Stranica 14 od 16 PrviPrvi ... 41213141516 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 773

Tema: Popis stanovništva i izjašnjavanje po pitanju vjere

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Anto Mikić pisac članka kojeg je Vrijeska copy/pastala
    je, ovaj je fakat prigodan komentator akcije ateista, njegov komentar baš dvaput treba pročitati

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    A sada ako ne odgovoriš na neka pitanja, kaže da su kazne od 300 -800 kn. Jadni moji mama i tata, stari su. Bojim se da oni uopće niti ne razumiju što su to istospolne zajednice. Kako će reći svoj stav o tome? Pomogla bi mi popisna pitanja da ih malo pripremim, da ih ne kazne visinom jedne mirovine...baš kao što je rekla Cvijeta...bojim se popisa...da nekog od mojih ne opale po džepu.
    ma neće nikog pitati za stav o istospolnim zajednicama.
    imaš pitanje bračno stanje i vrsta zajednice u kojoj osoba živi, vjerujem da popisivač neće tvoje roditelje dodatno priupitati što misle o istospolnim zajednicama.
    popisnicu možeš skinuti sa stranica DZS i sa još mali milion mjesta, mislim da je i na ovoj temi linkana višekratno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

radi načina na koje je pitanje postavljeno, dolazi do situacije da ima katolika koji se ne žele izjasniti kao katolici.
    ova kampanja, unatoč svemu, ne obraća se njima.

obraća se ateistima, agnosticima i ireligioznim osobama koji su stavljeni (sami sebe stavljaju) u "kulturološku, katoličku kutiju" radi tradicionalnih razloga. dakle, onima koji ne vjeruju/sumnjaju u postojanje višeg bića, boga.

jel se možemo složiti oko toga da bi bar taj uvjet trebali ispuniti, a da bi se mogli deklarirati kao katolici

a iznad svega, pojavila se zato što u papirnato sekularnoj državi, utjecaj kc je toliki da gore spomenute skupine (ateisti, ireligiozni i agnostici) zahtjevaju zaštitu svojih prava.
    kad toga ne bi bilo, niti bi katolici imali potrebu neizjašnjavati se kao katolici na popisu stanovništva, niti bi ateiste zanimao broj katolika u hrvatskoj.

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    OK.
    I da, bljuje mi se na licemjernost, svake vrste. Ako sam vjernica ne znači da sam uškopljena. A ja osobno bez problema na svoje dijete stavim teško breme ne slavljenja Božića.
    Bilo bi zaista smješno da je popis baš u doba Božića - pa dođe popisivač, u stanu stoji okičen bor a obitelj se izjasni kao atesiti.
    Tako je!

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    zašto? piše li o kićenju bora u bibliji, ili je to preuzet neki krivovjernički običaj?
    malo se kvotam... je li bor u starom ili u novom zavjetu?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kicenje drva je preuzeti paganski obicaj.

preporucam dokumentarac "god who wasn't there" za par informacija o katolickim obicajima

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ajd sad opet i ja imam potrebu nešto napisati.
    a riječ je o dijalogu između vjernika i ateista.
    ako su meni bliske osobe vjernici - a jesu, ja moram na neki način razumjeti zašto im je bitno raspelo. teško mi je to samo prihvatiti kao činjenicu, da odrasli čovjek ljubi raspelo jer tako, vjeruje i gotovo.
    ne odnosi se samo to na raspelo.
    ja ne znam kako vama, al meni je onaj vjerski topik baš jako pomogao da shvatim kako netko može biti vjernik i istovremeno imati sve stavove užasno bliske mojim stavovima. kako može vjerovati u teoriju evolucije i istovremeno biti vjernik. na kraju krajeva, biti znanstvenik i biti vjernik. biti vjernik, a ne slagati se s crkvom itd
    znam da zvučim ko roza možda to vama zvuči smiješno, možda oholo, nemam pojma, možda ste vi užasno tolerantni i prihvaćate sve različitosti bez obzira. ja, eto, nisam. jesam, naravno, na "vanjskoj" razini, ali onoj intimnoj - a ne baš.
    da bih to razumjela, moramo razgovarati. moram moć pitat
    da bi mogli razgovarati, ne smijemo vrijeđati. jer onda - razgovora nema, naravno.
    e sad, problem je u tome što često povrijedimo jedni druge, a da nismo toga ni svjesni. nenamjerno.
    a nismo blesavi, ja mislim da možemo procijeniti kad je namjera očita, a kad nije, treba ukazati na to što nas je povrijedilo i nastaviti dalje dijalog. nekad i pretjeramo, ljudi smo, isprovocira nas nešto, kažemo i ono što ne bi rekli u normalno situaciji. dijalog po mom mišljenju, je i toga vrijedan.
    mislim da moramo biti sposobni razgovarati otvoreno i o temi kakva je ova. jel vi vjerujete da je takav razgovor moguć? jel vjerujete da je takav razgovor potreban uopće?

disklejmer: neda mi se o tome raspravljat, pitanja su više onako, rekli bi, retorička
    pametna nasa cvjetko

iz iskustva imanja prijatelja koji su vjernici, meni se je vec prije nesto vremena iskristaliziralo sljedece:
    ne cini religioznost ili ireligioznost, to kakavi ili sto odredeni covjek jest (naravno da i taj faktor na neki nacin utjece),
    nego to sto i kakav covjek jest, odreduje nacin njegove religioznosti ili ireligioznosti.

a ovaj forum nas svagdasnji, me je jos ucvrstio u tom uvjerenju.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Kako je Božić u nas zapovijedni blagdan, teško da će itko raditi, pa tako i popisivači na taj dan. ( osim možda šljakera na zgradi HBK -da budem malo zločesta - kad smo kod licemjernosti)

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj mrmot prvotno napisa Vidi poruku
    evo ja ću, vidim da nitko nije:

Je li dječja patnja "samo"?
    Zar se tebi - pogotovo kao vjernici - zbilja bljuje od toga da želimo zaštititi svoju djecu od šikaniranja kojem su neka od njih itekako izložena? Ili barem od osjećaja da su drugačiji od svih u dobi kad je najvažnije pripadati i kad je pritisak okoline prejak da na njihova mala leđa natovarimo i taj teret?
    Pa i protiv naših uvjerenja - ni prvi ni zadnji roditelji koji su to učinili.
    Jer je od mojih principa važnije dijete.
    Ako je licemjerno štititi dijete, pristajem da me proglasite licemjerom.
    Hvala mrmot, meni se više ne pa sam zato i ignorirala rozin post o "samo" dječjoj patnji...

A upravo ovo o čemu ti pišeš je glavni razlog zašto će na ovogodišnjem popisu biti barem 2 katolika manje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ni meni se više neda, dala sam svoje za ovu kampanju, sad mi je već dojadilo
    samo da rozi odgovorim, a vezano uz kićenje bora. možda sam i htjela J upisati na vjeronauk samo zato da ne stoji sam na hodniku, možda bi to i bilo licemjerno, al kako kaže mrmot, ne znam i nije me briga (al nisam ), ali kad je riječ o kićenju bora i slavljenju božića kao obiteljskog praznika, u mom slučaju, radi se o ovome:
    Kulturološki gledano, svi mi u zapadnjačkom svijetu (i vjernici i nevjernici, pa čak i pripadnici drugih manjinskih vjeroispovijesti) pripadamo kršćanskom kulturološkom krugu. Povijesno je ovaj dio planeta tako oblikovan, to je dio našeg općeg kulturnog i povijesnog naslijeđa. No važno je uočiti da je to određeno geografskim faktorom – slučajnošću lokacije našeg rođenja – a ne osobnim vjerovanjima. Da se svi u Hrvatskoj preko noći izraze kao nevjernici, svejedno bismo i dalje imali iste kulturne običaje te isti kalendar kao i ostatak zapadnog svijeta. Kalendar u kojem bi crvenom bojom bio označen 25. prosinac. Primjer su, recimo, skandinavske zemlje, koje su većinski ateističke, a svejedno su kulturološki u istom krugu i sličnih svjetonazora kao i mi.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    kicenje drva je preuzeti paganski obicaj.

preporucam dokumentarac "god who wasn't there" za par informacija o katolickim obicajima
    tenksić, pogledat ću kad stignem, ima čitav na youtube http://www.youtube.com/watch?v=MFsmmMTMCHU

cvijeta i seni, pametno kao i uvijek

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne mogu doći k sebi koliko smo mi kao narod lakovjerni. Trenutno su najveći državni problemi kazne za kućnu prašinu u vrijeme ulaska popisivača u kuću, hoće li baba ili strina napisati moj OIB i hoće li se usuditi reći ima li joj unuk ženu ili muža, figurice Made in China i sl. Sve ostalo pada u zaborav, na mjesec dana. Kako nas samo lijepo zabavljaju i kakav su nam spin uvaljali! A sve ono važno što se događa ili će se dogoditi u narednom razdoblju (sjetimo se da slijedi i presuda hrvatskim generalima u Hagu) ostat će u sjeni činjenice da pola Hrvata nema wc kak˙ se spada i da ne zna što su tablični izračuni, a kamoli izrađivati ih ...
    ajde dođi sebi, diši
    to što mi na ovoj temi ne razgovaramo o o gotovini i skorašnjoj presudi ne znači da ne znamo da će ona uskoro biti izrečena i da nas taj problem ne zanima. onda ne trebamo više o ničem pričati da nam se valjda ne pomuti razum od količine nadolazećih misli, jer u državi ima puno većih problema pa misli na njih moramo temeljito fokusirati u središte mozga kako nam ne bi pobjegle. ah svašta pretrpi ova tipkovnica

ja ne razumijem zašto netko proziva drugog radi kićenja bora? što ima loše u tome da ateist okiti bor i oboja jaja radi svoje djece, ugođaja, radi sebe ili eto radi toga da ne bude drugačiji od svojih prijatelja ili radi kreativnih razloga ili bilo čega drugog? ne kužim gdje je tu licemjerje? pa ti običaji su baš lijepi, osim toga božić je toliko iskomercijaliziran da htio ne htio ne možeš da ga zaobiđeš. okićena drvca iskaču, kako bi mesić rekao, iz paštetene razumijem zašto je "zločin" ako si netko tko ne vjeruje u boga kod kuće okiti jedan ili dva tri?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Kako je Božić u nas zapovijedni blagdan, teško da će itko raditi, pa tako i popisivači na taj dan. ( osim možda šljakera na zgradi HBK -da budem malo zločesta - kad smo kod licemjernosti)
    Misliš da li će popisivači raditi na Uskrs, koji pada u vrijeme popisa. Neće, ni dan prije, ni poslije.

Vjerojatno će gotovo cijeli popis biti završen prije Uskrsa. Uskrs je ipak blagdan za svih (no matter what)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

dorotea24 da bar više ljudi u Lijepoj našoj razmišlja zdravorazumski kao ti. Bila bi to još puno ljepša Lijepa naša.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Jel se popisuje i vikendom?
    Da.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa Vidi poruku
    samo da velim da je vjera najmanji problem. nama u novom zagrebu ispalo da NEMAMO KUHINJU. naime, veli naš popisivač, ako nam kuhinja nije zidom odvojena od ostatka stana/soba računa se kao da živimo u stanu u kojem ne postoji jer dnevni boravak/trpezarija/kuhinja ne mogu bit kuhinja jer se ne može izračunat površina same kuhinje?!?!?!?!?! i on nama brojio hodnik kao posebnu sobu!
    Tvoj popisivač nema pojma. Sve je krivo. I kakav će biti rezultat popisa ako dio (većina?) popisivača pojma nema?

Lijepo mu piše: ako se uz kuhinju nalazi dnevna soba koja NIJE odvojena cijelim zidom, ta se dva dijela odvojeno popisuju, tj. kuhinji površinu dijela gdje se priprema glavni dnevni obrok, a DB kao sobu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Davno sam polagala Političku ekonomiju na EFZG. Morala sam pročitati jedan poduži članak prof. dr. Branka Horvata. Mislila sam - bit će dosadno. Nije bilo. Profesor - agnostik obračunavao se s ateistima i marksistima. Pa kaže da marksizam u mnogočemu oponaša vjeru. Umjesto deset zapovijedi marksizam je uemeljio deset teorija vrijednosti. Trojstvo im je u Marksu, Engelsu i Lenjinu. Svoje istine brane sa žarom koje on zove vjerskim (no vjerski žar je inspiriran ljubavlju, to moram reći). Puno oga je još naveo, ne sjećam se svega, ali zaključak je - ateizam je po svemu svojevrsna religija.
    je li ovdje u zaključku trebalo pisati da je marksizam, a ne ateizam, po svemu svojevrsna religija (što je često potvrđivana teza)?!

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

[QUOTE=Beti3;1857445]Misliš da li će popisivači raditi na Uskrs, koji pada u vrijeme popisa. Neće, ni dan prije, ni poslije.

Taj moj post je bio odgovor na post Roze Groze o ateistima koji kite bor za Božić.
    Posljednje uređivanje od isvetica : 02.04.2011. at 16:44

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne razumijem zašto netko proziva drugog radi kićenja bora? što ima loše u tome da ateist okiti bor i oboja jaja radi svoje djece, ugođaja, radi sebe ili eto radi toga da ne bude drugačiji od svojih prijatelja ili radi kreativnih razloga ili bilo čega drugog? ne kužim gdje je tu licemjerje? pa ti običaji su baš lijepi, osim toga božić je toliko iskomercijaliziran da htio ne htio ne možeš da ga zaobiđeš. okićena drvca iskaču, kako bi mesić rekao, iz paštetene razumijem zašto je "zločin" ako si netko tko ne vjeruje u boga kod kuće okiti jedan ili dva tri?
    Istina je da je Božić iskomercijaliziran do neprepoznatljivih granica, njegove vrijednosti danas nisu iste ko prijašnjih godina, nažalost..Onaj tko uistinu zna pravo značenje Božića, znat će da to nisu recimo pokloni koji se uredno trpaju pod bor, to mi je nepoznato od malena, jer jedino je jaslicama mjesto ispod bora, jednako tako i Uskrs, s kojim nikako ne mogu povezati običaje poput bojenja jaja i ukrašavanja sa zečevima, to nije Uskrs! No, da ne idem u detalje, stvar je u tome da ako si ateist, ili nevjernik, što je onda Božić za tebe, samo kićenje bora? Uzimate samo neke elemente koji vam se sviđaju, a oni koji vam ne pašu, izbacujete ih, stvarate neku svoju verziju Božića, Uskrsa..čudite se kako je to licemjerno? Onda uredno možete i križ staviti na zid, ili bi to pak bilo previše?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Tvoj popisivač nema pojma. Sve je krivo. I kakav će biti rezultat popisa ako dio (većina?) popisivača pojma nema?
    vidiš Beti3, ja se to pitam od početka.
    što će nam popis kad on neće biti ni približno slika realnoga stanja. kakva se statistika može iz njega izvuć kad svaki popisivač vodi svoju politiku?

evo na drugoj temi o popisu ispalo da nemaju pojma što je mjesto rođenja, ovdje nema kuhinje jer ne postoji zid između kuhinje i boravka (ispast će da npr. 30% hrvata živi u stanovima bez kuhinje ), neka pitanja su toliko debilno postavljena da možeš na njih odgovoriti na razne načine i da pritom i dalje govoriš istinu itd.

Ali, ok, tipično hrvatsko. mora se nešto odraditi poštopoto i nikog nije briga kako, glavno da smo to napravili.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tenksić, pogledat ću kad stignem, ima čitav na youtube http://www.youtube.com/watch?v=MFsmmMTMCHU

cvijeta i seni, pametno kao i uvijek
    mika je u pravu, već sam to na prošlom istoimenom topiku napisala. To je poganski običaj iz njemačke, obilježavanje solsticija.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 02.04.2011. at 18:22

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    pametna nasa cvjetko

iz iskustva imanja prijatelja koji su vjernici, meni se je vec prije nesto vremena iskristaliziralo sljedece:
    ne cini religioznost ili ireligioznost, to kakavi ili sto odredeni covjek jest (naravno da i taj faktor na neki nacin utjece),
    nego to sto i kakav covjek jest, odreduje nacin njegove religioznosti ili ireligioznosti.

ja bi baš naglasak stavila na NAČIN.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

[QUOTE=mikka;1857342]kicenje drva je preuzeti paganski obicaj.

rekoh da sam poganin

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ....

hoćeš reći, otprilike, da se vjernici međusobno puno bolje slažu i razumiju u jednom aspektu života, kao što je vjera i određeni pogled na život koji je obojan tom vjerom, što je razumljivo,

ali u ostalim dijelovima sekularnog života ili u nekim stavovima (ako nisu baš vjernici koji se kreću isključivo u homogenim zajednicama istomišljenika)
    mogu se bolje slagati i razumjeti s nekim drugim ljudima, neovisno o vjeri.

Ja sam često mislila za sebe da sam zbog toga čudnovati kljunaš, bolesni hibrid, jer čas razumijem i podupirem jedno mišljenje, čas drugo, iz naizgled sasvim "suprotnih tabora".

Ovo tvoje mi je došlo ko melem na ranu, očito svi živimo i proživljavamo sve na način kakvi izvorno jesmo, u svojoj suštini,
    i vjeru i ireligioznost, i od toga teško možemo pobjeći.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nama, srećom, ne dolazi Djed Božićnjak...Samo onaj bradonja u crvenom šta loče coca-colu. Mi ga poznajemo kao Djeda Mraza. Uskrs ne slavim jer ne volim ni jaja, a bome ni šunku kuhanu..hren ne dolazi u obzir, luk još manje. Sad..da li je to za pripisati mom licemjerju, kroničnom gastritisu ili ateizmu...nevažno....Važno je da to, u duhu teme, ne moram objašnjavati osobi koja će za 6 kuna po mojoj glavi možda sutra kupiti djetetu pecivo...Pa štagod tkogod mislio o tome
    Posljednje uređivanje od petarpan : 02.04.2011. at 22:07

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

visnja ja samo ne mogu shvatiti zašto ti sebe i svoje stavove smatraš kao polazišnu točku od koje svi trebaju polaziti?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

visnja ja samo ne mogu shvatiti zašto ti sebe i svoje stavove smatraš kao polazišnu točku od koje svi trebaju polaziti?
    Slažem se.
    Ne razumijem - što ima kome biti zlo od licemjerja da obitelj koja se izjašnjava ateistima ima u svom domu okićeno drvce? Ako je riječ o poganskom običaju, obilježavanju solsticija - po tome nema veze s Isusovim rođenjem. Što je tu licemjerno?

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pitanje s popisa: na koji se način (čime) grijete?
    u ponudi odgovora nema klime.
    velika većina se danas grije / hladi klimom.
    na kraju popisa če ispast kako se pola Hrvatske i velika većina Dalmacije uopće ne grije. zvokoćemo zimi zubima.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

malo se kvotam... je li bor u starom ili u novom zavjetu?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa Vidi poruku
    na kraju popisa če ispast kako se pola Hrvatske i velika većina Dalmacije uopće ne grije. zvokoćemo zimi zubima.
    U 12.pitanju, idućem nakon grijanja, stoji:

Klimatizacija-

a)ima
    b)nema

Valjda su time obuhvatili grijanje/hlađenje klima uređajem (inače ne znam čemu bi služio upit- klimatizacija.

A što se tiče cvokotanja zubi u Dalmaciji, ja bih se s tim složila; kad dođem kod svojih, cvokoćem u WC-u, rebra mi se smrznu u krevetu, spavam maltene u skafanderu jer, kao, mi smo u Dalmacijinama je toplo, ne treba nam centralno grijanje, a duša ti se smrzne kad bura opali.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

odkud je kićenje bora poganski običaj iz njemačke?
    običaji i kulturološki značaji su se mijenjali kroz povijest, ali to nema veze sa samom srži božića. božić je kršćanski blagdan kroz koji se slavi rođenje isusovo. a kako se on mijenjao kroz povijest, što je uzrokovalo da on danas izgleda ovako kako izgleda nije bitno za ovu priču. ja se ne slažem da je kićenje drvca poganski običaj jer to nije točno. božić, odnosno neki elementi imaju korjenje u poganskim običajima, ali to nije kićenje bora. samo kićenje bora, uostalom predstavlja jedan od simbola. poruka koja je skrivena u tim simbolima je poruka da se ne može služiti bogu ako se ne služi čovjeku. itd....
    u svakom slučaju božić je odavno izažao i crkvenih, običajno narodnih okvira. evo čisti primjer toga je dala i petarpan.
    meni je zapravo drago da ljudi koji nisu vjernici "slave" božić jer temeljna poruka koju taj blagdan nosi je iznimno pozitivna. što onda ima lošeg u tome da si netko okiti drvce i taj jedan dan u godini bude bolji prema svojim bližnjima nego inače. da se ljudi na taj dan pomire i oproste si. što u tome ima licemjernog?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa Vidi poruku
    ajd pusti, ja sam čula da se dalmatinci stvarno zimi znaju smrzavati

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj visnja08 prvotno napisa Vidi poruku
    Istina je da je Božić iskomercijaliziran do neprepoznatljivih granica, njegove vrijednosti danas nisu iste ko prijašnjih godina, nažalost..Onaj tko uistinu zna pravo značenje Božića, znat će da to nisu recimo pokloni koji se uredno trpaju pod bor, to mi je nepoznato od malena, jer jedino je jaslicama mjesto ispod bora, jednako tako i Uskrs, s kojim nikako ne mogu povezati običaje poput bojenja jaja i ukrašavanja sa zečevima, to nije Uskrs! No, da ne idem u detalje, stvar je u tome da ako si ateist, ili nevjernik, što je onda Božić za tebe, samo kićenje bora? Uzimate samo neke elemente koji vam se sviđaju, a oni koji vam ne pašu, izbacujete ih, stvarate neku svoju verziju Božića, Uskrsa..čudite se kako je to licemjerno? Onda uredno možete i križ staviti na zid, ili bi to pak bilo previše?
    Da, uzmem samo ono što mi se sviđa, kao i od svega ostalog. Pa slavimo Božiće - komada 2, Uskrs - 1, ali samo farbanje jaja+tucanje, niš drugo (ni ne znam što bi drugo trebalo biti), obožavam kad se pale lile, ko dijete sam išla kod frendice, gorjeli su ti krijesovi i lovili smo svjetleće bube (krijesnice, jel da?) - to je isto ide uz neki katolički blagdan, no ne znam koji,ali običaj je sigurno predkršćanski. Kod iste frendice sam slavila i 1. maj te išla na maškare, isto nosim super sjećanja, ta mi oba praznika jako fale, rado bih ih obnovila za svoju djecu. Križ nemamo u kući iako je mm vjernik, ja sam odbila staviti raspetog čovjeka da mi to djeca gledaju. Slučajno imamo Budu - koji mi niš ne znači, nego sam ga dobila pa mi pasao u kut, a onako smiren i bucmast - ne smeta mi.
    Možda zbuni popisivača, kako to jedan vjernik, jedan nevjernik i dvoje tko zna čega (djece), a Buda u kutu - pa zaokruži djecu kao budiste

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

odkud je kićenje bora poganski običaj iz njemačke?
    običaji i kulturološki značaji su se mijenjali kroz povijest, ali to nema veze sa samom srži božića. božić je kršćanski blagdan kroz koji se slavi rođenje isusovo. a kako se on mijenjao kroz povijest, što je uzrokovalo da on danas izgleda ovako kako izgleda nije bitno za ovu priču. ja se ne slažem da je kićenje drvca poganski običaj jer to nije točno. božić, odnosno neki elementi imaju korjenje u poganskim običajima, ali to nije kićenje bora. samo kićenje bora, uostalom predstavlja jedan od simbola. poruka koja je skrivena u tim simbolima je poruka da se ne može služiti bogu ako se ne služi čovjeku. itd....
    u svakom slučaju božić je odavno izažao i crkvenih, običajno narodnih okvira. evo čisti primjer toga je dala i petarpan.
    meni je zapravo drago da ljudi koji nisu vjernici "slave" božić jer temeljna poruka koju taj blagdan nosi je iznimno pozitivna. što onda ima lošeg u tome da si netko okiti drvce i taj jedan dan u godini bude bolji prema svojim bližnjima nego inače. da se ljudi na taj dan pomire i oproste si. što u tome ima licemjernog?
    "ti se ne slažeš- s povjesnim činjenicama?
    fascinantno.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni je ovo što si ti napisala definicija licemjerstva.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i mi slavimo božić i uskrs, kao kršćansku preradu zimskog solsticija i proljetnog ekvinocija. call me hypocrite, I don't care
    Posljednje uređivanje od Joe : 03.04.2011. at 09:16 Razlog: tipfeler

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Pa sve si napisala sama, ili ne znaš definiciju licemjerstva??

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa Vidi poruku
    Da, uzmem samo ono što mi se sviđa, kao i od svega ostalog. Pa slavimo Božiće - komada 2, Uskrs - 1, ali samo farbanje jaja+tucanje, niš drugo (ni ne znam što bi drugo trebalo biti), obožavam kad se pale lile, ko dijete sam išla kod frendice, gorjeli su ti krijesovi i lovili smo svjetleće bube (krijesnice, jel da?) - to je isto ide uz neki katolički blagdan, no ne znam koji,ali običaj je sigurno predkršćanski. Kod iste frendice sam slavila i 1. maj te išla na maškare, isto nosim super sjećanja, ta mi oba praznika jako fale, rado bih ih obnovila za svoju djecu. Križ nemamo u kući iako je mm vjernik, ja sam odbila staviti raspetog čovjeka da mi to djeca gledaju. Slučajno imamo Budu - koji mi niš ne znači, nego sam ga dobila pa mi pasao u kut, a onako smiren i bucmast - ne smeta mi.
    Možda zbuni popisivača, kako to jedan vjernik, jedan nevjernik i dvoje tko zna čega (djece), a Buda u kutu - pa zaokruži djecu kao budiste
    Uliječem bez veze, taj blagdan s krijesom je sv. Ivan, meni je tako žao što je izumro. I još nešto off topic na mojoj je svadbi svećenik poludio jer su zene bacale rižu,a to je poganski običaj.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mi samo kitimo bor, nismo bolji prema drugima, ne mirimo se i ne oprastamo
    za to koristimo sve ostale dane u godini
    jesmo li licemjerni?
    I couldn't care less

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a, koja je?

visnja, ti si, sa svojom strogom definicijom i osudom licemjerja, definitivno najbolja podrška kampanji kojoj se protiviš

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ajde objasni mi molim te onda tu definiciju i objasni mi kako se manifestira to licemjerje.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    "ti se ne slažeš- s povjesnim činjenicama?
    fascinantno.
    ja sam se referirala na kolegicu grace, ali sam se malo nespretno izrazila. dakle kićenje bora potječe iz francuske koje se potom u 17. st proširilo na njemapčku, a zatim u 19 stoljeću i kod nas. no zapravo ono što sam htjela naglasiti jest da porjeklo simbola nije toliko bitno koliko njihova poruka, te da nije ništa neobično da su neki poganski običaji inkorporirani u kršćanstvo. uostalom to nije nikakva tajna niti ta činjenica umanjuje ili pobija kršćanstvo. ne vidim problem?

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a, koja je?

visnja, ti si, sa svojom strogom definicijom i osudom licemjerja, definitivno najbolja podrška kampanji kojoj se protiviš

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Super mi se svraćati na ovaj topic, jedino što više ništa pametno nemam nadodati na vas. Cure, super ste mi.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam tek sada (aljbanska sveća, šta ćeš) došla do toga da su komunisti redom, na čelu sa narodnom oslobodiocem drugom Titom isto bili licemjeri...(na stranu sve "njhovo ostalo") Jer svaki OUR je imao nakićen bor.I lokalo se i slavilo i darivalo i bilo se "malo bolji" ta neka dva tjedna , koliko se spajalo....Valjda zato sada svi mi titovi pioniri i dalje idemo stopama druga Broza...Jel bi to moglo bit to? Pitam samo...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

RozaGroza i visnja08 ja stvarno ne vidim ovdje ništa licemjerno. Ili čitam neke druge riječi nego vi?

Mozda bi bilo licemjerno da je umjesto boldanog "bolji" stavila "dobar", jer bi se smatralo da je inače zao. No, kad je tu baš riječ "bolji" tada nije licemjerno.
    I ne smatram da je dorotea mislila da se samo taj dan oprosti i pomiri, a sutra opek svađe, nego da je to za stalno.
    Kada se tako čita, nije licemjerno, zar ne?

Meni je ljepše misliti da su ljudi dobri dok se ne dokaže suprotno. Kršćanska misao? Licemjerna?

Što se tiče popisa i vjere, sve ide glatko. NIKAKVIH problema u mom malom gradu. A postotak? Hm,hm, moram čuvati tajnu, dok se ne objave podaci.

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Nije vam licemjerje to što ateist "slavi" Božić..?
    ........
    i nemate križ na zidu da vam to djeca ne bi gledala, mora da to ostavlja strašne posljedice.. po vas, a ne po djeci!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

roza i visnja, ponekad vas je smiješno čitati...
    ne znam što ste se uhvatile licemjerja ko pijan plota. dao bog da to bude najveće licemjerje kojeg ćemo susresti...

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa recimo kad ateist kiti bor, nije nužno da "slavi Božić"...Ne ide tako ateist na polnoćku, friga mu se hoće li žderat mesinu prije ponoći, zaboli ga uho hoće li mu ili neće netko poželjet sretan Božić, on sam vjerojatno drugima hoće jer ima dovoljno opće kulture...Ateist bi možda i šljakao taj dan, al zahebala ga država i uopćila tamo neki neradan dan...pa ateist sjedi doma...sa svojom obitelji i šalta po dajinskom jer mu na uši idu van prijenosi misa i jedni te isti filmovi sa čovjekom s križa u glavnoj ulozi. Ateistu je to "slavlje" zapravo kao da si ga osudio na 48satno sjedenje pred ekranom po izboru Džele Hadžiselimovića...

Al, evo, pitam se, što bi to po vama ,moralnim vertikalama, jedan prosječni ateist trebao raditi u te dane kako ne bi slučajno ispao licemjeran?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

e, da, moja nećakinja od 6 godina "vjeruje u boga, stari i novi zavjet", čisto da se zna.
    poslije je pitala moju staru vjeruje li ona u stari ili novi zavjet.
    legendica moja mala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •