x
Malo kasnim na temu one slike, no evo mog sjecanja - kad sam imala cca sest godina sam uspjela " uhvatiti" da bebe rastu u maminom trbuhu, da treba i musko da nastane beba, i nasla sam u nekoj enciklopediji slike muskog i zenskog tijela golih i u presjeku. Bilo mi je jako intersantno. E onda sam pitala mamu kako nastane beba i rekla mi mama da se mama i tata vole i spavaju zajedno u krevetu ( moji su rastavljeni ali taj dio mi je vec bio jasan s tv-a ), e onda sam ja pitala da li moraju skinuti gacice i moja mama mi je ( ne znam ni sama zasto ) rekla da ne. I mene je to iskreno zbunjivalo valjda jos koju godinu, stvarno sam dosta dugo razbijala glavu ( naravno ne svakodnevno nego kad bi razmisljala o temi rodjenja malih beba ) kako to nastane beba a mama i tata ne skinu gacice. Jedino sto mi nije palo na pamet je da mi mama nije rekla istinueh da mi je ber tad bila takva slika, da mi netko objasni lijepo jos taj detaljcic oko skidanja gaca
naravno, negdje do treceg razreda sam skuzila i te tehnikalije...
Tako da eto ja osobno ne samo da ne vidim nesto strasno u toj slici kojom se objasnjava djeci cemu kondomi sluze, nego bi rado da je meni netko to tada tako lijepo, jednostavno i cinjenicno objasnio, bez ( meni glupih) metafora o liftovima i vratima ili kupusu i rodama... Uostalom i dan danas mi ide na zivce kad netko objasnjava bilo sto na ikoji drugi nacin osim jednostavnim recenicama o cinjenicama :prizemna:
i ja sam prizemna
zato kad me moja kćer od 9 godina nekidan u dućanu pitala za kondome da li služe tome da kad muž i žena vode ljubav a ne žele imati djecu koriste TO, potvrdila sam
i dodatno pojasnila - kad smo izašli van
a ne ko kod mene - mene su ubjeđivali da su to baloni i to posebni - a neće mi kupiti taj poseban balon
pa sam to iskomentirala s frendicama - onda su one upućenije objasnile o čemu se zapravo radi
po meni je takav način saznavanja informacija pogrešan . najprije mi je poslana poruka da je to nekakav tabu tema o kojoj se ne priča - nešto sramotno što treba zataškati
neću sad razglabati kakve je daljnje posljedice imalo takvo poimanje seksualnosti na čitavo poimanje vlastite seksualnosti
mislim, zbog čega bi štitili djecu u tim pitanjima? stvarno mi nije jasno
zapravo se ježim od takvog zaglupljivanja, djeca su bistra i mogu prihvatiti suvisla objašnjenja koja se daju ne sporadično već u okviru razgovora
ti razgovori se trebaju provoditi prilagođeno njohovu uzrastu ali ne treba se ništa skrivati
a što se tiče seksualizacije svega i svačega to ja shvaćam kao dio vremena u kojem živimo
ne sviđa mi se i reagiram tako da stvaram kritički odmak
ako vidimo golu sisatu ženu u 24 sata to nam je polazišna točka za prokomentirati recimo kako ta teta ništa drugo nije naučila u životu pa sad tako zarađuje
kako je to ponižavajuće i kako je zapravo jadna i blablabla
dok sam ja bila klinka a to su bile osamdesete seksa je isto bilo na svakom koraku - sjetite se samo naših filmova sa nezaobilaznom mirom furlan - i bilo je prostih karikatura i viceva i svega
ja sam u svakom filmu koji se tad prikazivao držala glavu pod pokrivaom barem jednom - svejedno mi neke scene nisu promakle![]()
x
A što se tiče ove slike i razgovora sa djecom o seksu, pa i meni su glupe usporedbe, priča o tome kao da je to tabu i sl. Pa i sasvim maloj djeci se može na jednostavan način objasniti kako je beba došla u mamin trbuh (i izašla iz njega), a da se ne koriste vrata, rode i sl., nego djeci shvatljivi nazivi za spolne organe.
Ova slika mi je ipak too much za djecu. Rečeno je da će se pojedini dijelovi knjige pojašnjavati tek starijoj djeci, ali to mi je previše i za djecu od 9, 10 godina. Što to znači, da na tv-u nalete na erotski film u kojem djevojka upravo stavlja kondom mladiću, pustila bih malu djecu da to gledaju? Don`t think so!
Osim toga, ako je to školski udžbenik, znači da ga sva djeca imaju. Pa čak i ako se ti dijelovi knjige neće pojašnjavati djeci od pet godina, dijete će iz radoznalosti ipak prelistati tu knjigu i naletjeti i na tu sliku. I opet će pitati što je to i opet smo došli na isto.
Sve u svoje vrijeme. Djecu treba pravilno informirati o svemu, ali petogodišnje dijete ne treba znati kako se koristi kondom.
E baš tak!
Mojoj je mami bilo grozno neugodno razgovarati o bilo čemu takvom. Ne sjećam se kakva sam pitanja postavljala kad sam bila posve mala, ali znam da je kasnije nisam nikad ništa pitala jer se nije znalo kome je neugodnije - meni koja pitam ili njoj koja ne zna što bi odgovorila.Sva sreća pa sam imala starije prijateljice i sestrične.
![]()
A kaj da vam kažem... Znate kak sam ja saznala kako se muškarac i žena vole- kao djevojčica od 10 godina našla sam videokasetu duboko skrivenu u ormariću, a budući da taj film još nisam gledala, pustila sam ga i ...blago rečeno, nisam znala sa koje strane da gledam. Brzo sam ga spremila na staro mjesto i neko vrijeme kontemplirala kaj je sad to. Tada sam odlučila opet pogledati, no kasete više nije biloNiti sam ja pitala za nju, niti mi je itko to spomenuo, a sigurno su skužili, ne, budući da je bila premještena
![]()
Je li netko već ispričao onaj vic kad je doktor došao u neko pleme u Africi naučiti ih kako se kondomima mogu zaštititi od neželjene trudnoće. Oni su bili oduševljeni, pitali ga kako se to koristi, on se malo mislio kako će im pokazati pa ga je navukao na štap. Kad se vratio nakon par godina, našao je selo puno malih beba.
-šta se dogodilo? - pitao je u šoku
-pa ne znamo ni mi, radili smo kako ste nam rekli, svaki put kad smo se seksali stavili smo kondom na štap
da je bar imao sliku s ovog topica
Na temu Santa Barbare, ja sam godinama mislila da seks znači da se dvoje ljudi zagrli i valja po krevetu umotani u plahte baš zbog te serije. I isto sam engleski progovorila, vjerojatno zato što su svaku rečenicu ponavljali po 16 puta.
dok sam ja bila mama, ono od 1-4 razreda, bilo je strasno popularno skupljati za skolu stari papir po mjestu, a u starom papiru hrpa "edukativnog" materijala![]()
vruci kaj i erotika lol
a tek koliko ih je bilo po haustorima, stepenistima, krovovima...
misliš, dok si bila mala, ne mama?
vi koje se protivite ranoj edukaciji, kako trogodišnjacima, četverogodišnjacima... objašnjavate erekciju?
pa i sami skuže da se penis neće odmah spustiti ako sami nešto s njime ne učine.
u zimskom periodu je to barem dvaput dnevno, a ljeti, dok hodaju golišavi... ja ne znam ni nabrojati.
na mene su pogubno djelovale reprize gradića peytona i pozorište u kući,
moj sin pita , ja odgovaram . koji put mu kažem da se ne znam izraziti primjerenim riječnikom , pa da pričeka dok konzultiram literaturu .
ali pričamo .
a najraniju edukaciju a mislila sam da sam mu pustila bezazlen crtić je imao kad je gledao krteka i zaključio da se mali zečevi rađaju mami zečici ispod repa .
Ne protivim se edukaciji, ali mislim da zaista nema potrebe trogodišnjacima i četverogodišnjacima objašnjavati erekciju.
I ne razumijem ovo: ApricotMišljenja sam da su trogodišnjaci i četverogodišnjaci ipak premali za tako nešto, penis se spusti kada ga puste na miru i to je to ili ja živim u zabludi.pa i sami skuže da se penis neće odmah spustiti ako sami nešto s njime ne učine.
Hm, i ja moram pitat, da se informiram za blisku buducnost, sta tako mali moraju ucinit s pisom da se spusti? :neznalica:
Ja sam je gledala i ne sjećam e niti seksa niti ubijstava, sjećam se samo ogormne, cmoljave ljubavi Eden i Cruza....
Ali sam kao klinka odgledala se moguće horore, počevši od Noći Vještica koji sam gledala s 8 godina. I dalje da ne nabrajam...Nisam postala Mike Myers zbog toga.
Slušala sam i Samanthu i Madonnu i jako dugo Gunse. Nisam se drogirala niti sexala s 14.
Mislim da nije neka veliak razlika nekad i sad. Sve je u odgoju i u stavu roditelja rekla bih....
Vezano uz posebne balone i slicno, razmislite (i) o ovome - jednom kad dijete shvati da mu roditelj nije rekao istinu, koliko ce mu kasnije oko takvih stvari vjerovati?
I btw. ja sam svim svojim prijateljima i poznanicima bila izvor raznih TOČNIH informacija o svacemu. Ne bi vjerovali sto sve odrasli kazu djeci.
mene je sin pitao zasto mu pisonjic skace. Rekla sam mu da mu u tom trenutku tijelo "posalje" vise krvi u pisonjica nego inace i da ga taj visak krvi ukruti. Dalje nije pitao pa nisam niti pricala.
Rekao je da ga ne boli.
Moji traze kratke i jasne odgovore. I uvijek ih dobiju.
takav odgovor sam i ja dala
jedino što sam još dodala da je to najčešće povezano s ugodom
pa je i komentirao da to njega jako boli
sada više ne, ali sada i zna kako si pomoći
ne, nisam mu ja ništa pokazivala ni objašnjavala; sam je do toga došao
Ja sam još dodala da pišonja vježba za vrijeme kad će vlasnik odlučiti voditi ljubav i imati djecu. Moj mlađi je imao 4 ili 5 godina kad smo tako razgovarali. Stariji ni dan danas ne bi sam pitao pa ga moram propitati (uz udžbenik prirode i na druge načine) da vidim ima li pojma. Ima.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.01.2013. at 13:39
He, he...horrori..i ja sam ih "gutala" od Carrie, Magle do svakakvog trasha...i isto sam slušala i Metal i pop poskočice 80-ih i točno se sjećam da smo negdje već u 6, 7 osnovne počeli razmišljati što ćemo obući (malo uže, malo kraće...), razmišljali o dečkima, počeli kao "hodati" s njima, pali su prvi poljupci...i mislim da sam imala savršeno djetinjstvo i teen godine, svašta pomalo, učenje na svojim greškama, puno isprobavanja...i mislim, skromno, da sam ispala "skroz" dobro
E da, također pronalazila razno razne časopise i video kazete, gledala, gledala s frendicama, katkada kod jednog frenda, tome se smijali, zafrkavali...ma sve cool, normalno, dječje, tinejdžerski...svako vrijeme nosi svoje i vi to ne možete promijeniti braneći gledanje tv-a, facebook ili čega već ne...
Ne protivim se edukaciji. Protivim se ovom suludom stavu da je zena odgovorna za kontracepciju, kriva za trudnocu pa time i abortus ili porod.
Nitko ne pita oca zasto si je dozvolio da oplodi zenu koja ne zeli zadrzati dijete ili ne moze financirati. Etikete se lijepe zeni na celo. Koliko vas zna ime Hancinog muza? Nju se razvlaci po medijima i vicevima. Za njega nitko ne pita.
Mm-u su svi cestitali na trecem, mene pitali da li je planirano, pa objasnjavanje kondoma i sl.
I onda djeci od koliko god godina serviraju na zo da zena stavlja kondom? Zasto? Je li ona duzna iskljucivo biti ta koja se brine za kontracepciju? I poslije mu nareze i meseko da se, jadan, ne muci
Iz tog crteza se ne moze nista drugo nauciti jer nije jasno prikazano kako se ispravno kondom stavlja.
S kutijom kondoma se dobiju upute pa ko voli nek izvoli.
Petogodisnjake se uci da brinu o sebi, svom tijelu i svojim stvarima. Da budu obazrivi prema ljudima oko sebe, da postuju tudje stvari, da budu ljubazni i strpljivi prema drugima. Pa im, s tim vrlinama, nece biti problem postivati decka/curu, ali i sebe kad dodje vrijeme.
Kondom se koristi zato sto postujes svoje i partnerovo tijelo, ne zato jer su ti s 5 god pokazali da ti ga cura treba staviti.
Onaj tko nauci postivati sebe i ljude oko sebe, znat ce i postivati kad mu cura kaze da ne zeli sex ili kad mu cura kaze da ona zeli, a on ne. Znat ce da svatko smije donijeti odluku za sebe. I znat ce za partnera birati sebi slicne, tj. ljude sa slicnim uvjerenjima.
Zakaj Mike Myers?
S ovim se svakako slažem.
Smatram da ja nisam trebala biti izložena tome čemu sam bila izložena. Muziku (metal), filmove i ostalo sam si dalje sama birala. U tome je razlika.A i već sam napisala da je nedostajalo nekakve prave kućne edukacije. Sve sam morala naučiti drugdje.
Potpis na MarijuP.
Ma da? Ja znam samo onog kretena koji glumi Austina Powersa.
(ne volim horore)
Ne svrstavam se u skupinu protivnica rane edukacijeali ipak dajem i odgovor.
Nemam iskustva sa muškićima, ali vjerojatno bih tako kao ti i Peterlin.
Najgore je izbjegavanje razgovora i laganje od strane roditelja. To kod mališana može samo izazvati sram, nepovjerenje i, na kraju, čak rezultirati i nedovoljnim znanjem o spolnosti.
moj se nikad nije zalio da ga boli
Posljednje uređivanje od *mamica* : 14.01.2013. at 08:32
ajme, sad vidim sta propustam sa kcerima :D
Meni ovo zvuči skroz pametno.
Dodajem još, vezano uz onu sličicu, da su to Njemci, popularno "Švabe", ono, druga su kultura, pa nisu identični nama, tko zna bi li se ta sličica sviđala Mađarima, Španjolcima ili Brazilcima i bi li ju stavili u udžbenik.
Kod nas su Švabe (govorim isključivo za Dalmaciju) bili slobodoumni i opušteni turisti, oni su, cijele familije zajedno, punili nudističke plaže, dok se domaće cure ne bi skinule u toples ni pod razno, oni su prduckali šećući u društvu, i smijali se pritom jer im očito sve to što je prirodno ne izaziva sram i grč.
I šta bi mi sad s tim. Možda je to fakat dobro, i njima sve ok, ali mi nismo Švabe.
Opet ćemo sve to procjenjivati pojedinačno jer smo svi redom različiti.
Uopće neću ulaziti u to šta je bolje ili gore, to svatko sam za sebe odlučuje. Ne postupamo jednako kao naši prvi susjedi, ni kao obitelj naše šogorice, ili brata...,razlikujemo se.
Možda to stoji u njihovim udžbenicima od tko zna kad, možda su to sve lijepo i super obradili, a mi sad raspravljamo o tome kakvom smatramo tu jednu sliku, koja je samo dio cjeline. A ne znamo kakva je cjelina.
Meni je slika, onako, bezveze, ne bih ju davala "na uvid" petogodišnjem djetetu jer ne znam šta bi ono s tim, ničemu mu ne služi, prerano mi je nekih sedam-osam godina za informativno upućivanje u to (osim ako dijete negdje naiđe na info usput, ili ga zanima, upita za pojašnjenje i sl., što se često događa, da se tema nametne sam od sebe).
Da se nadovezem, bila u subotu u Iani, nisam nasla nijednu majicu koja na sebi nije imala - lubanju.
Ovdje je to "trendy" vec duze vrijeme, a pocelo je sa Monster High crticem i lutkama. Ona lubanja sa "slatkom"roza masnicom kao simbol.
To je eto moja granica. Mozda nije seksualizacija, ali mi je jednostavno premorbidno i predugutantno.
E. to nema, razumije zasto nema, i ne trazi.
Posljednje uređivanje od Elly : 15.01.2013. at 13:44
Bilo da mu nije rekao istinu ili izbjegao dati ikakav odgovor, to će imati sigurno posljedice po odnos i povjerenje između roditelja i djeteta i utjecaj na njegovu percepciju vezano uz spolnost i sex.
Sjećam se da sam bila klinka 8-9 god kada je bio neki dokumentarac na tv-u i tada sam prvi put čula za riječ prostitutka. A kako se u mojoj kući nije nikada prozborila ni riječ o seksu i spolnosti, naravo da je mama na moj upit što je to prostitutka, pobjegla glavom bez obzira, na moje veliko čuđenje pa i ljutnju zbog ignoriranja.
Kasnije s odrastanjem, pomirila sam se tim da se sa mojim roditeljima o tome ne razgovara,i po toj temi obraćala sam se jedino prijateljicama i teen časopisima, što je zapravo žalosno.
Mi smo preko praznika gledali s djecom Mediterranea. S još jednom curicom od blizu 12 godina i njenom mamom. Tamo se, ako se sjećate, pojavljuje Vasilissa koja je prostitutka.
Pa mi je D. sljedećeg jutra rekao: mama, ja mislin da san smislija najsmišniju rič: prostitutak!![]()
Eto mene sa potpuno suprotnim iskustvom. Odgojili me informirano i lberalno, ko da je Jovanović propisao. Gledala Smrt u Veneziji sa valjda sedam godina. Ne sjećam se točno koliko sam imala godina,ali se sjećam da smo o granici homoseksualizma i heteroseksualizma, voajerizma i pedofilije, erotike, etike i estetike lijepo raspravljali do dugo u noć. I vidite sad što je od mene ispalo.Tako da može čovjek i s informiranjem pretjerat. U najboljoj namjeri
I u mojoj je roditeljskoj kući bilo ovako.
Mojoj djeci nije tako. Nemam problem ni intelektualni, ni u vidu sramežljvosti ili nečeg drugoga da bih djeci uskratila odgovore, primjerene dobi, njihovoj količini zanimanja, načinu kako to primaju i koliko žele primiti u tom trenutku (to je individualno za svako od njih, i to pratim).
Ne postoji pojam ni područje koje je tabu, za koje dijete ne dobije definiciju i objašnjenje, često i poglede s više strana, tipa-ovi kažu ovo, a ovi kažu ono, u ovoj je zemlji ovako, a u onoj onako...
Često me i upitaju ako ih baš zanima - a šta ti misliš o tome? pa kad kažem slijedi i moje njima -a šta ti misliš o tome?
X
Isto sam pitala, ponukana nekim filmom još u predškolskom uzrastu, i dobila odgovor da se radi o najtežem zanimanju na svijetu za ženu. Nisam pitala dalje, valjda sam u svojoj glavi to posložila u kategoriju rudarenja :D
"Detaljan opis" tog zanimanja sam dobila u dobi od nekih 10 godina kad su moji s menom prvi put razgovarali kao s odraslom osobom o seksu i odnosima muškarca i žene (ponukani činjenicom da sam dobila menzes). Prije toga smo razgovarali o fizičkim promjenama odrastanja, uključujući i menstruaciju, i uvijek sam dobila odgovore, a ne bajke, na svoja pitanja (moram priznati da sam prvo pitanje o seksu, što je to, potegla zahvaljujući grafitu sex pistols i, nakon njihovog odgovora, sam pitala kakve to veze ima s pištoljima). Meni je bilo normalno o takvim stvarima razgovarati i s mamom i s tatom, ponekad je tata bio zbunjen i rekao je da nije siguran i da mora pitati mamu, ali nije nikada bježao od teme. Tek sam kasnije shvatila koliki je to izuzetak - odgojne metode nekih očeva mojih prijateljica su bile - ubit ću te ako mi doma doneseš kopile
MarijaP - žalosno, ali slažem se da kod nas još uvijek (pre)vlada stav kako je žena odgovorna i za trudnoću i za posljedice odnosa. Imam brata i oboje smo odgajani da je odgovornost za naše zdravlje i za zdravlje partnera, kao i za kontracepciju, zajedničko partnerima. Ali, valjda svjesni okruženja u kojem jesmo i hormona adolescenata, naši roditelji su se pobrinuli da zaštitimo sebe i da ne očekujemo od druge strane da se brine za nas.
Vertex - sad si me sjetila kako sam nasmijala pola kina kad sam usred filma Moja Afrika na sav glas pitala mamu - Mama, a što je to sifilis?![]()
pa šta ranije nisi rekla, da bolje razumijem zašto bježiš ko vrag od tamjana od spolnog odgojašalim se.
pikula moja, jovanović je propisao dva sata, teško da će djeca u ta dva sata kao ti razglabati o svemu tome. teško da će uopće razglabati, al otompotom.
ja ne razglabam isto previše s djecom, njih to pretjerano ne zanima, a i valjda nisam ni sama bila tako odgojena. nisam nikad s mamom razgovarala o seksu, ono baš da smo sjeli i razgovarali, sad će ti kćerce mama reći što je kontracepcija. i što je seks, i nemoj se seksati il seksaj se, al se pazi i seksaj se samo ako te on voli i poštuje.nekako smo mi to sve na mala vrata, naravno, u okvirima najbitnijega i neodvojivoga - građenju samopoštovanja i samosvjesti. a onda malo il puno seksa, il ako već oćete
bez seksa, neće škodit.
moja mama nije nikad ovako kao kod ekoi bježala od odgovora, nit je seks bio tabu tema, al nismo imali taj frendovski odnos, mama imam dečka, šta sad. nemam pojma jel to ok ili ne,
vjerujem da sam po tom pitanju puno otvorenija od nje, drugačija su vremena, drugačija sam ja, drugačiji je mm i tako. nije nam problem uopće razgovarati o bilo čemu, puno pričamo i svaku priliku koristimo za objašnjavanje tih nekih bitnih stvari.
Ovo se odnosi na sve teme, nisam mislila na neki posebni dio zvani spolni odgoj.
Jednostavno načelno, ne izbjegavam odgovore, ali to sve zasad traje po minute ili se priča par minuta,jer su te dobi, nema tu govora o nekim satima ili kakvim noćima.
I inače, ne mislim da roditelj treba djetetu biti frend, za to postoje njegovi vršnjaci, o svemu pričamo kao roditelji s djetetom, ne kao frendovi jer to nismo.