Pokazuje rezultate 1 do 50 od 231

Tema: Kada prvi pregled?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja idem svakih 3 tj na preglede, ne radi mi svaki put uzv ali ja bi volila da radi. Kakav presing, kakve ucjene, o čemu vi to? neke od vas bi se rado vratile u kameno doba, ja bogami nebi, volim modernu tehnologiju i želim je koristiti. Uzv bi radila stalno jer želim vidjeti kako mi dijete izgleda, zaljubljena sam u nju od prvog dana i uživam je gledati. Isto kao što me lovi nekakav strah oće biti sve u redu i te kontrole mi daju sigurnost.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    neke od vas bi se rado vratile u kameno doba,.
    Sigurna sam da se niti jedna od nas koja nije oduševljena čestim pregledima ne bi htjela vratiti u kameno doba. Samo bismo željele da nam se ne natura tehnologija kao nužno i spektakularno riješenje kada postoje jasni dokazi da to zaista nije najbolje riješenje niti za dijete niti za mamu. Zbog čega bih ja trebala željeti riskirati zdravlje djeteta - zato da privatnik otplati UZV stroj koji je kupio i da nastavi raditi vaginalne preglede samo zato što se nije educirao i uvidio da je ta praksa napuštena i dokazano loša? no thanks.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Zbog čega bih ja trebala željeti riskirati zdravlje djeteta - zato da privatnik otplati UZV stroj koji je kupio i da nastavi raditi vaginalne preglede samo zato što se nije educirao i uvidio da je ta praksa napuštena i dokazano loša? no thanks.
    A zato se rade vaginalni pregledi?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    A zato se rade vaginalni pregledi?
    Ne znam A to isto su rekli i svjetski poznati porodničari Oni su nas (čitaj: članove udruge) pitali zbog čega oni to rade i što saznaju time...

Vaginalnim pregledom se može vidjeti trenutno stanje i to je to. A činjenica da se to stanje može promijeniti u 5 minuta nakon tog pregleda - očigledno nebitno. Kod nas se vaginalni pregledi smatraju toliko bitnima kao da se čitava budućnost može isčitati iz njih. A ne može.

To što je žena otvorena ili zatvorena trenutno, apsolutno ništa ne govori o tome da li će se početi otvarati ili je recimo taj nivo otvorenosti njen način pripreme za porod i sasvim normalan za njeno tijelo. Dakle, ne znamo ništa.

Iz vaginalnog pregleda se ne može saznati otvorenost/zatvorenost unutarnjeg ušća (koje je jedino bitno u toj priči o otvorenosti/zatvorenosti), to se može vidjeti samo UZV-om.

I još u svemu tome, velike su šanse da mama putem vaginalnog pregleda dobije neku bakteriju (koja naravno može utjecati na tijek trudnoće).

Dakle, zašto se to radi - dobro pitanje. Jedini mogući odgovor je - zato što se tako radi već xy godina i nitko ne želi mijenjati tu praksu iako je dokazano loša i nepotrebna.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Vaginalnim pregledom se može vidjeti trenutno stanje i to je to. A činjenica da se to stanje može promijeniti u 5 minuta nakon tog pregleda - očigledno nebitno. Kod nas se vaginalni pregledi smatraju toliko bitnima kao da se čitava budućnost može isčitati iz njih. A ne može.
    Pa i pregled UZV-om pokazuje trenutno stanje koje se može promijeniti čim trudnica napusti ordinaciju. Znači li to da su bilo kakvi pregledi nepotrebni?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i pregled UZV-om pokazuje trenutno stanje koje se može promijeniti čim trudnica napusti ordinaciju. Znači li to da su bilo kakvi pregledi nepotrebni?
    Ne, potrebni su. Ženi je potrebno da ima adekvatnu podršku, nekog tko će odgovoriti na sva njena pitanja i dileme. Idealno bi bilo da kod nas prate trudnoću primalje koje su educirane za praćenje normalnih trudnoća, a kad dođe do patologije šalju trudnice ginekologu - to kod nas nedostaje. Kod nas prate trudnoću oni koji su educirani isključivo o patologiji.

Mislim da je bitnije razgovarati sa ženom, uputiti je što joj je činiti u trudnoći, riješiti njene dileme i strahove, uputiti je u to da je bitno osluškivati tijelo i da ako joj se nešto čini sumnjivo da javi itd itd.

Jer bitnije je to da žena reagira na bolove i dođe kod ginekologa, nego to što je on vaginalnim prije par dana utvrdio da je sve ok.

UZV se radi da bi se vidjelo da li je zaista došlo do otvorenosti ukoliko žena ima prijevremene trudove (ili misli da ih ima). No zašto bi ga radili po defaultu svim ženama svaki mjesec? Nepotrebno baš zato što se stanje može promijeniti. UZV je stvarno dragocjen kod pregleda djeteta da se vidi jel sve ok s organima, srcem, da se vidi položaj djeteta - UZV je zato stvarno iznimno koristan.

Nama medicina ulijeva osjećaj da se sve može popraviti - barem taj dojam stječemo s tim svim pregledima. NO okrutna realnost je ta da medicina jako malo toga može napraviti i ako se primjeti neki problem u trudnoći.

Kada je Odent bio u hr, rekao je nešto što je mene zaista iznenadilo. Rekao je da medicina nije u stanju zaustaviti porod koji je prijevremeno počeo. Dakle ako se žena zaista ozbiljno otvara i prijeti joj porod, da medicina nema načina zaustaviti ga jer se pokazalo da sve što mi radimo baš i ne funkcionira. A da one trudnice koje su morale mirovati, da su to trudnice čije se tijelo otvorilo kao priprema za porod, da je to jednostavno bio ritam tog tijela i pripreme za ono što ga čeka. Interesantno i za zamisliti se.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kod nas prate trudnoću oni koji su educirani isključivo o patologiji.
    Ovo nije istina.

Liječnici su itekako educirani o fiziologiji, o zdravom, tek nakon toga uče o bolesnom, a na kraju kako to bolesno izliječiti.

Treba poštivati te godine učenja i truda i taj najstresniji posao na svijetu.
    Iznimke u vidu lošeg čovjeka i liječnika su uvijek samo iznimke.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sigurna sam da se niti jedna od nas koja nije oduševljena čestim pregledima ne bi htjela vratiti u kameno doba. Samo bismo željele da nam se ne natura tehnologija kao nužno i spektakularno riješenje kada postoje jasni dokazi da to zaista nije najbolje riješenje niti za dijete niti za mamu. Zbog čega bih ja trebala željeti riskirati zdravlje djeteta - zato da privatnik otplati UZV stroj koji je kupio i da nastavi raditi vaginalne preglede samo zato što se nije educirao i uvidio da je ta praksa napuštena i dokazano loša? no thanks.
    Tome služe dogovori. Svatko ima pravo izraziti svoje želje a doktor je dužan poštivati ih.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa onda nemoj ić. Ja u prošloj trudnoći nisam 3 mjeseca bila na pregledu. Gledali su me čudno kad sam došla u bolnicu...al kaj me briga za to... Pa nitko te neće i ne može natjerat na nešto što ti ne želiš.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •