Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kao što ne mogu shvatiti da je majka veći roditelj od oca tako ne mogu ni shvatiti da je muž veći, važniji i odgovorniji bračni partner od žene.
    Ne tvrdim da onaj tko tako živi mora živjeti drugačije, ali proguravati takav odgoj i ponašanje kao "odgoj u duhu vjere" je fulano skroz.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    , ali proguravati takav odgoj i ponašanje kao "odgoj u duhu vjere" je fulano skroz.
    što je najbolje, kako se meni čini, to ifi, pikula i ljiljana samo malo teoretiziraju, a jedino roza živi
    cure NHF

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kao što ne mogu shvatiti da je majka veći roditelj od oca tako ne mogu ni shvatiti da je muž veći, važniji i odgovorniji bračni partner od žene.
    Ne tvrdim da onaj tko tako živi mora živjeti drugačije, ali proguravati takav odgoj i ponašanje kao "odgoj u duhu vjere" je fulano skroz.
    Slažem se. I stvarno ne razumijem što znači biti "glava kuće", niti što znači poslušnost, koliko god vas čitala.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se. I stvarno ne razumijem što znači biti "glava kuće", niti što znači poslušnost, koliko god vas čitala.
    Ngrace je ovo u međuvremenu napisala . I tu se slažem s njom. Ni ja ne kužim tu poslušnost. Jel ona izvanjska: DA mužu, na bilo što on rekao, a kad ode po svom, kao što je u takvim slučajevima obično... Ili se stvarno slažete apsolutno u svemu...
    Jer ja nisam poslušna, ja se sa svime s čime se ne slažem, odmah jasno i glasno ne slažem . I obrnuto.Pa onda razmjenimo mišljenja (nekad tiše , nekad glasnije) , ali jedino na taj način dođemo do nekog odgovora...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

He he he...

Ako je muškarac glava obitelji, žena je vrat koji glavu okreće!

A sad ozbiljno - u današnje vrijeme baš mi je smiješno ovako nešto pročitati.

U duhu topica - moja djeca od najmanjih nogu znaju da se o bitnim stvarima tata i mama dogovaraju, a o nebitnim ... pa čak ne znam to ni formulirati. Valjda odlučuju svatko za sebe... I nadam se da će se danas-sutra znati sa svojim ženama i obiteljima DOGOVARATI, a ne tjerati mak na konac.

"Poslušnost" o kojoj je ovdje riječ valja ima neku povijesnu podlogu, ali ne znam koliko se o tome uopće isplati diskutirati. MOžda da se topic odseli na filozofski...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.02.2011. at 12:41

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne, ima to veze s vjerom, odnosno s doslovnim čitanjem bolje rečeno prenošenjem poslanice Sv. Pavla Efežanima. Te su riječi upućene tek ustanovljenoj Crkvi i kršćanskoj zajednici u Efezu, kojoj se između ostaloga, pokušava dati i novi bračni, odnosno obiteljski moral. U svjetlu nove vjere Pavao bračnim partnerima preporuča međusobnu podložnost u ljubavi, brak u kojem vlada duboka povezanost, ali hijerarhizirana.Time što je odnos u braku Pavao povezao s odnosom Krista i Crkve, dao je takvom međusobnom odnosu u braku trajnu vrijednost na kojoj i danas vjernici mogu osnivati svoje shvaćanje i življenje bračnih odnosa, pa to tako čini i RG.

Međutim, postoji i druga linija razmišljanja, a to je povijesno razmišljanje (meni profesionalna deformacija). Pavao se obraća multikulturalnoj vjerskoj zajednici koju čine obraćeni Grci i Židovi - i kod jednih i kod drugih na snazi je vrednovanje žena kao nižih bića, one ne sudjeluju u javnom životu i ne-odlučivanje u privatnom životu. To su sve podupirali i vjerski običaji. Pavao umjesto toga traži poštovanje i ljubav u braku, promjenu ponašanja prema ženama, počevši od temeljne jedinice - braka i obitelji. Muž i žena jedno drugome moraju biti podložni, muž mora ljubiti ženu i činiti najbolje za nju, ali on je taj koji vodi. Hijerarhija postoji i žena mu se mora u svemu pokoravati (upravo taj glagol Pavao koristi). Sve se to odvija na temelju vjere, Duha, obostranoj i zajedničkoj predanosti Bogu. Postoji dalje i stavka koja se odnosi na djecu - djecu se poziva na to da slušaju svoje roditelje, a roditelje da ne ogorčuju svoju djecu. Više od toga u tom društvu nije mogao tražiti. I danas mogu žene i muškarci naći svoju bračnu sreću u tom modelu, uz uvjet da se to događa u vjeri, međusobnom pouzdanju i dobrovoljnom i voljnom odabiru takvog odnosa.

Međutim, za mnoge od nas, iako smo vjernici, to više nije prikladan model. Mi ne živimo u Maloj Aziji u 1. stoljeću. Živimo u društvu u kojem žene već odavno ne žive samo u kući i u obitelji, imaju posao, sudjeluju u javnom životu i imaju nove uloge i u samoj obitelji i izvan nje. U 1. stoljeću u Maloj Aziji žene nisu mogle sudjelovati u odlučivanju ni u obitelji, a pogotovo ne u javnom životu, gospodarskom, političkom, kulturnom, jer nisu imale na temelju čega. U zakonima, ne samo grčkim i ne samo iz staroga vijeka, žene se tretiralo kao muževljevo dijete, osobu koja nije sui juris, dakle, nema poslovnu sposobnost i ne može odlučivati ni sudjelovati ni u obiteljskim ni u javnim poslovima. Također, nisu bile ni obrazovane za to.

Mi danas ne trebamo živjeti po tom modelu da bismo bili vjernici, barem Katolička crkva to ne traži, ni Pravoslavna, ni većina reformiranih crkava, ni većina muslimanskih zajednica. Ženama danas ne treba više tata umjesto muža; mi trebamo jedni druge kao ravnopravne partnere koji će zajedno ići kroz život, zajedno se boriti, ruku pod ruku. Netko može u određenom periodu života, zbog različitih problema i situacija biti malo iza, a da ga onaj drugi povuče, ali to nije spolno određeno. Jedan dio puta može odvaliti muž, a drugi dio puta žena će njega povući. To se tako u realnosti događa - pogledajte samo brakove ljudi koje poznate. Takvi, ravnopravni muž i žena, mogu naći radost i samoostvarenje kao osoba i kao vjernika u takvom modelu braka, odgajati svoju djecu, voditi ih dok im treba vodstvo, osamostaljivati ih, a kad postanu samostalni prihvatiti ih i radovati im se kao ravnopravnim osobama. Takav model braka i odnosa u obitelji također je vjernički, a i u skladu s vremenom.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    .... I danas mogu žene i muškarci naći svoju bračnu sreću u tom modelu, uz uvjet da se to događa u vjeri, međusobnom pouzdanju i dobrovoljnom i voljnom odabiru takvog odnosa....
    hvala, zdenka, na odličnom objašnjenju, srezala si nepotrebnu raspravu, a ja brišem znoj sa čela...

slažem se da neki, čak mnogi, mogu živjeti sretno po tom modelu "pokornosti i poslušnosti",
    samo, vjerujem da je uvjet za to da su oboje zaista, ali zaista u svemu
    pobožni,
    i poslušni Bogu,
    da imaju dobronamjeran pristup, pun povjerenja i poštovanja.

Inače može doći do zlouporabe te "poslušnosti i pokornosti".

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •