Stranica 67 od 101 PrviPrvi ... 1757656667686977 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,301 do 3,350 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja sam se ovdje javila ko leonisa, ne ko moderator, jer to na ovom pdf nisam. Dala sam iskljucivo svoje misljenje i osvrt. Cisto da se ne protumaci drugacije

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

http://www.sibenik.in/ulet-sibenskog...aja/11066.html

I ovaj je čovjek sigurno imao neke svoje svetinje pa je malo tko za njih mario

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Baš. Možda su nekima ovdje prava homoseksualnih ljudi (ili samo - ljudska prava) svetinja. Pa se u ime demokracije i slobode govore pljuje po tim našim svetinjama. ne samo pljuje, otvoreno se poziva na diskriminaciju.

A onda je bezobrazluk kad kritiziraš takve inicijative i krugove koji ih podržavaju.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Bodulica slazem se i kuzim, postujem. No ono sto se nekako preskace je sprdanje. Ko sto rekoh, protiv kritike, misljenja, stava...nemam nista, dapace, no ono nije isto sto ismijavanje i sprdanje, a i toga (ovdje) ima. A ismijavanje i sprdnja ne pridonose konstruktivnoj raspravi, nit me cine superfly, a posto moze zasmetati sugovornika, pitam se, whats the point?
    Milim da i ostale forumasice koje su se javile aludiraju ne na kritiku vec sprdnju.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    I da ja to ne mogu razumijeti jer nemam vjeru.
    Dakle, vjera može biti samo vjera u boga?
    A vjera u neke prizemnije stvari poput urednog plaćanja poreza?
    Ili da ne budem skroz u materiji, vjera u osnovne ljudske vrline poput ljubavi, nanasilja, uvažavanja, iskrenosti... zar to nije vjera?

Samo glasno razmišljam.. sve si rekla primjerom.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    Bodulica slazem se i kuzim, postujem. No ono sto se nekako preskace je sprdanje. Ko sto rekoh, protiv kritike, misljenja, stava...nemam nista, dapace, no ono nije isto sto ismijavanje i sprdanje, a i toga (ovdje) ima. A ismijavanje i sprdnja ne pridonose konstruktivnoj raspravi, nit me cine superfly, a posto moze zasmetati sugovornika, pitam se, whats the point?
    Milim da i ostale forumasice koje su se javile aludiraju ne na kritiku vec sprdnju.

Pa meni se ne čini da ovdje ima nešto puno sprdnje. Ako se i zalomi, bože moj, pa možemo se nekad i našaliti...

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Baš. Možda su nekima ovdje prava homoseksualnih ljudi (ili samo - ljudska prava) svetinja. Pa se u ime demokracije i slobode govore pljuje po tim našim svetinjama. ne samo pljuje, otvoreno se poziva na diskriminaciju.

A onda je bezobrazluk kad kritiziraš takve inicijative i krugove koji ih podržavaju.
    Ma nije, mislim da se radi samo o tome da ovi prvi trebaju silno podršku sada i ovog trenutka, dok je crkva ima zadnjih 2000 godina.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.sibenik.in/ulet-sibenskog...aja/11066.html

I ovaj je čovjek sigurno imao neke svoje svetinje pa je malo tko za njih mario

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Winnerice, meni sad nije jasno pa te moram jasno pitati.
    Bi li ti zabranila ili nekako regulirala sprdnju, šalu, kritiku...na račun vjere općenito, vjerskog sadržaja, vjerskih institucija i njihovog managementa, vjernika...itd.?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jasno je to leonisa.
    ali onda se covjek moze javiti (kao sto si se i ti javila) i reci: ovo mi ne stoji /ne slazem se/ sprdnja je, /neukusno je /mislim da je uvredljivo ..itd
    bez da proglasis ljude i topik leglom mrznje, diskriminacije..itd

i sasvim pragmaticno - to daje puno bolje rezultate. svima.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pa meni se ne čini da ovdje ima nešto puno sprdnje. Ako se i zalomi, bože moj, pa možemo se nekad i našaliti...
    Tako sam i ja to doživjela, cijelu ovu diskusiju je pokrenuo komentar o mom prijatelju, kojeg iznimno volim iako je "zabrijao na isusa" (kako ja to volim reći) i iako mi je preko puno puta prao mozak (tako sam se osjećala) na tu temu. Svejedno sam provela duge sate u razgovoru s njim i slušala o njegovoj vjeri. I kad god ručamo zajedno, zamolim ga da se pomoli prije ručka jer znam da to njemu puno znači... i volim slušati njegovu molitvu jer ju govori s puno ljubavi i uvijek nešto posebno kaže. Jer je on moj prijatelj, ma koliko bogova našao, ma kakve seksualne orijentacije bio...

A to što je mc na njegov račun bacila komentar, meni nije smetalo. I.. iako mi je super komentar, nikad ga ne bi parafrazirala u razgovoru s mojim prijateljem. Jer jedno je komentirati, a drugo nametati.
    A mi tu komentiramo. Ne namećemo. Nikoga ne silimo da nas čita. Svako bira svoje štivo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle, vjera može biti samo vjera u boga?
    A vjera u neke prizemnije stvari poput urednog plaćanja poreza?
    Ili da ne budem skroz u materiji, vjera u osnovne ljudske vrline poput ljubavi, nanasilja, uvažavanja, iskrenosti... zar to nije vjera?

Samo glasno razmišljam.. sve si rekla primjerom.
    rekla je svojim primjerom o toj osobi. ne o svim vjernicima. ili svim osoboam starijim od x godina, ili rase, spola...
    s obzirom da je peticiju potpisalo (samo) nesto vise od 10% glasacke populacije koliko ono jos nedostaje do onih 80-90% katolickog stanovnistva?
    da je sve rekla primjerom, brojka bi bila 70% ili 80% ili koji postotak vec i je.

moja mama nije nikad tjerala tatu na misu. kad bi dosao u crkvu na vjencanje, sprovod, pricest, krizmu, ne bi sjedio prekrizenih ruku na trbuhu ili naguzen i podbocen rukom. iz rispekta prema mojoj mami i ljudima koji su tamo.
    muza nisam nikad tjerala u crkvu, ne bi mi palo na pamet traziti od njega da pjeva u crkvenom zboru ili tamo svira gitaru iz rispekta prema njemu.
    on je iz rispekta prema meni prosao zarucnicki tecaj, vjencao se u crkvi, pristao da nam se djeca krste i sudjelovao na krstenju.
    ja iz rispekta prema drugima koji nisu ja ne namecem svoja vjerovanja i uvjerenja, izmedju ostalog zato i nisam potpisala peticiju niti cu, ako do referenduma dodje za nju glasati.
    mislim da nam svima malo nedostaje rispekta. prema osobi do nas, nasuprot nas, ispred ili iza nas.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa neće vjernice biti dežurne pandurice na ovom topicu i govoriti što je dozvoljeno ili ne. dozvoljena je kritika, ali ne i sprdnja. ma nemoj, po čemu sprdnja nije dozvoljena? po tome što može zasmetati sugovornika... koliko vidim nikog od mojih sugovornica nije zasmetala. za forum ipak vrijede druga pravila nego za nekakav kućni bonton. nitko nikome ovdje ništa ne nameće, na kraju krajeva nitko ne mora čitati ovaj topic.

sprdamo se, jer u ovo tjeskobno vrijeme to je jedino što nam je ostalo. sprdnja je ventil za frustraciju. i ne vidim ništa loše u sprdnji, niti ta sprdnja na ovom topicu, konkretno moja (da ne uvlačim sve cure), neće srušiti svijet, ali ono s čime se sprdam - upravo danas nagriza moj domovinu.

znam da se ne radi o seksualnoj ljubavi prema isusu, ali radi se o jednoj vrsti ljubavi o kojoj bi se itekako moglo govoriti, sprdati i u najmanju ruku nabiti na nos - i to (a tako sam i ja to spomenula) u diskursu kad ti isti koji se hvale da vole isusa druge ljubavi dovode u pitanje. po čemu je ta ljubav svetija od ljubavi među dvije odrasle osobe?

i što da sad mislim o toj tvojoj izjavi da se rispekt treba davati osobi do nas? u zemlji u kojoj se sakupilo 710'000 potpisa (nebitno sad kako) protiv gay osoba ti nas nekolicinu ovdje na ovom pišljivom topicu prozivaš da trebamo imati respekta prema bliskoj osobi?!?

smijem li reći da si uvrijedila moj zdrav razum?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

s obzirom da je peticiju potpisalo (samo) nesto vise od 10% glasacke populacije koliko ono jos nedostaje do onih 80-90% katolickog stanovnistva?
    rispekt zahtijeva da se rispekt i daje. a rispekt se ne daje šutnjom. nije mi jasno baš sad... u ime onih koji nisu potpisali ovaj zahtjev za referendum tj. onih koji nisu suglasni s ovim referendumom, svi kritičari referenduma, katoličanstva, kc i sl. bi trebali šutjeti. jer trebaju imati rispekta prema većini katolika koja nije potpisala zahtjev?

je li trebamo šutjeti i sad cijelo ljeto i trebamo li šutjeti pred sam referendum? do kada trebamo šutjeti i biti obazrivi prema osjećajima vjernica? jer mi smo u biti problem, mi polariziramo naciju, mi gazimo tuđe osjećaje, zar ne? katolici imaju pravo govoriti o zaštiti nerođenog djeteta, o neplodnima parovima-ubojicama, o bolesnim pederima i o ateistima koji neće biti spašeni... jer to je sve dio vjere. to se smije govoriti... ali kritika toga, zaštita ženskih prava, pravo na liječenje, građanska prava lgbt zajednici i prava nevjernika... o tome se ne smije govoriti ili smije ali ne smije spomenuti one koji to pravo dovode u pitanje tj. poriču...

zabolila me glava od zamjena teza.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nisam rekla da nije dozvoljena, ne umeci mi rijeci u usta. mogu reci da si me uvrijedila time? niti sam nekolicinu prozvala da treba imat rispekta. ni to mi nemoj umetati jer niti to nisam rekla.
    mislim da sam jasno napisala, a to mozes procitati onako kako je napisano ili mozes procitati onako kako zelis procitati. to je tvoj odabir i tvoje pravo. moj zdrav razum jednako je uvredljiv (ili bolje receno nije) kao i tvoj.
    pa i onim pandurima? to cak nije ni razum, to je ad hominem.

srecom pa se ne vrijedjam niti jednim.
    i nisi me trebala ispravljati da se ne radi o sljedbenicima, ja znam tvoje misljenje. ja sam napisala svoje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    rispekt zahtijeva da se rispekt i daje. a rispekt se ne daje šutnjom. nije mi jasno baš sad... u ime onih koji nisu potpisali ovaj zahtjev za referendum tj. onih koji nisu suglasni s ovim referendumom, svi kritičari referenduma, katoličanstva, kc i sl. bi trebali šutjeti. jer trebaju imati rispekta prema većini katolika koja nije potpisala zahtjev?

je li trebamo šutjeti i sad cijelo ljeto i trebamo li šutjeti pred sam referendum? do kada trebamo šutjeti i biti obazrivi prema osjećajima vjernica? jer mi smo u biti problem, mi polariziramo naciju, mi gazimo tuđe osjećaje, zar ne? katolici imaju pravo govoriti o zaštiti nerođenog djeteta, o neplodnima parovima-ubojicama, o bolesnim pederima i o ateistima koji neće biti spašeni... jer to je sve dio vjere. to se smije govoriti... ali kritika toga, zaštita ženskih prava, pravo na liječenje, građanska prava lgbt zajednici i prava nevjernika... o tome se ne smije govoriti ili smije ali ne smije spomenuti one koji to pravo dovode u pitanje tj. poriču...

oprosti, kojom sutnjom?
    svi nepotpisivaci sute?

i ko spominje sutnju?
    zalosno je ako je sprdnja jedino sto se moze dati.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Gdje si ovo boldano iščitala? U pravilima ovog foruma?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa i onim pandurima? to cak nije ni razum, to je ad hominem.
    to su činjenice.

meni ovo sa sljedbenicama nije sad jasno. ti si spomenula dawkinsa. i ja sam ti odgovorila da ne vidim nikakav problem u tome da kritiziraš dawkinsa. tj. uopće ne vidim razlog da si to navodila kao neki primjer. čemu?!?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

emso, ti o kruskama ja o jabukama. ne govorim o kritici, govorim o ismijavanju i sprdanju koje apsolutno ne moze pridonjeti nicemu osim stvoriti jos veci jaz koji je i onako prevelik.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    I, da, nažalost, postoje svećenici-pedofili. Opet statistika. Grozno, užasno, nema prave riječi kojom bih izrazila gađenje (općenito).
    nije problem u svećenicima pedofilima, nego u visokorangiranim svećenicima koji zataškavaju pedofiliju u vlastitim redovima.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

emso, ti o kruskama ja o jabukama. ne govorim o kritici, govorim o ismijavanju i sprdanju koje apsolutno ne moze pridonjeti nicemu osim stvoriti jos veci jaz koji je i onako prevelik.
    na mene stavljaš obavezu da se brinem da jaz koji nisam ni stvorila ne bude veći?!?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ipak, mislim da ovdje nitko od nas ne misli da su svi svećenici pedofili, iako nas debela većina misli da ne žive prirodno, u skladu sa svojom urođenom seksualnošću (aseksualnih svećenika ima malo, iako ne vjerujem da postoje statistike). Problem je u zataškavanju zločina od strane cijele organizacije, tj. od samog vrha, a probleme pedofilije su u svojim krugovima eventualno rješavali premiještanjem u drugu župu. Time se cijela organizacija odredila prema tom zločinu i prema tome kako vide da treba postupati s djecom.
    tek sam sad pročitala ovaj dio. potpisujem svako slovo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    I dalje ću pjevati, jer to volim, ali ako mi je smiješno slušati o ljubavi Isusa prema svim ljudima dok me iz klupe gledaju letci iz kojih čitam suprotno, smijati ću se, i to naglas ako mi dođe

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje si ovo boldano iščitala? U pravilima ovog foruma?
    ma ne, nego u postovima pojedinih vjernica.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajme, ovo kao odgovor na leonisine postove je kao onaj primjer kad smo se zabavljale logičkim pogreškama argumentaciji. "Ako dozvolimo brak dviju osoba istog spola, što je sljedeće? Netko će se vjenčat sa svojim automobilom?!" (parafraziram).

Sprdanje nije zakonom zabranjeno, ali nije ni konstruktivno ni ugodno. I generalno, sprda se obično u krugu dobrih prijatelja, kad znaš da dijelite mišljenje o nečemu i dobro se razumijete, ili ako ste umjetnik pa se možete postići kompleksnost (to me Mima jučer naučila ) u sprdačini i sprdati se javno.
    Naravno, nek se sprda kome se sprda dok mu moderatori dozvoljavaju, ali malo je glupo čudit se zašto se netko OPET na to vrijeđa - sprdačina i jest namjera da se nešto ili nekog ismije i uvrijedi.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

vertex, nemam namjeru objašnjavati stalno iznova; tko je shvatio shvatio je. da nije bilo te sprdnje, bilo bi nešto drugo o čemu bi se moglo oplesti na ovom topicu.

na kraju krajeva, ne morate se uopće obazirati na moje postove, druge cure (jelena, seni, jennifer, mojca, sasa, bodulica, pa i ti) su dovoljno rekle. ako sam prevršila mjeru - radije dobijem ban nego da gubim vrijeme na pojašnjavanje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno, nek se sprda kome se sprda dok mu moderatori dozvoljavaju, ali malo je glupo čudit se zašto se netko OPET na to vrijeđa - sprdačina i jest namjera da se nešto ili nekog ismije i uvrijedi.
    uopće se ne čudim što se netko vrijeđa. neke osobe vrijeđa i samo postojanje ovakvog topica pa da i ništa na njemu ne pišemo. čudim se samo direktivama.

dobro da nisam dobila ban za "life of brian".

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma i nemaš šta objasniti, ja se i ne referiram na ove zadnje primjere od kojih je potekla diskusija, nego na ono što si napisala da su i sprdnja, pa i pljuvanje, ok i dozvoljeni.
    A ne sviđaju mi se odgovori leonisi još i zato što ne volim kad se jednoj osobi obraća ovako "pamfletistički". Mislim da se tako negira individualnost te osobe i to mi je zapravo suprotno od ideje poštovanja različitosti.

ljubilica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

zanimljiva je činjenica da se samo o katoličkim svećenicima piše i daju se kao loš primjer. zar u islamu i pravoslavlju nema nikakvih "ispada"? naravno da ima, ali se šuti!! ili se samo ponavljaju fraze rekla - kazala??? koliko ja znam ovo je ireligiozni topic.. ili ipak nije??
    vi koje pišete o pedofiliji u svećenstvu, vidjele ste to? prijavile ste to? ili ste samo pročitale pa sad naklapate?

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

sprdamo se, jer u ovo tjeskobno vrijeme to je jedino što nam je ostalo. sprdnja je ventil za frustraciju.
    Frustraciju je bolje rješavati na neki konstruktivan način, po mom mišljenju. Zezancija je jedno, ali sprdnja nešto sasvim drugo. Razlika je u tome što se dobroj šali svi nasmiju i svi se osjete manje tjeskobnima, frustriranima, neraspoloženima, dok se sprdanjem pojedinci možda i izventiliraju, ali na štetu drugih.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ljubilica, evo pogledaj, recimo, ovdje. Pogledaj i izvore i linkove na kraju pa sama zaključi koliko je sve skupa vjerodostojno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se tako negira individualnost te osobe i to mi je zapravo suprotno od ideje poštovanja različitosti.
    nisam sigurna da sam dobro razumijela; kad odgovaram leonisi, uzimam u obzir ono što je napisala. mogu se usuglasiti s njenim mišljenjem, ali i ne moram. kao što ona ima pravo napisati što misli (i to nikad nisam dovodila u pitanje), imam i ja. ona se može usuglasiti s mojim mišljenjem i ne mora. može mi odgovoriti. mene njeni odgovori ne vrijeđaju, samo često nisam suglasna s njima (mada ih često i ne razumijem). njenu individualnost uzimam u obzir što znam da što god da kaže ne kaže zlonamjerno, pa mi nije problem raspravljati s njom i u trenucima kad su nam mišljenja potpuno oprečna. ti razgovori svakako pomažu da shvatim neka tuđa razmišljanja (pa i promjenim neka moja razmišljanja tj. uzmem u obzir neke nove momente), kao što nadam se da i moji postovi nju navedu na razmišljanje (sjetimo se samo početka ovog topica i ne razumijevanja čemu uopće postojanje ovakvog topica).

i po meni je to sve legitimno.

mene sad stvarno zanima što je leonisa mislila pod ovim:
    "govorim o ismijavanju i sprdanju koje apsolutno ne moze pridonjeti nicemu osim stvoriti jos veci jaz koji je i onako prevelik."

na kakav jaz je mislila? i što bi TI odgovorila?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

na mene stavljaš obavezu da se brinem da jaz koji nisam ni stvorila ne bude veći?!?
    Odakle ti to? Ponekad me zaista ostavis bez teksta. Znam tvoju moc shvacanja i razumijevanja i ovakav nacin je totalno podcjenjivacki.

Ako ne znas sto bi mi napisala ili ne razumijes sto sam napisala sto me ne pitas?

ljubilica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

vertex ja nisam rekla da ih nema svakakvih pa i pedofila i gade mi se, samo sam napomenula da se uvijek jedni te isti daju za primjer i to uvijek za loš primjer! zar neki ljudi uvijek gledaju samo crno ili?
    fakat je nabrijan ovaj pdf i to tako negativno i bježim na neki veseliji

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ljubilica prvotno napisa Vidi poruku
    zanimljiva je činjenica da se samo o katoličkim svećenicima piše i daju se kao loš primjer. zar u islamu i pravoslavlju nema nikakvih "ispada"? naravno da ima, ali se šuti!! ili se samo ponavljaju fraze rekla - kazala??? koliko ja znam ovo je ireligiozni topic.. ili ipak nije??
    vi koje pišete o pedofiliji u svećenstvu, vidjele ste to? prijavile ste to? ili ste samo pročitale pa sad naklapate?
    Živim u zemlji gdje se većina građana izjašnjava katolicima i gdje se u ime tih religijskih uvjerenja vode rasprave i sakupljaju potpisi za referendum o braku, MPO-u i ZO-u. Država, koja je po svom ustavu sekularna, ali opet to ne sprječava zakonodavce da donose zakon/e koji su u skladu s vjerskim uvjerenjima vladajuće stranke ili koalicije. Kada će se većina građana RH deklarirati kao muslimani ili pravoslavci, istom ću se mjerom zalagati/boriti za ljudska prava svih građana, bez obzira na vjersku, političku, seksualnu, nacionalnu ili koju god već opredijeljenost. Bez obzira koja će religija biti većinska...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Frustraciju je bolje rješavati na neki konstruktivan način, po mom mišljenju. Zezancija je jedno, ali sprdnja nešto sasvim drugo. Razlika je u tome što se dobroj šali svi nasmiju i svi se osjete manje tjeskobnima, frustriranima, neraspoloženima, dok se sprdanjem pojedinci možda i izventiliraju, ali na štetu drugih.
    no, tko će odlučiti što je zezancija, što je sprdnja, gdje je ta šteta?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mene sad stvarno zanima što je leonisa mislila pod ovim:
    "govorim o ismijavanju i sprdanju koje apsolutno ne moze pridonjeti nicemu osim stvoriti jos veci jaz koji je i onako prevelik."

na kakav jaz je mislila? i što bi TI odgovorila?
    Ja pretpostavljam da je mislila na jaz između konzervativnog dijela javnosti (forumaša) i manjina o kojima pišemo. Postoji jedno dubinsko neshvaćanje i neprihvaćanje, prvenstveno u smjeru prema manjinama, ali postoji i u suprotnom.
    Jaz je tu, postoji iz mnogo razloga, utjecaj Crkve je svakako jedan jako snažan razlog, ali nije jedini (ako govorimo o LGBT zajednici). I sad, što je cilj? Da LGBT osobe budu shvaćene i prihvaćene, da budu normalan dio društva, da budu "ništa posebno". Ako je to cilj, i ako se zna da neke radnje produbljuju jaz, zaoštravaju sukob, dižu ljude na stražnje noge, uslijed čega je izvjesno da će ti isti ljudi biti još manje spremni razumjeti i prihvatiti, je li uputno nastaviti s tim radnjama? Je li važnije dokazati tko je prvi počeo (i tražiti da taj mora i završiti) ili je važno da jedna manjina dobije svoje mjesto u društvu?
    Eto, ja bih je tako shvatila.
    edit: a evo i leonise pa da vidimo kako me ide razumijevanje misli :D
    Posljednje uređivanje od vertex : 03.06.2013. at 19:15

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Odakle ti to? Ponekad me zaista ostavis bez teksta. Znam tvoju moc shvacanja i razumijevanja i ovakav nacin je totalno podcjenjivacki.

Ako ne znas sto bi mi napisala ili ne razumijes sto sam napisala sto me ne pitas?
    pa napisala si da sprdnja produbljava već postojeći jaz, zar ne?
    ja sam se sprdala, znači ja produbljavam već postojeći jaz?
    ne bi se trebalo produbljavati već postojeći jaz.
    znači ne bi se trebalo sprdati.
    jer u sprdnji je problem (ne u kritici).

jedino ne znam o kojem postojećem jazu pričaš. eto, objasni mi molim te. no koji god da je to jaz, sprdnjom ga se ne bi trebalo povećavati. taj dio sam shvatila.

je li tako?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ništa mi ne valja onaj odgovor, pomiješala sam i forum i javnost i sve skupa...Trebala bih suvislije napisat, ali nemam više kad. Neka osnovna ideja da se pročitat pa nek stoji sad...

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Radi se o tome da se od "nas" kao opozicije nekim ocito prevladavajucim stavovima u ovoj zemlji uvijek ocekuje da budemo "bigger man" i da na sve odgovaramo kulturno, decentno, kontrolirano, inhibirano, a to je jako tesko, kad su s druge strane cesto lazi, mrznja, podmetanja, manipulacije itd.

I vjerujem da je vecina sudionica ovog topica, pa i oni slicni njima u rh koji zastupaju nekakva slicna stajalista vrlo iziritirano, ogorceno, bijesno, a i tuzno zbog dogadjanja u ovoj zemlji, i da nasa retorika, pa i sporadicna sprdnja, nije uperena spram pojedinaca vjernika nego protiv organiziranih sluzbenih i nesluzbenih glasnogovornika kc i ostalih stranaka, udruga itd.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I sad, što je cilj? Da LGBT osobe budu shvaćene i prihvaćene, da budu normalan dio društva, da budu "ništa posebno". Ako je to cilj, i ako se zna da neke radnje produbljuju jaz, zaoštravaju sukob, dižu ljude na stražnje noge, uslijed čega je izvjesno da će ti isti ljudi biti još manje spremni razumjeti i prihvatiti, je li uputno nastaviti s tim radnjama?
    radnje poput povorke ponosa također produbljuju jaz. dižu ljude na zadnje noge. možda bi i to trebalo ukinuti. neki se ljudi žale da samo to što lgbt osobe traže svoja prava također produbljuje jaz, jer što sve već hoće.

a ostatak posta sam izbrisala i potpisujem jennifer. ova cijela rasprava prelazi u mrcvarenje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Radi se o tome da se od "nas" kao opozicije nekim ocito prevladavajucim stavovima u ovoj zemlji uvijek ocekuje da budemo "bigger man" i da na sve odgovaramo kulturno, decentno, kontrolirano, inhibirano, a to je jako tesko, kad su s druge strane cesto lazi, mrznja, podmetanja, manipulacije itd.

I vjerujem da je vecina sudionica ovog topica, pa i oni slicni njima u rh koji zastupaju nekakva slicna stajalista vrlo iziritirano, ogorceno, bijesno, a i tuzno zbog dogadjanja u ovoj zemlji, i da nasa retorika, pa i sporadicna sprdnja, nije uperena spram pojedinaca vjernika nego protiv organiziranih sluzbenih i nesluzbenih glasnogovornika kc i ostalih stranaka, udruga itd.
    svaku riječ potpisujem. i ujedno moram reći da je fakat krajnje zamorno da se na ovom topicu stalno moramo objašnjavati i ispričavati i dobijati savjete kako bi trebali raspravljati i kako ne. i što nam je dozvoljeno, što ne. može kritika, ali ne ovakva onakva, ne smijemo se sprdati, može malo ismijavanja, ali ne puno, ne ovako, ne onako...trebamo imati rispekta, trebamo na ovo paziti, nemoj slučajno da generaliziraš, piši disklejmere, misli na one koji ne misle tako, misli na ove, one, ako ti je bitno ovo, onda nemoj ovako, nego ulipo, onako... hoćemo li malo o muslimanima ili pravoslavcima... itd.

otkud netko misli da ima pravo (stalno iznova) patronizirati ovaj topic (a ne radi se konkretno o moderatorici kojoj je to svakako dozvoljeno )?

naravno, postoji prijava posta. postoji ban ako osoblje odluči da smo prekardašili. postoji i pravo pisanja posta na ovu temu. ali postoji i moje pravo da smatram da mi je previše zamorno nanovo raspravljati načelne stvari i evo, neću se više obazirati na takve upade. zaboravila sam na svoje vlastito pravilo 2992 (ili koji već broj).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa napisala si da sprdnja produbljava već postojeći jaz, zar ne?
    ja sam se sprdala, znači ja produbljavam već postojeći jaz?
    ne bi se trebalo produbljavati već postojeći jaz.
    znači ne bi se trebalo sprdati.
    jer u sprdnji je problem (ne u kritici).

jedino ne znam o kojem postojećem jazu pričaš. eto, objasni mi molim te. no koji god da je to jaz, sprdnjom ga se ne bi trebalo povećavati. taj dio sam shvatila.

je li tako?
    nisi samo ti. zapravo veca opaska je bila na onaj post kako je 50 ili 70 posto svecenika homoseksualaca, a namjera toga nije bila nista drugo negoli da se pokaze jos jedno licemjerstvo. ili sta god. no nista svrhovito ili konstruktivno, nista sto bi doprinjelo rjesavanju ovog stanja. ali je doprinjelo (sprdnja kao takva) da i one osobe, forumasice, koje se mogu slagati s mnogim stavovima na ovom topicu (sto ne podrazumijeva i nacine) na ovaj nacin bivaju odbijene.
    da se osobe koje bi podurjele odredjene zahtjeve/teze/ideje/prava....da ne nabrajam dalje bivaju odbijene takvim nacinom.
    da se takvim nacinom stvara jos veca razlika i umjesto da nas spaja ono sto nam je zajednicko i zajedno idemo ka rjesavanju mi se udaljavamo.

plus ono sto pise vertex, ali prvenstveno sam mislila na ovo sto sam napisala. takvom sprdnjom odbijate i one koje vas na neki nacin i simpatiziraju.
    koje citaju ovaj topic jer na njemu ima puno toga pametnog. kroz kritiku se moze puno toga nauciti, pa i shvatiti, kroz sprnju bas i ne.
    sad ako je sprdnja bitnija od shvacanja (i podupiranja), ako je bitnije dobivat poene kod osoba kod kojih se vec poene ima (istomisljenice), umjesto da se taj krug siri, onda ok. al nekako mislim da nije.

ja se cesto zblesiram kad vidim kako si moj post procitala totalno suprotno od onog sto sam napisala. i ne mislim da je uvijek problem u nacinu na koji pisem vec i u svjetlu u kojem se cita.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 03.06.2013. at 20:00

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja se cesto zblesiram kad vidim kako si moj post procitala totalno suprotno od onog sto sam napisala. i ne mislim da je uvijek problem u nacinu na koji pisem vec i u svjetlu u kojem se cita.
    i ja se često zblesiram , ali jedino u što možeš biti sigurna da ih stvarno čitam s dobrom namjerom, jer znam da su tako napisane. jedino što pretpostavljam da krećemo od različitih pretpostavki, pa su nam i mišljenja često različita. ali i to je legitimno. nekad s vremenom shvatim da si u pravu, a nekad opet mislim da nisi. i nekad mi je žao što ne razumiješ što sam ti pokušala reći. ali očigledno je da nekako govorimo tj. razmišljamo na potpuno drugi način (pa otud i drugačiji zaključci), iako se duboko poštujemo. barem te ja poštujem i znam da ništa ne pišeš zlonamjerno.

a sad dosta iskazivanja ljubavi.

meni je jasno što želiš reći i ne mislim da si (potpuno) u krivu, ali fakat ne mislim da je ta sprdnja bila tolikih omjera i da se nije mogla razumijeti u kojem kontekstu izrečena, pa i da je bila bezvezna, ova od happy da o njoj sad ovdje raspravljamo već tri stranice. ako je dovoljna jedna sprdnja da se netko od nas ogradi ili nas više ne podupire, onda možda ni ta potpora nije baš bila vrijedna našeg pisanja. jer ne možemo baš stalno hodati po jajima i možemo nekad i bubnuti glupost.

ni meni ta opaska nije bila nešto posebno i sigurno bih reagirala da ju je izrekla neka od mojih... ehm.... starijih sugovornica - ali sam prešla preko nje, jer mi je bilo drago da se happy pridružila ovom topicu pa makar i ovako malo nespretno. i ne želim je izgubiti na način da svi sad skočimo na nju (kad su već vjernice skočile). eto, happy je nova i solidarizirala sam se s njom.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 03.06.2013. at 20:21

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i isto tako nije isto da li je nesto izjavio netko tamo imenom i prezimenom u RL ili neka forumasica, a kada se oplete (sprda) po onom sto je onom imenom i prezimenom sveto, oplete se i po optimistu, winnterici itd. koje ni jednim retkom nisu skrivile situaciju niti zasluzile da se s njima sprda (pocevsi od ovaca, isusa itd)
    a sto se tice dezurne policije, reci mi da se na bilo kojem topicu ne raspravlja o tome kako, ajde kad se vec prica o homoseksualcima, postoji odredjen broj koji ne podrzava povorku, kako se linkaju tekstovi kako su se neki izlijecili i kako je sve to hir i prolaznost i da netko napise, sprdnju o tome kako je to ipak bolest da ne bi netko uletio i reagirao na nacin komunikacije? i ne bi ga nitko nazvao dezurnim policajcem.

kad sam spomenula rispekt, napisala sam svima nama. a ne samo vama
    rispekt prema stvarima koje su drugoj strani (sugovorniku, citacu, tvojoj/mojoj rodici, ubaci osobu) bitne.
    i ako mogu kritizirati kako je licemjerno od jedne strane, zasto ne mogu tako nesto napisati da je i s druge? samo zato sto se s prvom stranom slazemo?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

malo su mi rečenice čudne, nadam se da se kuži smisao.

i još nešto, jako je teško u ovo doba u kojem živimo u rh imati tu dozu samokontrole i stalno misliti na to da osim proglašenih velikovjernika i 710'000 potpisivača postoje i oni vjernici koji nisu suglasni s ovim (hm.. kako da to nazovem a da se nitko ne uvrijedi? revolucijom?) što se dešava u našoj zemlji. tj. nije problem misliti, jer ne samo da mislim, znam (najbliži članovi obitelji su mi vjernice), problem je svu frustraciju držati u kontroli - uvijek i na svakom mjestu.
    i meni je to shvatljivo i donekle opravdano (možda sam previše subjektivna )

evo, jedna crtica iz našeg života - moja mama će izaći iz kc i traži novu vjersku zajednicu. odlazak u kc ju previše potresa, a njoj treba mir kad se želi pomoliti. sad traži(mo) neku drugu vjersku zajednicu koja joj taj mir može ponuditi.

pa ako znate za neku vjersku zajednicu, slobodno javite

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja se često zblesiram mrgreen, ali jedino u što možeš biti sigurna da ih stvarno čitam s dobrom namjerom, jer znam da su tako napisane. jedino što pretpostavljam da krećemo od različitih pretpostavki, pa su nam i mišljenja često različita. ali i to je legitimno. nekad s vremenom shvatim da si u pravu, a nekad opet mislim da nisi. i nekad mi je žao što ne razumiješ što sam ti pokušala reći. ali očigledno je da nekako govorimo tj. razmišljamo na potpuno drugi način (pa otud i drugačiji zaključci), iako se duboko poštujemo. barem te ja poštujem i znam da ništa ne pišeš zlonamjerno. smajl

a sad dosta iskazivanja ljubavi. mrgreen

meni je jasno što želiš reći i ne mislim da si (potpuno) u krivu, ali fakat ne mislim da je ta sprdnja bila tolikih omjera i da se nije mogla razumijeti u kojem kontekstu izrečena, pa i da je bila bezvezna, ova od happy da o njoj sad ovdje raspravljamo već tri stranice. ako je dovoljna jedna sprdnja da se netko od nas ogradi ili nas više ne podupire, onda možda ni ta potpora nije baš bila vrijedna našeg pisanja. jer ne možemo baš stalno hodati po jajima i možemo nekad i bubnuti glupost.

ni meni ta opaska nije bila nešto posebno i sigurno bih reagirala da ju je izrekla neka od mojih... ehm.... starijih sugovornica - ali sam prešla preko nje, jer mi je bilo drago da se happy pridružila ovom topicu pa makar i ovako malo nespretno. i ne želim je izgubiti na način da svi sad skočimo na nju (kad su već vjernice skočile). eto, happy je nova i solidarizirala sam se s njom.
    slazem se s ovim postom, i sama sam htjela napisati (eto kad te djeca prekidaju pa ti misli idu u serijama ko da su turska sapunica ) da ne mogu vjerovati na sta se sve trosi energija i vrijeme i kako smo na trla baba lan potrosili dan.
    ne mislim da si zlonamjerna, niti mislim da te uvijek ne shvatim, mislim da se ne radi o pogresnom re da bi te poptpisala. s mnogim danas sta si napisala se nacelno i slazem, no pisala si kao re koji je de facto na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme. ja pisem o sprdnji a dobivam komentare kako se ovdje ne smije kritizirati, pa se onda pitam whats the problem.
    al da, citala sam nedavno zasto me se tesko razumije, cak sam si dala i dijagnozu odnosno zasto imam problem objasniti misli koje su u slikama :D no danas njije to bio problem, danas je bila zamjena rijeci.

e da, htjedoh ti prokomentirati ovo oko gubljenja citacica...nije samo jedna. ispliva tako nesto svakih par strana. vise ne obracam paznju na to ko prije, pa ti ne mogu dati citate. obicno ih uocim kad ih netko citira. al ja odavno selektivno citam ovaj topic, bas zbog toga da mi zivica ne naraste toliko da je ne mogu orezati :D
    Posljednje uređivanje od leonisa : 03.06.2013. at 20:39

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i isto tako nije isto da li je nesto izjavio netko tamo imenom i prezimenom u RL ili neka forumasica, a kada se oplete (sprda) po onom sto je onom imenom i prezimenom sveto, oplete se i po optimistu, winnterici itd. koje ni jednim retkom nisu skrivile situaciju niti zasluzile da se s njima sprda (pocevsi od ovaca, isusa itd)
    opet se vraćamo na cenzuru kao krajnji zaključak. jer uvijek će biti tu neka leonisa, winnerica ili optimist koje "nisu zavrijedile".

a sto se tice dezurne policije, reci mi da se na bilo kojem topicu ne raspravlja o tome kako, ajde kad se vec prica o homoseksualcima, postoji odredjen broj koji ne podrzava povorku, kako se linkaju tekstovi kako su se neki izlijecili i kako je sve to hir i prolaznost i da netko napise, sprdnju o tome kako je to ipak bolest da ne bi netko uletio i reagirao na nacin komunikacije? i ne bi ga nitko nazvao dezurnim policajcem.
    slobodno. ali jedno je uletiti i reći da je to neprimjereno, a drugo je držati pridike i govoriti: vi tamo na vjerskom bi trebale malo više ovako ili onako, onda bi vas se možda više poštivalo i sl.

kad sam spomenula rispekt, napisala sam svima nama. a ne samo vama
    rispekt prema stvarima koje su drugoj strani (sugovorniku, citacu, tvojoj/mojoj rodici, ubaci osobu) bitne.
    i ako mogu kritizirati kako je licemjerno od jedne strane, zasto ne mogu tako nesto napisati da je i s druge? samo zato sto se s prvom stranom slazemo?
    opet idemo na argument o bitnosti i svetosti. pa možeš ti napisati što hoćeš evo, pišeš cijelo vrijeme

meni je bitna moja sloboda izražavanja i mišljenja, na forumu. ne u nečijoj kući ili u nekoj određenoj situaciji gdje ću znati kako se ponašati. ne govorim da sam dvolična pa da jedno govorim jednoj osobi, a drugo drugoj, nego da znam u kojem kontekstu nešto govorim.

na forumu raspravljamo, pišemo svoja mišljenja. nikome ništa ne namećemo, možda u svojim razmišljanjima i griješimo, bubnemo glupost, ponekad i prekardašimo... što god. ali i dalje raspravljamo i pišemo i koliko vidim svatko je do sada ovdje smio reći što misli, pa i ovi koji ulijeću istresu svoju frustraciju o tome da samo pljujemo i zdime dalje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne ne i ne

govorim i o onim koji se sprdaju kak su ona dva homica jucer umlatili na ribnjaku. primjerice.

ne govorim o cenzuri i slobodi misljenja, govorim o ismijavanju i sprdnji kojem je jedini cilj nasmijati jednu stranu i povrijediti drugu.

joj gle ove male, hoda u potrganim hlacama ko da ih je jucer iz kontejnera izvadila. mora da joj je mama bila u shopingu u ivanicgradskoj 28 (tam je kontejner). i sad svi hahahahaha, a mala u hlacama posramljena, povrjedjena propada u zemlju, ni kriva ni duzna. to je sprdnja i to je ismijavanje.
    ne smatram to nekom odlikom. niti da ona pridonosi icemu. cak je i osmijeh na licu onih koji se smiju kratkog vijeka.

onaj koji kaze da se tu samo pljuje bas i ne cita topic.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a propos ovce... ajd da i to riješimo jednom zauvijek.

ne mogu vjerovati da ću linkati s bitno.neta, ali dobar mi je članak

pa citiram:
    »On će ih sam pasti i bit će im pastir«, jedinstven pastir: potražit će izgubljenu ovcu i onu koja je zalutala, povit će ranjenu i okrijepiti nemoćnu. S njim će ovce biti sigurne; a drugi će dobri pastiri, u njegovo ime, također imati zadaću čuvati ih i voditi: »I podići ću im pastire da ih pasu te se ničega više neće bojati ni plašiti, niti će se gubiti.« »Ja sam pastir dobri«, govori Isus. Došao je na svijet sakupiti stado Božje. »Poput ovaca lutaste,« govori nam sveti Petar, »ali se sada obratiste k pastiru i čuvaru duša svojih. «Dobri pastir dolazi sakupiti rasuto stado, voditi ga, braniti, hraniti, suditi mu, kako bi ga na kraju doveo na posljednje pašnjake, »na izvore vodâ«.
    ako smijem reći, meni se OSOBNO ova alegorija sa stadom, pastirom i ovcima uopće ne sviđa (da se blago izrazim). ali nisam je ja izmislila niti je propagiram, nego to čini crkva kojoj (većina) vjernica pripada.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •