Pokazuje rezultate 1 do 50 od 259

Tema: kako razmisljate?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Eh, sad idemo korak dalje - kako izvaditi naranču iz kore, a da kora istane cijela? To je isti problem opisan u trodimenzionalnom prostoru. Treba nam četvrta dimenzija. Ali mi smo često ograničeni trodimenzionalnim načinom razmišljanja (bar ja, za ostale ne znam) pa je to teško shvatljivo. Iz perspektive nove dimenzije taj problem je lako rješiv, ali mi ga ne možemo zamisliti, isto kao što oni iz dvodimenzionalnog svijeta ne mogu zamisliti treću dimenziju.

Ima li naš mozak ograničenje na tri dimenzije? Iskreno, sumnjam. Mora postojati nešto više i dalje. Ali da ne tupim (iako je ovo kutak za takve stvari) samo da se vratim praktičnoj koristi različitih načina razmišljanja:

Ono što možemo naučiti je promatrati svaki problem iz nove perspektive. To pali - čovjek se ugodno iznenadi...
    Procitala sam sad cijelu temu i zbunjena sam na vise nacina, ali bar da pitam odgovor na ovo pitanje s narancom: kakva cetvrta dimenzija? Sta, jel naranca cijela u proslosti? Il prolijece kroz, stajaznam, crnu rupu?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku
    Procitala sam sad cijelu temu i zbunjena sam na vise nacina, ali bar da pitam odgovor na ovo pitanje s narancom: kakva cetvrta dimenzija? Sta, jel naranca cijela u proslosti? Il prolijece kroz, stajaznam, crnu rupu?
    To je samo primjer kako je sa trodimenzionalnim načinom razmišljanja čovjek zapravo ograničen. Malo si ljudi to može predočiti. Ja isto ne mogu, osim analogijom s dvodimenzionalnim prostorom - ljudi iz takvog svijeta isto ne bi razumjeli našu treću dimeziju, to im je apstraktno.

S druge strane, u matematici postoji n dimenzija prostora, ne samo tri.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.01.2014. at 14:50

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

[QUOTE=Peterlin;2554148]To je samo primjer kako je sa trodimenzionalnim načinom razmišljanja čovjek zapravo ograničen./QUOTE]
    Meni je ovo i dobar primjer kako ponekad ne kuzim preneseno znacenje. jer uvijek prvo zelim naci logican, jedini pravi, crno-bijeli odgovor.
    Moj brat je klasicni autist, i ja sam se u odrasloj dobi, kad sam zapravo i shvatila da autizam moze imati puno razlicitih oblika, pocela pitati imam li i ja elemente autizma.
    Socijalna strana mi je definitivno slaba, odlicno se snalazim u poznatoj sredini, s poznatim drustvom, ali stranci, ili recimo netko s kim se ne osjecam sigurno, neki autoritet...katastrofa. Panika.
    Nekad znam potpuno zablokirati, ono, ni rijeci iscjediti iz mene.
    Small talk, nula bodova, znam po 3-4 puta na dan komentirati vrijeme, s razlicitim osobama srecom.
    A nacin razmisljanja mi je apsolutno nemoguce definirati -nista uopce u zivotu ne mogu podijeliti na crno i bijelo, osim matematike. Na sve imam "but". Takodjer cesto nazivana cjepidlakom.
    Na onom poznatom primjeru s velikim slovom sastavljenim od malih prije uocavam mala.
    I po dosta testova imam muskiji mozak (to bi bio lijevi, zar ne?).
    Brojevi me bas idu, bila sam jako dobra u matematici i cesto si znam neke sasvim nematematicke stvari pretvorit u kombinacije brojeva da ih lakse zapamtim.

I zapravo se bojim ovo sve ispricati nekom strucnjaku. A pogotovo me one socijalne poteskoce znaju ogranicavati u zivotu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •