Page 8 of 11 FirstFirst ... 678910 ... LastLast
Results 351 to 400 of 526

Thread: Božićni kolači 2012.

  1. #351
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    možda dobijete kakvu ideju:
    http://pinterest.com/countryliving/christmas-cookies/

    ja (a.k. žena koja ne voli slatno) radim samo jednu vrstu božićnih kolača (da ne ispadnem totalna nemajka, moram radi djece, to su oni kolači koji se izrezuju modlicama, pa napravim jednu smjesu s kakaom, drugu bez - odmah imam dvije boje kolača)
    ali zato pakiram te kolačiće u ovakve kutijice kao na linku, omatam vrpcama, uglavnom svi ostanu pozitivno iznenađeni kad vide te kolače
    ja majstorica

  2. #352
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by mishekica View Post
    Kako to da ih imaš? Mojima ove godine orasi uopće nisu rodili.

    A za one koji kupuju - cijena oraha, badema i lješnjaka jednaka je u Lidlu.




    Ja sam svojima poklonila sastojke za kolače pa će si sami lijepo napraviti što vole. Još su svi sposobni za to, a ja sam em trudna, em bolesna, em daleko od tih dotičnih... No, kod nas ove godine nema nikakvih poklona. Istrošili smo se kupovinom opreme za bebu. Uzeli smo dosta toga polovnog, ali opet smo sve kupovali sami pa se nataložilo...
    Lješnjaci - imam jedan veeeliki na gruntu. Istina, puno ih je manje nego lani, ali opet... ima. Pognojimo ga povremeno i od tada rodi svake godine, ne baš uvijek obilno, ali rodi.

    Ont. Orahe sam dobila iz rodnog grada gdje su puno jeftiniji nego u Zg.

    Što se tiče dijeljenja kolača - dovoljno si učinila time što si dala sastojke... Sad je vrijeme da brineš o sebi i bebi, a za ostalo će eventualno biti prilike. A možda kolači nađu puta i do tebe, bez obzira na udaljenost.

  3. #353

    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    530

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Ups, stvarno jesam!
    77 dkg glatkog brašna.
    I sigurno toliko putra.
    Sad sam dva put provjerila.
    hvala ti
    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    200 g mljevenih ljesnjaka (moze i przenih, imaju fini miris i lijepo se moze skinuti vanjska ljuska)
    125 g cokolade za kuhanje (5 rebara) + 1 zlica tople vode
    125 g secera u prahu (po potrebi se moze dodati jos)
    150 g cveba i/ili brusnica - namociti u vrucu vodu, pa ocijediti i dodati 1 zlicu ruma
    1 jaje

    Samljela sam orasaste plodove u multipraktiku i dodala secer u prahu da se sve jednoliko izmijesa.
    Na laganoj vatri sam otopila cokoladu s malo vode da ne prigori, pa sam u nju dodala cvebe s rumom i jaje, pa frknula unutra orasaste plodove i secer.
    Sve sam lijepo jednoliko izmijesala, a onda stavila na balkon da se ohladi i na pola stegne, tako da se moze frkati u "salame".
    Stol sam posipala sa dosta secera u prahu, podijelila smjesu u dijelove koje mogu oblikovati (4) i svaki pojedini oblikovala u salamu dugacku oko 25 cm (tak da mi stane na pladanj).
    Sad su u frizideru. Danas popodne cemo ih probati.
    Ovo mi se čini strašno fino, posebno s brusnicama. Ako koristim bademe, stavljaju li se oni s koricom ili mogu biti oguljeni ?

  4. #354

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Evo kako sam je ove godine radila:
    200 g mljevenih ljesnjaka (moze i przenih, imaju fini miris i lijepo se moze skinuti vanjska ljuska)
    125 g cokolade za kuhanje (5 rebara) + 1 zlica tople vode
    125 g secera u prahu (po potrebi se moze dodati jos)
    150 g cveba i/ili brusnica - namociti u vrucu vodu, pa ocijediti i dodati 1 zlicu ruma
    1 jaje

    Samljela sam orasaste plodove u multipraktiku i dodala secer u prahu da se sve jednoliko izmijesa.
    Na laganoj vatri sam otopila cokoladu s malo vode da ne prigori, pa sam u nju dodala cvebe s rumom i jaje, pa frknula unutra orasaste plodove i secer.
    Sve sam lijepo jednoliko izmijesala, a onda stavila na balkon da se ohladi i na pola stegne, tako da se moze frkati u "salame".
    Stol sam posipala sa dosta secera u prahu, podijelila smjesu u dijelove koje mogu oblikovati (4) i svaki pojedini oblikovala u salamu dugacku oko 25 cm (tak da mi stane na pladanj).
    Sad su u frizideru. Danas popodne cemo ih probati.

    .
    sirovo jaje?
    nemam fobiju od sirovih jaja, ali nekako mi ne idu u kolače koji dugo stoje, a salama bi trebala biti takav tip kolača

  5. #355
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Jel ima netko dobar recept za šećernu glazuru za ukrašavanje kolača - a da nema sirove bjelanjke?

  6. #356
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    možeš staviti par kapi limuna

  7. #357
    Jelka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,006

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    Jel ima netko dobar recept za šećernu glazuru za ukrašavanje kolača - a da nema sirove bjelanjke?
    Štaub šećer i malo limuna.

  8. #358
    zmajica's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Zg
    Posts
    700

    Default

    Ja radim: 1 bjeljanjak, 25 dkg štaub šečera i par kapi limunovog soka.
    MIxa se snijeg, doda limunov sok i žlicu po žlicu šečer.
    To je glazura koja ide na medenjake i sl kolačiće...ALI bjelanjki su sirovi.

  9. #359
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    sirovo jaje?
    nemam fobiju od sirovih jaja, ali nekako mi ne idu u kolače koji dugo stoje, a salama bi trebala biti takav tip kolača
    Ma ne, nije jaje sirovo, to se sve prokuha skup s jajetom. Možda nisam jasno napisala - čokoladu topim na vatri i onda u to dodajem sve živo. Samo ne smije se jaje dodati prije cveba jer se skuha prebrzo i zgruda.

  10. #360
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Sad gledam kak sam bedasto napisala. Daklem za crnu salamu topim čokoladu u malo vode na laganoj vatri dok ne postane tekuća. U to dodam ocijeđene cvebe i jaje, pa polako to prokuham. Jednom sam dodala jaje prije cveba, pa mi se prenaglo skuhalo. Tek kad je ta crna gusta masa čokolade, voća i jaja kuhana, u nju dodam mljevene bademe i štaub šećer. Sorry na nespretnom objašnjenju.

  11. #361
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    Jel ima netko dobar recept za šećernu glazuru za ukrašavanje kolača - a da nema sirove bjelanjke?
    Za tebe je rješenje ticino.

    Postoji i šećerna glazura od štauba i limunovog soka (malooo) ali ta ne lijepi.

    Možeš glazuru s bjelanjcima kratko prokuhati na pari (kao šaum) ako te brinu jaja. Nisam to nikad radila, ali slabo koristim tu glazuru osim za lijepljenje medenih kuća koje nikad nismo pojeli, služile su samo za ukras.

  12. #362
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    najbolje bajadere ikad

    ANINE BAJADERE
    20dag šećera
    1 margarin
    40 dag keksi ( mljevenih)
    10 dag kokosa
    rum po želji

    gornji sloj 1 teglica nutele malo otopljene na laganoj vatri
    + 1 oblatna ako želite

    znači otopi se šećer i margarin te se u to otopljeno dodaju ostali sastojci, prekrije se s nutelom ( 440 g) i ohladi.
    Može se staviti na oblatnu i ne mora.
    Pripremite se da ih neće biti u najkraćem roku

  13. #363
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    potpisujem te ribice...ocjena 5!

  14. #364
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    Dobro mislite li vi konačno prestat stavljat recepte na ovaj topic.... mislim stvarno na kraju bi ih pekla sve od reda

  15. #365
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ajde ajde kakva je to ravnica ako bar 15 kolaca nema

  16. #366

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    Jel ima netko dobar recept za šećernu glazuru za ukrašavanje kolača - a da nema sirove bjelanjke?
    Meni je ova glazura skroz ok http://www.coolinarika.com/recept/bo...ce-s-narancom/

  17. #367
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    ajde ajde kakva je to ravnica ako bar 15 kolaca nema
    A i kakav je to topic o Božićnim kolačima da ga nema barem 10 stranica

  18. #368
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    pa cekaj do bozica ima jos 5 dana, ja sam tek jedan napravila. polakooooo. jos nista nije palo, razbilo se, unistilo i sl. jos kad nam kalimero naljepi onaj svoj tanjur ili pak marta, pa me bace u bed, ne zbog broja kolaca, vec sto ja ne znam tako servirati i lijepo isjeci kolace. vidjeces za vikend kad krene panika

  19. #369
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    koliko i na kojoj temp se peku non plus ultra?

  20. #370
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    na 150°C
    ne znam minutažu, otvaraš i pipkaš dok gornja površina ne bude tvrda
    NE SMIJU potamniti; pečeno tijesto mora biti iste boje kao i sirovo
    vidi se na mojim fotkama na fejsu

  21. #371
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    A tek ova slika
    https://www.facebook.com/photo.php?f...e=3&permPage=1

    Ne mogu vjerovati da netko napravi toliko kolača! Sad bi bilo dobro da imam transponder i prebacim tanjur na moj stol. Svaka čast!

  22. #372
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    samo tako izgleda, evo ja cu smanjiti broj kolaca s bademima, a jaja sam pocela sparati vec ranije, jer kupujem domaca, po manjoj cijeni nego su u ducanu. sve samo izgleda.
    A ja badema pun najlon, dva su stabla u vrtu, ali zato lješnjake trebam kupovati, a Husarski uštipci ne valjaju ako nisu lješnjaci.

    Sa mendulama znači radim Trogirske rafiole

    Sa orasima: šape

    Sa lješnjacima: husarske uštipke

    i za one koji nisu za orašaste: linzeri.

    Da ne bude dosadno, i salama sa žele bombonima i crno-bijela salama. Dosta. I previše.

  23. #373
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Skužila sam da sam očito prerano napravila one Pipličine kukise jer su mi već omekšali. :maaamaaa:

  24. #374
    zmajica's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Zg
    Posts
    700

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    A tek ova slika
    https://www.facebook.com/photo.php?f...e=3&permPage=1

    Ne mogu vjerovati da netko napravi toliko kolača! Sad bi bilo dobro da imam transponder i prebacim tanjur na moj stol. Svaka čast!
    apricot, bi li htjela napisati recept za crno-bijelu salamu, ove male smeđe-žute kolačiće i zašto, kako i od čega su ti pojedine kuglice na tanjuru zelene? Predivne su mi, baš za razbijanje smečkastih nijansi kolača !
    Pritipliiiz!

  25. #375
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Prija mi je bolesna pa nikako da krenemo u kolačarenje. Mislim da ce za vikend biti držnedaj i povucipotegni. I da, bit ce hrpa. Koja se dijeli i poklanja.

  26. #376
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    KOKOSOVA SALAMA

    Sastojci

    Tamni dio:
    500 g mljevenog Petit beurre keksa (jedna kutija)
    250 g šećera u prahu
    100 g naribane čokolade za kuhanje
    oko 0,5 dl ruma
    malo toploga mlijeka (dodaje se doslovno žličicu po žličicu, da ne postane gnjecavo)
    kakao po potrebi, da bude što tamniji

    Fila:

    250 g margarina/maslaca
    100 g šećera u prahu
    200 g kokosa

    Umijesiš tamni dio, razvaljaš ga što tanje i gore namažeš svijetli dio. Zarolaš.

    Najbolje je raditi na prianjajućoj foliji ili nekoj ovc vrećici.
    Može i papir za pečenje.


    SMEĐE-ŽUTA SALAMICA

    25 dag oraha
    25 dag šećera
    3 rebra čokolade (one velike za kuhanje)
    2 bjelanjka
    Zamijesiti i na foliji razvaljati 1 cm debeo četverokut. (ja se trudim da bude i tanje)

    Žuta fila

    10 dag maslaca
    10 dag šećera u prahu
    2 kuhana i propasirana žumanjka
    (meni ovoga uvijek ispadne previše, pa slobodno prepolovi količinu)

    Dobro izmiješati, premazati po smeđem tijestu i zarolati. Promjer će biti cca 2cm.

    One zelembaće sam izmislila i nisu bili fini jer nije uspjelo ono što je trebalo biti.
    A boju sam dobila tako da sam usitnila zeleni žele i držala nekoliko sati u rumu.
    Dobila sam zelenu masu koju onda možeš staviti u bilo koje svijetle kuglice (npr rafaello)

  27. #377
    zmajica's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Zg
    Posts
    700

    Default

    Puno HVALA!!!

  28. #378
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Mondu View Post
    Ovo mi se čini strašno fino, posebno s brusnicama. Ako koristim bademe, stavljaju li se oni s koricom ili mogu biti oguljeni ?
    U crnu salamu ja :ljenguza: stavljam obično mljevene oguljene bademe iz Lidla, ali nisam ih našla ove godine pa sam stavila vrećicu običnih neoguljenih i isto toliko lješnjaka (miješano - oguljenih i neoguljenih). Ta salamica trpi sve iako je najfinija s oguljenim mljevenim bademima. Stavi što imaš!

    Ako ti se baš hoće guliti bademe, to uopće nije teško - samo ih treba pofuriti kipućom vodom i ostaviti minutu-dvije. Kožica nabubri i lako se guli. Gulila sam ih nedavno za "vještičje prste" - to su bili nokti.

  29. #379
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by ribice View Post
    najbolje bajadere ikad

    ANINE BAJADERE
    20dag šećera
    1 margarin
    40 dag keksi ( mljevenih)
    10 dag kokosa
    rum po želji

    gornji sloj 1 teglica nutele malo otopljene na laganoj vatri
    + 1 oblatna ako želite

    znači otopi se šećer i margarin te se u to otopljeno dodaju ostali sastojci, prekrije se s nutelom ( 440 g) i ohladi.
    Može se staviti na oblatnu i ne mora.
    Pripremite se da ih neće biti u najkraćem roku
    Ja ne kužim ovo sa nutelom i gornjim slojem, može li mi tko objasniti?

  30. #380
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    još bih možda nutelu i shvatila
    ali kokos u nečemu što se zove bajadera i ne bih

    meni su moje uvjerljivo najbolje

  31. #381
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ja sam jedne godine nasla neku nugat glazuru i stavila. bajadera je bila mljac. inace nikakvu nutelu ne stavljam, a kokos mi nikako ne ide na bajaderu.

    sinoc napravila:
    bajederu (jutros u 6.20 nije je vec bilo 1/2, no dio odlazi na darivanje)
    Apri kuglice s narandzom (koja mi se ne osjeti u kuglicama, ali su kuglice mljac. narpavila sam pola mjere, kasnije cu jos pola)
    ispekla paprenjake
    i bananabrot.
    danas bi sem ogla uhvatiti kora za madjaricu.

  32. #382
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    meni su moje uvjerljivo najbolje

    Link na recepat?

    Ja si još tražim koju ću četvrtu vrstu napraviti. Ne da mi se više od toga. Možda Raffaello s bijelom čokoladom, a možda keksići s pištoljem. A možda i nešto što se reže. Daj tu bajaderu amo!

  33. #383

    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    530

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    U crnu salamu ja :ljenguza: stavljam obično mljevene oguljene bademe iz Lidla, ali nisam ih našla ove godine pa sam stavila vrećicu običnih neoguljenih i isto toliko lješnjaka (miješano - oguljenih i neoguljenih). Ta salamica trpi sve iako je najfinija s oguljenim mljevenim bademima. Stavi što imaš!

    Ako ti se baš hoće guliti bademe, to uopće nije teško - samo ih treba pofuriti kipućom vodom i ostaviti minutu-dvije. Kožica nabubri i lako se guli. Gulila sam ih nedavno za "vještičje prste" - to su bili nokti.
    Hvala na savjetima !

    Ovo za bademe sam baš jučer na Coolinarici pročitala pa su već oguljeni, jedan dio sam narezala na listiće I tih ću staviti, biti će zgodno vizualno, bar mislim.
    Last edited by Mondu; 21.12.2012 at 10:57.

  34. #384
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    moram se pohvaliti, ovi sliče na bakine, ali moram još puno vježbati

    NUS šANGICE ili Pariški prutići
    http://public.fotki.com/nano123/prodaja/img-2771-1.html

  35. #385
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default


    to je kloac koje sam kao djete uvijek zeljno iscekivala. obozavala sam ga i izgledaju kao kod moje mame.
    ja ga ne radim, ne znam ni sama zasto, valjda mi to susenje u pecnici kompilicrano :/

  36. #386

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    moram se pohvaliti, ovi sliče na bakine, ali moram još puno vježbati

    NUS šANGICE ili Pariški prutići
    http://public.fotki.com/nano123/prodaja/img-2771-1.html
    ne moraš još puno

  37. #387
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post

    to je kloac koje sam kao djete uvijek zeljno iscekivala. obozavala sam ga i izgledaju kao kod moje mame.
    ja ga ne radim, ne znam ni sama zasto, valjda mi to susenje u pecnici kompilicrano :/
    i meni je to bio najdraži bakin kolač.

    Nije meni problem sušenje, nego rezanje štangica a da se bjelanjak jako ne uništi. Nisam uspijevala, pa sam ga znala špricom stavljati gore

  38. #388
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Morate ih probati da vidite da su definitivno najbolje..kokos se ne osjeti na tu količinu ( a ni ne vidi baš) ali daje poseban šmek..isto kao i malo ruma.
    Da pojasnim nutelu, kada se prva smjesa stavi u protvicu i malo nagura da se sve fino slegne uzme se teglica nutele i stavi u rajnglicu na laganu vatru da postane tekuća i izlije na prvu smjesu, ohladi se i dobar tek. Gotovo je sve u 20 min.
    Nema onoga tko ih je probao a da nije bio oduševljen i na svakoj fešti prve odu..

  39. #389
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Istina, nisu baš kao standardne bajadere, bolje su..možda da bajderu preimenujem u kokos-rum-nutela kolač

  40. #390
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by mishekica View Post

    Link na recepat?
    em ti linkove!
    ja sam generacija koja je sve u rokovnike upisivala
    ili tekice

    BAJADERA (svi kažu da je ova ko prava)

    10 žlica vode
    1/2 kg šećera
    20 dag oraha
    20 dag keksa
    20 dag maslaca/margarina

    Prokuhati vodu sa šećerom i dodati orahe i mljevene kekse, a kad se ohladi i maslac. Masa se raspodijeli u dva dijela i u jedan se doda 10dag omekšane čokolade.
    Razvalja se tamna smjesa, preko svijetla i gore glazura:

    33,3 g margarina
    1/3 žlice ulja
    100 g čokolade

  41. #391
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

  42. #392
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Svaka čast za ove pariške prutiće, izgledaju super!

  43. #393
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    fakat
    nisam ni znala da sam stavljala

    ali sam tamo smanjila šećer
    originalni recept kaže pola kile
    Last edited by apricot; 21.12.2012 at 11:37.

  44. #394
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    Svaka čast za ove pariške prutiće, izgledaju super!
    nemožeš si niti zamisliti kako sam ponosna na sebe, iako su daleko od bakinih. djeca su otišla na priredbu, muža sam poslala u dućan i imala sam mira. Vježbati ću dok ih ne usavršim, pa makar tada i sama bila baka

  45. #395
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Ja nikako ne volim orahe i ne volim baš suhe kolačiće, a uz to ne smijem ništa mliječno, pa mi je izbor božićnih kolača baš nekako sužen. Blago vama koje volite te orašaste štangice, ja bih baš htjela da uživam u svemu tome Pečem za obitelj, a sebi gingerbread i kućni prijatelj (neku varijantu) sa ružmarinom, to mi je ajde fino. Mađaricu ne smijem zbog mlijeka... i tako. Volim i kekse od badema i naranče, ali ove godine nemam volje tući bademe. Mogla bih do dućana? Eto inspiracije...

  46. #396
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ajme, Nano... obožavam te prutiće

  47. #397
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    moram se pohvaliti, ovi sliče na bakine, ali moram još puno vježbati

    NUS šANGICE ili Pariški prutići
    http://public.fotki.com/nano123/prodaja/img-2771-1.html


    Sigurna sam da će ti okolina osigurati priliku za vježbanje (brzo pojesti, he he he...)

  48. #398
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post

    BAJADERA (svi kažu da je ova ko prava)

    10 žlica vode
    1/2 kg šećera
    20 dag oraha
    20 dag keksa
    20 dag maslaca/margarina

    Prokuhati vodu sa šećerom i dodati orahe i mljevene kekse, a kad se ohladi i maslac. Masa se raspodijeli u dva dijela i u jedan se doda 10dag omekšane čokolade.
    Razvalja se tamna smjesa, preko svijetla i gore glazura:

    33,3 g margarina
    1/3 žlice ulja
    100 g čokolade
    moj recept je isti, ali i ja imam izmjene
    ja nikad ne stavaljm orah, vec badem i meni je bolje s njima, a 1/2kg secera je i kod mene u receptu, sinoc sam stavila izmejdu 200-250 g. pola kile bi me ubilo.
    glazuru radim odoaktivno.

  49. #399
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    nemožeš si niti zamisliti kako sam ponosna na sebe, iako su daleko od bakinih. djeca su otišla na priredbu, muža sam poslala u dućan i imala sam mira. Vježbati ću dok ih ne usavršim, pa makar tada i sama bila baka

  50. #400
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post


    Sigurna sam da će ti okolina osigurati priliku za vježbanje (brzo pojesti, he he he...)
    jedva sam uhvatila par komada za slikanje. nisu mogli dočekati da ih izvadim iz pećnice. Moram ih još jednom ove sezone napraviti. To su mi definitivno najdraži kolači djetinjstva. Peterlin, recept je malo drugačiji nego tvoj

Page 8 of 11 FirstFirst ... 678910 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •