i oni koji HS smatraju dobrom idejom zasigurno su imali loša iskustva za vrijeme vlastitog školovanja. to isto trebamo prihvatiti kao činjenicu, a ne kao nečije osobno mišljenje.

Plaćamo li poreze? Idu li nam djeca u vrtić? Jesmo li naučili čitati? Koristimo li novac kao sredstvo plaćanja?...
    Ako živimo u uređenom društvu - a živimo - onda postoje pravila i standardi kojih se svi pojedinci trebaju pridržavati.
    uvijek postoji opcija drugog izbora - i ja ju prihvaćam.
    No možemo li se složiti da tu opciju - ako želimo da ju uređeno društvo čiji smo član prihvati kao ravnopravnu - onda trebamo dati konkretan argument zašto je drukčije bolje/jednako dobro?
    iliti - društvo zahtjeva da djeca znaju čitati. I društvo zahtjeva da djeca idu u školu.
    Pa ako tražimo legalizaciju druge opcije dokazujemo da je jednako dobra. A ne tražimo da se dokaže zašto je loša.
    barem meni je bespredmetno da ovo uopće objašnjavam.

Naravno da su osobna iskustva bitna.
    No ponavljam - ako očekujemo da društvo čiji smo član ravnopravno prihvati opciju različitu od standarda onda to treba nečim potkrijepiti.
    A ne tražiti da društvo potkrijepi jedno od svojih standarda.

Tako možemo do sutra - ajmo dokazati zašto treba plaćati poreze. Zašto treba naučiti čitati. Zašto?

Ako pričamo o osobnim preferencijama - a ispalo je da pričamo - onda je sve OK.
    No ako pričamo zašto bi HS trebalo legalizirati u Hr onda je potrebno ovo što sam pisala. A ne obrnuto.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

sladjanaf, ne kužim u čemu je razlika kad polemiziramo mi koji imamo malu djecu i argumentiramo eventualna ograničenja koja bi postavili eventualnoj dozvoli HS-a (kao što ni profesori u školi ne uče djecu kako tko hoće i bez ograničenja) i kad netko tko isto ima malu bebu odluči da će ju/ga za 6 godina obrazovati kod kuće.

I ne vidim zašto bi moje iskustvo kao učenika koje dobro pamtim i nije taaako davno i sad sagledavam zrelo i s vremenskim odmakom bilo inferiorno iskustvu koje netko ima kao roditelj, a svi smo mi kao roditelji upitne objektivnosti i vrlo zaštitnički nastrojeni.

I opet ponavljam, meni je HS ok opcija (uglavnom ne iz razloga koji se tu navode), ali bez ikakvog ograničenja je zapravo legalizacija toga da netko odluči da mu dijete ne treba više no čitati i pisati, ako i to. Ili netko misli da takvih nema, a ima pedofilije, mlaćenja djece i sl?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Bodulica, ZV
    svimbam

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    I da, ta precjenjena socijalizacija koja je svima trn u oku, uglavnom se ne događa u učionici, događa se na hodnicima koji jesu zov divljine. 90% učenika sa kojima jedno djete ide u razred im po ničem drugom nije slično osim po godinama. Djeca se stavljaju u tešku ulogu da moraju ili imat savršene diplomatske sposobnosti da se nose sa tim, ili će se pridružiti skupini jer se boje i teško je biti drugačiji, ili će na kraju krajeva ipak biti drugačiji, al će onda biti izolirani, zadirkivani, i generalno ne pre sretni da idu u školu gdje su glavni "freak".
    Djeca si u školi, kao i kasnije na poslu, nađu osobe sličnih interesa s kojima se zbliže. Moj mali recimo nije baš za čoporativno druženje, uvijek si radije nađe jednog ili dva frenda i onda s njima visi, i kaj je tu loše? Ja sam u osnovnoj, u 7. i 8. razredu, bila izrod u tom čoporu i jedva sam dočekala da odem u srednju i tamo sam našla najbolju prijateljicu do dana današnjeg s kojom sam izuzetno bliska, kuma mi je i ludo se volimo, a različite smo u pun klinac stvari za poludit. Tek sam na faksu počela bit sve češće dio velikih društva, iako i danas obožavam s hrpom prijatelja se nalazit na solo ili u skroz malim grupama. Pa svejedno ne bih mijenjala svoje školovanje, uključujući i te dvije godine iz pakla...

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ali Stijena, da se dozvoli HS u Hrvatskoj on ne bi bio obaveza nego odabir - ili privilegija onih koji bi se na njega odlučili iz ovog ili onog razloga, a za pretpostaviti je da bi si ga oni mogli "priuštiti" odnosno da bi imali ideju kako će ga provoditi.
    Tu onda prava na izbor nema jer se sve svodi na privilegije koje opet imaju samo oni koji imaju i uvjete, o kojima mi smrtnici možemo samo sanjati.
    Ako govorimo o pravu izbora, onda u tom slučaju roditelj koji nema za to uvjete (čitaj: novca) nema niti izbora - za koga bi to onda uopće postojalo kao mogućnost izbora.
    Tko novca ima, pošalje dijete u privatnu školu i time rješava pitanje djetetovog što kvalitetnijeg obrazovanja, a onaj tko nema ne može si priuštiti niti da bira. Dakle, čemu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ako tako razmišljamo mogli bismo reći da ne trebaju postojati niti privatne škole u Hrvatskoj jer si ih ne mogu svi priuštiti.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

U privatnim školama postoji neki uvjeti koje trebaju zadovoljiti. Zar nisu pod nadležnosti Ministarstva?
    Dakle ne može netko otvoriti privatnu školu bez ikakvih dozvola i tamo učiti djecu da je 1+1=3.
    Tamo isto moraju predavati profesori (ne samopriučene ososbe s pristupom netu / članskom iskaznicom).

U čemu je problem da se to isto traži od HS?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Pa ako tako razmišljamo mogli bismo reći da ne trebaju postojati niti privatne škole u Hrvatskoj jer si ih ne mogu svi priuštiti.
    Nisam se htjela referirati na to tko u današnje vrijeme u ovoj državi ima novca, ali eto moram...najčešće oni koji nisu ni čuli za HS, a niti je to nešto što bi im bilo predmetom interesa..budimo realni.
    No, to naravno ne podrazumijeva da se zakonom trebaju regulirati samo njihovi predmeti interesa, iako najčešće tako bude.
    Ko što već rekoh, u globalu HS da, pa tko voli nek izvoli, ali onda dostupan kao mogućnost izbora i u kontroliranim uvjetima.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako dijete stekne i pokaže znanje, je li bitno tko mu ga je prenio?
    Je li razlika nauči li dijeljenje od sveučilišnog profesora ili mame čistačice, ako ga jest naučilo?
    Naravno, za to je neophodan sustav kontrole, bez daljnjeg.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja govorim sada samo o argumentu da za HS u Rhvatskoj ne postoje financijski uvjeti jer si obitelji ne mogu priuštiti da jedan roditelj ostane kod kuće; naime mnoge obitelji si to ipak mogu priuštiti, ili možda imaju kakvu drugu ideju o tome kako bi provodili HS (možda bi recimo baka bila učiteljica. Moje dijete - samo primjer - ima dedu i baku osnovnoškolske učitelje u penziji)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa i meni su, definitivno - ali na nastavi mi je bilo stvarno smrtno dosadno. Znala sam na početku dana nacrtati kućice - jedna kućica jedna minuta pa ih križati.
    Ja sam brojala slova u tekstovima
    A za vrijeme odmora sam sjedila u razredu.

Netko je pitao, smatramo li da bi HS bilo dobro rješenje za nas. Za mene u doba školovanja definitivno bi. Ali o tome onda nitko nije ni govorio ni razmišljao.
    Famozna socijalizacija o kojoj se toliko priča meni nije bila ni ugodna ni zabavna, sve do srednje škole.
    Za svoje dijete ne razmišljam o tome ni teoretski (zasad), ali mogu shvatiti i one koji ga argumentirano zagovaraju. Pritom ne mislim na roditelje koji podučavaju dijete u kući pomoću interneta, nego na malo razrađeniji sustav.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    I opet ponavljam, meni je HS ok opcija (uglavnom ne iz razloga koji se tu navode), ali bez ikakvog ograničenja je zapravo legalizacija toga da netko odluči da mu dijete ne treba više no čitati i pisati, ako i to. Ili netko misli da takvih nema, a ima pedofilije, mlaćenja djece i sl?
    Meni jedino nije jasno zašto se uz HS uvijek dodaju ovakvi komentari tipa: ima pedofilije i zlostavljanja djeteta itd. To mi je lagano politički nekorektno moram priznati, jer automatski vuče za sobom pretpostavku da bi HS roditelji mogli najprije biti neki freakovi koji su se za HS odlučili samo zato da bi zatvorili svoje djete i nekontorlirano mogli vršiti nasilje nad njim. Kao da ti netko reće da je bubam: tip na blagajni gay, pa automatski pretpostaviš da ima AIDS jer kao pederi su promiskuitetni.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ajme roza, mislim da je i tebi ustvari jasno sta je ZV htjela reci...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I, zar ne bi bilo moguće da HS roditelj zapravo nauči svoje djete i više nego bi ga škola naučila? Stalno se spominje to da oni koji zagovaraju HS briju na to da im djete nauči čitat i pisat i čića miča gotova priča.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    ajme roza, mislim da je i tebi ustvari jasno sta je ZV htjela reci...
    Ma ne referiram se ja na nju, nego je to bio dosta čest argument, znam da je ZV jedna od pametnijih cura na forumu i rijetko kad da je napisala nešto bezveze

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ako ćemo o osobnim iskustvima - mene je skoro čitavo prvo polugodište prvog razreda kod kuće obrazovao otac jer sam bila bolesna, i nikada mi to nije bilo bolje nego ići u školu i smatram da sam zakinuta za to prvo školsko iskustvo i dugo sam drugoj djeci čak i zavidjela na tome, ali to nikada ne bi bio moj protuargument za HS kad bih to iz određenih razloga smatrala boljim za svoju djecu.
    Ipak prednost dajem objektivnim uvjetima i činjenicama ispred subjektivnog dojma, bilo svojeg bilo tuđeg, jer na subjektivan dojam utječe milijun faktora koje svatko drugačije doživljava. Mene bi jedino mogao brinuti subjektivan dojam mog djeteta.
    Posljednje uređivanje od Stijena : 10.12.2010. at 10:57

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Meni jedino nije jasno zašto se uz HS uvijek dodaju ovakvi komentari tipa: ima pedofilije i zlostavljanja djeteta itd. To mi je lagano politički nekorektno moram priznati, jer automatski vuče za sobom pretpostavku da bi HS roditelji mogli najprije biti neki freakovi koji su se za HS odlučili samo zato da bi zatvorili svoje djete i nekontorlirano mogli vršiti nasilje nad njim. Kao da ti netko reće da je bubam: tip na blagajni gay, pa automatski pretpostaviš da ima AIDS jer kao pederi su promiskuitetni.
    Ne, nikako, uopće nije dodano uz HS. Samo kao ilustracija da ako postoje u ovom raznolikom svijetu i takvi roditelji koji na takve monstruozne načine tretiraju djecu, da sigurno ima i onih koji bi ih "samo" obrazovno zapustili u sustavu bez ikakve kontrole. Uopće nije ni insinuirano da su to jedni te isti. Odnosno, kad znamo čega sve ima- ne možemo tvrditi da se neke dozvole ne bi zloupotrebljavale. Zato mislim da je nerazumno zagovarati HS bez ikakve kontrole i standarda.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u zemljama gdje se primjenjuje HS postoji li neki uvjet za roditelje da bi to mogli ostvarivati?
    u smislu školske spreme

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ajme roza, kad je to ikome bio argument?
    O čemu ti???

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I, zar ne bi bilo moguće da HS roditelj zapravo nauči svoje djete i više nego bi ga škola naučila? Stalno se spominje to da oni koji zagovaraju HS briju na to da im djete nauči čitat i pisat i čića miča gotova priča.
    Naravno da je moguće da ga nauči više, ali roditeljima i djeci s takvim sposobnostima zaista mislim da škola ne predstavlja prepreku da se nauči više, nego im služi kao baza na koju bez problema nadograđuju koliko i kad žele.

p.s. Hvala ti na komplimentu.
    Posljednje uređivanje od Zubic vila : 10.12.2010. at 11:04

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    u zemljama gdje se primjenjuje HS postoji li neki uvjet za roditelje da bi to mogli ostvarivati?
    u smislu školske spreme
    Koliko sam na brzinu vidjela ne postoji, nego se kontrolira znanje djece tj. djeca morjau polagati nekakve testove
    (u zemljama gdje postoji kontrola, u UK npr. nema nikakve kontrole)

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Istraživanja o obrazovanju kod kuće

Homeschool Progress Report 2009: Academic Achievement and Demographics
    http://www.hslda.org/docs/study/ray2...StudyFINAL.pdf

Homeschooling Grows Up
    http://www.hslda.org/research/ray200...ingGrowsUp.pdf

Home Schooling: From the Extreme to the Mainstream (2nd edition)
    http://www.fraserinstitute.org/worka...t.aspx?id=2952

A review of home-education research
    http://pjrothermel.com/phd/2%20Literature%20Review.htm

Tražimo ljude koji bi pomogli u priređivanju prva dva dokumenta sa popisa na hrvatski jezik.

Boris Mazić
    Obrazovanje na drugi način
    http://www.druginacin.hr
    http://www.facebook.com/obrazovanje.na.drugi.nacin

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

HS-ovke - možda je problem u meni i mojem sretnom doživljaju djetinjstva i školovanja koje je bilo idilično kao u slikovnici (da, nekima se možda povraća od toga), ali pokušajte uzeti u obzir da je školovanje puno više od samog učenja.

Samim time što dijete dolazi u dodir sa drugim učiteljima i profesorima, mogu im se otvoriti divne nove uzbudljive prilike koje im mogu usmijeriti život. Nije sve apriori koma i crnilo, utapanje u masi i sl.

Da nije bilo moje raske, legendarne gđe L., možda moj život ne bi išao putem kojim jest, možda ne bih znala engleski tako kao što me ona naučila, niti bih otputovala u Ameriku i tamo se dalje školovala, a to mi je jedno od najljepših životnih iskustava. Niti bih zavoljela pisanje da nije bilo moje najomiljenije profićke gđe Š. koja me gurala dalje i prepoznala moj "talent" možda ne bih nikada upisala novinarstvo... Profesor glazbenog, uvijek fin, smiren i načitan, gosp. B... I.t.d. Možda nikada ne bih saznala što zaista u životu volim raditi da nisam imala njih.

A o stjecanju doživotnih prijatelja u školi, zaljubljivanje, sudjelovanje u aktivnostima, maturalci - pa tko ne voli maturalce??? Ljudi!
    Pa umrla bih od tuge da mi je to netko oduzeo!

Moj tata je bio jazz glazbenik i očajnički je želio da ja naučim svirati klarinet. Plakala sam nad notama ko kišna godina dok se preko puta naše kuće moja ekipa sanjkala, a ja sam trebala sjediti s njim doma. A onda je plakao zajedno sa mnom pa je odustao. Jadni moj tata - bio bi loš HS-tata.

I onako usput - kako nisam još mama pa oprostite unaprijed - ali roditelji često spominju prava roditelja i djece, ali što je sa obavezama?
    Nemamo li svi i nekakve obaveze koje dolaze u paketu sa pravima?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Boris Mazic prvotno napisa Vidi poruku
    Homeschool Progress Report 2009: Academic Achievement and Demographics
    http://www.hslda.org/docs/study/ray2...StudyFINAL.pdf

Homeschooling Grows Up
    http://www.hslda.org/research/ray200...ingGrowsUp.pdf

Home Schooling: From the Extreme to the Mainstream (2nd edition)
    http://www.fraserinstitute.org/worka...t.aspx?id=2952

A review of home-education research
    http://pjrothermel.com/phd/2%20Literature%20Review.htm

Boris Mazić
    Obrazovanje na drugi način
    http://www.druginacin.hr
    http://www.facebook.com/obrazovanje.na.drugi.nacin
    Hvala!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj The Margot prvotno napisa Vidi poruku
    HS-ovke - možda je problem u meni i mojem sretnom doživljaju djetinjstva i školovanja koje je bilo idilično kao u slikovnici (da, nekima se možda povraća od toga), ali pokušajte uzeti u obzir da je školovanje puno više od samog učenja.

Samim time što dijete dolazi u dodir sa drugim učiteljima i profesorima, mogu im se otvoriti divne nove uzbudljive prilike koje im mogu usmijeriti život. Nije sve apriori koma i crnilo, utapanje u masi i sl.

Da nije bilo moje raske, legendarne gđe L., možda moj život ne bi išao putem kojim jest, možda ne bih znala engleski tako kao što me ona naučila, niti bih otputovala u Ameriku i tamo se dalje školovala, a to mi je jedno od najljepših životnih iskustava. Niti bih zavoljela pisanje da nije bilo moje najomiljenije profićke gđe Š. koja me gurala dalje i prepoznala moj "talent" možda ne bih nikada upisala novinarstvo... Profesor glazbenog, uvijek fin, smiren i načitan, gosp. B... I.t.d. Možda nikada ne bih saznala što zaista u životu volim raditi da nisam imala njih.

A o stjecanju doživotnih prijatelja u školi, zaljubljivanje, sudjelovanje u aktivnostima, maturalci - pa tko ne voli maturalce??? Ljudi!
    Pa umrla bih od tuge da mi je to netko oduzeo!

Moj tata je bio jazz glazbenik i očajnički je želio da ja naučim svirati klarinet. Plakala sam nad notama ko kišna godina dok se preko puta naše kuće moja ekipa sanjkala, a ja sam trebala sjediti s njim doma. A onda je plakao zajedno sa mnom pa je odustao. Jadni moj tata - bio bi loš HS-tata.

I onako usput - kako nisam još mama pa oprostite unaprijed - ali roditelji često spominju prava roditelja i djece, ali što je sa obavezama?
    Nemamo li svi i nekakve obaveze koje dolaze u paketu sa pravima?

Zvuči super, tvoje uspomene

HS neće zamjeniti školu za onu djecu čiji roditelji žele da im se djeca tako školuju, samo će dati izbor onima koji bi ga htjeli imati.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

malo su mi više legli i opravdali se razlozi za HE i to nakon čitanja jednog drugog topica
    bilo kako bilo, složila bih se s ančicom
    Ja sam misljenja da nije za svako dijete bolje skolovat se doma jer nemaju sva djeca roditelje koji bi to mogli posteno odvalit.

Al ona koja imaju, doma bi naucila puno vise i sveobuhvatnije i puno dublje (pa i trajnije) nego sto nauce u skoli.
    i dalje mi je lakše shvatiti koja su to djeca za koju bi HE bila blagodat, a teže koji su to roditelji koji to zaista pošteno mogu odvaliti, kako ančica kaže.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Meni i bacanje s mula zvuči manje opasno od staklenog zvona.
    I to je tvoj stav i tvoje osobno misljenje, moj je drugaciji. Iluzorno je razmisljati da se šestogodišnjaci snalaze samo medju šestogodišnjacima. Oni bez problema hendlaju svoje odnose sa svojim vršnjacima, ali puuuno teze hendlaju odnose sa starijim problematičarima. Ali mislim da je to vec BB spomenula.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    A vidiš Pinky, po načinu tvog pisanja općenito po forumu, ja eto nikad ne bi zaključila da si ti učiteljica. I č i ć se mogu naučiti, nije to
    nuklearna fizika.
    a vidiš dijana, to je zbog toga što se na forumu ponašam ležerno, kao kad sa prijateljicama pijem kavu. ne želim se opterećivati velikim i malim slovima, uglavnom ni sa kvačicama, što ne znači da ne znam pravila njihova korištenja. u školi sam književna i standardna, van škole to ne moram biti. i imam crno na bijelo da sam kompetentna za obavljanje svoga posla, pa mi ne treba tvoja procjena. u filozofske traktate koji bi tobože dokazivali moju inteligenciju mi se ne upušta jer ih ne volim ni u rl.
    a rozi sam kroz banalan primjer njene muke sa č i ć samo htjela naglasiti da koliko god se kompetentno osjećali, ne možemo biti kompetentni na svim poljima koje školstvo pokriva i zbog toga nisam za hs. socijalizacija je druga stvar zbog koje sam protiv.
    a da nam je školstvo u banani, to svak pametan vidi. međutim, hs nije rješenje.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AdioMare i ja se mogu u potpunosti sloziti s Ancicom. HS uopce nije po mjeri svih ljudi. Nismo svi jednaki. Zato ni skola nije po mjeri svih skolaraca.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni socijalizacija nije trn u oku
    zapravo manji mi je trn u oku od kompetentnosti roditelja (da djeci pruže adekvatnu edukaciju)
    pretpostavljam da roditelj sebe uzima kao etalon za idealno-ili sebe ili svoje (ne)ostvarne želje.
    Muči me objektivnost, sposobnosti, mogućnost (djetetova) izbora.

Možemo mi drviti o tome ko je od nas kompetentni(ji) za što, mogu ja drviti da imam više (i/ili šire) obazovanje od profesora/učitelja, ali nisam "profilirana" u svim smjerovima.

Zanima me mislite li da se treba testirati/kontrolirati roditeljske sposobnosti za adekvatnom edukacijom djeteta. Ili da je zapravo ok da dijete neke stvar ne zna i neće znati jer ih roditelj ne smatra potrebnima?
    Muči me i to uključivanje u sustav-jednom.
    Fakultet, srednja...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Marta, mislila sam na ove komponente škole koje npr. spominje Margot. Kako bi roditelj ili netko treći (kako si spominjala, teta iz susjedstva) mogao djetetu nadoknaditi iskustva druženja s vršnjacima, širinu koju pružaju različiti profesori itd?
    Već je netko spomenuo da se (i po mom mišljenju) ti previše fokusiraš na moguće negativnosti boravka u kolektivu.
    Misliš li da su prednosti HE veće od tih mana? Okej, očito to misliš, ali bih voljela znati točno zašto. Jer si više puta naglasila da bi to bila bolja opcija baš za tebe i tvoju djecu.

Za mene i moje dijete, kakvo je ono sada s 3 godine (sladjo, ti uopće nemoj čitati moj post) nikako ne bi bila opcija. Za mene zato jer se ne smatram kompetentnom prenijeti mu znanja koja bi dobio od za to školovanih ljudi (gdje prvenstveno naglašavam METODIKU, ja možda super znam engleski, ali sumnjam da bih znala objasniti pravila slaganja vremena ili direct/indirect speech, jer se nisam za to školovala), zato jer se ne bih htjela, jednostavnim rječnikom, gurati tamo gdje mi nije mjesto i zato što mu ne bih htjela uskratiti gore navedena iskustva. A sudeći po tome kakav je on, to bi doista bilo uskraćivanje.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

AdioMare i ja se mogu u potpunosti sloziti s Ancicom. HS uopce nije po mjeri svih ljudi. Nismo svi jednaki. Zato ni skola nije po mjeri svih skolaraca.
    da - izgleda da je tako. teško je udovoljiti svima i napraviti globalan program koji bi svima odgovarao. HS kao mogućnost izbora da - ali ja bih uvela možda neke stručne suradnike i kontrolu sprovedbe kao i testiranja. ali bih testirala i roditelje prije nego bih im odobrila HS, kao i odgovarajući šulung.

ipak, prije nego što se HS uvede u HR kao legalna opcija - mi imamo u društvu PUNO VEĆIH problema koje moramo riješiti prije svega. HS se čini kao piece of cake u usporedbi sa ostalima.

Ima neki topic o aktualnoj situaciji u HR di se mogu ispucat? - ne samo politika - SVE!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj BODULICA prvotno napisa Vidi poruku
    A i meni se nekako čini da bi pojedinci najradije ukinuli sve te puste struke, jer su eto sposobni sami roditi, liječiti, školovati...dalje sami nastavite niz

Posebno sam alergična kad se o djetetu priča kao o isključivo privatnom vlasništvu, a ako nedajbog nešto pođe po krivu onda su odgovorne sve nadlažne i nenadležne institucije i naravno svi osim presvetih roditelja.

Nije mi namjera nikoga vrijeđati, ali se preko 8 stranica totalno omalovažava čitavu jednu struku za koju se ljudi godinama obučavaju kao što ste se većina vas školovali za svoja zanimanja. Generaliziranje nikako ne volim, pa se tako ne mogu složiti da nam je cijelo školstvo u rasulu, a naravno da sam svjesna problema i naravno da ima itekako mjesta poboljšanju.

Nekako mi se čini da i dio problema upravo leži u ovakvom doživljavanju obrazovanja, jer sam puno puta bila svjedokom gdje roditelji pred djecom ne štede ružne riječi upravo za te ljude koji njihovu djecu podučavaju, a ujedno i odgajaju. Slažem se da pojedinim ljudima nije mjesto u prosvjeti, ali ih velika većina dobro i predano rade svoj posao.

Čak mi ni sama ideja o HS nije toliko problematična, jer ako netko stvarno ima potrebu za tim ko sam ja da to dovodim u pitanje, ali ovakvu vrstu argumentacije od pojedinih forumašica nisam očekivala. Eto, baš me to iskreno žalosti

I ne, nisam prosvjetni radnik. Samo sam dijete svoga oca i svoje matere koji su dali dobar dio svog života i ljubavi za odgoj nebrojenih generacija od kojih mi mnogi i dan danas prilaze te se s velikim poštivanjem i zahvalnošću sjete svojih bivših profesora. Danas i moja sestra s jednakim entuzijazmom radi taj iznimno težak i odgovoran posao, ma koliko ga netko pokušao minorizirati.

Zato, HS da, ali naravno pod jasnim i kontroliranim uvjetima, ali i svijest da živimo ovdje i sada i da će mnoga naša djeca imati lijepe uspomene i stvarni benefit od tog školskog sustava kojeg se neki tako groze.
    Baš odličan post.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marta, mislila sam na ove komponente škole koje npr. spominje Margot. Kako bi roditelj ili netko treći (kako si spominjala, teta iz susjedstva) mogao djetetu nadoknaditi iskustva druženja s vršnjacima, širinu koju pružaju različiti profesori itd?
    Već je netko spomenuo da se (i po mom mišljenju) ti previše fokusiraš na moguće negativnosti boravka u kolektivu.
    Misliš li da su prednosti HE veće od tih mana? Okej, očito to misliš, ali bih voljela znati točno zašto. Jer si više puta naglasila da bi to bila bolja opcija baš za tebe i tvoju djecu.

Za mene i moje dijete, kakvo je ono sada s 3 godine (sladjo, ti uopće nemoj čitati moj post) nikako ne bi bila opcija. Za mene zato jer se ne smatram kompetentnom prenijeti mu znanja koja bi dobio od za to školovanih ljudi (gdje prvenstveno naglašavam METODIKU, ja možda super znam engleski, ali sumnjam da bih znala objasniti pravila slaganja vremena ili direct/indirect speech, jer se nisam za to školovala), zato jer se ne bih htjela, jednostavnim rječnikom, gurati tamo gdje mi nije mjesto i zato što mu ne bih htjela uskratiti gore navedena iskustva. A sudeći po tome kakav je on, to bi doista bilo uskraćivanje.
    Imam osjecaj da mislite da bih ja svoju djecu zatvorila doma i ogradila zicom. ALi to nije slucaj. HS ne iskljucuje druzenje s drugim ljudima i djecom. Ne iskljucuje aktivnosti, sportove, strane jezike, muzicku skolu...
    Ja se ne fokusiram na nagativnosti boravka u kolektivu nego na dobrobiti koje bi dobili doma. Negativnosti kolektiva sam navela kao suprotnost isticanju pozitivnih strana istoga.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj The Margot prvotno napisa Vidi poruku

ipak, prije nego što se HS uvede u HR kao legalna opcija - mi imamo u društvu PUNO VEĆIH problema koje moramo riješiti prije svega. HS se čini kao piece of cake u usporedbi sa ostalima.
    Meni se ne svidja sto se uvijek, u vezi svih eventualnih prava koja ljudi traze, navodi kao argument da mi imamo puno vecih problema od ________________(ispunite sami) koje moramo rijesiti prije svega. Medjutim koji god problem da rijesis prvi - ostaje ti jedan manje.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne, uopće nisam mislila da bi ti djecu ograđivala žicom. Ako je tvoj odgovor na moje pitanje
    aktivnosti, sportove, strane jezike, muzicku skolu...
    , ok.
    Meni to ne bi bilo dovoljno, ali poštujem tvoje mišljenje da bi tvojoj djeci bilo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krumpiric,
    pogledaj 1. clanak koji je stavio Boris. Tamo ima o kompetenciji.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Meni se ne svidja sto se uvijek, u vezi svih eventualnih prava koja ljudi traze, navodi kao argument da mi imamo puno vecih problema od ________________(ispunite sami) koje moramo rijesiti prije svega. Medjutim koji god problem da rijesis prvi - ostaje ti jedan manje.
    pa ja sam uvijek za širenje vidika (uvođenje HS-a bi bio jedan segmet toga) - uvijek, ali mislim da nama struktura niti infrastruktura ne štimaju. a kako ćemo širiti vidike kad nam je vidikovac klimav i samo što se ne sruši. HS bi spadao u ono što društveno osjetljive zemlje nude građanima kao izbor i njihovo pravo, a moje je mišljenje da za takve programe treba imati love. a svi dobro znamo di je lova nestala.

treba pričati o ovome, apsolutno i iz svih mogućih kuteva gledišta.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nemaš se što vrijeđati. Nije školstvo nešto što se tiče samo struke, ja sam također bila đak, sjećam se svojih profesora i njihovih predavanja. Ti isti profesori danas još uvijek predavaju. Pretpostavljam da se nisu previše promjenili - neću sad ulaziti u detalje kakvi su nam satovi bili.
    Profesori jesu isfrustrirani i to nije za čuditi se. Plaće su katastrofalne, djeca bezobraznija nego ikad, kurikulum katastrofalan, uvjeti rada generalno jako teški. I zašto je onda čudno to što su profesori isfrustrirani? I prodavačice su isfrustrirane, i menađeri, ljudi su generalno isfrustrirani...ili misliš da nisu i da svima cvatu ruže? I ne kupujem onu spiku: ostavljam privatni život i financijske brige ispred vrata učionice, jer je to nemoguće.
    Svaka tebi čast jer mi super zvuči to da je tebi tvoj posao još uvijek izazov, ali zar želiš reći da je tako sa svima? Ja bi prije rekla da si ti iznimka.

I to ne mora nužno uvijek biti loša stvar, neka se djeca super snađu u cijeloj toj gonguli, ali po mom mišljenju (a ono je proizašlo što iz osobnog iskustva što iz čitanja o HS-u) to nije prirodno okruženje za djete, i sigurna sam da je razlog zbog kojeg su tu, a to je učenje, uvijek negdje ja bi rekla na 3 mjestu. Na prvom je odnos sa kolegama, na drugom su ocjene, na trećem, eventualno, je to da se actually nešto i nauči.

Zbog svega toga ja ću radije "eksperimentirati" sa svojim djetetom, ako mi "dobri ljudi" u vladi dopuste HS.

roza nisam ja uvrijeđena nego mi se tvoj način pisanja čini kao da je pisan s ciljem da nekog uvrijedi.
    previše generaliziraš i predstavljaš kao činjenicu nekakvu svoju fikciju koju si sama stvorila o ljudima. plaće katastrofalne? oprosti molim te, ali zaista nisu. jest da bi mogle biti bolje, pa i da budu 5 puta veće ja se ne bih bunila, ali da su katastrofalne to nikako ne stoji. ja bih rekla umjereno pristojne za naše uvijete. čovjek koji nema novaca jest frustriran, ali takvih ima u svim branšama i stvarno nisam nikada stekla dojam nekakve sveopće frustriranosti zbog plaće u svom okruženju. zašto su uvijeti rada generalno teški? opet kažem, uvijek mogu biti bolji, ali da su teški, opet nikako ne stoji. Djeca jesu bezobraznija, ali definitivno nisu sva i opet generaliziranje. A to da sam ja iznimka zbog entuzijazma u svom poslu je također sasvim netočno i strašno podcjenjujuće, ali nije mi ni čudno takvo razmišljanje kad vidim kako su recimo i nekim ljudima liječnici podkupljiva skupina ljudi koja samo jedva čeka nekakvu medicinsku intervenciju da bi što prije mogli završiti svoju smjenu i otići kući i sl.

ne kažem da HS ne bi mogao polučiti dobre rezultate i u principu nisam protiv toga, ali onaj koji se odluči na to mora itekako biti svjestan svih aspekata obrazovanja, odnosno trebao bi biti itekako potkovan znanjem te ono što je najvažnije prepoznati momenat kada prestaje biti kompetentan. mislim da je to jedan izuzetno kapitalan i odgovoran pothvat i svaka čast onom koji se u to upusti.
    a što se tiče socijalizacije pa nije ona sama sebi smisao. dijete se treba pripremiti na život i posao, a oni mu nose okruženje i komunikaciju s ljudima, obveze koje se moraju ispunjavati i kada nama to ne odgovara, one koje nam se ne sviđaju ili nas ne interesiraju itd.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni to ne bi bilo dovoljno, ali poštujem tvoje mišljenje da bi tvojoj djeci bilo.
    Jel te muci druzenje s vrsnjacima? Kad realno pogledas, u nasim skolama dijete koje ima 5 skolskih sati, u direktnoj interakciji s drugom djecom provede nekih tridesetak minuta tijekom odmora, ukoliko je drustveno. Ostalo vrijeme je okruzeno djecom ali uglavnom nije u interakciji s njima jer se ta interakcija unutar skolskog sata ne potice. Stovise.

Zato meni to nije dobar argument.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

socijalizacija u školi može biti divno iskustvo, a može biti i teška trauma - sve to vidimo i na ovom topicu a nažalost i često u novinama. Ono što ja vidim kao veliki problem u situaciji ilegalnog školovanja kod kuće kakav mi imamo jest da ako roditelj vidi i jasno mu je da je škola za njegovo dijete traumatična iz nekog razloga - on tu uopće ne može ništa učiniti jer dijete mora u školu.

sjećate se u Malim ženama L.M. Alcott kad učitelj nalupa Amy po ruci šibom ? Pa joj mama kaže - nećeš više u školu, ja će te podučavati kod kuće. Eto vidite, a tako nešto roditelj u Hrvatskoj danas ne bi mogao napraviti, koliko god mu bilo jasno da je škola za njegovo dijete trauma

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

marta, meni ta tvrdnja nekako nije realna, možeš ti računati minutažu druženja, al stoji činjenica da se djeca unutar razreda-druže, udružuju, surađuju, razgovaraju, da su s vršnjacima. Nisu jedni do drugih nego su zajedno.
    A tu su i razne situacije koje izlaze iz gorenjeg-od izleta do školskih rođendana.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •