Jean-Baptiste Del Amo: Carstvo životinja
E ovo je Emile Zola verzija 2.0i to ne lektirni "Germinal" koji je light verzija naturalizma, nego mi je prva asocijacija na ovu knjigu Zolina "Zemlja", naturalizam na najjače.
Gdje je stao Zola, kreće Del Amo - roman obuhvaća vrijeme od 1898. do 1981., podijeljen u dva dijela. Prva polovica knjige obuhvaća razdoblje do 1917. Siromašna seljačka obitelj u Gascogni - tuberkulozan otac, gruba žena (autor je nikad ne zove majkom, ona je samo Roditeljica ili, nakon muževe smrti, Udovica), i djevojčica, Eleonore. Život na selu je prije životarenje nego život, nema ni natruhe nikakve idile. Samo blato, prljavština, bolest, težak rad. Del Amo je majstor opisa, i majstor da naoko lijepu prirodnu sliku pretvori u nešto surovo. Evo upadljiv (i relativno bezazlen) primjer:
Dolazi Prvi svjetski rat, pa si zamišljajte kako je to izgledalo u tom zabačenom i siromašnom kraju.(...) grana na koje se djeca uspinju snagom vlastitih ruku kako bi se odmarala u svježini lišća, u ljeskanju dana rasutom po savitljivim vrhovima krošanja koje vjetar ziba. Hrast caruje, ravnodušan prema ljudskoj subini, njihovim beznačajnim životima i smrtima. Ljubavnici su pod njegove noge izlijevali svoje sjeme, pijani i drčni momci zapišavali su mu deblo, usne su šaputale tajne i zakletve u procijep njegove kore.
I onda je rez. Druga dva dijela knjige premještaju se u 1981. Potomci nekad siromašne obitelji koja se borila za preživljavanje sad imaju svinjogojsku farmu. I tu kreće naturalizam u punom sjajuGnojnica, pretrpane štale, bolesne životinje, prekomjerna upotreba kemikalija u uzgoju koja dovodi do bolesti, i životinja i ljudi. Obitelj je degenerirala, braća se ne podnose, otac umire od raka, žene su psihički bolesne, djeca mentalno zaostala. Ma knjiga u pravoj maniri francuskog naturalizma koji će čitatelju temeljito ogaditi svaku temu o kojoj piše.
Ne mogu reći da sam uživala u sadržaju knjige, jer mi je na mahove bilo zlo, ali da je Del Amo majstor stila - jest. I dostojan nasljednik velikog Zole kojeg sam nekad s oduševljenjem čitala. Sad sam se prisjetila i zašto.
Tko je osjetljive duše, radije neka ovu knjigu preskoči.