-
U subotu krstimo našu djevojčicu.
Veselim se beskrajno, više nego sam se veselila za ijedno drugo svoje dijete. Ova mi je mala došla kao neki anđeo s neba, od svog rođenja je takva, dobra, puna veselja, radosti, smijeha, od kad je prvi put otvorila oči do danas,
i tako djeluje na sve nas, kao anđeoska rukica.
Od trudnoće s njom, od njezina rođenja, ne znam što se dogodilo s našom obitelij, ali dogodilo se puno dobroga.
Kako to zna bivati u crkvi u Hrvata, potraga za odgovarajućim kumovima bila je puna smiješnih anegdota.
Već smo za stariju djecu ispucali s lagera kume za koje sam odmah znala da imaju sve sakramente i da neće biti zapreke za kumstvo, e, sad je ostalo propitkivanje ostalih iz "skupine prijatelji" - tko je od vas u crkvi vjenčan, tko ima koje sakramente...., tko je dovoljno "častan"
(uh, koje su se tu dobre rasprave vodile, ja sam častan, ti nisi, smijeha da trbuh boli), po svim propisima, da bude kum.
Sjedili smo oko kotla s vatrom i kotlovinom kod nas i smijali se koje mi sve "pacijente" ugošćavamo.
Pričale su se anegdote, jedan frend je bio na misi prilikom jednog rodbinskog krštenja i onda se čudio pred kraj mise "Kaj su se svi oni ljudi oko mene htjeli sa mnom rukovati?"
,
jedan je, također neupućeni, dok je bio na misi, umjesto "Hosana u visini" razumio da se pjeva "Bosanac u visini" i pitao poslije -zašto? :ajme, majko:
Zaključno, u Zagrebu su za uvjete kumstva najliberalniji franjevci i ostali u Sigetu, oni najviše znaju progledati kroz prste kod izbora kumova, takva su iskustva ovih što su kod nas bili okupljeni.
Tražeći po webu neke stvari o krštenju našla sam dobru stranicu gdje je sve pojašnjeno, mislim da je korisna jer se često poteže po forumu pitanje krštenja djece i što sve za to treba. Ovdje piše:
http://SVE O KRŠTENJU DJETETAhttp://slobostina.wordpress.com/sakramenti/krstenje/
Zapravo sam tražila neke lijepe molitvice i tekstove koji pojašnjavaju krštenje, ali na jeziku razumljivom djeci, htjela sam to pročitati starijoj djeci, da ih malo pripremim, da ne bude samo - seka će biti u haljini, dolazi rodbina i onda idemo na žderu.
Imate li kakav zgodan link na tu temu, primjeren baš djeci?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma