Stranica 14 od 25 PrviPrvi ... 4121314151624 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 1245

Tema: Što očekujete od uvođenja zdravstvenog/spolnog odgoja u školi?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    i najbitnije - da ženina sudbina nije odlučena biološkom predispozicijom da može roditi?

u biti svo ovo masovno protivljenje u istu ruku pokazuje užasnu potrebu da se takvo što podučava u školama, jer očigledno smo izrazito ignorantsko društvo.

a obiteljski zakon lijepo veli....
    Članak 93.
    (1) Roditelji imaju dužnost i pravo odgajati dijete kao slobodnu, humanu, domoljubnu, moralnu, marljivu, osjećajnu i odgovornu osobu, poštujući načela ravnopravnosti spolova, kako bi bila pripremljena za skladan obiteljski i društveni život s pozitivnim odnosom prema prirodi.

(2) Odgoj djeteta mora biti u skladu s njegovom dobi i zrelosti, te s pravom djeteta na slobodu savjesti, vjerskog i drugog uvjerenja.
    Evo, po pitanju ovoga, fakat ne izmišljam, provjerite lekcije u 2. razredu OŠ iz Prirode i društva, po redoslijedu, baš sinoć moja kćer odgovara na pitanje "Postoje li muška i ženska zanimanja?"

- I?, I? - pitam ju ja, znatiželjna što će odgovoriti,(i svjesna da je podjelom kućanskih poslova u našem domu mogla steći dojam "da je žena za šporetom i s krpom u ruci", da nismo baš primjerom poticali svijest "o rodnoj ravnopravnosti")
    .
    Ona odgovara samouvjereno - Ne, ne postoje. Neka zanimanja više vole muškarci, neka žene, nekih ima negdje više, nekih manje, ali sva su zanimanja za sve.

A ja kažem - A vatrogasci? zar nema više muškaraca? zašto?Zar to nije muško zanimanje?

- Pa normalno , maaamaaa, šta se čudiš (:LOL ) i vojnici su muškarci, oni su brži, jači su, ali ima više muških kuhara (to vjerojatno ona s tv-a), a ne možeš na primjer biti plesač ako nemaš jednu nogu, to je normalno, tako se to ljudi odlučuju, zato je negdje više jednih, ali nema zanimanja muških i ženskih. Sami biraju.

Tko je to tu malu tako naučio, nemam pojma, ja nisam.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Mene je užasno strah ljudi koji zaštičuju djecu od informacije (ne imputiranja, nego informacije koja je znanstvena, nije svjetonazorska) o bilo čemu, u strahu da će to djecu promijenit i da će to na njih negativno djelovati.
    To automatski znači da nisu sigurni ni u sebe ni u svoju djecu.
    A koji bi to ljudi bili? Oni tamo neki ili neki konkretni...
    Moram priznati da mi ne sjedaju prozivanja onih nekih imaginarnih ljudi, nigdje pa ni ovdje...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Krumpirić, nisam točno shvatila što si mislila pod uskraćivanjem informacija - u svoj mojoj kritici prema aktualnom programu ne radi se uopće o tome nego o načinu kako se te informacije plasiraju i u koje vrijeme. Mojoj djeci apsolutno nikakve informacije o području spolnosti nisu uskraćene.

A što se tiče ravnopravnosti spolova, sretne li moje djece: mama uopće nije rodila, a po cijele dane se bavi znanstvenim radom, čita, istražuje, razmišlja. Nije neka kuharica, ali skuha, ali skuha i tata, a "krpa" je uglavnom na čekanju.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ona moja pitanja vlastitom djetetu bila su više provokacija, da vidim je li to ona stekla neke stereotipe jer se kod nas smjenjuju faze kad mama ide na posao i kad je doma, zna li ona da mama ima svoju struku i posao, da ih vozikam tamo-amo, da se bavim ovim i onim, ili će se ograničiti samo na ono što trenutno vidi - mama doji bebu, kuha ručak, čisti, pomaže zadaću, tata je na poslu, nekom tamo, imaginarnom, djetetu teško dokučivom i objašnjivom (nije stolar, pekar, to je djeci blisko i shvatljivo).
    Ne, nije mala stvorila neke stereotipe, sasvim joj je jasno da je mama predodređena i da rodi i da doji, ali da ju to ne sputava za bilo što drugo (u granicama razumnog i realnog, naravno).

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mene je užasno strah ljudi koji zaštičuju djecu od informacije (ne imputiranja, nego informacije koja je znanstvena, nije svjetonazorska) o bilo čemu, u strahu da će to djecu promijenit i da će to na njih negativno djelovati.
    To automatski znači da nisu sigurni ni u sebe ni u svoju djecu.
    Kao prvo, i u prezentaciji Vigilarea kažu da je znanost znanost - crni ili bijeli, svtkto treba jest više žitarica nego mesa, i više voća nego kolača, i tu ja nemam što dodati niti oduzeti programu. No, je li u redu pod utjecajem jointa ući u spolni odnos u srednjoj školi - to jest pitanje svjetonazora, a autorice tog programa lijepo kažu da se to eto nekoj djeci dogodi, i nije to ništa strašno.

Što se sigurnosti tiče - u sebe sam sigurna (donekle, može me sutra udrit Alzheimer, pa da mislim da sam kraljica Elizabeta), ali u dijete - naravno da nisam sigurna u dijete koje se tek oblike i razvija! Ti jesi puna povjerenja u razboritost, mudrost i umjerenost svog malog djeteta, ili djeteta od 15 godina? 12 godina? 17 godina? Hm, ima djece koja su više onako laka za odgoj, nekako u sebi straight, ima djece koja su buntovna, ima djece kojoj u jednoj fazi dojadi biti dobro dijete, i one koji sa 17 godina odluče da se dosta izlazaka i debilane i da će postati doktori znanosti u naredne 4 godine, i to ostvare - sve je to work in progress, i apsolutno želim kontrolirati sadržaje koji imaju potencijal djelovati na moje dijete!

Nije gotovo dok nije gotovo, a ne znaš niti za odraslog čovjeka kako će mu životni put ići, kamoli za teenagera!

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ifi, ja stvarno ne znam koji bi normalan roditelj bio sretan da mu dijete spolno opći u srednjoj školi pod utjecajem jointa, to stvarno nema veze sa svjetonazorom. Ali događa se i kod djece vjernika i djece nevjernika, i kod zanemarne djece i kod djece kojoj su se roditelji potpuno posvećivali. Ne znam sjećate li se svojeg odrastanja, a danas je još i gore. Uskraćivanje informacija i šutnja o određenim temama neće pomoći tome da dijete neće ulaziti u neke situacije...u kojima se neće znati postaviti.
    I zato bi djeca, osim poruke da stupanje u spolni odnos nije dokaz odraslosti, niti natjecanje itd. trebala znati i da se prilikom stupanja u spolni odnos (kad god da se desi) treba ponašati odgovorno, što uključuje i upotrebu kondoma i ne korištenje opijata prilikom takvog čina. Ne znam gdje se iščitava poruka da je poželjno seksati se, opijati ovim ili onim... Pa zar stvarno mislite da su te poruke ikome prihvatljive i da bi netko uopće htio i ponudio kao kurikulum...???

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ajd sprovedba, tu se sigurno još puno toga ima za raspraviti... ne čudi me ni da ima ateista koji su protiv zdravstvenog odgoja, čudi me jedino ta masovnost, znači svima je problematično što će im djeca u školi učiti da rod nije prirodna određenica, nego društveni konstrukt? da "dječaci ne plaču" nije zapisano u genima, nego naučeno od društva? da curice nemaju prirodni afinitet prema šutljivosti i ružičastoj boji?

i najbitnije - da ženina sudbina nije odlučena biološkom predispozicijom da može roditi?

u biti svo ovo masovno protivljenje u istu ruku pokazuje užasnu potrebu da se takvo što podučava u školama, jer očigledno smo izrazito ignorantsko društvo.

a obiteljski zakon lijepo veli....
    MC, a od kad je teror manjine prema većini demokratski?

I hoćeš li reći da ljude koji se ne slažu sa teorijom roda, spadaju u ignorante koje treba prosvijetliti? Koliko ta teza djeluje bliska nekim totalitarističkim krilaticama i metodama?

Na koncu, kako može biti demokratsko da se u školama koju većim dijelom financiraju ignoranti za svoju ignorantsku djecu podučava nešto što želi manjina koja prezire većinsku ignorantsku masu?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ifi, ja stvarno ne znam koji bi normalan roditelj bio sretan da mu dijete spolno opći u srednjoj školi pod utjecajem jointa, to stvarno nema veze sa svjetonazorom. Ali događa se i kod djece vjernika i djece nevjernika, i kod zanemarne djece i kod djece kojoj su se roditelji potpuno posvećivali. Ne znam sjećate li se svojeg odrastanja, a danas je još i gore. Uskraćivanje informacija i šutnja o određenim temama neće pomoći tome da dijete neće ulaziti u neke situacije...u kojima se neće znati postaviti.
    I zato bi djeca, osim poruke da stupanje u spolni odnos nije dokaz odraslosti, niti natjecanje itd. trebala znati i da se prilikom stupanja u spolni odnos (kad god da se desi) treba ponašati odgovorno, što uključuje i upotrebu kondoma i ne korištenje opijata prilikom takvog čina. Ne znam gdje se iščitava poruka da je poželjno seksati se, opijati ovim ili onim... Pa zar stvarno mislite da su te poruke ikome prihvatljive i da bi netko uopće htio i ponudio kao kurikulum...???
    Ta je poruka iz teksta na stranici udruge koja je jedan od kreatora programa koji je uveden u škole.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ona moja pitanja vlastitom djetetu bila su više provokacija, da vidim je li to ona stekla neke stereotipe jer se kod nas smjenjuju faze kad mama ide na posao i kad je doma, zna li ona da mama ima svoju struku i posao, da ih vozikam tamo-amo, da se bavim ovim i onim, ili će se ograničiti samo na ono što trenutno vidi - mama doji bebu, kuha ručak, čisti, pomaže zadaću, tata je na poslu, nekom tamo, imaginarnom, djetetu teško dokučivom i objašnjivom (nije stolar, pekar, to je djeci blisko i shvatljivo).
    Ne, nije mala stvorila neke stereotipe, sasvim joj je jasno da je mama predodređena i da rodi i da doji, ali da ju to ne sputava za bilo što drugo (u granicama razumnog i realnog, naravno).
    Mislim da su te granice razumnog i normalnog upravo onaj bastion na koji program, i udruge koje stoje iza programa, najviše nasrću. Jer kvare teoriju u kojoj nema rodne razlike.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Kao prvo, i u prezentaciji Vigilarea kažu da je znanost znanost - crni ili bijeli, svtkto treba jest više žitarica nego mesa, i više voća nego kolača, i tu ja nemam što dodati niti oduzeti programu. No, je li u redu pod utjecajem jointa ući u spolni odnos u srednjoj školi - to jest pitanje svjetonazora, a autorice tog programa lijepo kažu da se to eto nekoj djeci dogodi, i nije to ništa strašno.

Što se sigurnosti tiče - u sebe sam sigurna (donekle, može me sutra udrit Alzheimer, pa da mislim da sam kraljica Elizabeta), ali u dijete - naravno da nisam sigurna u dijete koje se tek oblike i razvija! Ti jesi puna povjerenja u razboritost, mudrost i umjerenost svog malog djeteta, ili djeteta od 15 godina? 12 godina? 17 godina? Hm, ima djece koja su više onako laka za odgoj, nekako u sebi straight, ima djece koja su buntovna, ima djece kojoj u jednoj fazi dojadi biti dobro dijete, i one koji sa 17 godina odluče da se dosta izlazaka i debilane i da će postati doktori znanosti u naredne 4 godine, i to ostvare - sve je to work in progress, i apsolutno želim kontrolirati sadržaje koji imaju potencijal djelovati na moje dijete!

Nije gotovo dok nije gotovo, a ne znaš niti za odraslog čovjeka kako će mu životni put ići, kamoli za teenagera!
    kako smo došli do stupanja u spolni odnos pod utjecajem droge kao norme i pointa programa, to ja zbilja ne vidim.
    I da, ja sam dovoljno sigurna u svoju djecu da nemam strahove od toga što možda čuje predrasude, drugačije svjetonazore, drugačije stavove, a čuje, i od ljude koje voli, i od onih koji imaju utjecaja.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

kako smo došli do stupanja u spolni odnos pod utjecajem droge kao norme i pointa programa, to ja zbilja ne vidim.
    I da, ja sam dovoljno sigurna u svoju djecu da nemam strahove od toga što možda čuje predrasude, drugačije svjetonazore, drugačije stavove, a čuje, i od ljude koje voli, i od onih koji imaju utjecaja.

Da ponovim treći puta? To je jasno napisano u poruci teenagerima na stranici udruge koja je sudjelovala u izradi programa. Je li tebi to u redu, da autoritet šalje takvu nedvojbenu poruku djeci - da je to okej drogirati se, pa onda zabrijati s nekim?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Inače, ja u sebe nisam ništa više sigurna nego u dijete, moji se stavovi o koječemu prilagođavaju mojem osobnom razvoju (možda je to i nazadovanje, uopće nije važno), a sjećam se da si pričala da si ti potpuno mijenjala svjetonazore. Možda lažem, pa oprosti.
    U svakom slučaju, nema šanse da se input izbjegne, bilo od kuda. Ostalo ovisi o nama i djetetu.
    Ako je input znanstvena činjenica. A ta je da su neki ljudi homoseksualci, da se xy posto djece seksa s 14 (mislim da (ne)vjera tome nije nikakav preduvjet) ili da postoji mogućnost da se susretnu s travom...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nisam citala stranicu pa cu uzet da je recenica koju si napisala
    autorice tog programa lijepo kažu da se to eto nekoj djeci dogodi, i nije to ništa strašno.
    onakva kakva stoji.
    ne znam stoji li nakon te recenice jos neko objasnjenje ili ne, al ja sam ju dozivjela kao potporu onoj djeci kojoj se to dogodilo.
    napravio si s*nje, ok, nije smak svijeta. naucio si lekciju, nemoj ponovit gresku.
    ne vidim u njoj nesto sto hrabri djecu da to cine vec tjesi onu djecu koja su to ucinila.

al bit ce da je do onog koji tumaci. jer polazim od pretpostavke da je svima u glavi say no to drogs!
    to mi je onaj nenapisani uvodni dio jer se podrazumjeva. ovo je samo nastavak.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Evo tog teksta koji Ifi spominje:
    Kada se oba partnera osjećaju spremnima, žele to napraviti, pobrinuli su se oko kontracepcije i zajednički donijeli odluku da će to učiniti, onda je zapravo pravo vrijeme. To ne znači odrediti točan datum vašeg prvog seksa, već znači znati i misliti unaprijed. Važno je da mislite na vlastite osjećaje, potrebe i ono u što vjerujete jer ako ste spavali s nekim zato što ste bili prisiljeni, pijani, drogirani ili znatiželjni - možete kasnije zažaliti zbog te odluke.
    Možda želiš nešto učiniti jer se osjećaš znatiželjno ili želiš eksperimentirati. Ponekad se čini da je seks stvarno užasna stvar – sigurno ćeš zatrudnjeti ili dobiti neku bolest – ali svi su znatiželjni i znaju da može biti i super. Razlozi i/ili opravdanja zašto smo nešto učinili mogu biti povezani i s našim seksualnim uzbuđenjem, željom da to konačno "napravimo", ali i s par čaša vina ili kojim jointom previše.

Ja ne vidim da piše da je OK, naprotiv piše da mogu kasnije zažaliti i da razlog za stupanje u odnose može biti opijat, ali isto tako ne vidim da piše da je to OK.
    Posljednje uređivanje od Jurana : 31.10.2012. at 10:55

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

tako sam ja i shvatila tu recenicu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nisam sigurna koliko su ti ljudi dobro upućeni, koliko mi uopće možemo biti sigurni kako će to izgledati, na osnovu onoga što nam je servirano.
    Ja prva nisam, to što sam otvorila topic ne znači da sam sve živo isproučila, analizirala i super stojim sa zaključcima, ne, uopće nisam, primjećujem kakva je situacija sada, a za ocjenu programa oslanjam se i na ono što su drugi čitali, proučavam različita mišljenja i uspoređujem ih.

Ne znam baš suvereno, u startu, na osnovu smjernica, zaključiti kakav će to biti program, mislim da to bolje znaju izvesti oni koji rade u obrazovanju.
    To što je većina ljudi usmjerena na ovaj dio koji obrađuje odnos prema homoseksualcima i sl. čini mi se da je tako zbog medija koji su baš to plasirali (jer im je to atraktivno), kao da će se o tome govoriti milijun sati i da će se sve što kažu istetovirati djetetu u mozak (e, da im se bar matematika tako istetovira).

Drugo, možda misle ko i Ifi, da će za dvije godine u knjizi iz Prirode i društva pod lekcijom "Obitelj" biti slika Eltona Johna, njegovog partnera i usvojenog djeteta, što je za većinu ljudi vjerojatno neprihvatlijvo. Neovisno o religiji.

Ima li u tom programu 85 ili 95 posto korisnog sadržaja ili je sve beskorisno i štetno, ili je način pripreme i provođenja loš, ne znam, uvijek se zaludimo jednom stvari, bitnom, ali se svi zapikiraju tamo.

Jedna pozitivna stvar ipak može biti iz svega -
    možda će jedan veći dio roditelja, upravo zbog javne rasprave, ili javnih rasprava, malo mućnuti glavom, proučiti to gradivo, malo preispitati i svoje stavove, možda i popričati s djecom na način na koji inače ne bi.

Ovaj program je veliki uspjeh udruga za promicanje rodnih prava - i prava homoseksualaca, tj. GLBT populacije, pa je program tako i koncipiran, ne uzgred, to mu jest jedan od glavnih ciljeva - normaliziranje GLBT svjetonazora.

Meni je stvarno mučno više pisati o homoseksualcima, tim više jer sam rasla, družila se, osobno volim i blisko mi je prekonekoliko osoba homoseksualne orijentacije, i apsurdno mi je kada se ono što govorim čita kao neku bilo homofobiju, kao mržnju prema njima.

Kao prvo i osnovno, uopće ne vidim homoseksualne ljude kao neke druge ljude, na koje bi se trebala primjenjivati neka druga prava i dužnosti nego na druge ljude. U čemu je razlika između imenovanja grupacije "žena" i pripisivanje njima određenih osobina, prava, ograničenja i sl. i imenovati "homoseksualne osobe" i onda s njima činiti isto. Pozitivna ili negativna - diskriminacija je diskriminacija.

Svijet jednostavno funkcionira tako da imaš muško i žensko, žensko rađa, muško ne, i iz toga proizilaze određene konzekvence, s kojima se određene grupacije ne mogu složiti - jer urušava simetričnost i logičnost rodne teorije, pa se zato ide minirati uopće točnost predodžbe o muškom i ženskom kao o postojećim entitetima.

Nakon što smo pobrojali da žena rodi, pa treba i dojiti, i dijete ima uz nju specifičan odnos, ljudi su ljudi, i laž žene, GLTB osobe, krađa bilo koje osobe, grijeh je grijeh, odnosi se na svakoga, i nakon što smo odvojili ono što odvojiti treba (da ženska osoba ide u rađaonicu na stol za roditi, a partner kraj nje, ne obratno, da smo ne znam kako prosvijetljeni) na svih se univerzalno primjenjuje pravo, pravda i ljubav.

A što se tiče konzumiranja tjelesnosti mimo braka (žene i muškarca) - mislim da nije stvar u tome da netko želi nekome nešto uzeti, nego je poziv na čistoću apel za zaštitu osobe, za njezinu dobrobit. Vjeruješ li u to ili ne - to biraš, i tu je ta točka gdje se razilazimo i gdje smo nepomirljivi.

No, što se nasilja tiče - Isus nikad nije istukao nijednog homoseksualca (ni ženu, ni dijete, ni teenagera), pa neće niti kršćani. Nisu kršćani ti na koje se treba uperiti prst u smislu izvora nasilja prema ovim ili onim ljudima.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

50% srednjoškolaca proba marihuanu. Ne znam koliko posto, ali vjerojatno dosta mladih tijekom srednje škole stupi u spolne odnose. Nekima se ovo dvoje i poklopi, pa dobijete napušene mlade koji se seksaju. Kao što masa njih stupi u spolne odnose a da su prije toga pili. Ne bih to baš uzročno vezala. Niti pravila od toga nešto strašno. To samo može izazvati da mi dijete ne kaže što je bilo. Ja bih radije da mi kaže da je imalo (ili planira imati) seksualne odnose pa da ga opskrbim zaštitom (jer je većini neugodno otić kupit) i popričam o tome, a i da mi kaže ako je ili razmišlja o tome da proba travu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Da ponovim treći puta? To je jasno napisano u poruci teenagerima na stranici udruge koja je sudjelovala u izradi programa. Je li tebi to u redu, da autoritet šalje takvu nedvojbenu poruku djeci - da je to okej drogirati se, pa onda zabrijati s nekim?
    Ajde, molim te, radi razjašnjenja pučanstvu, ja to uvijek radim u životu ako sam uvjerena i znam, pozivam se na izvor pa ga lijepo imenuj - je li to udrug Iskorak , Kontra ili Pero i Ždero.
    Daj link na tu njihovu stranicu, rečenicu i uputu, molim te, citiraj je ovdje,

i ono što je bitnije- gdje se vidi da su tu rečenicu usvojili kreatori programa, dakle, da će moje dijete u školi čuti uputu, šta sad, više sam i zaboravila - dobro je i normalno drogirati se i piti, te pritom stupiti u spolne odnose!?
    Ja sam bila u sljepačkom uvjerenju da će im govoriti - nije dobro ni poželjno rano stupati u spolne odnose, to nije stvar mode, ni vršnjačkog pristika, niti si cool zbgo toga, naročito je opasno koristiti droge i alkohol iz mnogobrojnih razloga,a jedan od njih je neodgovorno upuštanje u spolne odnose.

Kreten sam i naivac jer sam vjerovala da naši psiholozi i pedagozi nisu kreteni?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    nisam citala stranicu pa cu uzet da je recenica koju si napisala onakva kakva stoji.
    ne znam stoji li nakon te recenice jos neko objasnjenje ili ne, al ja sam ju dozivjela kao potporu onoj djeci kojoj se to dogodilo.
    napravio si s*nje, ok, nije smak svijeta. naucio si lekciju, nemoj ponovit gresku.
    ne vidim u njoj nesto sto hrabri djecu da to cine vec tjesi onu djecu koja su to ucinila.

al bit ce da je do onog koji tumaci. jer polazim od pretpostavke da je svima u glavi say no to drogs!
    to mi je onaj nenapisani uvodni dio jer se podrazumjeva. ovo je samo nastavak.
    Naći se u situaciji da si drogiran toliko da ne znaš što radiš je grozna, ozbiljna situacija i nema šanse da se složim da je u redu to normalizirati! Bolje jesti junk prljavim rukama, kad smo već kod zdravstvenog odgoja, nego se uopće dovoditi u situaciju da konzumiraš opijate, i da onda autoriteti kažu, a eto, drugi put malo manje uzmi, da ti ostane razuma.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo linka na "sporni" tekst (u kojemu ne bih rekla da piše ono što Ifigenija tvrdi) http://www.sezamweb.net/hr/privlacnost/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Naći se u situaciji da si drogiran toliko da ne znaš što radiš je grozna, ozbiljna situacija i nema šanse da se složim da je u redu to normalizirati! Bolje jesti junk prljavim rukama, kad smo već kod zdravstvenog odgoja, nego se uopće dovoditi u situaciju da konzumiraš opijate, i da onda autoriteti kažu, a eto, drugi put malo manje uzmi, da ti ostane razuma.
    ne vec drugi put nemoj uopce uzet.
    i ne trebas biti ne znam ni ja kako drogiran da te u dobi nesigurnosti i povodljivosti joint "natjera" na nesto sto mozda, duboko u sebi, ne zelis.
    zapravo, za to ti ni ne treba joint.
    dovoljan je pritisak okoline.

zato i je u istoj recenici: "zato što ste bili prisiljeni, pijani, drogirani ili znatiželjni -možete kasnije zažaliti zbog te odluke."

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    danas sam slusala na radiju komentare i niti jedan nije bio ZA uvodjenje. svi su bili protiv, svima je problem spolna/rodna ravnopravnost i samo je jedna slusateljica rekla da se kosi sa crkvenim naukom. samo je jedna spomenula crkvu i vjeru.

ja znam dosta ateista koji se s takvim naukom slazu.

ocu reci, ta stavka nije problematicna samo vjernicima i nisu samo oni protiv uvodjenja spolnog odgoja na ovakav nacin, ima tu i ohoho ateista.
    evo vidite, na ovo sam mislila. i bila u pravu.
    možda sam se krivo izrazila, nisam uopće imputirala ni zdenki ni dijani, ni cijelom kršćanskom svijetu, da su homofobi.
    idem sad dalje čitati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U tekstu se jasno govori što NE trebaju biti razlozi za stupanje u prvi seksualni odnos - dakle, znatiželja, neka vrsta prisile, opijenost nekom vrstom opijata.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nakon što smo pobrojali da žena rodi, pa treba i dojiti, i dijete ima uz nju specifičan odnos...(da ženska osoba ide u rađaonicu na stol za roditi, a partner kraj nje, ne obratno, da smo ne znam kako prosvijetljeni
    Nevjerojatno mi je da si u stanju to napisati ovdje, gdje imamo podforum o posvajanju djece i gdje je tako očito da žene postaju majke i bez da rode i doje. Ili ti to ruši koncept pa zanemaruješ?
    Dakle, da: ako se rađa, rađa žena. Ali se postaje majkom i bez rađanja. I što sad?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ajde, molim te, radi razjašnjenja pučanstvu, ja to uvijek radim u životu ako sam uvjerena i znam, pozivam se na izvor pa ga lijepo imenuj - je li to udrug Iskorak , Kontra ili Pero i Ždero.
    Daj link na tu njihovu stranicu, rečenicu i uputu, molim te, citiraj je ovdje,

i ono što je bitnije- gdje se vidi da su tu rečenicu usvojili kreatori programa, dakle, da će moje dijete u školi čuti uputu, šta sad, više sam i zaboravila - dobro je i normalno drogirati se i piti, te pritom stupiti u spolne odnose!?
    Ja sam bila u sljepačkom uvjerenju da će im govoriti - nije dobro ni poželjno rano stupati u spolne odnose, to nije stvar mode, ni vršnjačkog pristika, niti si cool zbgo toga, naročito je opasno koristiti droge i alkohol iz mnogobrojnih razloga,a jedan od njih je neodgovorno upuštanje u spolne odnose.

Kreten sam i naivac jer sam vjerovala da naši psiholozi i pedagozi nisu kreteni?

Nena, CESI
    http://www.sezamweb.net/hr/zapocinja...ualnog-zivota/
    Ovo je stranica njihovog programa za seksualnu edukaciju, dolje lijepo piše da ih financira EU, a da odgovornost za sadržaj weba snosi CESI. Cesi je glavni partner školskog programa zdravstvenog odgoja.
    Možda sam ja zatucana, moguće, ali meni je taj tekst neprihvatljiv, normalizira rano stupanje u rane odnose i permisivan je prema konzumaciji droga. Udruga koja stavi takav tekst kao svoje službeno mišljenje po meni je diskvalificirala svaku razinu svoje stručnosti i kompetencije rada s djecom.
    Evo, linkala sam, imaš sve pečate i pravne izjave, pa mi reci, stvarno mi reci što o tome misliš.

A psihološka scena u RH? Ima ih divnih, i sumanutih. To je posao koji polazi od svjetonazora, ne možeš imati stav o ljudskom ponašanju u vakuumu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    U tekstu se jasno govori što NE trebaju biti razlozi za stupanje u prvi seksualni odnos - dakle, znatiželja, neka vrsta prisile, opijenost nekom vrstom opijata.
    Točno.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ifi, još nešto, možemo ti ili ja smatrati da je dobro i poželjno (iz brojnih razloga, ti znaš koji su) sugerirati djeci da se ne upuštaju u spolne odnose prije braka, uopće. Ja o tome imam neka pitanja, koja ću postaviti tamo na drugom topicu, već dugo se spremam na to.
    No, iluzorno je očekivati da će se u državnoj školi, na satu koji nije vjeronauk upravo to sugerirati svoj djeci.
    Ono, ništa, ništa, totalna apstitencija do braka, npr. do završetka medicinskog faksa, s 27 godina, nebitno.
    Vjernici imaju svoj odgvor na to, ali ne može to svima biti prihvatljivo. Opet se vraćamo na izbornost predmeta.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Nevjerojatno mi je da si u stanju to napisati ovdje, gdje imamo podforum o posvajanju djece i gdje je tako očito da žene postaju majke i bez da rode i doje. Ili ti to ruši koncept pa zanemaruješ?
    Dakle, da: ako se rađa, rađa žena. Ali se postaje majkom i bez rađanja. I što sad?
    Vertex? Halo? Posvojeno dijete ima majku, koja je legla na taj stol. Njegova daljnja sudbina je tema za sebe. Mojmene!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ifi, još nešto, možemo ti ili ja smatrati da je dobro i poželjno (iz brojnih razloga, ti znaš koji su) sugerirati djeci da se ne upuštaju u spolne odnose prije braka, uopće. Ja o tome imam neka pitanja, koja ću postaviti tamo na drugom topicu, već dugo se spremam na to.
    No, iluzorno je očekivati da će se u državnoj školi, na satu koji nije vjeronauk upravo to sugerirati svoj djeci.
    Ono, ništa, ništa, totalna apstitencija do braka, npr. do završetka medicinskog faksa, s 27 godina, nebitno.
    Vjernici imaju svoj odgvor na to, ali ne može to svima biti prihvatljivo. Opet se vraćamo na izbornost predmeta.
    Pa nek se žene, ako se zaljube. I nek studiraju. Imaju gdje živit, i kod mene i kod tebe. Ne kužim dilemu?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma Ifi, nemoj ti mene. Ja govorim o majci posvojenog djeteta. Ili, malo jasnije: je li Zdenka majka svojoj djeci?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

, to mu jest jedan od glavnih ciljeva - normaliziranje GLBT svjetonazora.

.
    evo ga na, a di je sad strah od otvaranja pred djecom i grupnog rada.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ne nađoh u teksu tu rečenicu gdje piše da nije strašno kada se mladi seksaju pod utjecajem marihuane. Meni tekst izgleda dobro - baš kao nešto gdje su jasno i vrlo eksplicitno opisane stavri oko kojih bi neko od 14-15-16 godina mogao imati dosta pitanja i dvojbi. Ne znam koliko bi nas roditelja moglo ovako eksplicitno izreći to svom djetetu. Ne mogu se nazvati stidljivom, ali bih rado dala svom sinu da pročita ovaj tekstić (za nekoliko godina) jer bi i meni bilo poteško bez nelagode objasniti mu "tehnikalije". Uglavnom, sačuvat ću link.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja sam sad pročitala tekst, i meni je odličan.
    Ne znam kako ga je moguće shvatiti kao tekst koji maloljetnički seks po opijatima smatra poželjnom normom.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nena, CESI
    http://www.sezamweb.net/hr/zapocinja...ualnog-zivota/
    Ovo je stranica njihovog programa za seksualnu edukaciju, dolje lijepo piše da ih financira EU, a da odgovornost za sadržaj weba snosi CESI. Cesi je glavni partner školskog programa zdravstvenog odgoja.
    Možda sam ja zatucana, moguće, ali meni je taj tekst neprihvatljiv, normalizira rano stupanje u rane odnose i permisivan je prema konzumaciji droga. Udruga koja stavi takav tekst kao svoje službeno mišljenje po meni je diskvalificirala svaku razinu svoje stručnosti i kompetencije rada s djecom.
    Evo, linkala sam, imaš sve pečate i pravne izjave, pa mi reci, stvarno mi reci što o tome misliš.

A psihološka scena u RH? Ima ih divnih, i sumanutih. To je posao koji polazi od svjetonazora, ne možeš imati stav o ljudskom ponašanju u vakuumu.
    Pročitala. Nisam našla ništa sporno za one koji pretpostavljaju da će im djeca stupiti u spolne odnose negdje tijekom srednje škole ili kasnije i pretpostavljaju da im to neće biti jedini i konačni životni partner, možda hoće, a možda i ne.
    Iščitavam isto što i ostali koji su se javili za interpretaciju.

U tekstu je situacija - Ako skačeš iz aviona, uzmi padobran!

Drugo je situacija - Ne skači iz aviona, nisi ptica!

O njoj imam pitanja, ali isključivo za vjernike, prebacujem se na drugi topic.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nena, molim te, nemoj se naljutiti na mene. Moj post uopće nije bio usmjeren na tebe i tvoj razgovor s djetetom. Bio je to na stvarnosti utemeljen ironični komentar predrasuda prema vjernicima. Puno se govori o ignoranciji i stereotipima, pa i ovdje, a nigdje nema toliko toga kao u odnosu prema vjeri i vjernicima.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Najlakše je da mladić ili djevojka (nakon što je stavljen kondom), pomažući si rukama, uvedu penis u vaginu. Kada je penis unutra, njihova tijela se počinju kretati na način da penis ulazi i djelomično izlazi iz vagine. Nakon nekog vremena ovi pokreti mogu dovesti do orgazma jednog partnera ili oboje. Seksualna uzbuđenost polako raste i osoba osjeća neku vrstu ugodne napetosti.
    Jel vi zbilja možete zamisliti da tridesetak tinejdžera, cura i dečki, sluša npr. ovo? Po meni, ovo sa školom i obrazovanjem veze nema, dođe prije kao mali tehnički
    sex priručnik. Mislim da jedino što će se s ovim postići kod djece jest neugoda, kao da je netko njih razgolitio.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Jel vi zbilja možete zamisliti da tridesetak tinejdžera, cura i dečki, sluša npr. ovo? Po meni, ovo sa školom i obrazovanjem veze nema, dođe prije kao mali tehnički
    sex priručnik. Mislim da jedino što će se s ovim postići kod djece jest neugoda, kao da je netko njih razgolitio.
    pa ne mogu zamisliti. a još manje mogu zamisliti da učiteljica matematike, razrednica, to predaje djeci. srednjoškolcima.
    ali, ako si ovo našla na prije linkanom portalu, to niti neće biti dio predmeta.
    čini mi se da niti ne postoji nastavna cjelina - kako postići orgazam.
    pa nije portal napravljen po kurikulumu. udruga je sudjelovala u izradi kuriluluma. ne znam, valjda je, nisam proučavala.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Nena, molim te, nemoj se naljutiti na mene. Moj post uopće nije bio usmjeren na tebe i tvoj razgovor s djetetom. Bio je to na stvarnosti utemeljen ironični komentar predrasuda prema vjernicima. Puno se govori o ignoranciji i stereotipima, pa i ovdje, a nigdje nema toliko toga kao u odnosu prema vjeri i vjernicima.
    :čuđenje:
    Nemoj ni ti na mene jer te uopće nisam doživjela (u tom smislu, inače te doživljavam) tj. nisam ni mislila da se obraćaš meni.

(a i inače, nisam baš neka opaka ljutilica, zaboravim do idućeg posta ili topica)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Slijedilo je jedno iza drugog, pa sam pomislila da si me možda krivo shvatila.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Slijedilo je jedno iza drugog, pa sam pomislila da si me možda krivo shvatila.
    Je, ali je slijedio i moj tok misli, a taj je živahan i nepredvidiv, tko zna di sam ja već bila tada.

(ajde ćirni malo na Odgoj u duhu vjere, možda imaš što reći)
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 31.10.2012. at 12:17

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    . a još manje mogu zamisliti da učiteljica matematike, razrednica, to predaje djeci.
    .
    ustvari, ovaj dio vidim kao najslabiju kariku programa.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ustvari, ovaj dio vidim kao najslabiju kariku programa.
    X

Ja sam baš jučer bila na roditeljskom, odnosno predavanju policije o prevenciji ovisnosti. Predavanje ima 2 dijela - jedno je za djecu (učenike šestih razreda) a drugo za roditelje. Bio je kvartovski policajac i jedan specijalizirani djelatnik MUP-a baš za prevenciju ovisnosti. Sve skupa sat i pol. Odlično. Dosta dobar odziv. Moglo se postavljati pitanja, što je dosta ljudi i učinilo.

Vjerujem da bi se takva predavanja (ciklus) mogla organizirati i s temom spolnog odgoja. Na isti način - i roditeljima i učenicima. Pa čemu služi školski liječnik? Nek se uključe malo... Ne kažem da i razrednici i ostali djelatnici škole ne trebaju doprinositi, ali fakat - o stručnim stvarima nek govore stručne osobe.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

naišla sam na neke stvari vezano uz ovu temu a što je pretresano još 2007.

Izjava o zdrastvenom odgoju koju je potpisalo 255 akademika, znanstvenika i sveučilišnih profesora i kulturnih djelatnika predstavljena je 26. siječnja 2007. na koferenciji za novinare u prostorima Matice Hrvatske:
    tekst na linku: http://www.udruga-grozd.hr/images/fi...nom_odgoju.pdf
    potpisnici na linku: http://www.udruga-grozd.hr/images/fi...ici_izjave.pdf

sve što očekujem jest da mi se ne dira moje roditeljsko pravo na odgoj mog vlastitog djeteta te pravo na izbor. ne prihvaćam da me se ne tolerira, mene i moj identitet i pravo na odgoj i izbor.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, niti mislim da će to ijedan učitelj njima ispričati, ma kako slobodouman bio.
    Ali mogu vrlo lako zamisliti da svako od tih 30 tinejdžera s puno interesa pročita jedan takav priručnik, solo ili u krugu bližih frendova.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    X

Vjerujem da bi se takva predavanja (ciklus) mogla organizirati i s temom spolnog odgoja. Na isti način - i roditeljima i učenicima. Pa čemu služi školski liječnik? Nek se uključe malo... Ne kažem da i razrednici i ostali djelatnici škole ne trebaju doprinositi, ali fakat - o stručnim stvarima nek govore stručne osobe.
    ja uopce ne mislim da su lijecnici osposobljeniji drzati djeci spolni odgoj djeci u skolama od profesora. Materija koju treba prenjeti djeci sigurno nije tolika znanstvena fantastika da ju jedan profesor bilo kojeg smjera ne bi mogao savladati, a o tome kako neki sadrzaj pribliziti djeci bi trebali biti osposobljeniji od liječnika.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inace sam rijetko na forumu i posebno izbjegavam dugacke teme, ali ova me bas zaintrigirala, obzirom da sam uskoro mama skolarca.

ideje kako bi taj spolni odgoj trebao izgledati zvuce zanimljivo, ali i neodredjeno, pa se pitam kako ce to izgledati u konkretnoj nastavi s konkretnim predavacima. i definitivno mislim da ce ispasti tresla se brda, rodio se mis (ili ako preferirate, puno babica, kilavo dijete ) - tih nekoliko sati godisnje je apsolutno premalo za kvalitetan program kakav ocekuju (s pravom) oni koji zagovaraju seksualni odgoj, a istovremeno (po meni) opet premalo da se ostvare crne slutnje onih koji su protiv. na kraju krajeva, radi se samo o par sati, tko ne zeli da mu dijete ide, to se lako rijesi roditeljskom ispricnicom.

moj dojam ove rasprave ide u dva smjera. prvi je taj da zaboravljamo da djeca nisu nase kopije, da djeca cesto rade ono sto ne bi ni u snu ocekivali od njih, posebno sto se tice problematicnog ponasanja u pubertetu kad traze sebe i svoje mjesto u drustvu i da roditelji generalno tendiraju imati previse ruzicastu sliku ponasanja svoje djece, cak i kad im je pred ocima dokaz za suprotno (nesto kao kad bracni drug odbija priznati dokaze da je prevaren/a). ta cinjenica nije neki novitet 21. stoljeca nego postoji oduvijek. ovako, na forumu, svi smo vrlo uvjereni da cemo odgojiti krasnu, moralno besprijekornu, odgovornu djecu, ali u praksi stastistika je takva da ce bar jedan dio nas zeznuti u tome.

osobno smatram da su roditelji na ovom forumu uglavnom manjina odgovornih roditelja u hrvatskoj i da nasi stavovi uglavnom ne odrazavaju pravu sliku roditeljstva u nasoj zemlji. mogu si zamisliti situaciju da nezanemariv broj roditelja, kad cuje na ideju seksualnog odgoja u skoli, mahne rukom s argumentom - moje dijete to ne zanima, mojem djetetu to ne treba, moje dijete se krece samo u uzornom drustvu, moje dijete nije ni blizu da proba seks. takodjer smatram da ima podosta homofobnih roditelja, neovisno da li su vjernici ili ne, koji ce odbiti da im dijete to slusa iskljucivo zbog dijela o homoseksualizmu. vecina takvih roditelja pak nece obaviti niti slicne razgovore s djecom - opet iz razloga jer misle da je to nepotrebno, da njihova djeca ionako ne 'rade takve stvari', jer ih je sram, stid, ili naprosto ni sami ne znaju sto bi rekli jer nisu informirani (koliko ima abortusa koje cine majke? puno, vise nego tinejdjerice). njihova djeca su prepustena ulici, vrsnjacima, internetu, reality showovima na tv-u i slicno da ispune ulogu seksualnog edukatora. zar ne bi bilo dobro za tu djecu, a osobno mislim da ih ima jako puno, da cuju osnove kontracepcije i spolno odgovornog ponasanja, jer u te aktivnosti ce se ionako upustiti, prije ili kasnije? pa cak i ako cuju malo previse (osobno to ne mislim, ali recimo), nije li to bolje nego da ulaze u seks pod utjecajem alkohola, droga, pritisaka okoline i slicno - ili cemo zatvoriti oci pred tom cinjenicom i reci, neeee, moje dijete to ne radi?

a drugo je pitanje koje ide malo u off - roditelji vjernici, koji ne zelite da vasa djeca uce ovakav seksualni odgoj u skoli, koliko ste spremni prihvatiti mogucnost da vam djeca ne krenu putem koji ste zamislili kao idealan za njih? sto biste ucinili ako vam dijete kaze da ZELI odslusati tih par sati seksualnog odgoja u skoli? ili recimo ne odslusa to, ali saznate da se sprema upustiti u spolne odnose ili se vec upustilo u njih? biste li tada odrzali mali obiteljski seksualni odgoj, dali upute o kontracepciji i odgovornom spolnom ponasanju, neovisno kog je dijete spola? ili biste ih prepustili da se sami snalaze kako se zastiti od bolesti i trudnoce?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MC, a od kad je teror manjine prema većini demokratski?

I hoćeš li reći da ljude koji se ne slažu sa teorijom roda, spadaju u ignorante koje treba prosvijetliti? Koliko ta teza djeluje bliska nekim totalitarističkim krilaticama i metodama?

Na koncu, kako može biti demokratsko da se u školama koju većim dijelom financiraju ignoranti za svoju ignorantsku djecu podučava nešto što želi manjina koja prezire većinsku ignorantsku masu?
    rodna ravnopravnost nije teror manjine nego civilizacijski pomak u čijim plodovima i ti uživaš, jer da nije bilo rodne teorije ti sad ne bi pisala na internetu. rodna ravnopravnost je demokratsko načelo koje je spomenuto u ustavu rh kao najviša vrednota ustavnog poretka i temelj tumačenja ustava. meni je jasno da tvoja frustracija nastaje iz činjenice da si svjesna nekompatibilnosti načela katoličke vjere sa demokratskim načelima modernog društva, iako ti upravo i jedino ta tebi toliko omražena (sekularna) demokratska i ljudskopravaška načela nude slobodu na koju se pozivaš, ali svoje frustracije ne moraš na meni istresati.

u cilju prosvijetljenja...

Članak 3. Ustava RH
    Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

rodna ravnopravnost nije teror manjine nego civilizacijski pomak u čijim plodovima i ti uživaš, jer da nije bilo rodne teorije ti sad ne bi pisala na internetu. rodna ravnopravnost je demokratsko načelo koje je spomenuto u ustavu rh kao najviša vrednota ustavnog poretka i temelj tumačenja ustava. meni je jasno da tvoja frustracija nastaje iz činjenice da si svjesna nekompatibilnosti načela katoličke vjere sa demokratskim načelima modernog društva, iako ti upravo i jedino ta tebi toliko omražena (sekularna) demokratska i ljudskopravaška načela nude slobodu na koju se pozivaš, ali svoje frustracije ne moraš na meni istresati.

u cilju prosvijetljenja...
    Civilizacijski pomak je vrijednosni sud i nisam sigurna da je kompletna ideja rodne ravnopravnosti pomak, još manje civilizacijski, a o uživanju bi se stvarno dalo raspravljati. Prava žena apsolutno nisu isto što i rodna ravnopravnost. Ja bih rekla da pravo na vlasništvo, pravo na školovanje i glasanje spadaju u prava žena koja su napredak, ali ima tu i problematičnih stvari, koje nikako nisu napredak i nema te teorije roda koja će popraviti štetu nanesenu olakim usvajanjem određenih zakonskih koncepata.

Rodna ravnopravnost je, kao što znaš, pojam podložan daljnjem čitanju i tumačenju i o njegovu sadržaju možemo pričati dugo, dugo - i bez olakih paralela, povlačenja i jednostranih tumačenja.

Jesam li svjesna nekompatibilnosti određenih demokratkskih načela i katoličkih uverenja? Jesam, i nisam nimalo frustrirana - jednostavno i s punim uvjerenjem biram vjerska uvjerenja ispred svjetovnih, i to me nimalo ne muči niti brine.

A ovo zadnje - da mi rodna ravnopravnost, u čitanju GLBT udruga, nudi pravo na slobodu govora?! Pretenciozno izrečeno.

Ne otresam se, ali vjerujem da ti je teško odgovoriti na pitanje koje sam ti postavila - zašto bi samoprozvana manjina agresivno i samouvjereno uvodila kurikulum koji većina ne podržava; gdje tu konkretno da iščitam demokraciju? - ali "napad je najbolja obrana" sistem stvarno nije u redu potezati - jer niti se iživljavam, niti na tebi. Priznaj da nemaš razumno i demokratsko objašnjenje tog fenomena - osim onoga da je netko napredan, a drugi nazadni, što je sama jezgra totalitarizma.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

svaki put se iznenadim kad se žene odreču tzv. ženskih prava i ravnopravnosti spolova. to su teško stečena prava.. puno žena u prošlosti je stradalo da bi mi uživale u njima i da ih nema ne bi vi, kao ni ja bile na internetu jer vjerojatno ne bi bile pismene i ne bi smjele pristupiti čudima tehnologije.
    ne zavaravajta se!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    svaki put se iznenadim kad se žene odreču tzv. ženskih prava i ravnopravnosti spolova. to su teško stečena prava.. puno žena u prošlosti je stradalo da bi mi uživale u njima i da ih nema ne bi vi, kao ni ja bile na internetu jer vjerojatno ne bi bile pismene i ne bi smjele pristupiti čudima tehnologije.
    ne zavaravajta se!
    Mamitzi, ženska prava i rodna ideologija nisu isto!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •