Uh negdje sam opisala na nekoj "nesanica" temi ali ima previše tih tema pa ne mogu naći

Uglavnom poanta je par stvari koje treba uvježbati
- ako me muči što sve imam za odraditi (onaj neki pritisak da imam previše toga i da ću nešto važno propustiti) pomogne mi prije spavanja napisati TODO listu u koju zapišem apsolutno sve što mi se mota po glavi. Nakon toga bar nemam stres da ću nešto zaboraviti ujutro. Tu mi nivo opterećujućih misli odmah padne.
- ako ima nešto što me smeta, npr svjetlost (meni treba mrak) - stavim onu masku na oči. Sad je već kod mene lagano uvjetovani refleks, kad stavim masku i mrak točno osjećam kako mi tijelo dobiva signal "sad se spava". Fakat smo ko pavlovljevi psi ponekad

- ako su mi misli posebno invazivne imam snimljene neke stvari koje me opuštaju - konkretno imam skinut audio track jedne popularne domaće humoristične serije - i ako to pustim jednostavno mi mozak počne to slušati, blokira stresne misli, tijelo se opusti i zaspim
- prije sam se znala probuditi i pomisliti sad više neću moći zaspati, od te misli bi protrnula, posve se razbudila - i ne bi mogla više zaspati. Negativni povratni efekt. Sad kad se slučajno probudim sam posve mirna jer sam sigurna da ću bez problema opet zaspati - pa lako opet zaspem. Pozitivan povratni efekt.
- pomaže i da sam nakon stresnog dana odradila neku fizički umarajuću radnju (npr sad po hladnom paše šetnjica od 6-7km predvečer) i otići spavati u slično vrijeme kad mi se već automatizmom spava
Nije nikakav čarobni čaj/tablete i sl. i nije došlo odjednom nego par dana uspjeh pa koji dan neuspjeha ali što više vjerueš i što više puta djeluje to je jači efekt i još bolje djeluje, kombinacija raznih stvari od kojih je većina čista psihologija koje u zbroju proizvedu da zaspim brzo i duboko i naspavam se. Ako npr zaspim pred tv probudim se oko ponoći, prebacim u krevet i opet zaspim za pol sata bez problema do 7 ujutro.