Stranica 61 od 74 PrviPrvi ... 1151596061626371 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,001 do 3,050 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

To što si naglasila je bit stvari - pokušavam na tu stvarnost (ne samo u smislu ovoga o čemu govori biskup), koju doživljavam kao vjernica, gledati kao na priliku za osobnu promjenu i duhovni rast.

Dodat ću još i ovo, što često zaboravljamo: "Mnogi Crkvu shvaćaju kao ustanovu koja će im nešto dati, a ne kao zajednicu kojoj i oni svojim biti kršćani čine dio. Takvo gledanje na Crkvu ima katastrofalne posljedice na one koji tako misle, ali i na Crkvu. Svi smo mi Crkva... zajednica Crkve, onih kojima je Crkva kao ustanova poslana i koji čine Crkvu". To biskupovo "biti kršćanin" znači, između ostaloga, djelovanje i odgovornost unutar zajednice, a ne samo participiranje u "uslugama".

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i meni se svidio intervju, a još bih izdvojila ono što i mene osobno jako smeta, kako u medijima tako i u životu
    "Ono što mi pri tom jako smeta u suvremenim medijima jest pripisivanje odgovornosti cijeloj Crkvi. (...) Ovdje se, čini mi se, gube ti kriteriji pa se događa da se krimen jednog svećenika, a neki su krivi, vrlo lako proširi na cijelu Crkvu."

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    To što si naglasila je bit stvari - pokušavam na tu stvarnost (ne samo u smislu ovoga o čemu govori biskup), koju doživljavam kao vjernica, gledati kao na priliku za osobnu promjenu i duhovni rast.

Dodat ću još i ovo, što često zaboravljamo: "Mnogi Crkvu shvaćaju kao ustanovu koja će im nešto dati, a ne kao zajednicu kojoj i oni svojim biti kršćani čine dio. Takvo gledanje na Crkvu ima katastrofalne posljedice na one koji tako misle, ali i na Crkvu. Svi smo mi Crkva... zajednica Crkve, onih kojima je Crkva kao ustanova poslana i koji čine Crkvu". To biskupovo "biti kršćanin" znači, između ostaloga, djelovanje i odgovornost unutar zajednice, a ne samo participiranje u "uslugama".
    Naravno, pasus za pasusom, rečenica za rečenicom je podloga za dobro se zamisliti nad sobom i šta uopće radimo, u čemu sudjelujemo, aktivno ili pasivno, više anestezirani, lobotomirani, nimalo budni,
    koristimo li samo "usluge" (eh, da bar i to, možda se iz toga izrode i "protuusluge") .

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Cure, tehnički više, ako imate tu opciju prilikom slanja odgovora, zgodna je za citate, radi preglednosti:

Kad se klikne - Odgovori, ima iznad prostora za pisanje cijeli niz kućica, zadnja je neki mali "kvotić", kad stavite kursor na njega piše -"Omotaj izabrani tekst s qoute oznakama"
    To se klikne pa se onda unutar tih quote oznaka kopira željeni tekst koji se želi citirati (s copy-paste).
    Ne znam imate li to, jer nemam ni ja sve opcije, probajte ako imate, zgodno je.
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 31.10.2012. at 10:49

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

[quote]
    Citiraj nena-jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    ifi, još nešto, možemo ti ili ja smatrati da je dobro i poželjno (iz brojnih razloga, ti znaš koji su) sugerirati djeci da se ne upuštaju u spolne odnose prije braka, uopće. Ja o tome imam neka pitanja, koja ću postaviti tamo na drugom topicu, već dugo se spremam na to.
    No, iluzorno je očekivati da će se u državnoj školi, na satu koji nije vjeronauk upravo to sugerirati svoj djeci.
    Ono, ništa, ništa, totalna apstitencija do braka, npr. Do završetka medicinskog faksa, s 27 godina, nebitno.
    Vjernici imaju svoj odgvor na to, ali ne može to svima biti prihvatljivo. Opet se vraćamo na izbornost predmeta.
    [quote]
    Citiraj Ifigenijairaj prvotno napisa Vidi poruku
    pa nek se žene, ako se zaljube. I nek studiraju. Imaju gdje živit, i kod mene i kod tebe. Ne kužim dilemu?
    Htjela sam postaviti to pitanje, kako praktično podučiti djecu, mlade, kako da oni danas, u ovim uvjetima, ostvare to da nemaju spolni odnos prije braka. Nije meni samoj palo na pamet to pitanje, meni, jednoj dža bu vjernici, koja čeprka tamo amo, nego sam to pročitala u tekstu jedne katoličke autorice, koja stalno piše u katoličkom časopisu.
    Nisam to postavljala jer sam htjela vjerno citirati što ona kaže i što pita, a to bi značilo da sad moram pretraživati 20-ak časopisa i tražiti gdje je taj tekst, nemam vremena za to.
    Zato ću pokušati po sjećanju.
    Ona ne dovodi u pitanje ispravnost takvog biblijskog i crkvenog naputka nego pita don Stoića što se sugerira mladima, kako da to danas izvedu, s obzirom na produljeno školovanje, na nemogućnost da se sami financiraju, da odu od roditelja, da dođu do stana...stvari praktične prirode.
    Drugo o čemu se pita je biološki kontekst. Naime, u vrijeme kad je sveti Pavao sugerirao apstinenciju, a onima koji to ne mogu, a većina ne može i nisu pozvani na to - da se odmah žene i udaju.
    Ta njihova apstinencija prije braka tada je trajala u mjesecima, možda godinu ili dvije maksimalno, često i kraće, od trenutka fizičke spolne zrelosti.
    Stupalo se u brak s 15, 16 godina, stoljećima, kasnije s 18, 20, a nikad kao danas, da se u brakove stupa iza 20,i puno kasnije, a da se traži od spolno zrelih mladih ljudi, u naponu snage, najvećeg libida ikad, da se suzdržavaju kao sveci.

Ono što tško uspijeva i zrelima i odraslima, u religiji se traži od nezrelih i "nesvjesnih" mladih. Nisu to mjeseci apstinecije, to su godine. Pita se ona je li to i za psihu zdravo, je li to realno ostvarivo.
    I, koji im se načini nude da ipak to uspiju?

Priča li se u crkvama i - kako? , a ne samo naređuje - nemoj!

Jedan od načina za koji se ona pita je li to rješenje jest taj koji si ti ponudila - oženite se rano, živite u braku dok se školujete, idete na posao, živite s roditeljima jer nemate gdje drugdje.

Ako se priroda teško može ukrotiti, i možda ju je okrutno i kontraproduktivno krotiti gdje se ne može, koja je alternativa, u vjerskom smislu?

Ti si ponudila da se žene kad se nađu i zaljube, ok, jednu kćer sam zbrinula kod tebe, ako će tvoj sin sve slušati što mu mama kaže, ali imam ih ja još na lageru, gdje ću s ostalima?

(čini mi se da kod ronin ima nešto mjesta,moram pitati:LOL.)

Je li to alternativa, realno ostvariva, je li to rješenje, može li se tako obrnuti sadašnji trend.
    Ili ima još nešto u ponudi?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jdnom prilikom netko od muškim je pitao vlč. Sudca kako se ostaviti masturbacije tj., ukoliko je činjenica da se testisi "prazne", kako to izvesti a ne činit grijeh (oprostitte na nespretnom izražavanju. sigurna sam da bi netko drugi to puno prihvatljivije napisao). vlč. je odgovorio "kroz san", tj. noćne polucije...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    jdnom prilikom netko od muškim je pitao vlč. Sudca kako se ostaviti masturbacije tj., ukoliko je činjenica da se testisi "prazne", kako to izvesti a ne činit grijeh (oprostitte na nespretnom izražavanju. sigurna sam da bi netko drugi to puno prihvatljivije napisao). vlč. je odgovorio "kroz san", tj. noćne polucije...
    Da, još i to. A po danu nek' im omiljeni hit bude U don't touch this!http://www.youtube.com/watch?v=otCpCn0l4Wo
    (inače, muzički baš dobra stvar).

Kako sad to sugerirati svom sinu ili mu pak zabraniti, niz godina, a da ga se ne uvuče u krivnju i traume iz vremena "ruka će ti se osušiti" i "kralježnica će ti zakržljati".

Još nešto me muči, jedna kontradikcija.
    Ifi, tamo na onom topicu o zdravtsvenom/spolnom odgoju u školi provlačiš tezu o nezrelosti, nesposobnosti tinejdžera da odluče, da će nasjesti na sve što im se nudi, da su upasnosti jer su nestabilni itd., svaki liberalni stav ih može u trenu namagarčiti i traumatizirati.

Kako se onda od istih takvih sluđenih očekuje da će biti zreli za odluke o ženidbi,

i da će biti, u toj dobi, maltene, filozofi,

da će biti svjesni svoje osobe kao tijela, duše i duha, da će to svi pojmiti, a većina odraslih nije na tom stupnju.

Ne protivim se tomu, nego si postavljam pitanja, kako to praktično izvesti,
    za jedno su glupi, a za drugo pametni

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

svi junaci mukom umukoše.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku

Kako sad to sugerirati svom sinu ili mu pak zabraniti, niz godina, a da ga se ne uvuče u krivnju i traume iz vremena "ruka će ti se osušiti" i "kralježnica će ti zakržljati".
    ima tu puno logičnih pitanja
    i sama se pitam isto...
    i često kao da ne vidim izlaz ni način, kako, što...
    al nekako uvijek dođem do zaključka da dičije srce treba zapaliti za Kristom jer sve informacije i tehnike i kako i što i zašto će ostati suhoparne ako u njima nema milosti i ljubavi koja je pozvala na to...
    to (nažalost ) ne znači da neće biti padova, ali znači da ćemo imati temelj na kojem ćemo graditi. moralnu osnovicu za život. sve dok srcem priznajem Njegove zapovijedi i tijelom i umomi svom svojom snagom ću se trsiti vršiti ono što je pravo..a kad padenm, BOg neće biti škrt u milostima potrebnim za pridizanje...

hoću reći, često mi se čini da previše rpedajemo slovo, a premalo ili gotovonikako, srce.. akoliko puta je pisano "obrežite svoja srca"...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

...za jedno su glupi, a za drugo pametni
    pričamo prijateljica i ja...kako su nam prije 5godina pogledi bili drugačiji, prije 10godina isto, prije 15 i tako to...
    ovo karikiram, 5,10,15...
    al definitivno drugačije razmišljamo s 15, 20 i 25...
    ok, nisu svi isti ...

općenito bih se držala neke stvari: ak se upuštaš u neš za što nećeš moći podastrijeti odgovornost (tipa roditeljstvo u 15.god.) ne moj se ni upuštati u to.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

općenito bih se držala neke stvari: ak se upuštaš u neš za što nećeš moći podastrijeti odgovornost (tipa roditeljstvo u 15.god.) ne moj se ni upuštati u to.
    ovo je ok

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U mojoj okolini ljudi apstiniraju prije braka, ponekad dogovorno i u braku u svrhu jačanja nekih drugih stvari.
    I to je najnormalnije jer obitelji žive svoju vjeru.
    Ima puno pubertetlija, a i nekolicina onih koji su +20 i +30 kojima to nije teško i čudno.
    Ako obitelj vodi svoj život tako da se pridržava 10 Božjih zapovijedi i ako djeca odrastaju u takvom okruženju tada obično i sama djeca nastave svoj život živeći tih 10 Božjih zapovijedi. Nitko od tih roditelja nije naredio djeci ili im objašnjavao što oni ne smiju činiti, to je način razmišljanja koje ti nitko ne može na silu nametnuti. Tjelesni užitak propada u drugi plan ako su duh i duša zadovoljni. To što u novinama, internetu i tv-u govore drugačije nikome ne znači puno jer svojim životima pokazuju jedni drugima da nije tako.
    Nemam pojma kakvi će biti moji kad odrastu, ali se nadam da će im ostati ukorijenjen naš način života i da će odlučiti ono što je najbolje za njih.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Da, još i to. A po danu nek' im omiljeni hit bude U don't touch this!http://www.youtube.com/watch?v=otCpCn0l4Wo
    (inače, muzički baš dobra stvar).

Još nešto me muči, jedna kontradikcija.
    Ifi, tamo na onom topicu o zdravtsvenom/spolnom odgoju u školi provlačiš tezu o nezrelosti, nesposobnosti tinejdžera da odluče, da će nasjesti na sve što im se nudi, da su upasnosti jer su nestabilni itd., svaki liberalni stav ih može u trenu namagarčiti i traumatizirati.

Kako se onda od istih takvih sluđenih očekuje da će biti zreli za odluke o ženidbi,

i da će biti, u toj dobi, maltene, filozofi,

da će biti svjesni svoje osobe kao tijela, duše i duha, da će to svi pojmiti, a većina odraslih nije na tom stupnju.

Ne protivim se tomu, nego si postavljam pitanja, kako to praktično izvesti,
    za jedno su glupi, a za drugo pametni
    Baš mi se filozofira, a nemam vremena. Prakse nemam i sve što pišem je puka teorija i ne znam kako će ispasti... Vjerujem da je u redu djeci pošteno reći u što vjerujemo, i tražiti da se poštuje stav obitelji...
    Ova dva gospodina imaju svoje mišljenje o tim temama, i mnogim drugim, čitala sam njihovu odličnu knjigu Boundaries with kids (i samo Boundaries), pa su mi fora. Inače, oni su bili neko čudo na kršžanskom colledgeu jer su slušali rock, dakle gospoda su nam bliska mentalitetom, nisu iz neke amiške sredine, hoću reći...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nena, za najmanju ti imam nećaka, za jednu od srednjih sina, a Ronin će druge dvije. Pokrit ćemo se nekako!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Baš mi se filozofira, a nemam vremena. ...
    A ja se taman htjela pokunjiti nakon ivanche gdje sve zvuči sasvim jednostavno - živite dobrim i pobožnim životom i sve će doći na svoje. Ništa lakše.
    No, nek sam ja kćeri zbrinula, je da ćeš ti biti komplicirana svekrva, ali sreća da imaš odvojen kat, da nećete kužinavati zajedno.
    A preporučujem ovu moju srednju, je malo starija, ali je najpobožnija, po tvom ukusu

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

dakle gospoda su nam bliska mentalitetom, nisu iz neke amiške sredine, hoću reći...
    OT. Ako se ikome na svijetu divim to su Amiši.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A ja se taman htjela pokunjiti nakon ivanche gdje sve zvuči sasvim jednostavno - živite dobrim i pobožnim životom i sve će doći na svoje. Ništa lakše.
    No, nek sam ja kćeri zbrinula, je da ćeš ti biti komplicirana svekrva, ali sreća da imaš odvojen kat, da nećete kužinavati zajedno.
    A preporučujem ovu moju srednju, je malo starija, ali je najpobožnija, po tvom ukusu
    Baš sam se od srca nasmijala

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Neno nemaš beda.

Ja bar imam izbora.

što se suzdržavanja odnosa prije braka tiče, predlažem da pogledate ove inspirativne mladce.ma krasni su!!!

toplo preporučam da pogledate sve dijelove, nećete zažaliti

http://www.youtube.com/results?searc...ac.U1VoyXfcRy0

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja bih samo rekla da su nam djeca tako lijepa i pametna da nitko od njih neće smatrati da mu je ovim malim bračnim posredovanjem nanesena nepravda

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    Neno nemaš beda.

Ja bar imam izbora.

što se suzdržavanja odnosa prije braka tiče, predlažem da pogledate ove inspirativne mladce.ma krasni su!!!

toplo preporučam da pogledate sve dijelove, nećete zažaliti

http://www.youtube.com/results?searc...ac.U1VoyXfcRy0

Jason i Crystalina su svakako u speedu

Njezino žaljenje zbog načina života koji je opisala da je vodila prije prosvijetljenja, meni je potpuno stran.
    A vjerujem i većini naših klinaca. Beskrajni partyiji i još veći broj partnera? Ne želim reći da toga nema i kod nas, niti ne želim reći da dio današnjih tinejdžera nije preseksualiziran, ali, c'mon, to mi je ipak primjerenije američkom društvu.
    Kao što je knjiga Epidemija popustljivog odgoja pisana za njihovo tržište, gdje su suočeni s problemima kojih kod nas ipak nema, tako mi i njih dvoje izgledaju kao logičan odgovor društva u kojem postoji Liga drolja i srednjoškolke koje žive kao Crystalina nekad.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Imala bih ja još komentara na to što oni kažu, ali opet pričam, a nije me se pitalo.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Jason i Crystalina su svakako u speedu

Njezino žaljenje zbog načina života koji je opisala da je vodila prije prosvijetljenja, meni je potpuno stran.
    A vjerujem i većini naših klinaca. Beskrajni partyiji i još veći broj partnera? Ne želim reći da toga nema i kod nas, niti ne želim reći da dio današnjih tinejdžera nije preseksualiziran, ali, c'mon, to mi je ipak primjerenije američkom društvu.
    Kao što je knjiga Epidemija popustljivog odgoja pisana za njihovo tržište, gdje su suočeni s problemima kojih kod nas ipak nema, tako mi i njih dvoje izgledaju kao logičan odgovor društva u kojem postoji Liga drolja i srednjoškolke koje žive kao Crystalina nekad.
    (nisam gledala)
    Što to znači, da su to naknadno prosvijetljeni, obraćenici, pa su sad spoznali što treba?Mene zanimaju oni koji žive tako od početka, a da su pritom psihički zdravi, normalni, stabilni...i iz naših krajeva.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Imam ja u obitelji. Divni ljudi, divan život, divan brak. Nitko ne bi rekao po njima da su tako "ekstremni" - djeluju posve normalno, optimistično, veselo, prolaze ozbiljne kušnje u životu, ali se nose sa svime impresivno. Druželjubivi, nasmijani, sve najbolje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jason živi tako od početka, a Crystallina je ajmo to tako reći obraćenica.Meni su oboje predivni.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A ja se taman htjela pokunjiti nakon ivanche ...
    da, stvarno je to dobro napisala
    ide mi u ruku s onom, boj se Boga, čini pravo, nikog se ne plaši...
    ili ona, ako dobro radiš, vedrinom odsijevaš..
    svjedočiti životom!!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    Jason živi tako od početka, a Crystallina je ajmo to tako reći obraćenica.Meni su oboje predivni.
    Zašto sam pitala žive li to odmah od početka života?
    Zato što mi ovdje pričamo o odgoju djece, one koja imaju kakav/takav kršćanski start. Čula sam dosta tih obraćeničkih priča tamo kod fra Zvjezdana, zadnje jutro na seminaru, kad su svjedočanstva. Dojmljive su, to je stvar da su oni (ili samo jedno, što je češće, jer netko treba povući utopljenika iznad površine) živjeli život svakakav, ali nakon obraćenja počeli su živjeti u potpunosti kršćanski i od toga zaista blistaju.
    Meni je to malo strano, niti sam se ko manijak drogirala, niti išla od cvijeta do cvijeta, niti što slično, da bih mogla primijeniti na vlastiti život i na život svoje djece. Nemojte me krivo shvatiti, znam ja iz toga iščitati, vjera izvlači iz najdublje kaljuže i što je čovjeku veća potreba (bilo bolest ili kakva druga kriza),to će jače zavapiti i jači odjek dobiti, i snažnije će se i vjera manifestirati i njezini plodovi.
    No, sad bi iz tih primjera trebala učiti djeca, a da prethodno ona nisu prva zaglibila pa se onda dizala. Hoće li naučiti na tuđoj, a ne na vlastitoj koži? Valjda hoće.

(i, kao što znate, kako reče ifi, , a ako ne znate, sad znate, je li nešto traje dulje od minute, nemam to strpljenja/vremena čitati/gledati, inače ne volim puno čitati s weba i gledati dulje filmove, što me zanima, printam za kasnije, tako da većina linkova koji se ovdje plasiraju kod mene "propadaju", čekam da ih netko drugi pregleda, svak je dužan bolesti, što narod reče, a i moram si ostaviti vremena za pisanje dugometražnih postova, koje opet netko drugi nema živaca čitati )

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

[QUOTE=Nena-Jabuka;2260794][quote]

Htjela sam postaviti to pitanje, kako praktično podučiti djecu, mlade, kako da oni danas, u ovim uvjetima, ostvare to da nemaju spolni odnos prije braka. Nije meni samoj palo na pamet to pitanje, meni, jednoj dža bu vjernici, koja čeprka tamo amo, nego sam to pročitala u tekstu jedne katoličke autorice, koja stalno piše u katoličkom časopisu.
    Nisam to postavljala jer sam htjela vjerno citirati što ona kaže i što pita, a to bi značilo da sad moram pretraživati 20-ak časopisa i tražiti gdje je taj tekst, nemam vremena za to.
    Zato ću pokušati po sjećanju.
    Ona ne dovodi u pitanje ispravnost takvog biblijskog i crkvenog naputka nego pita don Stoića što se sugerira mladima, kako da to danas izvedu, s obzirom na produljeno školovanje, na nemogućnost da se sami financiraju, da odu od roditelja, da dođu do stana...stvari praktične prirode.
    Drugo o čemu se pita je biološki kontekst. Naime, u vrijeme kad je sveti Pavao sugerirao apstinenciju, a onima koji to ne mogu, a većina ne može i nisu pozvani na to - da se odmah žene i udaju.
    Ta njihova apstinencija prije braka tada je trajala u mjesecima, možda godinu ili dvije maksimalno, često i kraće, od trenutka fizičke spolne zrelosti.
    Stupalo se u brak s 15, 16 godina, stoljećima, kasnije s 18, 20, a nikad kao danas, da se u brakove stupa iza 20,i puno kasnije, a da se traži od spolno zrelih mladih ljudi, u naponu snage, najvećeg libida ikad, da se suzdržavaju kao sveci.

Ono što tško uspijeva i zrelima i odraslima, u religiji se traži od nezrelih i "nesvjesnih" mladih. Nisu to mjeseci apstinecije, to su godine. Pita se ona je li to i za psihu zdravo, je li to realno ostvarivo.
    I, koji im se načini nude da ipak to uspiju?

Priča li se u crkvama i - kako? , a ne samo naređuje - nemoj!

Jedan od načina za koji se ona pita je li to rješenje jest taj koji si ti ponudila - oženite se rano, živite u braku dok se školujete, idete na posao, živite s roditeljima jer nemate gdje drugdje.

Ako se priroda teško može ukrotiti, i možda ju je okrutno i kontraproduktivno krotiti gdje se ne može, koja je alternativa, u vjerskom smislu?

Ti si ponudila da se žene kad se nađu i zaljube, ok, jednu kćer sam zbrinula kod tebe, ako će tvoj sin sve slušati što mu mama kaže, ali imam ih ja još na lageru, gdje ću s ostalima?

(čini mi se da kod ronin ima nešto mjesta,moram pitati:LOL.)

Je li to alternativa, realno ostvariva, je li to rješenje, može li se tako obrnuti sadašnji trend.
    Ili ima još nešto u ponudi?
    Nena, svi ovi problemi koje navodiš su realni, ne samo u današnjem vremenu. Povijest pokazuje da je laičko društvo uvijek imalo neka svoja rješenja za ta razdoblja spolne zrelosti prije braka. Rani brak nije bio rješenje za sve – u nižim društvenim slojevima brakovi su se sklapali kasnije, odnosno s ekonomskom zrelošću – negdje u dvadesetima. Za mediteranski model braka karakteristična je kasna ženidba muškaraca – nakon 30. ili 40. godine života. To sve implicira niz pojedinačnih i društvenih rješenja i na području spolnosti. Crkva je tome pristupala kroz ono što se zove “pastoralna mudrost” – ideal postoji i to ne samo u teoriji nego i u stvarnom životu mnogih ljudi. Ne svih, a njima se pristupa s prihvaćanjem i razumijevanjem njihove ljudskosti.

Međutim, da se vratimo u kontekst današnjeg kršćanskog odgoja na području spolnosti. Dakako, kao i na drugim odgojnim planovima sve je moguće – naša djeca nisu mi i ne preuzimaju bezuvjetno odgojne obrasce koje dobivaju od nas. Osim toga, nismo ni mi savršeni, svi smo krvavi pod kožom zar ne? Ali to ne znači da moramo unaprijed odustati i predati se bujici “u se, na se i poda se” mentaliteta. Kako na drugim područjima tako i na području spolnosti treba odgajati djecu za vrijednosti. To znači ne za propise i zabrane nego za dostojanstvo osobe, poštovanje prema tijelu, za ljubav, obitelj, brak, djecu, život. Ako je dijete odgojano u tim vrijednostima ono će oblikovati svoj stav prema spolnosti u skladu s njima. Da personaliziram stvar – ni kad se radi o spolnosti ili ovisnostima primjerice, ne odgajam djecu sa “moraš” i “ne smiješ” nego ih odgajam za spomenute vrijednosti. Oni će u danom trenutku donositi svoje odluke – ja im pritom neću “držati svijeću”, ali vjerujem da će birati mudro, jer već sada nazirem to u njima. U svakom slučaju, što god se dogodilo, prema tome tome ćemo se odnositi kao vjernici. Imamo primjer u Evanđelju kako se to radi.

Inače, kad se već ovdje ugovaraju brakovi - moja curka je malo prestara za vaše dečke, ali za ove male curice imam jednog jako zgodnog sina koji će za dvije godine navršit kanonsku dob ženidbe.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku

Inače, kad se već ovdje ugovaraju brakovi - moja curka je malo prestara za vaše dečke, ali za ove male curice imam jednog jako zgodnog sina koji će za dvije godine navršit kanonsku dob ženidbe.
    Super, sad smo još dali prostora za sprdnju - eno one ludače ugovaraju vjerske brakove po forumu

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Šala mala.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da, stvarno je to dobro napisala
    ako dobro radiš, vedrinom odsijevaš..
    Ovo mi je jedan od najmoćnijih dijelova Biblije. Baš si me razveselila...Evo malo za duhovnu obnovu da se prisjetimo konteksta ove Božje poruke:
    Post 4

3I jednoga dana Kajin prinese Jahvi žrtvu od zemaljskih plodova. 4A prinese i Abel od prvine svoje stoke, sve po izbor pretilinu. Jahve milostivo pogleda na Abela i njegovu žrtvu, 5a na Kajina i žrtvu njegovu ni pogleda ne svrati. Stoga se Kajin veoma razljuti i lice mu se namrgodi. 6I Jahve reče Kajinu: "Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? 7Jer ako pravo radiš, vedrinom odsijevaš. A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer na pragu što na te vreba; još mu se možeš oduprijeti." 8Kajin pak reče svome bratu Abelu: "Hajdemo van!" I našavši se na polju, Kajin skoči na brata Abela te ga ubi. 9Potom Jahve zapita Kajina: "Gdje ti je brat Abel?" "Ne znam", odgovori. "Zar sam ja čuvar brata svoga?" 10Jahve nastavi: "Što si učinio? Slušaj! Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče. 11Stoga budi proklet na zemlji koja je rastvorila usta da proguta s ruke tvoje krv brata tvoga! 12Obrađivat ćeš zemlju, ali ti više neće davati svoga roda. Vječni ćeš skitalica na zemlji biti!" 13A Kajin reče Jahvi: "Kazna je moja odviše teška da se snosi. 14Evo me tjeraš danas s plodnoga tla; moram se skrivati od tvoga lica i biti vječni lutalac na zemlji - tko me god nađe, može me ubiti." 15A Jahve mu reče: "Ne! Nego tko ubije Kajina, sedmerostruka osveta na njemu će se izvršiti!" I Jahve stavi znak na Kajina, da ga tko, našavši ga, ne ubije.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A propos spolnog/rodnog odgoja i rodnih teorija... znate li da je prije koji dan u Argentini velika grupa pro-abortion feministica napala katedralu? http://www.lifesitenews.com/news/vid...-defend-cathed Za one kojima se ne da gledati - gole, bijesne žene i simpatizeri napadali su katedralu sa željom da se oskvrnu. Biskup je odbio pomoć policije i umjesto toga vjernici su napravili živi zid i za vrijeme napada molili krunicu. Feministice su ih pljuvale, šarale po njima sprejevima, psovale ih i napadale. Užasno mučno. Ne želim reći da je sav feminizam kao takav spreman na nešto takvoga, i kao što nam se imputira, da imamo nešto protiv prava žena, ali kada jednom pustimo branu zdravog razuma, bujica može kuda hoće...

Jednom kad se zakoni prilagode zahtjevima rodne teorije (nema muško-žensko, nema prirodno-neprirodno, nema dobro-loše, sve je samo stvar osobnog izbora) jedino što stoji na putu punog priznanja takvog načina života je Crkva, i onda se takvi cirkusi mogu početi događati, uz ogromnu patnju - manje vjernika koji mole, a više svih tih mladih ljudi koji su kroz svoju slabost zavedeni u duboki ponor grijeha.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ljiljana, je, i meni su predivne te riječi, a na poseban način ovo što si podcrtala

[QUOTE=Ifigenija;2261688]...ali kada jednom pustimo branu zdravog razuma, bujica može kuda hoće...
    QUOTE]

a zar nije uvijek tako? naravno da društvo ne može napredovati ako nema temelja zajedničkog svima. odmah me to podsjeća na redak Rim 2, 14- koji govor da svi ljudi imaju naravni Zakon u sebi., savjest... Zvjezdano nebo nebo iznad mene i moralni zakon u meni!!...
    apropo toga, vidimo na primjeru pomaka granica u zahtjevima homo predstavnika.. kom je prije od njih palo na pamet tražiti usvajanje djece? nego, lukavo je to, mic po mic micati granice tako da se ostali ljudi imaju vremena "adaptirati" na njihove zahtjeve, pa je od negdašnjeg "ne tražimo djecu, tražimo samo da na priznate", danas je došlo do tog da traže djecu za posvajanje i još nameću svoj svjetonazor kao obvezatan za sve ljude, što vidimo po ovom programu... i onda su oni tolerantni?

što se tiče ovog primjera koji si linkala, pozitivno me zaprepastila molitva krunice i mir dok ispred sebe imaš razularenu gomilu...
    mi nismo ni svjesni koliko nam je to pred vratima...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nažalost! Sad je vrijeme da ne damo bujici preko barem osnovnih ljudskih vrednota.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

što se tiče ovog primjera koji si linkala, pozitivno me zaprepastila molitva krunice i mir dok ispred sebe imaš razularenu gomilu...
    I mene - kao da gledam čudo uživo!

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

naš duh nije duh mrženje i ne mogu se složiti s tlačenjima drugačijih, različitih
    podpirivanjem, prosipanjem mržnje i sl.
    vjerujem da nam je to svima zajedničko
    zato sam razočarana kad ljudi kojima na čelu i ustima piše "teolarncija" kroje ovakve stvari:
    http://www.youtube.com/watch?v=IYzqxiBoPQQ
    jer to tolerancija nije!, već naprotiv, govor mržnje
    i nekako sam uvjerena da je riječ o obratnoj strani, da bi već bilo podignuto x tužbi i mediji bi brujali o fobijama samo tako..
    kao da nema heterofobije il kršćanofobije...
    nije mi uredu da ljudi koji predstavljaju takve grupacije stoje i iza programa koji je uveden...
    kako bilo, razumijevam da je vjernicima na poseban način na srce stavljeno poštivanje dostojanstva drugoga...

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

[QUOTE=Ifigenija;2261688]A propos spolnog/rodnog odgoja i rodnih teorija... znate li da je prije koji dan u Argentini velika grupa pro-abortion feministica napala katedralu? http://www.lifesitenews.com/news/vid...-defend-cathed Za one kojima se ne da gledati - gole, bijesne žene i simpatizeri napadali su katedralu sa željom da se oskvrnu. Biskup je odbio pomoć policije i umjesto toga vjernici su napravili živi zid i za vrijeme napada molili krunicu. Feministice su ih pljuvale, šarale po njima sprejevima, psovale ih i napadale. Užasno mučno. Ne želim reći da je sav feminizam kao takav spreman na nešto takvoga, i kao što nam se imputira, da imamo nešto protiv prava žena, ali kada jednom pustimo branu zdravog razuma, bujica može kuda hoće...

Ovo je sramotno, jednako sramotno kao i nabacivanje kamenom na mirnu povorku.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A propos spolnog/rodnog odgoja i rodnih teorija... znate li da je prije koji dan u Argentini velika grupa pro-abortion feministica napala katedralu? http://www.lifesitenews.com/news/vid...-defend-cathed Za one kojima se ne da gledati - gole, bijesne žene i simpatizeri napadali su katedralu sa željom da se oskvrnu. Biskup je odbio pomoć policije i umjesto toga vjernici su napravili živi zid i za vrijeme napada molili krunicu. Feministice su ih pljuvale, šarale po njima sprejevima, psovale ih i napadale. Užasno mučno. Ne želim reći da je sav feminizam kao takav spreman na nešto takvoga, i kao što nam se imputira, da imamo nešto protiv prava žena, ali kada jednom pustimo branu zdravog razuma, bujica može kuda hoće...
    Za čija se to prava one bore? Ovo je ruganje ženama! Nerazum u akciji...po pokroviteljstvom...znate već koga. Nema maski.

Posljednja vremena. Rijetki će se održati. Braća u Kristu moraju se držati zajedno. Ostati čvrsti.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku

Posljednja vremena. Rijetki će se održati. Braća u Kristu moraju se držati zajedno. Ostati čvrsti.
    ljiljana, znaš li ti za onu evanđeosku prispodobu o sijaču?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ljiljana, znaš li ti za onu evanđeosku prispodobu o sijaču?
    O da!
    (Opet si me ponukala da malo prokopam po Bibliji i prisjetim se. Danas iznimno dobro djeluješ na mene.)

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

koliko nas je otpalo?, koliko nas otpada? i koliko će nas otpasti??
    ......

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koliko nas je otpalo?, koliko nas otpada? i koliko će nas otpasti??
    ......
    Eh, sad mislim na onaj dio Evanđelja kad Isus pita svoje apostole: "Hoćete li i vi otići?" Zatekli smo se te nedjelje na moru i sjećam se propovijedi don Daria kao jučer... Govorio je da tim pitanjem Isus daje do znanja ne samo apostolima, nego i svima nama, da On ne namjerava odstupiti od svojih stavova niti malo, da je odlučan do kraja slijediti Božju volju. Ako ne možeš i ti tim putem, onda otiđi, imaš slobodnu volju. Volju Božju nemoj pokušavati prilagođavati sebi i svojim stavovima. Bog traži cijelog čovjeka. Gospodin nas zove na potpuno obraćenje bez ikakvih zadrški.

Teško je u današnjem svijetu uopće razlikovati dobro i zlo. Ali kao što kaže "moj" J. Escriva, oruđe znaš: molitva, ispovijed, Euharistija....

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nisam konrektno mislila na taj dio
    al paše i to
    nego, onaj dio di sjeme pade na različite vrste tla..pa se dogodi ovo:
    ...ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda.
    ili ovo, danas možda više nego ikad:
    ..kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokoleba
    danas je puno kršćana koji ne prihvaćaju Nauk ili ma samu Riječ

a to što si pisala di Isus pita "oćete li i vi otići"
    jel to ono akd su mnogi rekli "pretvrda besjeda".. kad je rekao da je On kruh života

dobar ti taj Escriva :D
    je, danas viš enego iakd treba svakodnevno prakticirati vjeru il baj baj...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Znam na što si mislila...o različitom tlu na koje pada isto sjeme....

Ali me ovo tvoje pitanje - koliko će nas još otpasti - podsjetilo na Isusovo pitanje apostolima. I na njihov odgovor da nemaju kamo otići jer samo on ima kruh života vječnoga. To treba zadržati u umu i srcu jer čovjek bez Boga kuda kod krene nigdje ne stigne...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da
    ustvari, sve se uvijek svodi na one dvije zapovijedi!!
    Bog pa bližnji

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

da
    ustvari, sve se uvijek svodi na one dvije zapovijedi!!
    Bog pa bližnji
    Ovo je tema o odgoju u duhu vjere.

Nadam se da vam se ovo "bližnji" ne odnosi na djecu. Da su ona ipak prije.

Ustvari htjela sam o mladima i spolnom životu.
    Nemaju ti mladi ni toliko prilike, dobro, u velikom gradu možda i imaju, ali iz perspektive malog mjesta je malo drugačije. Mislim da je većini do 18.te godine veća mogućnost da neće nego da hoće imati priliku za spolne odnose. Prihvaćam da ima izuzetaka, ali sigurno manje od 50%. I da kućni odgoj uvelike utječe na odluku naše djece, odgajali ih u duhu vjere ili ne. Ili sam posve u krivu.

O samozadovoljavanju neću, jer to za mene nije grijeh. Jer i nije.

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    O samozadovoljavanju neću, jer to za mene nije grijeh. Jer i nije.
    Pa i nije. Ali za tebe. Ima i drugačiji svjetonazor. Tamo je grijeh, jer služi samo zabavi, ne i izgradnji ili životu. Dakle samo za tebe nije.I još neke koji tako smatraju. Za neke može biti grijeh. Dakle tada je. Tako da apriori s obzirom na isključivo naše svjetonazore isključiti druge istine o tome, je krivo. Jer je. Ako postoje drugačji i svjetonazori, a nitko od nas ne zna apsolutnu istinu, onda niti ne možemo tvrditi : da nešto je ili nešto nije.
    Možemo dakako reći za mene nije. Jer za mene nije. Apsolutna istina: jer nije u ovom kao i u mnogim drugim pitanjima svjetonazora, vjere i shvaćanja svijeta oko sebe i navedenog, kao takva ne postoji.

Komentar nije tebi osobno neka packa, već sam ranije primijetila da se svoje svjetonazore ponekad voli pretpostavljati drugim svjetonazorima. A to nije baš ok. Ima i drugih argumenata koji idu u prilog i tvom i onom i inom svjetonazoru. Pa hajdmo malo biti osobniji u izrazu a malo manje apsolutni

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

[QUOTE=isvetica;2262001]
    A propos spolnog/rodnog odgoja i rodnih teorija... znate li da je prije koji dan u Argentini velika grupa pro-abortion feministica napala katedralu? http://www.lifesitenews.com/news/vid...-defend-cathed
    Kad idemo u rat, moramo biti i na ovo spemni. Nažalost mi smo ti koji ne smijemo izgubiti glavu, jer se loše iščitava u javnosti. Ovaj je biskup postupio stvarno hrabro uz nadahnuće Duha Svetoga. KAd bismo barem i mi tako mogli pod raznim napadima.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nego, onaj dio di sjeme pade na različite vrste tla..pa se dogodi ovo:
    ...ali briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda.
    Ta prispodoba ( u originalu) o sjemenu koje pada na različito tlo mi je jedna od najjačih, masu puta sam se pitala na koje sam ja pala, najčešće zaključim da sam u žbunju i grmlju koje me uguši, ili da se svi pomalo izmjenjujemo, ovisi u kojoj smo životnoj fazi...
    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je tema o odgoju u duhu vjere.

Nadam se da vam se ovo "bližnji" ne odnosi na djecu. Da su ona ipak prije.
    beti, nema ti tu govora o nekom izboru ili bog ili dijete, to je malo komplicirana stvar, za dulje elaboriranje, u najkraće "ljubi boga iznad svega, a bližnjega svoga kao sebe samoga", govori sve,
    u učenjima koja nisu nužno religiozna to se prevodi sa "ne možeš biti altruist, ako nisi prije "egoist" tj. ako ne voliš sebe, a u sebi Boga, jer on te stvorio i dio njega je i u tebi, i u svakom čovjeku i voleći Boga voliš i svakog čovjeka, i prirodu, i sve.

Ne mogu to sad razmatrati ovdje u par rečenica, ali time se bave sve religije i sva učenja koja priznaju duhovni svijet, ne samo ovaj tjelesni i sve počiva na istom pricipu "duh, duša, tijelo", pod tijelo idu i psiha i um,
    te ljudsko djelovanje bazirano na tri - misao, riječ, djelo koji onda stvaraju navike, karakter i sudbinu.

Djeca su nam "posuđena" na "upravljanje", nisu naše vlasništvo, ona su dar kojega treba tako tretirati, kao najveću dragocjenost, dijamant, što vjerujem da većina i čini, a što se tiče uloge Boga, pokušati ga postaviti na središnje mjesto u djetetovu i našem životu.
    To opet "središnje" mjesto nije neka banalna stvar, tipa moli i za ostalo ne mari, puno je tu toga, jako, jako puno, za to nemam vremena i umješnosti ovdje izlagati

dosta dobroga piše i na ovoj stranici i u ovom časopisu http://www.hagio.hr/

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

[QUOTE=pčelica_maja_23;2262694]
    Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku

Kad idemo u rat, moramo biti i na ovo spemni. Nažalost mi smo ti koji ne smijemo izgubiti glavu, jer se loše iščitava u javnosti. Ovaj je biskup postupio stvarno hrabro uz nadahnuće Duha Svetoga. KAd bismo barem i mi tako mogli pod raznim napadima.

Tko ide u rat? Jesi ti dobro? Samo nam to treba

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Tko ide u rat? Jesi ti dobro? Samo nam to treba
    To je.. tako, izraz za današnje doba kojeg mnogi teološki pisci, popularni uglavnom, koriste. To nije stvaran rat na nož. Očita je ta konstantna borba za Crkvu, protiv Crkve, Isus da ovo ne... i tako. Radi se o tome da ako braniš stav ili ga postavljaš, dakle ne šutiš, kao da ratuješ. Nekako metaforički sam se izrazila. Iako, kažem, korissti se dosta taj izraz.
    Posljednje uređivanje od pčelica_maja_23 : 02.11.2012. at 15:09

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •