Stranica 12 od 60 PrviPrvi ... 2101112131422 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ima svega, ja se slažem i sa Tanči da ima žena koje će svaliti krivicu na muža, ali ima i ovoga da su muževi nenormalni pa misle da svašta imaju pravo zahtjevati. Ali mislim i da kad se dogodi tako nešto, kad muževi imaju bilo kakav zahtjev s kojim se žena duboko ne slaže i koji u njoj izaziva bilo kakvu vrstu patnje, tu ipak nastupa ona. Možemo mi imati stotine udruga, računa za uplate, ponude za pomoć i svega ostalog, ako ona nije spremna otići.

Vjerujem da se svi možemo sjetiti barem jednog takvog primjera. Pa postoje i primjeri javnih osoba koje su stvarno imale svu podršku da odu, javnost ih je podržavala, pa su se uvijek vraćale nasilnim muževima pod opravdanjem "ljubavi". Kakva je to ljubav ja hvala Bogu ne znam, ali hoću reći da mora unatoč svim vrstama podrške ipak postojati i želja žene da se makne, a to ponekad nažalost izostane.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Ma ja vjerujem da su stvarne žene.
    I uopće ne moraju biti neke koju muž mlati i sve je po njegovom.
    Dovoljno je da je “samo” obična žena koja ide na posao, ima malu djecu, i poslije kućanstvo, a on “joj pomaže i stavi suđe u perilicu kad mu ona kaže”.
    Mislim da je negdje bila statistika , osim sto broj pobacaja pada iz godine u godinu...statisticki preko 50% na pobacaje u Hrvatskoj se odlucuju zene koje su u vezi i vec imaju dvoje djece. Ekonomski razlozi su takoder razlozi za prekid trudnoce. Svi znamo kako bi se moglo utjecati na takvu ulogu kod odredenog broja zena. Da imaju bolju situaciju i bolju socijalnu mrezu podrske sigurni se odredeni brojnjih ne bi odlucio na prekid.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ovo sada zvuči kao da postoje samo dvije skupine žena, super hrabre sposobne moćne ratnice koje će se okrenuti i otići ako ju muž samo krivo pogleda… i one koje on zlostavlja/mlati i sve je po njegovom.

Brak je puno nijansi između toga dvoje, i ne znači da je svaki nagovor muža na AB situacija nakon koje žena ide u sigurnu kuću.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

I ajmo još jedan ŠBBKBB, živiš u zajedničkom stanu, imate kredit, ili još gore, u isključivo njegovom stanu, ili još gore, u kući njegovih roditelja… imaš dvoje djece… prosječnu plaću ili još manju… on je ok, zna biti nekad težak, ali voliš ga, lijepo vam je uglavnom, dogodilo se…

I on nikako neće i neće.

I ti odlučuješ roditi, rastati se, hodaš po CZZS-u jer se ne možeš mi rastat dok dijete ne napuni 1 godinu, ideš u podstanare, živiš od porodiljne naknade, imaš još dvoje male djece…

Zbilja, zbilja ga svaka od nas ostavlja i odlazi trudna?
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 15.05.2022. at 12:23

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ovo sada zvuči kao da postoje samo dvije skupine žena, super hrabre sposobne moćne ratnice koje će se okrenuti i otići ako ju muž samo krivo pogleda… i one koje on zlostavlja/mlati i sve je po njegovom.

Brak je puno nijansi između toga dvoje, i ne znači da je svaki nagovor muža na AB situacija nakon koje žena ide u sigurnu kuću.
    Ma ne, nisam to uopće htjela reći. Pričam o brakovima gdje zaista postoji nasilje, bilo psihičko ili fizičko ili oboje.
    Meni je nagovaranje na pobačaj (ako ja to ne želim) isto nasilje. Ne mora biti za sigurnu kuću, ali ja bih se osjećala zlostavljano. Druga stvar bi bila da muž predloži, ja se ne složim i amen, zaboravljamo to. Da ne spominjem tek ove primjere koje je Lili navela, to mi jeste za sigurnu kuću.

Ali dobro, zanemarite mene, ja sam odrasla sa nasilnim ocem pa od svakakvih vrsta ponašanja očekujem da to preraste u zlostavljanje. Ne znači uopće da sam u pravu, možda projiciram. Vjerojatno je tako.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naravno da ne odlazi.
    Imas doma djecu.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

I ajmo još jedan ŠBBKBB, živiš u zajedničkom stanu, imate kredit, ili još gore, u isključivo njegovom stanu, ili još gore, u kući njegovih roditelja… imaš dvoje djece… prosječnu plaću ili još manju… on je ok, zna biti nekad težak, ali voliš ga, lijepo vam je uglavnom, dogodilo se…

I on nikako neće i neće.

I ti odlučuješ roditi, rastati se, hodaš po CZZS-u jer se ne možeš mi rastat dok dijete ne napuni 1 godinu, ideš u podstanare, živiš od porodiljne naknade, imaš još dvoje male djece…

Zbilja, zbilja ga svaka od nas ostavlja i odlazi trudna?
    Ja da. Sasvim sigurno. Ali rekla sam ti u prethodnom postu, ja se jako bojim bilo kakve vrste muškog nasilja i otišla bih. Možda ne bih bila ni u pravu, možda bi mi bilo gore živjeti u siromaštvu sa još dvoje male djece, ali jednostavno se ne mogu nositi s ponašanjem koje smatram nasilnim, pogotovo ako to dolazi od muškarca. Jbg, psihički problemi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Ina, morat ćeš se jednostavno pomiriti s tim da će ljudi uvijek tako reagirati. Nema druge.
    Radije zasuči rukave umjesto što se cijelo vrijeme čudiš toj pojavi u društvu.
    Sucem ja, sucem .

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Druga stvar bi bila da muž predloži, ja se ne složim i amen, zaboravljamo to. Da ne spominjem tek ove primjere koje je Lili navela, to mi jeste za sigurnu kuću.
    .
    Kako misliš, on ti predloži AB, ti kažeš “ja neću” i zaboravljamo? Što zaboravljamo? Rodiš i sve je super, on je zaboravio da nije htio još jedno dijete?

Ova druga rečenica… žena plače u bolnici jer radi AB, mislim da ni ona sama u tom trenutku ne misli da bi trebala u sigurnu kuću. Ne znam, možda bi trebala misliti. Ali zbilja mi je jako teško suditi o tim situacijama i brakovima, nitko od nas ne može znati kakav odnos netko ima. Možemo samo tvrditi ili pretpostaviti “ja bih se rastala”.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa ne mora muz biti zlostavljac. Samo ne zeli jos jedni dijete pored dvoje doma koje ima iz minimalce u premalom stanu. Zena nije protiv ideje da rodi , ali nema podrsku jer im okolnosti nisu dobre u tom trenutku.
    I prekid trudnoce joj se cini kao jednistavnija opcija .

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ma pusti. Ljudi su stvarno u stanju izjavljivati svasta za samopromociju. Pogotove jer znaju da nema nikakve sanse da se to dogodi. Ima u sustavu lako posvojive tesko bolesne djece, samo treba ponuditi usvajanje ili udomiteljstvo na pravom mjestu ako im je to bas zelja.
    Da, npr. p. Stjepan Ivan Horvat stvarno nudi pomoć jer zna da se to neće nikada dogoditi... Sirius, žao mi je što još nisi upoznala ljude od djela, a ne samo one od riječi pa si tako silno nepovjerljiva prema ljudima. Uvidjela sam da vi ovdje zaista nemate pojma o ljudima koji su spremni na takvu žrtvu jer ste okružene samo sebi sličnima, izgleda (većina vas).
    Da ste samo jedan tjedan proveli kao volonter, vidjeli biste kakva se mala čuda događaju svaki dan.
    I što znači posljednja rečenica - da se nikome dosad nije pomoglo? To si zaključila jer još ima toliko potrebitih?

Većina vas je ovdje (čast izuzetcima poput Jadranke, rehab, Lili, Riri, Beti... i ispričavam se ako sam nekoga zaboravila, a sigurno jesam) samo cinična i jaka na riječima, vjerojatno zato i ne znate da uistinu postoje ljudi koji su spremni na takve žrtve za drugoga (jer same niste pa mislite da cijeli svijet sebično funkcionira). Iako se duboko u sebi nadam da griješim.

Sad se stvarno "vidimo" na nekoj drugoj temi...nadam se pozitivnijoj... i na kojoj je manje tenzija.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Na Rodinom forumu hrpa žena volontira u Rodi i drugim udrugama više od desetljeća… samo kažem. Sigurno si možete parirati u volonterskim satima.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Kako misliš, on ti predloži AB, ti kažeš “ja neću” i zaboravljamo? Što zaboravljamo? Rodiš i sve je super, on je zaboravio da nije htio još jedno dijete?

Ova druga rečenica… žena plače u bolnici jer radi AB, mislim da ni ona sama u tom trenutku ne misli da bi trebala u sigurnu kuću. Ne znam, možda bi trebala misliti. Ali zbilja mi je jako teško suditi o tim situacijama i brakovima, nitko od nas ne može znati kakav odnos netko ima. Možemo samo tvrditi ili pretpostaviti “ja bih se rastala”.
    Pa naravno da svi gledamo po sebi i po onome što bi i kako bi mi, inače bi cijeli forum bio besmislen jer ionako ne možemo tvrditi kako bi drugi trebali.

I ne mislim da bi bilo sve super u ovakvoj situaciji. Ali isto tako znam i da ja na to ne bih pristala. Znam i da mi muž to ne bi predložio, pa ti ne znam baš reći kako bi bilo. Ali dobro ajde, možemo hipotetski. Rekla si da nije svaki nagovor muža na pobačaj za sigurnu kuću. I ja se slažem s time generalno, ali ovisi o ishodu. Banaliziram s ovim da zaboravljamo jer mi je to jedina situacija, odnosno opcija, u kojoj bih ja nastavila brak. Trebalo bi valjda naći neki kompromis, ali ja tu ne vidim kompromis. Kompromis nikako nije da odem na pobačaj jer ja to ne želim. Znači on bi dobio što bi htio, a ja bih bila slomljena jer eto druže, znao si napraviti dijete, a onda si mene nagovorio (natjerao) da odem na pobačaj. Pa ne može tako. Zašto bih ja morala po njegovom, unatoč tome što bi svaki dio mene vrištao da to ne želi? Zato da bih sačuvala brak? Pa ne moram ga uopće sačuvati ako bi tako bilo, čemu.

I što se tiče sigurne kuće, slažem se da ne možemo suditi o brakovima, zato sam i rekla odmah na početku da mora postojati i želja žene u toj situaciji da ode. Možda će neke žene zaključiti da unatoč tome što plaču u bolnici jer su napravile pobačaj koje nisu htjele, to nije razlog da odu. Okej, svatko to za sebe zna. Tko sam ja da se petljam. Ja govorim o sebi. I imam nekakvo generalno mišljenje da je žena koja plače u bolnici jer ju je muž natjerao na pobačaj zapravo zlostavljana žena. Ali Bože moj, ako se ona ne osjeća zlostavljano i želi ostati s njim, pa neka joj.

Mislim šta ja znam, svakakvih odnosa ima, ne moram se ja nužno slagati sa kategorizacijom istih.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, npr. p. Stjepan Ivan Horvat stvarno nudi pomoć jer zna da se to neće nikada dogoditi... Sirius, žao mi je što još nisi upoznala ljude od djela, a ne samo one od riječi pa si tako silno nepovjerljiva prema ljudima. Uvidjela sam da vi ovdje zaista nemate pojma o ljudima koji su spremni na takvu žrtvu jer ste okružene samo sebi sličnima, izgleda (većina vas).
    Da ste samo jedan tjedan proveli kao volonter, vidjeli biste kakva se mala čuda događaju svaki dan.
    I što znači posljednja rečenica - da se nikome dosad nije pomoglo? To si zaključila jer još ima toliko potrebitih?

Većina vas je ovdje (čast izuzetcima poput Jadranke, rehab, Lili, Riri, Beti... i ispričavam se ako sam nekoga zaboravila, a sigurno jesam) samo cinična i jaka na riječima, vjerojatno zato i ne znate da uistinu postoje ljudi koji su spremni na takve žrtve za drugoga (jer same niste pa mislite da cijeli svijet sebično funkcionira). Iako se duboko u sebi nadam da griješim.

Sad se stvarno "vidimo" na nekoj drugoj temi...nadam se pozitivnijoj... i na kojoj je manje tenzija.
    Cuj neki od nas volontiraju i rade zrtve za druge ( zapravo uopce ne volim taj izraz " zrtvovanje za druge") bez samopromocije. Vjerovala ili ne, postoje i takvi.
    To sto ja cinim u stvarnom zivotu ne mora znati svaka šuša na forumu, drustveni mrezi ili nekom od portala.
    Zapravo je izuzetno ironicno da to pises meni , a posebno uz gore spomenutog gospodina cije mi je djelovanje upitno zadnjih godina.
    ( Za) njega i njegovu obitelj znam puno duze od njegovog javnog djelovanja , zbog nekih drugih okolnosti .Tako da nema brige oko objektivnosti.
    Posljednje uređivanje od sirius : 15.05.2022. at 13:06

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Na Rodinom forumu hrpa žena volontira u Rodi i drugim udrugama više od desetljeća… samo kažem. Sigurno si možete parirati u volonterskim satima.
    Bubilo, mislila sam u onim dvjema udrugama koje sam spomenula, a čiji rad sigurno ne poznajete. Da poznajete, ne biste ovdje tipkale ovo što tipkate.
    A s obzirom na činjenicu da mi ovdje stalno moramo tumačiti (jedni drugima) i dodatno objašnjavati što smo mislile jer je pisana riječ vrlo ograničena, pametnije je zapravo o ovome "uživo", tko može. Tebi, Bubilo, svako dobro, kao i svima drugima koji ovdje tipkaju.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Jako dobar tekst Željka Porobije
    https://www.index.hr/mobile/clanak.a...ca_najnovije_m

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I htjela sam dodati kako si mi ti, Riri, super, jer ti ne bi, ali ti ne pada na pamet nametati drugima da ni one ne bi smjele.
    Upravo to je sve što nam treba, uz, naravno, odgovarajuće propise.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odličan tekst, hvala na linku Svimbalo.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je dobro pogodio duh koji pokreće mnoge u tim krugovima, to veličanje patnje kao da je to nešto pozitivno. A obično upakirano zajedno s nekim uvrnutim opravdanjem da su i oni patili ili kako je to s razlogom jer sve je to božanski naum i sl. I agresija (pasivna ili aktivna) što netko to odbija.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako hoćeš još konkretniji odgovor od onih koje sam ovdje već napisala, mogu ti poslati mnogobrojna svjedočanstava žena koje su iznijele svoje iskustvo nakon pobačaja. Osobno, nama koji smo imali priliku "biti" s tim ženama.

To nisu one žene koje su osjetile olakšanje, već neopisivu tugu i prazninu.
    Znam "te zene", preko nekoliko "takvih". Nisu vjerojatno bas ove tvoje, preobracene ili kakve vec, ali jesu zene koje su prekinule trudnocu iz ovog ili onog razloga, vlastitim odabirom, na srecu.

I svaka je osjecala tugu, prazninu, fizicku i psihicku bol. Ali i olaksanje. Ovo zadnje pogotovo zbog postojanja podrske u okolini, a ne osude ili tjeranja na preobracenje. Ako iskustva "tvojih" zena imaju veze s prisilom na abortus koji nisu zeljele, to je samo jos jedna od mnogih potvrda da riba smrdi od glave i da treba prestati gurati penise tamo gdje ne treba, doslovno i figurativno.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

I htjela sam dodati kako si mi ti, Riri, super, jer ti ne bi, ali ti ne pada na pamet nametati drugima da ni one ne bi smjele.
    Ma naravno, zato sam se odmah na početku složila sa live and let live stavom.
    Hvala na komplimentu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

X. To je meni definicija pro choicea, buduci podrazumijeva da se zene ne tjera na prekidanje trudnoce, kao ni u iznasanje trudnoce, zena odlucuje o tome, unutar zakonskih mogucnosti (uz uvjet da se mogu stvarno i provesti, a ne da se zapravo u velikom broju slucajeva ne mogu provesti nego se zene kao cavajdu posramljuje, cini ludima i 'spasava od sebe same').

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U djecjim domovima ima uvijek teško posvojive djece. Npr. s cerbralnom paralizom, downovim sindromom i sl. Djecu s downom uglavnom posvajaju izvan RH u nekim uredjenijim drzavama, gdje roditelji imaju stvarnu, a ne deklarativnu pomoc.
    Freya, ovim tvojima koji su spremni zrtvovat, mozes proslijediti ovaj link:
    https://domzadjecu.hr/wp/trazi-se-ob.../udomiteljstvo
    Uvijek ima potrebe za njihovom dobrom voljom. Sigurna sam da ima puno onih koji su vec sad uzeli djecu s teskim oboljenjima ili stanjima, ali evo ove tri obitelji bez problema mogu preuzeti skrb o djeci koje nisu imala srece.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ova recenica mi je u svojoj srzi kontradiktorna, jer propisi rade upravo to za sto ti Riri pohvaljujes da ne radi - namece zenama sto smiju, a sto ne smiju.
    Tko izglasava propise ? Tko odredjuje koji i kakvi su propisi "odgovarajuci' ? Vladajuce strukture. Zasto odredjeni ljudi sjede u vladajucim strukturama ? Upravo zato sto su ih izglasali random ljudi kao ti i ja na temelju svojih stavova i misljenja.
    Iluzorno je ocekivati da necije ideje i stavovi mogu biti prisutni bez utjecaja na drugog pojedinca.
    Vec sam napisala, i opet cu. Onog trenutka kad se dozvoli zenama pobacaj do samog poroda, bez ikakvih dodatnih komisija, restrikcija, pitanja, koliko god puta ona to zeli, prihvatit cu tu ideju zene koja odluke o vlastitom tijelu donosi samostalno, bez obzira na okolnosti i tu nakupinu stanica koju nosi u sebi. I ne samo pobacaj - tu su pitanja i sterilizacije, incesta i sva druga pitanja reprodukcije.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    U djecjim domovima ima uvijek teško posvojive djece. Npr. s cerbralnom paralizom, downovim sindromom i sl. Djecu s downom uglavnom posvajaju izvan RH u nekim uredjenijim drzavama, gdje roditelji imaju stvarnu, a ne deklarativnu pomoc.
    Freya, ovim tvojima koji su spremni zrtvovat, mozes proslijediti ovaj link:
    https://domzadjecu.hr/wp/trazi-se-ob.../udomiteljstvo
    Uvijek ima potrebe za njihovom dobrom voljom. Sigurna sam da ima puno onih koji su vec sad uzeli djecu s teskim oboljenjima ili stanjima, ali evo ove tri obitelji bez problema mogu preuzeti skrb o djeci koje nisu imala srece.
    A mogu i oni koji tvrde da se zalazu za kvalitetu zivota vec rodjenih, umjesto da nepotrebno donosimo na svijet one ostecene nerodjene.
    Bring it on

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ova recenica mi je u svojoj srzi kontradiktorna, jer propisi rade upravo to za sto ti Riri pohvaljujes da ne radi - namece zenama sto smiju, a sto ne smiju.
    Tko izglasava propise ? Tko odredjuje koji i kakvi su propisi "odgovarajuci' ? Vladajuce strukture. Zasto odredjeni ljudi sjede u vladajucim strukturama ? Upravo zato sto su ih izglasali random ljudi kao ti i ja na temelju svojih stavova i misljenja.
    Iluzorno je ocekivati da necije ideje i stavovi mogu biti prisutni bez utjecaja na drugog pojedinca.
    Vec sam napisala, i opet cu. Onog trenutka kad se dozvoli zenama pobacaj do samog poroda, bez ikakvih dodatnih komisija, restrikcija, pitanja, koliko god puta ona to zeli, prihvatit cu tu ideju zene koja odluke o vlastitom tijelu donosi samostalno, bez obzira na okolnosti i tu nakupinu stanica koju nosi u sebi. I ne samo pobacaj - tu su pitanja i sterilizacije, incesta i sva druga pitanja reprodukcije.
    Pa koliko znam žene već sad mogu napraviti pobačaj do zadnjeg dana trudnoće bez ikakve kaznene odgovornosti, samo što nakon određenog tjedna to ne mogu napraviti u bolnici. Prema tome to pravo je već regulrano (što nije zabranjeno je dopušteno)

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Pa koliko znam žene već sad mogu napraviti pobačaj do zadnjeg dana trudnoće bez ikakve kaznene odgovornosti, samo što nakon određenog tjedna to ne mogu napraviti u bolnici. Prema tome to pravo je već regulrano (što nije zabranjeno je dopušteno)
    Gdje zene mogu napraviti pobacaj do zadnjeg dana trudnoce ako ne u bolnici ? I zasto to ne mogu napraviti u bolnici ?
    Posljednje uređivanje od rehab : 16.05.2022. at 16:38

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne slažem se da je kontradiktorno, jer propisi moraju postojati. Bez njih društva ne mogu funkcionirati. I često slovo na papiru nije uopće loše, nego, kao i u slučaju zbog kojeg je otvorena ova tema, ne funkcionira provedba u praksi.
    A Riri je zaslužila pohvalu jer je jasno rekla da za nju osobno pobačaj (koji je propisom dozvoljen!) ne bi bila opcija, ali ne smatra da bi zato, jer ona tako misli, propis trebalo mijenjati ili mijenjati moje mišljenje.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Gdje zene mogu napraviti pobacaj do zadnjeg dana trudnoce ako ne u bolnici ? I zasto to ne mogu napraviti u bolnici ?
    Koji je smisao tjeranja maka na konac? Koju poantu želiš dokazati? Da pravo nije pravo ako nije apsolutno, a ako ne može biti apsolutno, da onda nema smisla da uopće postoji?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Koji je smisao tjeranja maka na konac? Koju poantu želiš dokazati? Da pravo nije pravo ako nije apsolutno, a ako ne može biti apsolutno, da onda nema smisla da uopće postoji?
    Ne zelim nista dokazati, nego zelim razjasniti sebi pitanje koje mi je vjecita enigma u temi o pobacaju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A zašto je za tebe pobačaj dopustiv ako je ugrožen život majke?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako je netko propustio iz usta samog prizivatelja savjesti zašto im treba zabraniti rad u drzavnim zdravstvenim ustanovama pa nek takve razgovore vode u deklarirano katoličkim ordinacijama i bolnicama ili privatnim praksama

https://www.index.hr/mobile/clanak.a...jesti_ostalo_m

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto je za tebe pobačaj dopustiv ako je ugrožen život majke?
    Ja to ovako gledam. Ako ugledam dvije ili vise osoba koje se utapaju, tesko da cu uspjeti spasiti obje. Nastojat cu, ali tesko da cu uspjeti. Izabrat cu onu za koju smatram da ima vise smisla i sanse spasiti ju.
    A sada, bilo bi lijepo da i ja dobijem odgovor na neko svoje pitanje

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa mogu doma, strikace igle, kucni napici i sl. Kao nekad u "dobra stara vremena".
    Za drugo pitanje ne znam odgovor, što se mene tiče ne treba ogranicenja. Zdrav razum to sasvim dobro regulira u 99% slučajeva.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pa mogu doma, strikace igle, kucni napici i sl. Kao nekad u "dobra stara vremena".
    Za drugo pitanje ne znam odgovor, što se mene tiče ne treba ogranicenja. Zdrav razum to sasvim dobro regulira u 99% slučajeva.
    Pa, no ! Zasto i to ne reguliramo zakonom, da zene ne moraju koristiti vjesalice i napitke ? Tko od nas zna u kakvoj se situaciji iznenada nasla zena u 9.mjesecu trudnoce ? Koliko npr Ukrajinki ima koje su se trudne odjednom nasle u neobranom grozdju, muz je mozda poginuo na ratistu, izbjeglice, bez posla, bez doma.. Iznenadna situacija u kojoj vise nije zgodno biti trudna.
    Meni zdrav razum govori da nije moguce uspostaviti granicu kad je zgodno i drustveno prihvatljivo ugasiti ljudski zivot u utrobi majke. Zdrav razum mi govori da su sve te price kojima se borba za legalan i dostupan pobacaj izjednacava sa zenskim pravima (odlicna Raspudiceva opaska - zasto samo sa zenskim pravima, u danasnje vrijeme i muskarci mogu biti trudni i radjati) prazne floskule iza kojih ne stoje smisleni argumenti. Ja bih tu jos dometnula i guranje pobacaja na zahtjev u domenu zdravstvene skrbi za zene.
    I dalje ostajem otvorena za promjenu misljenja i cekam argumente da me razuvjere.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja to ovako gledam. Ako ugledam dvije ili vise osoba koje se utapaju, tesko da cu uspjeti spasiti obje. Nastojat cu, ali tesko da cu uspjeti. Izabrat cu onu za koju smatram da ima vise smisla i sanse spasiti ju.
    A sada, bilo bi lijepo da i ja dobijem odgovor na neko svoje pitanje
    Zašto ima više smisla spasiti majku? Možda čak niti šanse nisu uvijek veće na njenoj strani.

Ja na tvoje pitanje imam odgovor - zakon je kompromis. Prvo, pobačaj se u prvom tromjesečju ne radi istim postupkom kao kasnije, nego jednostavnijim i manje invazivnim postupkom. Drugo, žena ima priliku i razuman vremenski period za donijeti odluku. Treće, fetus se razvija i svakom je u želucu jasno da pokazuje veći potencijal života nego u prvom tromjesečju (kao što je svakom jasno u želucu da bi spašavao majku iako to možda i ne zna sasvim jasno objasniti). Opet, za ekstremne slučajeve postoje i dodatne mogućnosti. Zakoni o pobačaju uostalom uopće nisu jedinstveni, i ima različitih rješenja.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto ima više smisla spasiti majku? Možda čak niti šanse nisu uvijek veće na njenoj strani.

Ja na tvoje pitanje imam odgovor - zakon je kompromis. Prvo, pobačaj se u prvom tromjesečju ne radi istim postupkom kao kasnije, nego jednostavnijim i manje invazivnim postupkom. Drugo, žena ima priliku i razuman vremenski period za donijeti odluku. Treće, fetus se razvija i svakom je u želucu jasno da pokazuje veći potencijal života nego u prvom tromjesečju (kao što je svakom jasno u želucu da bi spašavao majku iako to možda i ne zna sasvim jasno objasniti). Opet, za ekstremne slučajeve postoje i dodatne mogućnosti. Zakoni o pobačaju uostalom uopće nisu jedinstveni, i ima različitih rješenja.
    Apsolutno nigdje nisam napisala da ima vise smisla spasavati majku, niti da treba u svakoj situaciji spasavati majku Smatram da tu odluku treba donijeti zena ako je pri svijesti ili njena najbliza obitelj, ako zena nije pri svijesti. Uz konzultacije s lijecnicima, naravno.

Sto se tice tvog odgovora na moje pitanje, zeludac mi nekako nije mjerodavan za kreiranje zakona, jer ionako svaciji zeludac vari drugacije. Mozda smo mi Amerikankama koje mogu bezbrizno napraviti pobacaj u 20tom tjednu trudnoce strasni i zatucani mi koji bez restrikcija radimo pobacaje samo do 10tog tjedna trudnoce. A nama je Poljska onda jos strasnija. Iz toga zakljucujem da je pojam borbe za zenska reproduktivna prava (i muska, dodat cu) vrlo rastezljiv i relativan pojam, upotrebljiv kako kome pase.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako je netko propustio iz usta samog prizivatelja savjesti zašto im treba zabraniti rad u drzavnim zdravstvenim ustanovama pa nek takve razgovore vode u deklarirano katoličkim ordinacijama i bolnicama ili privatnim praksama

https://www.index.hr/mobile/clanak.a...jesti_ostalo_m
    Ovo je do te mjere prestrašno, da spominjanje Gileada koje se na ovoj temi nazvalo bespotrebnim odlaženjem u ekstrem, ustvari ispada primjereno.
    Ne do kuda to vodi, nego kamo smo već stigli.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa očito svakome i njegov zdrav razum govori drugačije ..

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa, no ! Zasto i to ne reguliramo zakonom, da zene ne moraju koristiti vjesalice i napitke ? Tko od nas zna u kakvoj se situaciji iznenada nasla zena u 9.mjesecu trudnoce ? Koliko npr Ukrajinki ima koje su se trudne odjednom nasle u neobranom grozdju, muz je mozda poginuo na ratistu, izbjeglice, bez posla, bez doma.. Iznenadna situacija u kojoj vise nije zgodno biti trudna.
    Meni zdrav razum govori da nije moguce uspostaviti granicu kad je zgodno i drustveno prihvatljivo ugasiti ljudski zivot u utrobi majke. Zdrav razum mi govori da su sve te price kojima se borba za legalan i dostupan pobacaj izjednacava sa zenskim pravima (odlicna Raspudiceva opaska - zasto samo sa zenskim pravima, u danasnje vrijeme i muskarci mogu biti trudni i radjati) prazne floskule iza kojih ne stoje smisleni argumenti. Ja bih tu jos dometnula i guranje pobacaja na zahtjev u domenu zdravstvene skrbi za zene.
    I dalje ostajem otvorena za promjenu misljenja i cekam argumente da me razuvjere.
    Pokazala si ovim postom (i posljednjim) da zapravo ne čekaš nikakve argumente, nego se valjda zabavljaš čekajući kad ćemo shvatiti da provociraš, nakon koliko postova i argumenata.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

...
    Ti si pitala zašto zakon ne dozvoljava pobačaj nakon nekog vremena pa ti je odgovoreno da nema toga da ne dozvoljava, nego regulira pod kojim uvjetima se radi u bolnicama. Iskreno za klaune tipa radpudic me nije briga, kao ni za to što je tebi zdrav razum - slobodno se vodi njime u svom životu. Ja ću svojim u svom, ali isto tako nemam namjeru odustati od obrane kojih prava i prava moje djece u budućnosti ni za milimetar. I to je otprilike to na ovu temu od mene.

Jedino čestitam što svakim ovakvim upisom uspijevaš još više dokazati mi nužnost beskompromisne borbe za svako do sad ostvareno pravo bez trunke popustanja. Inace zbogom napretku ženskih prava zadnjih 100ak godina...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

I opet isti obrazac, kad nema argumenata onda udri na osobnoj razini i ponavljanje pamfleta.
    Mimi hvala na odgovoru

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ti si pitala zašto zakon ne dozvoljava pobačaj nakon nekog vremena pa ti je odgovoreno da nema toga da ne dozvoljava, nego regulira pod kojim uvjetima se radi u bolnicama
    Najmanje sto ocekujem od snaznih borkinja je da ne dozvoljavaju mogucnost da si zena u 36tom tjednu trudnoce pika dolje vjesalice i pije sumnjive napitke. Eto.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa eto i tu se razlikujemo. Ja sam bar svjesna i da je sloboda da se probadas vjesalicom civilizacijski napredak u odnosu na prava žena pod "ravnanjem" RKTC. Kao i ono da pokušaj samoubojstva više nije kaznjiv smrću... eh ta dekadencija...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ima već koja stranica da je Tanči pravilno primijetila da nas ti, rehab, radiš ludima.
    I ako misliš da su tvoje (odnosno, Raspudićeve) zagrade, kao i ovo o tvojim očekivanjima od "snažnih borkinja" vrhunski sofisticirani podjeb koji nećemo shvatiti, too bad.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ima već koja stranica da je Tanči pravilno primijetila da nas ti, rehab, radiš ludima.
    I ako misliš da su tvoje (odnosno, Raspudićeve) zagrade, kao i ovo o tvojim očekivanjima od "snažnih borkinja" vrhunski sofisticirani podjeb koji nećemo shvatiti, too bad.
    Upravo suprotno, ja se samo sluzim pro choice argumentima, i postavljam pitanja jer zelim shvatiti.
    Zelim naci tu logiku koju trenutno ne nalazim. Na ama bas svako pitanje koje mi je postavljeno, dala sam odgovor i u najmanjoj mjeri ocekujem isto. Na cijelu ovu raspravu imam samo dva zakljucka.
    Ili sam strahovito podcijenila svoju inteligenciju pa ne uvidjam sto je to sto mi vecina vas zeli poruciti ili su se vasi odgovori, kao sto sam vec napisala, sveli na primjerdbe na osobnoj razini (pogotovo na dociranje o tome kakva sam ja zapravo, sto ja zapravo zelim reci i sto ja zapravo mislim) i na isprazne, napamet naucene pamflete. Nekako sam sklonija ovom drugom zakljucku.
    Posljednje uređivanje od rehab : 16.05.2022. at 19:44

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiram za Sto nam se to dogadja djir, kao budnicu:

'Dubinska klerikalizacija zdravstva
    Radi se, naravno, o slučaju trudnice Mirele Čavajde, čija je tragedija i tretman koji je dobila u hrvatskom zdravstvu otkrila da je on ozbiljno problematičan u odnosu prema ženama i klerikaliziran daleko dublje čak i od pesimističnijih procjena. A ministar Beroš, osim što je na čelu tog i takvog sustava, bio je i jedan od onih koji su institucionalnu i inu viktimizaciju Mirele Čavajde svojim javnim istupima samo pogoršavali.

Svojim izjavama, pogrešnim tumačenjima zakona, izbjegavanjem odgovornosti i praznim obećanjima koja su služila tek obmanjivanju javnosti' itd.

Zanima me hoce li hzzo snosit troskove postupka jer mozda laze da hoce, a nece jer su joj 'ponudili rjesenje'. Nadam se da ce se ovo istjerat sudski dalje i da nije prici kraj jer ovo je besramno, a moze se dogodot bilo kojoj zeni, da ne kazem djevojcici/djevojci u reproduktivnoj dobi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.05.2022. at 19:59

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pravo na prekid trudnoće u 36.om tjednu je pro choice argument?
    Ne znam za ostale, ali kad se očito izruguješ, karikiraš i dovodiš do apsurda, kod mene to vrlo brzo ubije volju za ozbiljnim odgovorom. Trudila sam se oko dvostrukog ubojstva, trudila sam se oko propisa, ali mi nisi ostavila mogućnost drugog izbora nego zaključka da provociraš.
    Edit- iza rehab, uletjela ina u međuvremenu
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 16.05.2022. at 20:02

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nemam pretplatu i ne mogu pročitati do kraja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove