Stranica 12 od 63 PrviPrvi ... 210111213142262 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jel si ti to upravo na primjeru spolne orjentacije objasnila djelovanje pojedinih ateista?
    zar nisi rekla da ti to dvoje nije za usporedbu u primjeru podobnosti pojedinih predavaca i obiljezja koja ih definiraju?

ili te uopce ne mogu shvatiti sta si ovim postom htjela reci.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    problem MPO je problem zena (parova) prvenstveno, a ne ateista.

ja nisam ni rekla da je namjera formirat ateisticku religiju vec da nacin na koji se radi percipiram kao takvu bas zbog nacina i nekih djelovanja: "propovjed" iliti siriti istinu o nepostojanju boga, "bejbiblesing" gdje i sama rijec blagoslov u ateistickom svijetu mi je paradoks, "preobracanje" mozda ima netko tko ce uz pomoc nas otkriti istinu pa "pasimo" jos jedno "janje", "prosvjetljenje", zapovjedi/smjernice kojih je, eto bas, 10...itd.
    da, to je moje vidjenje. nije istina niti zelim uvjeriti ikog da je to istina. samo uvidjam paradoks.
    nije to paradoks. to je (ljudska) potreba.

i to što tvoj muž ne osjeća tu potrebu i ne vidi joj smisao ne znači da (neki) drugi nevjernici (kako god se zvali) ne osjećaju potrebu da se recimo sastanu i razmjene iskustva. pa da se sastanu i prodiskutiraju o nekim zanimljivim humanističkim knjigama što su pročitali, pa da se sastanu i poslušaju pametnije od sebe što imaju za reći. meni su ovo sve užasno bitne potrebe, prije 7 godina su se ticale feminizma, a sad se tiču... ateizma/humanizma. obožavam slušati pametne filozofe, učene ljude, obožavam biti u društvu ljudi kojima ne moram objašnjavati da zato što sam feministkinja ne znači da mrzim muškarce i da želim da sve žene budu kao muškarci (kao što to na forumima uvijek moram objašnjavati).

u realnom svijetu gdje pojam ateizam (pa i feminizam) ima toliko negativnih konotacija (i sad nemoj opet sebe vaditi kao primjer, jer ti nisi prosjek) postoji ogromna ljudska potreba objasniti i sebi (a i drugima) da ateizam nije zlo (koje je krivo za ratove), da ljudi koji vjeruju nisu nemoralni, da postoji ljepota izvan vjerovanja, postoji ljudska potreba i svom djetetu objasniti da nije loše biće samim tim što ne ide na vjeronauk na koji svi ostali idu ili što ne vjeruje u boga iako svi drugi ga uvjeravaju da mora vjerovati i sl.

postoji na kraju i potreba da ti svećenik ne dođe na sahranu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mc, malo skrecem s teme:
    ali stvarno me zanima, kako ide objasnjenje da je ateizam kriv za ratove.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Samo da vam mahnem
    Zanimljiva tema.
    Ako ikad više nađem vremena za išta osim djece i posla nadam se da ću vas stići pročitati i štogod napisati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ili te uopce ne mogu shvatiti sta si ovim postom htjela reci.
    meni nije jasno zašto si ti uopće navela svog supruga kao argument, inače i moja sestra kao ateistkinja bi se pretpostavljam složila s njegovim stavom, ali to moj aktivizam (i aktivizam drugih, poput skeptika u pubu) po tom pitanju ne čini manje legitimnim. to što ti, tvoj muž, moja sestra ne razumijete čemu to (kao što ne razumiju i neki homoseksualci čemu pride, pa ih se uvijek izvlači kao argument) ne znači da je taj aktivizam nepotreban i nelegitiman.

po toj logici postoje i majke koje ne vide uopće nikakav razlog za postojanje udruge roda, bolje reći za roditeljski aktivizam. čemu pričati o kršitelju koda? čemu pričati o bolnicama i doktorima?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    mc, malo skrecem s teme:
    ali stvarno me zanima, kako ide objasnjenje da je ateizam kriv za ratove.
    http://www.vecernji.hr/vijesti/jezer...-clanak-366110

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    nije to paradoks. to je (ljudska) potreba.

i to što tvoj muž ne osjeća tu potrebu i ne vidi joj smisao ne znači da (neki) drugi nevjernici (kako god se zvali) ne osjećaju potrebu da se recimo sastanu i razmjene iskustva. pa da se sastanu i prodiskutiraju o nekim zanimljivim humanističkim knjigama što su pročitali, pa da se sastanu i poslušaju pametnije od sebe što imaju za reći. meni su ovo sve užasno bitne potrebe, prije 7 godina su se ticale feminizma, a sad se tiču... ateizma/humanizma. obožavam slušati pametne filozofe, učene ljude, obožavam biti u društvu ljudi kojima ne moram objašnjavati da zato što sam feministkinja ne znači da mrzim muškarce i da želim da sve žene budu kao muškarci (kao što to na forumima uvijek moram objašnjavati).
    MM nije sveopce mjerilo. no na pocetku se navelo kako su ateisti diskriminirani u ovom drustvu. koliko god sam se trudila nisam mogla uvidjeti po cemu su to, zato sto su ateisti i samo zato sto su ateisti, diskriminirani. diskriminaciju sam vidjela i vidjim ju, no ona "kaci" gradjane, bilo da su vjernici ili ne. i ako jesu, koje god vjere da jesu.
    a ovo drugo...zasto moras biti ateist da bi mogla diskutirati o humanistickim knjigama, slusati zanimljive filozofe ili sudjelovati u debatama ili zar se samo vjernicima trebas objasnjavati da to sto si feministica ne znaci da mrzis muskarce.
    sve sto si navela ne vidim cemu uplitati ne-religiju.
    gledam i citam i trudim se i ne ide.
    fak.

u realnom svijetu gdje pojam ateizam (pa i feminizam) ima toliko negativnih konotacija (i sad nemoj opet sebe vaditi kao primjer, jer ti nisi prosjek) postoji ogromna ljudska potreba objasniti i sebi (a i drugima) da ateizam nije zlo (koje je krivo za ratove), da ljudi koji vjeruju nisu nemoralni, da postoji ljepota izvan vjerovanja, postoji ljudska potreba i svom djetetu objasniti da nije loše biće samim tim što ne ide na vjeronauk na koji svi ostali idu ili što ne vjeruje u boga iako svi drugi ga uvjeravaju da mora vjerovati i sl.

postoji na kraju i potreba da ti svećenik ne dođe na sahranu.
    ratovi pocinju ili zbog vjere ili lijepe zene.
    barem su u povijesti.
    tako da ne znam tko to misli da su za njih krivi ateisti.
    krizarski ratovi su vrh svega.

isto tako mislim kako se smatra da vjernici ne zive svjetovan zivot. da totalno nevezano uz religiju vide i zive i moral i pravednost i pravicnost i ljubav i ljepotu i od kud to misljenje da ne mogu pojmiti da ateisti to isto cine.
    oni koji zaista ne mogu, ne mogu, ne zato jer su vjernici ili jer doslovno shvacaju svaku rijec i zarez u bibliji (da se doslovno shvaca, ne bi se tumacila) vec zato sto su zatucani i neobrazovani. ili im je ispran mozak.
    a mozak moze biti ispran nevezano uz ne-vjeru. i tih primjera imamo dovoljno u povijesti.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 07.09.2012. at 14:03

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne kužim? RAtovi počinju isključivo zbog para, a mase se navodi na ratovanje-svjetonazorskim temama.
    NIt vjera nit lijepa žena nisu uzrok.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni nije jasno zašto si ti uopće navela svog supruga kao argument, inače i moja sestra kao ateistkinja bi se pretpostavljam složila s njegovim stavom, ali to moj aktivizam (i aktivizam drugih, poput skeptika u pubu) po tom pitanju ne čini manje legitimnim. to što ti, tvoj muž, moja sestra ne razumijete čemu to (kao što ne razumiju i neki homoseksualci čemu pride, pa ih se uvijek izvlači kao argument) ne znači da je taj aktivizam nepotreban i nelegitiman.

po toj logici postoje i majke koje ne vide uopće nikakav razlog za postojanje udruge roda, bolje reći za roditeljski aktivizam. čemu pričati o kršitelju koda? čemu pričati o bolnicama i doktorima?
    kao sto sam vec rekla, ponavljam se, jer je receno kako su ateisti diskriminirani.
    pa sam isla provjeriti zaista jesu li.
    provela vecer u razgovoru i postavljala pitanja koja se postavljaju tu da vidim osjeca li se diskriminirano jer je ateist.
    da je pisalo neki ateisti su diskriminirani ne bi ga pitala. no niej pisalo.
    nitko tebi ne umanjuje potrebu niti omalovazava tvoj aktivizam. niti ga cini nelegitimnim.
    ne znam gdje si to procitala jer nije nigdje takvo nesto pisalo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ako je doslo do toga da se izjave pojedinaca uzimaju kao cinjenica onda stvarno...
    zbog takve izjave jednog svecenika napisat da su ateisti krivi za ratove je jednako napuhano kao i sama ta izjava!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ako je doslo do toga da se izjave pojedinaca uzimaju kao cinjenica onda stvarno...
    zbog takve izjave jednog svecenika napisat da su ateisti krivi za ratove je jednako napuhano kao i sama ta izjava!
    Hbg, a koga onda uzeti mjerodavnim?
    Biskup, vojni ordinarij nije.
    Nisu ni oni koji su ugurali vjeronauk u škole.
    Nisu ni oni koji po crkvama popisuju protiv MPO...
    Kakva je to organizirana religija gdje vodstvo nije mjerodavno članovima?
    Jel bi se to članstvo onda trebalo drugačije organizirati?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni je jako teško s tobom razgovarati, leonisa. stvarno. ajmo ovako, ti možeš osobno biti apgrejdani katolik koliko hoćeš, nas dvije se privatno možemo družiti i razumijeti koliko hoćemo (i poštivati i podržavati), ali da - ti kao pojedinka nemaš nikakvu moć. ovaj pojedinac ima moć i zato njegova izjava za vrijeme mise je bitna. jer šalje poruku svima, ne samo katolicima. i kad se donose zakoni i kad se traži nekoga tko će predstaviti mišljenje katolika nitko neće pozvati tebe kao apgrejdanog katolika, nego jednog svećenika poput jezerinca.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

leonisa, samo što to nije pojedinac.
    nije ni neki svećenik u župi koja broji 50 župljanja.
    nego biskup, vojni oridnarij, il kako već. a vojni ordinarijat institucija koja brine o duhovnom životu vojnika i policajaca, ako se ne varam isto nastala radi famoznog ugovora.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma i da uzmes rekao je ovaj rat. a ne ratove kako je emsa napisala.

kao i svaka ostala. bas kao i drzava.
    jel vodstvo nase drzave mjerodavno drzavljanima?
    vodstvo koje je donjelo zakon o MPO?
    kakvo je to pitanje?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i od kud to misljenje da ne mogu pojmiti da ateisti to isto cine.
    misljenje vjerojatno dolazi od cestog ponavljanja tog stava na slicnim topikima.
    ne naravno s tvoje strane.
    na svakom od ateizam vjera topiku se to barem par puta napisalo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i ne radi se o tome da je to činjenica, naravno da nije. radi se o tome da se (sve) ateiste opet napalo i to na jako prljav način. što je tu nejasno? netko tko to sluša će tu izjavu možda i prihvatiti kao istinitu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    leonisa, samo što to nije pojedinac.
    nije ni neki svećenik u župi koja broji 50 župljanja.
    nego biskup, vojni oridnarij, il kako već. a vojni ordinarijat institucija koja brine o duhovnom životu vojnika i policajaca, ako se ne varam isto nastala radi famoznog ugovora.
    tocno tako.
    i prvenstveno on nije nastupio kao pojedinac, ono u kaficu na popodnevnoj kavi sa prijateljima,
    nego je nastupio kao predstavnik institucije crkve.

i u novinama nije objavljen kao xy pojedinac, nego kao predstavnik crkve.
    i ne sjecam se da se neki visi predstavnik crkve od tog misljenja opet javno i kroz medije ogradio.
    Posljednje uređivanje od seni : 07.09.2012. at 14:21

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kakvo je to pitanje?
    Pa logično. Bar meni.
    Mjerodavno je, donosi zakone koje moramo poštovati.
    Ili smo loši članovi društva i za to plaćamo kaznu ili čak idemo u zatvor.
    Ako nam ne odgovara, organiziramo se u skupove, stranke, udruge kojima izražavamo neslaganje s vodstvom.
    Mada usporedba sa državom i nije najsretnija jer država se teško može zamijeniti (nažalost).
    Ali sa političkom strankom, udrugom npr, se može.
    Ne moš bit Roda i reći da je njen statut glupost i da Apri trkelja i nije mjerodavna. (isprike precjednici na poredbi).

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ne moš bit Roda i reći da je njen statut glupost i da Apri trkelja i nije mjerodavna. (isprike precjednici na poredbi).
    Kad govori u ime Udruge, inače je valjda to nekažnjivo

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ovak, ja bih samo pitala, pošto stvarno ne znam i nikad nisam bila na takvoj sahrani- Kakav pogreb imaju ateisti- stvarno me zanima- budući da nema svećenika- tko ispraća pokojnika?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je jako teško s tobom razgovarati, leonisa. stvarno. ajmo ovako, ti možeš osobno biti apgrejdani katolik koliko hoćeš, nas dvije se privatno možemo družiti i razumijeti koliko hoćemo (i poštivati i podržavati), ali da - ti kao pojedinka nemaš nikakvu moć. ovaj pojedinac ima moć i zato njegova izjava za vrijeme mise je bitna. jer šalje poruku svima, ne samo katolicima. i kad se donose zakoni i kad se traži nekoga tko će predstaviti mišljenje katolika nitko neće pozvati tebe kao apgrejdanog katolika, nego jednog svećenika poput jezerinca.
    da kuzim.
    isto tako vjerujem da vecina vjernika u hrvatskoj nisu kao npr. pinguica. zapravo, znam.
    i razumjem cak i "napuhivanje" pa da se od izjave da su ateisti krivi za domovinski rat doslo do toga da su ateisti krivi za ratove. ma koliko i to senzacionalisticki bilo.

a to, sto je izjavio za vrijeme mise je jos jedna stvar koja meni smeta, a nisam ateist. ono sto se pocelo dogadjati devedesetih, da se drzala propovjed o srbizmu u hrvata, da bi se u ispovjedaonici vodila debata jel se nekome laze ili se nekoga laze i sta je hrvatsko.
    takvi svecenici su skrenuli s puta.
    a ko sto rekoh, crkva je institucija sacinjena od ljudi i samim time po difoltu gresna jer je svaki covjek gresan.
    i mi se ovdje raspravljamo oko postupaka crkve.
    religije smo se jedva dotakli.
    sto na kraju dovodi do zakljucka da se ateisti "bore" protiv djelovanja crkve van sfere koje bi trebali djelovati. ne protiv katolicanstva i katolika.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj naniluc prvotno napisa Vidi poruku
    Ovak, ja bih samo pitala, pošto stvarno ne znam i nikad nisam bila na takvoj sahrani- Kakav pogreb imaju ateisti- stvarno me zanima- budući da nema svećenika- tko ispraća pokojnika?
    pa nije rečeno da nema svećenika. čini mi se da je previše često svećenik ipak prisutan. i to ne zato jer su ti ljudi licemjerni (da sad opet ne etiketiramo ikoga), nego jer u tom trenutku im nije ni do čega, većina ne razmišlja o takvim stvarima unaprijed, neki su i sami vjernici (iako možda umrli to nije bio), a nekako je najlakše ipak pozvati svećenika koji barem ima već ustaljen govor, nego moliti nekoga da preuzme na sebe tu obavezu, jer onaj najbliži koji bi to i mogao preuzeti često je i sam shrvan u boli.

u švicarskoj postoji ... pandan (sad kad opet neki skoče) svećeniku. tj. osoba koja nudi pogrebne govore (i "program" ili kako to nazvati) za nevjernike. često takvo što nude i udruge svojim članovima. i u protagori razmišljaju o tome. ja sam razgovarala s takvim jednim gospodinom koji se time bavi u švicarskoj. svakako ne bih voljela da na mojoj sahrani bude pristan svećenik (sad kad uslijedi pitanje a zašto ne, šta fali njima, mrzim li ih, baš sam militantna, jer ako si mrtav ionako ti je svejedno)
    Posljednje uređivanje od mama courage : 07.09.2012. at 14:36

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Pa logično. Bar meni.
    Mjerodavno je, donosi zakone koje moramo poštovati.
    Ili smo loši članovi društva i za to plaćamo kaznu ili čak idemo u zatvor.
    Ako nam ne odgovara, organiziramo se u skupove, stranke, udruge kojima izražavamo neslaganje s vodstvom.
    Mada usporedba sa državom i nije najsretnija jer država se teško može zamijeniti (nažalost).
    Ali sa političkom strankom, udrugom npr, se može.
    statut nije glupost no ne moram se sloziti sa svakom izjavom koju apri napravi kao predsjednica rode, bas kao sto ne moras niti ti sa izjavom predsjednika kojeg si izabrala, zar ne?
    i da je ona odraz svih u vladi.
    ili nedajboze gradjana.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

naniluc, moja nona (ona partizanka ) je imala sprovod tako da je bila truba, i da je naša susjeda čitala pjesmu, pjesmu pjesnika kojeg je najviše voljela - mate balote.
    pjesmu koja je, na neki način, pogađala i njen život, bar onaj prvi, mladenački dio.

Moja mati je bila velika sirota,
    tuju je zemlju kopala, tuje pode je prala.
    Sva svoja lita otkidala je od svoga života,
    i malo po malo sve je drugin razdavala.
    Od vrha do dna su noj dani bili puni rabote,
    noći je živila u strahu i škrbi za druge.
    Svako je brime nosila sama od svoje dobrote,
    prez plaće je služila svima, bolje od najbolje sluge.

Ona je ovce čuvala, drugi su vunu strigli,
    ona je prasce hranila, drugi su jili pršute.
    Sve ča je s mukon prikupila, drugi su lako digli:
    od mrsa, vina i smokav, od sira i skute.
    I meni je čuda dala, a ja san njoj malo vrnuja,
    daleko je ona od mene , sama prez ninega svoga.
    Da prosi ča od bližnjega, ki zna ko ki bi je čuja,
    i kad bi Boga molila, Bog bi druge pomoga
    sad sam se rasplakala

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

takvi svecenici su skrenuli s puta.
    a ko sto rekoh, crkva je institucija sacinjena od ljudi i samim time po difoltu gresna jer je svaki covjek gresan.
    i mi se ovdje raspravljamo oko postupaka crkve.
    religije smo se jedva dotakli.
    sto na kraju dovodi do zakljucka da se ateisti "bore" protiv djelovanja crkve van sfere koje bi trebali djelovati. ne protiv katolicanstva i katolika.
    ti to tako nonšalantno izjavljuješ... svećenici su skrenuli s puta. a možda nisu?

naravno da ima različitih tema za raspravu. o kleru, o religiji (religijama), pa i o samoj vjeri.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Leonisa, kako su "svećenici" skrenuli s puta, Crkva ima stav o MPO, homoseksualcima i svim spornim temama, koji se ni tebi (očito) ne sviđa.
    To nije skretanje s puta, samo je pitanje kakav koji svećenik ima izražaj.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam bila na samo jednom, super je bio. Kao i u vjerničkom, uvijek ispraćaju isti - tugujća rodbina. U ovome, s obzirom da nije bilo "sadržaja" od strane svećenika, rodbina se toga prihvatila i organizirali su 3 govornika u kojem se pričalo o životu osobe, njenoj ljubavi i brzi pruženoj drugima, kroz lijepe crtice iz njenog života, njenim interesima, načinu odlaska, na kraju je bila jedna predivna pjesma, u trenutku ukopa. Meni predirljivo, puno osobnije, jer 50% sadržaja ovih drugih pogreba, ako i ima govora, popuni svećeinkov govor. Ali, ono, de gustibus... mene šokiralo, u stvari, kako je lijepo i dirljivo jer sam očekivala da će bit "prazno", a bilo je "prepouno".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.09.2012. at 14:51

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja isto to ne kužim, ako su s krenuli s puta, tko će ih vratiti na pravi put?
    a i ne čini mi se da su skrenuli s puta, ne znam jel ih za koji rat optužio, al papa ima priličnu oštru retoriku u odnosu na ateizam. ne?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a i ne čini mi se da su skrenuli s puta, ne znam jel ih za koji rat optužio, al papa ima priličnu oštru retoriku u odnosu na ateizam. ne?
    rekla bih da nema možda oštru retoriku (jer uvijek su tu te lingvističke i filozofske smicalice poput: "nismo protiv ateista, ali jesmo protiv ateizma"), znači, to se sve uvijek fino zakukulji u neke fraze i nije to tako kako je izrečeno, to treba drugačije razumijeti (dozvoljavam da u tome možda ima i istine).

ali da, crkva i papa imaju prilično jasan stav o ateizmu. i meni je to sasvim jasno. ( imam i ja sasvim jasan stav o crkvi i papi )

evo jedan link na tu temu:
    http://www.jutarnji.hr/papa-nije-kri...teizam/169082/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jedno je imati stav prema ateizmu a drugo optuzit ateiste za domovinski rat.
    sto se tice MPO i homoseksualizma ne mislim da je crkva skrenula s puta, to je kao sto je vec receno jasan stav crkve. i ok. no isto tako je pitanje retorike i nacina. a i kako dobar krscanin nesto radi, odnosno na koji nacin. i kako ne radi.

a to da ne skrecu s puta, onda ne bi priznali sve zlocine koje su pojedini svecenici ili sama crkva u odredjenom povijesnom razdoblju napravili.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 07.09.2012. at 15:04

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja bih ovdje stavila jedan link koji mi je super, a nekako me strah leonisinog komentara.
    Ali riskirat ću

http://theoatmeal.com/comics/religion

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Čitam (nisam sve jer nemam vremena) i sve mislim da li reagirat: kao prvo meni uopće nije jasna prepiska s Leonisom, koji je smisao njenog pisanja ovdje (nemoj se L. uvrijediti ali tako je)!? Jel lijepo piše da je tema za one koji su ateisti i za razmjenu njihovih životnih iskustava, svakodnevice, filozofije i sl.? Osim toga draga L. nije ovdje navela niti pola točnih činjenica vezano uz vjeru (ukoliko ista pripada RKC), tako da ovdje još širi dezinformacije. A s druge strane, da oni koji ovdje pišu žele znati o vjeri u doba satelita i interneta bi sigurno to našli i bez nje.
    Da se razumijemo; ne pišem ja ovo zlonamjerno; vjernica sam, bila sam s obje strane zida (i ateizam i religija), nakon 20 g. ateizma ja osjećam sreću u svom životu zbog toga što sam našla vjeru. Ne nalazim smisla niti pišem na temi o vjernicima, tako niti ovdje, međutim morala sam jednokratno intervenirat. Nije mene povela tamo neka Leonisa, niti nitko drugi nego Bog. Tako i ovdje; ukoliko netko želi znati nešto o religijskim pitanjima uvijek odgovore može i treba naći sam.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

moram priznati da ni ja ne kužim leonisu. leo, možeš li sažeti svoj stav u jednu rečenicu, jer ja stvarno ne pratim? imam dojam da stihijski repliciraš, ali ne shvaćam koja je teza koju braniš.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

https://www.youtube.com/watch?v=7Nx7eb82n_o

dawkins spominje zlatno pravilo i dobro postavlja pitanje onom vjerskom vođi.

obožavam maryam namazie (ovdje je imate prilike čuti)

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

rekla sam da cu pitati muza da li se osjeca diskriminirano zato sto je ateist, reko je da ne. jedino se osjecao u srednjoj jer je vjeronauk bio ekstra izborni predmet iz kojeg su svi imali 5 pa su si dizali prosjek.
    onda sam ga pitala da li bi isao na okupljanja ateista, mitinge, konvencije, druzenja itd. rekao je da mu ne pada na pamet. zasto bi trosio svoje vrijeme na religiju? bilo da se raspravlja o njoj kako je ima ili kako je nema. zasto bi trosio vrijeme na nesto u sta ne vjerujem. zasto bi joj pridodavao bilo kakav znacaj, a i negacijom joj pridajem.
    inace ne poznam osobu koja je toliko kriticki i sarkasticno nastrojena prema crkvi i religiji kao on :D

na ovakav nacin ateizam postaje nova religija, antireligija.
    Da malo pojasnim svoj stav. Osobno, ne bih se ni ja ukljucivala u ateisticke organizacije niti isla na mitinge i druzenja. Za mene je sve to intimna stvar. No, isto tako postoje krscani koji se klone bilo kakve institucionalizirane vjere i svoju vjeru prakticiraju samo u svom srcu ili medju prijateljima ili u krugu obitelji. A na slican nacin sigurno postoje ateisti koji imaju potrebu za aktivizmom, za konvencijama, mitinzima i organizacijom i koji osjecaju potrebu da promoviraju ateizam. Ateizam ili neka vjera su samo jedna od odrednica neke osobe, tako da to sto je neko ateist ne znaci automatski da nema potrebe za organizacijom.

Zasto mislim da je ipak dobro da postoje ateisticke organizacije ili da se glas ateista cuje? bas zbog onoga sto sam napisala, da ljudi koji su okruzeni vjernicima znaju da postoji i neki drugi smjer u zivotu, da se ne osjecaju kao Pale sam na svijetu. Ja dolazim iz ateisticke obitelji i prijatelji od roditelja pa uglavnom i djeca su bili ateisti, tako da mi ateizam nije bio stran, ali vecina mojih prijatelja su bili (a neki su i ostali) katolici, tako da mi ni to nije bilo strano. koji god film me pucao mogla sam se nekom obratiti i popricati o svojim stavovima, nekom tko slicno razmislja. Ja mnogo puno mijenjam misljenja, cini mi se. Ali, ako netko dolazi iz vjernicke obitelj i drustva, njemu je puno teze cuti drugi glas.

Evo jedan osoban, donekle nepovezan primjer: Kad su prije desetak godina poceli progoni hrvatskih ratnih zlocinaca odjednom su svi bili protiv toga i sve je bilo puno nekih miting podrske, i u mojoj obitelji bilo je puno stavova, to nije bilo u redu, ali ne smije ih se sad progoniti, zbog reda u drzavi. meni je to bilo strasno, jer se radilo o optuzbama za ubijanje staraca i civila. Ali sam se par dana osjecala bas kao Pale sam na svijetu. Dok nije predsjednik broj 2 odrzao jedan govor na televiziji koji je bio stvarno dobar i dok nije izasao Feral u petak (zivio Feral , onda sam se osjetila kao da ipak nisam tako sama, i kao da ima i drugih koji razmisljaju kao ja, a onda su se odjednom i svi ovi iz moje familije predomislili kad su culi i druga misljenja. Eto zato mislim da je dobro da postoje i organizacije koje promoviraju ateizam, da oni koji misle da su sami, znaju da nisu.

A sto se tice MPO, pobacaja, eutanizacije, mislim da to nije ekskluzivno ateisticko pitanje. Stovise, kao sto ima katolika koji sve to podrzavaju, sigurno ima i ateista koji bi sve to zabranili. Evo ja sam npr. protiv smrtne kazne, a md svako malo prica da bi nekoga trebalo osuditi na smrtnu kaznu (uglavnom nase privatizacijske lopove), i mislim da on to stvarno ozbiljno misli. A on je kao ateist, a ja sam nesto ne znam ni sama sto.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

U mojoj obitelji su svi pogrebi bez svecenika, stovise, sve ove bake i dede naglasavaju, da vam slucajno nije palo na pamet. A pogreb ko pogreb, tuzan do bola, ljudi placu. Ljudi placu, lijes se spusta, baca se zemlja, zasvira truba, bratu od moje bake je pivala i klapa. Nekad ima govora, nekad nema. Meni je i ljepse kad se sve odvija u tisini.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Jos jedan komentar, ateisti mozda nisu diskriminirani u smislu prilike za posao i slicno (osim s tim vjeronaukom u skoli, a mozda je i to dosta), ali su bome cesto sikanirani.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Malo napreskokce citam, ali cini mi se da je Jadranka prilicno dobro sumirala cijelu pricu.

Osobno, ne znam zasto bi samo ateisti komentirali knjige i slusali filozofe, ali naravno da mogu, ako zele. Ja bih se pridruzila takvom skupu neovisno o vjeri prisutnih, ako je rijec o slobodnom komentiranju, naravno. Ponekad bi me zanimalo sto kaze XY, a ponekad QZ. Itakoto. Na vjerske skupove nikako ne idem, to me ne zanima ni najmanje.

Probleme oko MPO i vjeronauka u skoli (specificne trenutno za hrvatsku) ateisti svakako ne bi trebali svojatati. Koliko je vjernica samo na forumu, kao sto je netko rekao, kojima smeta to sto se katolicka crkva uplice u sekularnu drzavu? Kad stavimo na stranu mjerni instrument odredjivanja pripadnosti zajednici i vjeri (iliti prave/neprave/lazne/ovakveionakve katolike), stvarno se problem, u principu, tice bilo koga, bilo koje vjere.

Sto se tice casnih sestara u skolama i slicno, nekako sam oguglala na uniforme, tj. uopce ih ne primjecujem. No morala sam za taj advanced step ipak iseliti iz Hrvatske. Jesam u maloj, relativno homogenoj zajednici, ali ipak raznorazne religije i kulture rade raznorazne poslove. I uopce vise ne vidim marame i halje koje rade ono sto kod nas, u principu, nikad nisam vidjela. Jedino svi doktori i medicinske sestre uvijek nose tzv. scrubs, iliti ono dvodijelno odijelo. No nose, na primjer, maramu, ako im to treba. Casne jos nisam vidjela, ali ne vucem se po bolnicama bas tako puno (najvise sam bila po MPO klinici, enivej).

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

mom djedu je tako bila ssamo najjuža rodbina, djeca i unuci na sprovodu na njegovu izričitu želju. ispračaj je bio uz flautu i nekoliko starih izvedbi po njegovom izboru. inače je kao mladac bio u ustašama, tokom života vjerujem izgubio vjeru u boga i nadnaravno, da li se sramio ustaštva, ne znam, nismo o otme nikad pričali. nije želio crkveni ukop.
    iako se radilo o sprovodu, moram priznati da mi je to bio najlješi sprovod ikada. miran, tih, decentno ceremonijalan, intiman. tada sam bila još jako mlada.

mojoj teti je nasuprot tome (njegovoj kćeri) bilo valjda 300 ljudi na sprovodu, uglavnom nepoznatih, ali odazvalih radi razno raznih interesa poradi živih koji su ostali iza nje, jel.
    i bilo mi je prestrašno, ružno, nakaradno. da bio je crkveni sprovod na kojem su se pjevale i hrvatske pjesme.

ponekad nema razlike između sprovoda i svadbi i njihove organizacije u smislu raznih interesa. i to mi je ružno. ne bi voljela nikad tako biti ispračena sa ovoga svijeta.
    Posljednje uređivanje od moia : 07.09.2012. at 17:27

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

joe, evo kaae je lijepo odgovorila, mogu to c/p u moje ime.
    winnerica, daleko od toga da ja ikoga mislim "preobratiti". opcenito ne podrzavam preobracenja od strana osoba. da odgovarat na pitanja ako ti ih se postavi, ali ne ici i pokrstavati ili atizirati (ili kako bi glasio vec taj glagol).

puno toga je otislo van okvira prvobitne rasprave. od starta me zanimalo kakav je to odgoj djeteta ateista jer smatram da jednako odgajam svoje dijete, a nisam ateist. samo uz sve to ucim ju jos jednom pristupu.
    i da, ucit cu je, kad dodje do toga, i evoluciji. mislim, ona se uci i u skoli, zar ne?
    i ne, ne zelim ju dati u skolu na vjeronauk.
    i moja teta je isla onomad prije puno godina u ljubljanu, stoga ne smatram niti da je MPO ekskluzivno pitanje ateista. moja baka je bila jako religiozna i tako je odgojila i svoju djecu.

nisam stigla pogledat svimbicin link.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i winnerica, osim sto sam pisala na pitanje, direktno, o istocnom grijehu i krstenju, kao i onome sto je crkva priznala (a priznala je i inkviziciju i otkup grijeha, kao i svako malo sto se ogradjuje od pedofila) ne znam sta sam jos pisala :/
    otisao mi je edit.

ja sam neke odgovore dobila, neke nisam. ok.
    povlacim se s topica.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

rekla bih da nema možda oštru retoriku (jer uvijek su tu te lingvističke i filozofske smicalice poput: "nismo protiv ateista, ali jesmo protiv ateizma"), znači, to se sve uvijek fino zakukulji u neke fraze i nije to tako kako je izrečeno, to treba drugačije razumijeti (dozvoljavam da u tome možda ima i istine).

ali da, crkva i papa imaju prilično jasan stav o ateizmu. i meni je to sasvim jasno. ( imam i ja sasvim jasan stav o crkvi i papi )

evo jedan link na tu temu:
    http://www.jutarnji.hr/papa-nije-kri...teizam/169082/
    jasno, nije pala kiša, nego je mokro, tako otprilike se kc razgovara.

samo doista ne moraš biti niti načitan niti posebno kompetentan da bi uvidio te smicalice koje su doista uvreda ljudskoj inteligenciji. ali eto, mnogo ljudi voli ne vidjeti i ne čuti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

puno toga je otislo van okvira prvobitne rasprave. od starta me zanimalo kakav je to odgoj djeteta ateista jer smatram da jednako odgajam svoje dijete, a nisam ateist. samo uz sve to ucim ju jos jednom pristupu.
    pa u tom "samu" je i cijela bit, leonisa.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovo protupitanje "zašto baš moraš biti ateist da bi komentirao knjigu i slušao filozofe" vam je jedna od većih provala. sorry, morala sam to reći.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moj dedo, ateist i komunist koji je iskreno vjerovao da smo svi ravnopravni i da svi trebamo imati istu priliku da se obrazujemo ( i koji me naučio da su crnci isti kao i bjelci samo žive u drugoj klimi, i da žene u dimijama (koje sam sretala na placu) samo se tako oblače a iste su kao naša baka) je imao pogreb u rano jutro u karlovcu usred rata. umro je jer je bio star i bolestan a hitna nije mogla dolaziti zbog stalnih uzbuna.
    bilo nas je samo nekolika, obitelj i susjedi, a moj stric je rekao: "dragi tata hvala ti za svu ljubav koju si nam pružio."
    takav sprovod želim i ja. ne treba mi svećenik da pročita moje ime sa papira i moli isto kao i za svakog drugog -samo zato da bi bilo kak se pristoji.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    A sto se tice MPO, pobacaja, eutanizacije, mislim da to nije ekskluzivno ateisticko pitanje. Stovise, kao sto ima katolika koji sve to podrzavaju, sigurno ima i ateista koji bi sve to zabranili. Evo ja sam npr. protiv smrtne kazne, a md svako malo prica da bi nekoga trebalo osuditi na smrtnu kaznu (uglavnom nase privatizacijske lopove), i mislim da on to stvarno ozbiljno misli. A on je kao ateist, a ja sam nesto ne znam ni sama sto.
    Naravno da to nije ateisticko pitanje, prije svega se radi o etici.
    Samo sto na ta filozofska pitanja etika pokusava doci do nekog logicnog zakljucka (ovdje mislim i na znanstvenike i na pojedince koji razmisljaju svojom glavom) dok ti vjera apriori namece odgovore na ta pitanja.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da to nije ateisticko pitanje, prije svega se radi o etici.d
    Samo sto na ta filozofska pitanja etika pokusava doci do nekog logicnog zakljucka (ovdje mislim i na znanstvenike i na pojedince koji razmisljaju svojom glavom) dok ti vjera apriori namece odgovore na ta pitanja.
    ja bih rekla da ih ne namece vjera vec vjerska institucija, ocito se stav mnogih katolika o tim pitanjima ne poklapa sa stavom kc. Ja sam uvijek za razmisljanje vlastitom glavom i osjecanje vlastitim srcem.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ovo protupitanje "zašto baš moraš biti ateist da bi komentirao knjigu i slušao filozofe" vam je jedna od većih provala. sorry, morala sam to reći.
    ok, malo sam priglupa i teško shvaćam, ali daj mi to pojasni. zaista ne razumijem isključivost

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

http://www.e-novine.com/index.php?news=30216

Ova me razmišljanja krijepe dok svjedočim početku nove školske godine u Hrvatskoj. U većini splitskih osnovnih škola obred inicijacije prvašića bio je isti: djeca i roditelji najprije su bombardirani potresnim tonovima nacionalne himne, potom je ravnatelj obrazovne ustanove kazao nešto prigodno, a onda je lokalni svećenik novopečene đake blagoslovio, podsjetio ih na postojanje Vrhovnoga Autoriteta i pozvao da zajedno izmole "Oče naš". I djeca su, horski, molila ("Otpusti nam, Gospodine, duge naše..."), ne samo mali katolici, nego i pripadnici drugih vjeroispovijesti, a bogme i oni koji u Gospodina, zasad, ne vjeruju.

Hrvatska je, naprotiv, sekularna država i multikonfesionalna zajednica, što za posljedicu ima to da za svih važe tvrdi katolički zakoni i običaji. Po sličnome obrascu kao što se učenici privode školskom vjeronauku: predmet je fakultativan utoliko što je neizbježan. Katoličanstvo nije službena državna religija utoliko što je sveprisutno i agresivno nametnuto od strane države. Hrvatska tako živi svoju laičku varijantu vjerskog fundamentalizma, u trajnome nesporazumu između samodefiniranja i samoostvarenja.

Vjeronauk u školama, vjeronauk u vrtićima, vjeronauk u jaslicama, križevi u učionicama, križevi u sudnicama, križevi u bolnicama, križevi u vojarnama, križevi u ministarstvima, križevi u državnim uredima, križevi u javnim zahodima, križevi po brdima, zvučnici na crkvama, molitve na stadionima, molitve na televiziji, molitve na radiju, marijanski prilozi u novinama, blagoslovi učenika, blagoslovi mostova, blagoslovi dalekovoda, blagoslovi autocesta, zabrana rada nedjeljom, zabrana umjetne oplodnje, zabrana homoseksualnih brakova, zabrana abortusa...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    ok, malo sam priglupa i teško shvaćam, ali daj mi to pojasni. zaista ne razumijem isključivost
    tko je ikad igdje spominjao ikakvu isključivost?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •