Anto Mikić pisac članka kojeg je Vrijeska copy/pastala
je, ovaj je fakat prigodan komentator akcije ateista, njegov komentar baš dvaput treba pročitati![]()
Anto Mikić pisac članka kojeg je Vrijeska copy/pastala
je, ovaj je fakat prigodan komentator akcije ateista, njegov komentar baš dvaput treba pročitati![]()
ma neće nikog pitati za stav o istospolnim zajednicama.
imaš pitanje bračno stanje i vrsta zajednice u kojoj osoba živi, vjerujem da popisivač neće tvoje roditelje dodatno priupitati što misle o istospolnim zajednicama.
popisnicu možeš skinuti sa stranica DZS i sa još mali milion mjesta, mislim da je i na ovoj temi linkana višekratno.
radi načina na koje je pitanje postavljeno, dolazi do situacije da ima katolika koji se ne žele izjasniti kao katolici.
ova kampanja, unatoč svemu, ne obraća se njima.
obraća se ateistima, agnosticima i ireligioznim osobama koji su stavljeni (sami sebe stavljaju) u "kulturološku, katoličku kutiju" radi tradicionalnih razloga. dakle, onima koji ne vjeruju/sumnjaju u postojanje višeg bića, boga.
jel se možemo složiti oko toga da bi bar taj uvjet trebali ispuniti, a da bi se mogli deklarirati kao katolici
a iznad svega, pojavila se zato što u papirnato sekularnoj državi, utjecaj kc je toliki da gore spomenute skupine (ateisti, ireligiozni i agnostici) zahtjevaju zaštitu svojih prava.
kad toga ne bi bilo, niti bi katolici imali potrebu neizjašnjavati se kao katolici na popisu stanovništva, niti bi ateiste zanimao broj katolika u hrvatskoj.
kicenje drva je preuzeti paganski obicaj.
preporucam dokumentarac "god who wasn't there" za par informacija o katolickim obicajima![]()
pametna nasa cvjetko
iz iskustva imanja prijatelja koji su vjernici, meni se je vec prije nesto vremena iskristaliziralo sljedece:
ne cini religioznost ili ireligioznost, to kakavi ili sto odredeni covjek jest (naravno da i taj faktor na neki nacin utjece),
nego to sto i kakav covjek jest, odreduje nacin njegove religioznosti ili ireligioznosti.
a ovaj forum nas svagdasnji, me je jos ucvrstio u tom uvjerenju.
Kako je Božić u nas zapovijedni blagdan, teško da će itko raditi, pa tako i popisivači na taj dan. ( osim možda šljakera na zgradi HBK -da budem malo zločesta- kad smo kod licemjernosti)
a ni meni se više neda, dala sam svoje za ovu kampanju, sad mi je već dojadilo
samo da rozi odgovorim, a vezano uz kićenje bora. možda sam i htjela J upisati na vjeronauk samo zato da ne stoji sam na hodniku, možda bi to i bilo licemjerno, al kako kaže mrmot, ne znam i nije me briga (al nisam), ali kad je riječ o kićenju bora i slavljenju božića kao obiteljskog praznika, u mom slučaju, radi se o ovome:
Kulturološki gledano, svi mi u zapadnjačkom svijetu (i vjernici i nevjernici, pa čak i pripadnici drugih manjinskih vjeroispovijesti) pripadamo kršćanskom kulturološkom krugu. Povijesno je ovaj dio planeta tako oblikovan, to je dio našeg općeg kulturnog i povijesnog naslijeđa. No važno je uočiti da je to određeno geografskim faktorom – slučajnošću lokacije našeg rođenja – a ne osobnim vjerovanjima. Da se svi u Hrvatskoj preko noći izraze kao nevjernici, svejedno bismo i dalje imali iste kulturne običaje te isti kalendar kao i ostatak zapadnog svijeta. Kalendar u kojem bi crvenom bojom bio označen 25. prosinac. Primjer su, recimo, skandinavske zemlje, koje su većinski ateističke, a svejedno su kulturološki u istom krugu i sličnih svjetonazora kao i mi.
tenksić, pogledat ću kad stignem, ima čitav na youtube http://www.youtube.com/watch?v=MFsmmMTMCHU
cvijeta i seni, pametno kao i uvijek
ajde dođi sebi, diši
to što mi na ovoj temi ne razgovaramo o o gotovini i skorašnjoj presudi ne znači da ne znamo da će ona uskoro biti izrečena i da nas taj problem ne zanima. onda ne trebamo više o ničem pričati da nam se valjda ne pomuti razum od količine nadolazećih misli, jer u državi ima puno većih problema pa misli na njih moramo temeljito fokusirati u središte mozga kako nam ne bi pobjegle. ah svašta pretrpi ova tipkovnica
ja ne razumijem zašto netko proziva drugog radi kićenja bora? što ima loše u tome da ateist okiti bor i oboja jaja radi svoje djece, ugođaja, radi sebe ili eto radi toga da ne bude drugačiji od svojih prijatelja ili radi kreativnih razloga ili bilo čega drugog? ne kužim gdje je tu licemjerje? pa ti običaji su baš lijepi, osim toga božić je toliko iskomercijaliziran da htio ne htio ne možeš da ga zaobiđeš. okićena drvca iskaču, kako bi mesić rekao, iz paštetene razumijem zašto je "zločin" ako si netko tko ne vjeruje u boga kod kuće okiti jedan ili dva tri?
![]()
dorotea24 da bar više ljudi u Lijepoj našoj razmišlja zdravorazumski kao ti. Bila bi to još puno ljepša Lijepa naša.
Tvoj popisivač nema pojma. Sve je krivo. I kakav će biti rezultat popisa ako dio (većina?) popisivača pojma nema?
Lijepo mu piše: ako se uz kuhinju nalazi dnevna soba koja NIJE odvojena cijelim zidom, ta se dva dijela odvojeno popisuju, tj. kuhinji površinu dijela gdje se priprema glavni dnevni obrok, a DB kao sobu.
[QUOTE=Beti3;1857445]Misliš da li će popisivači raditi na Uskrs, koji pada u vrijeme popisa. Neće, ni dan prije, ni poslije.
Taj moj post je bio odgovor na post Roze Groze o ateistima koji kite bor za Božić.
Posljednje uređivanje od isvetica : 02.04.2011. at 16:44
Istina je da je Božić iskomercijaliziran do neprepoznatljivih granica, njegove vrijednosti danas nisu iste ko prijašnjih godina, nažalost..Onaj tko uistinu zna pravo značenje Božića, znat će da to nisu recimo pokloni koji se uredno trpaju pod bor, to mi je nepoznato od malena, jer jedino je jaslicama mjesto ispod bora, jednako tako i Uskrs, s kojim nikako ne mogu povezati običaje poput bojenja jaja i ukrašavanja sa zečevima, to nije Uskrs! No, da ne idem u detalje, stvar je u tome da ako si ateist, ili nevjernik, što je onda Božić za tebe, samo kićenje bora? Uzimate samo neke elemente koji vam se sviđaju, a oni koji vam ne pašu, izbacujete ih, stvarate neku svoju verziju Božića, Uskrsa..čudite se kako je to licemjerno? Onda uredno možete i križ staviti na zid, ili bi to pak bilo previše?
vidiš Beti3, ja se to pitam od početka.
što će nam popis kad on neće biti ni približno slika realnoga stanja. kakva se statistika može iz njega izvuć kad svaki popisivač vodi svoju politiku?
evo na drugoj temi o popisu ispalo da nemaju pojma što je mjesto rođenja, ovdje nema kuhinje jer ne postoji zid između kuhinje i boravka (ispast će da npr. 30% hrvata živi u stanovima bez kuhinje), neka pitanja su toliko debilno postavljena da možeš na njih odgovoriti na razne načine i da pritom i dalje govoriš istinu itd.
Ali, ok, tipično hrvatsko. mora se nešto odraditi poštopoto i nikog nije briga kako, glavno da smo to napravili.![]()
[QUOTE=mikka;1857342]kicenje drva je preuzeti paganski obicaj.
rekoh da sam poganin![]()
hoćeš reći, otprilike, da se vjernici međusobno puno bolje slažu i razumiju u jednom aspektu života, kao što je vjera i određeni pogled na život koji je obojan tom vjerom, što je razumljivo,
ali u ostalim dijelovima sekularnog života ili u nekim stavovima (ako nisu baš vjernici koji se kreću isključivo u homogenim zajednicama istomišljenika)
mogu se bolje slagati i razumjeti s nekim drugim ljudima, neovisno o vjeri.
Ja sam često mislila za sebe da sam zbog toga čudnovati kljunaš, bolesni hibrid, jer čas razumijem i podupirem jedno mišljenje, čas drugo, iz naizgled sasvim "suprotnih tabora".
Ovo tvoje mi je došlo ko melem na ranu, očito svi živimo i proživljavamo sve na način kakvi izvorno jesmo, u svojoj suštini,
i vjeru i ireligioznost, i od toga teško možemo pobjeći.
Nama, srećom, ne dolazi Djed Božićnjak...Samo onaj bradonja u crvenom šta loče coca-colu. Mi ga poznajemo kao Djeda Mraza. Uskrs ne slavim jer ne volim ni jaja, a bome ni šunku kuhanu..hren ne dolazi u obzir, luk još manje. Sad..da li je to za pripisati mom licemjerju, kroničnom gastritisu ili ateizmu...nevažno....Važno je da to, u duhu teme, ne moram objašnjavati osobi koja će za 6 kuna po mojoj glavi možda sutra kupiti djetetu pecivo...Pa štagod tkogod mislio o tome
Posljednje uređivanje od petarpan : 02.04.2011. at 22:07
visnja ja samo ne mogu shvatiti zašto ti sebe i svoje stavove smatraš kao polazišnu točku od koje svi trebaju polaziti?
pitanje s popisa: na koji se način (čime) grijete?
u ponudi odgovora nema klime.
velika većina se danas grije / hladi klimom.
na kraju popisa če ispast kako se pola Hrvatske i velika većina Dalmacije uopće ne grije. zvokoćemo zimi zubima.
U 12.pitanju, idućem nakon grijanja, stoji:
Klimatizacija-
a)ima
b)nema
Valjda su time obuhvatili grijanje/hlađenje klima uređajem (inače ne znam čemu bi služio upit- klimatizacija.
A što se tiče cvokotanja zubi u Dalmaciji, ja bih se s tim složila; kad dođem kod svojih, cvokoćem u WC-u, rebra mi se smrznu u krevetu, spavam maltene u skafanderu jer, kao, mi smo u Dalmaciji
nama je toplo, ne treba nam centralno grijanje, a duša ti se smrzne kad bura opali.
odkud je kićenje bora poganski običaj iz njemačke?
običaji i kulturološki značaji su se mijenjali kroz povijest, ali to nema veze sa samom srži božića. božić je kršćanski blagdan kroz koji se slavi rođenje isusovo. a kako se on mijenjao kroz povijest, što je uzrokovalo da on danas izgleda ovako kako izgleda nije bitno za ovu priču. ja se ne slažem da je kićenje drvca poganski običaj jer to nije točno. božić, odnosno neki elementi imaju korjenje u poganskim običajima, ali to nije kićenje bora. samo kićenje bora, uostalom predstavlja jedan od simbola. poruka koja je skrivena u tim simbolima je poruka da se ne može služiti bogu ako se ne služi čovjeku. itd....
u svakom slučaju božić je odavno izažao i crkvenih, običajno narodnih okvira. evo čisti primjer toga je dala i petarpan.
meni je zapravo drago da ljudi koji nisu vjernici "slave" božić jer temeljna poruka koju taj blagdan nosi je iznimno pozitivna. što onda ima lošeg u tome da si netko okiti drvce i taj jedan dan u godini bude bolji prema svojim bližnjima nego inače. da se ljudi na taj dan pomire i oproste si. što u tome ima licemjernog?
Da, uzmem samo ono što mi se sviđa, kao i od svega ostalog. Pa slavimo Božiće - komada 2, Uskrs - 1, ali samo farbanje jaja+tucanje, niš drugo (ni ne znam što bi drugo trebalo biti), obožavam kad se pale lile, ko dijete sam išla kod frendice, gorjeli su ti krijesovi i lovili smo svjetleće bube (krijesnice, jel da?) - to je isto ide uz neki katolički blagdan, no ne znam koji,ali običaj je sigurno predkršćanski. Kod iste frendice sam slavila i 1. maj te išla na maškare, isto nosim super sjećanja, ta mi oba praznika jako fale, rado bih ih obnovila za svoju djecu. Križ nemamo u kući iako je mm vjernik, ja sam odbila staviti raspetog čovjeka da mi to djeca gledaju. Slučajno imamo Budu - koji mi niš ne znači, nego sam ga dobila pa mi pasao u kut, a onako smiren i bucmast - ne smeta mi.
Možda zbuni popisivača, kako to jedan vjernik, jedan nevjernik i dvoje tko zna čega (djece), a Buda u kutu - pa zaokruži djecu kao budiste![]()
i mi slavimo božić i uskrs, kao kršćansku preradu zimskog solsticija i proljetnog ekvinocija. call me hypocrite, I don't care![]()
Posljednje uređivanje od Joe : 03.04.2011. at 09:16 Razlog: tipfeler
mi samo kitimo bor, nismo bolji prema drugima, ne mirimo se i ne oprastamo
za to koristimo sve ostale dane u godini
jesmo li licemjerni?
I couldn't care less![]()
ja sam se referirala na kolegicu grace, ali sam se malo nespretno izrazila. dakle kićenje bora potječe iz francuske koje se potom u 17. st proširilo na njemapčku, a zatim u 19 stoljeću i kod nas. no zapravo ono što sam htjela naglasiti jest da porjeklo simbola nije toliko bitno koliko njihova poruka, te da nije ništa neobično da su neki poganski običaji inkorporirani u kršćanstvo. uostalom to nije nikakva tajna niti ta činjenica umanjuje ili pobija kršćanstvo. ne vidim problem?
Super mi se svraćati na ovaj topic, jedino što više ništa pametno nemam nadodati na vas. Cure, super ste mi.![]()
Ja sam tek sada (aljbanska sveća, šta ćeš) došla do toga da su komunisti redom, na čelu sa narodnom oslobodiocem drugom Titom isto bili licemjeri...(na stranu sve "njhovo ostalo") Jer svaki OUR je imao nakićen bor.I lokalo se i slavilo i darivalo i bilo se "malo bolji" ta neka dva tjedna , koliko se spajalo....Valjda zato sada svi mi titovi pioniri i dalje idemo stopama druga Broza...Jel bi to moglo bit to? Pitam samo...![]()
RozaGroza i visnja08 ja stvarno ne vidim ovdje ništa licemjerno. Ili čitam neke druge riječi nego vi?
Mozda bi bilo licemjerno da je umjesto boldanog "bolji" stavila "dobar", jer bi se smatralo da je inače zao. No, kad je tu baš riječ "bolji" tada nije licemjerno.
I ne smatram da je dorotea mislila da se samo taj dan oprosti i pomiri, a sutra opek svađe, nego da je to za stalno.
Kada se tako čita, nije licemjerno, zar ne?
Meni je ljepše misliti da su ljudi dobri dok se ne dokaže suprotno. Kršćanska misao? Licemjerna?
Što se tiče popisa i vjere, sve ide glatko. NIKAKVIH problema u mom malom gradu. A postotak? Hm,hm, moram čuvati tajnu, dok se ne objave podaci.
Nije vam licemjerje to što ateist "slavi" Božić..?
........
i nemate križ na zidu da vam to djeca ne bi gledala, mora da to ostavlja strašne posljedice.. po vas, a ne po djeci!
roza i visnja, ponekad vas je smiješno čitati...
ne znam što ste se uhvatile licemjerja ko pijan plota. dao bog da to bude najveće licemjerje kojeg ćemo susresti...
Pa recimo kad ateist kiti bor, nije nužno da "slavi Božić"...Ne ide tako ateist na polnoćku, friga mu se hoće li žderat mesinu prije ponoći, zaboli ga uho hoće li mu ili neće netko poželjet sretan Božić, on sam vjerojatno drugima hoće jer ima dovoljno opće kulture...Ateist bi možda i šljakao taj dan, al zahebala ga država i uopćila tamo neki neradan dan...pa ateist sjedi doma...sa svojom obitelji i šalta po dajinskom jer mu na uši idu van prijenosi misa i jedni te isti filmovi sa čovjekom s križa u glavnoj ulozi. Ateistu je to "slavlje" zapravo kao da si ga osudio na 48satno sjedenje pred ekranom po izboru Džele Hadžiselimovića...
Al, evo, pitam se, što bi to po vama ,moralnim vertikalama, jedan prosječni ateist trebao raditi u te dane kako ne bi slučajno ispao licemjeran?
e, da, moja nećakinja od 6 godina "vjeruje u boga, stari i novi zavjet", čisto da se zna.
poslije je pitala moju staru vjeruje li ona u stari ili novi zavjet.
legendica moja mala![]()