Page 9 of 11 FirstFirst ... 7891011 LastLast
Results 401 to 450 of 526

Thread: Božićni kolači 2012.

  1. #401
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Sliku ne mogu vidjeti ali molim recept!

  2. #402
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Ok, prvi put pečem šape i to prema ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/sa...je-mame-olge-/

    Bile su se lijepo napuhale tijekom pečenja i onda su počele tonuti u sredini. Kada sam ih izvadila iz pećnice (nakon propisanog vremena), kao da su bile pečene samo izvana, a sirove iznutra, pogotovo u toj sredini koja je potonula??

    Može li mi netko objasniti u čemu sam pogriješila??

  3. #403
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    NUS ŠTANGICE (Pariški prutići)
    Tijesto: 25 dkg mljevenih oraha
    25 dkg štaub šećera
    malo ruma
    1 jaje
    prezl po potrebi (u receptu ne piše, ja sam stavila malo, možda jednu žlicu

    Glazura: 1 bjelanjak
    15 dkg štaub šećera
    sok 1/2 limuna
    ako se razljeva može se dodati još šećera
    namazati po tijestu, i rezati nožem namočenim u hladnu vodu (baka kaže u mrzlu vodu) ). I malo razmaknuti prutiće-
    Sušiti u pećnici ma 50C, 2,5 sata

  4. #404
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    em ti linkove!
    ja sam generacija koja je sve u rokovnike upisivala
    ili tekice

    BAJADERA (svi kažu da je ova ko prava)

    10 žlica vode
    1/2 kg šećera
    20 dag oraha
    20 dag keksa
    20 dag maslaca/margarina

    Prokuhati vodu sa šećerom i dodati orahe i mljevene kekse, a kad se ohladi i maslac. Masa se raspodijeli u dva dijela i u jedan se doda 10dag omekšane čokolade.
    Razvalja se tamna smjesa, preko svijetla i gore glazura:

    33,3 g margarina
    1/3 žlice ulja
    100 g čokolade
    Quote Originally Posted by Jurana View Post

    Ups, već sam ovo imala spremljeno. Ali hvala još jednom.

  5. #405
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    Spajalice da pa tako nekako to i bude nakraju,a i ja na kraju odoh samo u širinu,joj ovi dani su stvoreni za mene!
    Last edited by genius; 21.12.2012 at 14:33.

  6. #406

    Default

    Evo par slicica sa nasim ovogodisnjim kolacicima. Sve smo ih nas troje (manekeni na slikama) skupa izradjivali, iako je vecina posla bila moja. Preostaju nam samo orah prutici, i kremasti- ljesnjak tortica i bozicni panj...Nazalost, neke slicice su nam mutne...
    https://picasaweb.google.com/1129545.../SlatkoVeselje#

  7. #407

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Pitanje za Napolitane bake Anke ​! Jel u smjesu stvarno idu cijela jaja, ili samo žumanjak ?

  8. #408
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    test

  9. #409
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by rehab View Post
    Pitanje za Napolitane bake Anke ​! Jel u smjesu stvarno idu cijela jaja, ili samo žumanjak ?
    pa cijela jaja
    ja tako pravim već točno 17 godina

  10. #410
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    ponavljam, prvi put nije proslo
    little duck, krasni kolacici, krasna djecica
    imamo iste limene kutije
    sad radim mamitinu cassatu, jucer napravila siromaskice i linzere

  11. #411
    tomita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slavonija ravna
    Posts
    766

    Default

    Kako izvadite smjesu iz onih kalupića za košnice?
    Napatila sam se s njima, podmazivala šećerom, al nošt nije pomagalo.
    Na kraju sam odustala i pravila kuglice, al prvotna ideja mi je bila baš ta da mi ne bude sve u kuglicama.

  12. #412
    baka's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    594

    Default

    Ovdje se ozbiljno radi. Čestitam i nije mi jasno kako sve to stignete.
    @tomita, koliko se sjećam smjesa za košnice je dosta masna, pa ju rashladite malo i onda pokušajte utisnuti u kalup. Sretno.

  13. #413
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Quote Originally Posted by little duck View Post
    Evo par slicica sa nasim ovogodisnjim kolacicima. Sve smo ih nas troje (manekeni na slikama) skupa izradjivali, iako je vecina posla bila moja. Preostaju nam samo orah prutici, i kremasti- ljesnjak tortica i bozicni panj...Nazalost, neke slicice su nam mutne...
    https://picasaweb.google.com/1129545.../SlatkoVeselje#
    Predivni kolačići! I svaka čast da si uspjela tako lijepo napraviti uz manekene
    Mi smo ukrašavali gingerbreadove, moji to obožavaju. Ja sam im pokazala kako bi se moglo, a oni su se dohvatili glazure i jestivog glittera i dali si oduška... tako da su kolačići hmmmm... osebujni ... Ali ja volim da djeca prvo zavole, a onda nauče ispravno raditi, pa je to onda okej... valjda...

    https://plus.google.com/u/0/photos/1...55344888090081

  14. #414
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Pitanje! Nikad do sad nisam radila onu salamu s oblatnima i nemam pojma gdje da to držim. Zarolana je u foliju. Prvo je bila u frižideru, ali mi je onda pretvrda, sve se stvrdne i nije mi tak fina.
    Sad je vani i dalje zarolana u foliju, u hladnijoj sobi, ali strah me da se ne pokvari..Ima dva jaja u smjesi, kunano s čokoladom i svim ostalim divotama koje su u smjesi.

    Di da je držim?

  15. #415
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m View Post
    Pitanje! Nikad do sad nisam radila onu salamu s oblatnima i nemam pojma gdje da to držim. Zarolana je u foliju. Prvo je bila u frižideru, ali mi je onda pretvrda, sve se stvrdne i nije mi tak fina.
    Sad je vani i dalje zarolana u foliju, u hladnijoj sobi, ali strah me da se ne pokvari..Ima dva jaja u smjesi, kunano s čokoladom i svim ostalim divotama koje su u smjesi.

    Di da je držim?
    Mi radimo kompromis: salame stoje u frižideru, a imam jednu tupperware posudu u kojoj držim u običnoj dnevnoj sobi količinu koja se jede (nekoliko šnitica). Kad ponestane, prirežem (lakše se reže kad je u frižideru) pa ostavim vani da otpusti.

    U frižideru držim te salame i kokos kuglice, a u špajzi za sada imam medenjake, vanili kifle, čupavce (jer ne stanu u frižider, a i brzo će se pojesti), karlbadsku pitu, voćne kuglice i kuglof sa suhim voćem. Išleri će isto u frižider, s njima je isti postupak kao i sa salamicama - izvadim iz frižidera nekoliko komada na toplije, a ostale držim na hladnom.

  16. #416
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by baka View Post
    i nije mi jasno kako sve to stignete.
    Ni meni.

  17. #417
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Ok, prvi put pečem šape i to prema ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/sa...je-mame-olge-/

    Bile su se lijepo napuhale tijekom pečenja i onda su počele tonuti u sredini. Kada sam ih izvadila iz pećnice (nakon propisanog vremena), kao da su bile pečene samo izvana, a sirove iznutra, pogotovo u toj sredini koja je potonula??

    Može li mi netko objasniti u čemu sam pogriješila??
    Evo recept još od moje none, isproban stotinama puta i svaki put jednako dobar i jako jednostavan.

    Radi se prhko tijesto od
    40dkg običnog bijelog brašna
    15dkg oraha po mogućnosti meljenih na ručni mlin
    25dkg margarina
    25dkg šećera
    1 jaje

    Brašno i meljene orahe izmiješati na dasci za miješanje tako da se potpuno prožmu. Nožem narezati hladan margarin iz frižidera na listiće po smjesi brašna i oraha. Sve brzo razmrviti, napraviti udubinu u sredini, u nju staviti jaje i šećer pa ih vilicom razmutiti.
    Nakon toga brzo sve umijesiti u glatku smjesu. Bilo bi dobro da pomoćnici za to vrijeme margarinom dobro namažu kalupe.
    U svaki kalup utisnuti tijesta malo iznad polovice. Posložiti u pleh i staviti u pećnicu ugrijanu na 180. Duljina pečenja ovisi o pećnici, ali nije dugo, šape moraju ostati bijele.
    Nakon što se odmah izvade iz kalupa, tako vruće se posipaju šećerom u prahu. Bolje su kad odstoje bar 1 dan.

  18. #418
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    Ja nikako ne volim orahe i ne volim baš suhe kolačiće, a uz to ne smijem ništa mliječno, pa mi je izbor božićnih kolača baš nekako sužen. Blago vama koje volite te orašaste štangice, ja bih baš htjela da uživam u svemu tome Pečem za obitelj, a sebi gingerbread i kućni prijatelj (neku varijantu) sa ružmarinom, to mi je ajde fino. Mađaricu ne smijem zbog mlijeka... i tako. Volim i kekse od badema i naranče, ali ove godine nemam volje tući bademe. Mogla bih do dućana? Eto inspiracije...
    Možda nepečena rolada sa kavom i kokosom?
    30dkg meljenih keksa
    3 žlice kakaa
    2 šalice kuhane crne kave
    10dkg šećera
    Zamijesiti, podijeliti na dva dijela i razvaljati na papiru za pečenje koji je posipan šećerom da se ne lijepi

    Na to namazati filu
    10dkg kokosa
    15dkg šećera u prahu
    15dkg maslaca

    Nakon što se obje roladice ohlade, režu se šnite.

    Sad vidim da je slično onoj aprinoj crno-bijeloj, samo je u ovoj kava. I ovo mi je stari recept, na kockastom papiru iz bloka, napisan maminom rukom. Volim takve recepte...

  19. #419
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Beti3, što se tiče ove rolade s kavom i kokosom koja se ne peče, nakon što se zamijesi,

    zašto se treba podijeliti na 2 dijela ?

    Jel se možda dolje stavi jedan dio pa fila i na to drugi dio?

    Ili kako ?

  20. #420
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Zato da bude uža, promjera oko 4 cm. Nekako mi je preveliki komad ako je debela rolada. I lakše je razvaljati dva puta po manje. Znači za svaku rolicu ide jedna crna i na nju bijela fila.

    A smjese bude dosta, pa onda umjesto jedne velike, napravim dvije tanke, "otmjenije". Božićni sitni kolači i moraju biti sitni. Ma, ne moraju, nego je meni tako ljepše.
    Last edited by Beti3; 22.12.2012 at 00:57.

  21. #421
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    To sam i pomislila: da zapravo ispadnu 2 rolice

    Mogu li kekse samo izmrviti ili ih baš moram samljeti?

    Prelijem ih ohlađenom kavom?

    Na ohlađenu "podlogu" može topla ili ohlađena fila?

    (Pretp.da maslac treba lagano otopiti da bi se mogao prožeti s kokosom i šećerom...)

    Hvala na strpljenju !

  22. #422
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Meljeni keksi, onda je jednolicno tijesto. Hladna kava, a ako radis sa turskom treba procijediti da nema soca. Kavu pomalo dodavati,koliko keksi popiju, da ne bude mekano.Krema je hladna. Maslac i secer se izmiksaju i doda kokos. Nista se ne topi, maslac sobne temperature.U slast ti bio kolac.

  23. #423
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Hvala ti još jednom !

  24. #424
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    15dkg oraha po mogućnosti meljenih na ručni mlin
    A kako drugačije? Na što se još mogu samljeti orasi?

  25. #425
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    sjeckalicom/blenderom
    ja samo tako i meljem, nemam mašinicu

    sve radim sjeckalicom; i orahe i kekse i čokoladu i šećer

  26. #426
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Sinoć do kasno ukrašavala medenjake (čovječuljke i čizmice), ovaj tren stavila prutiće od oraha u rernu. Sad imam dva sata mira.
    Budući da je baka ionako već napravila osam vrsta kolačića, ja ću dodati ova svoja dva, ali još planiram na Badnjak ispeći chocolate crinkles, i možda pipličine cookies. Nekako mi fali čokolade u ovim božićnima.

  27. #427
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    sjeckalicom/blenderom
    ja samo tako i meljem, nemam mašinicu

    sve radim sjeckalicom; i orahe i kekse i čokoladu i šećer
    Blenderom?! Pa zar ne pretvori u kašu?
    Sjeckalicom, misliš onom malom kao multipraktik?

    Uf, ja sam staromodna po tom pitanju, jedva sam prihvatila mašinu za mijesiti tijesto za orehnjaču, kruh i sl.

  28. #428
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Meni se ne pretvori u kašu ali ne bude dovoljno sitno samljeveno.

  29. #429
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    Ajme Ifi keksi su genijalni! :D
    little duck, svaka cast!

    Mi danas krecemo. Pripremam se

  30. #430
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Meni se ne pretvori u kašu ali ne bude dovoljno sitno samljeveno.
    Ma pitam jer sam jednom imala na prezetaciji jednu tetu iz Zeptera, pa smo mljeli orahe, radili snijeg od bjelanjaka, ne zam što sve na Vacsy (ili kako se već zove), ali se to meni ništa nije svidjelo. Niti struktura oraha, niti snijeg...

  31. #431
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m View Post
    Pitanje! Nikad do sad nisam radila onu salamu s oblatnima i nemam pojma gdje da to držim. Zarolana je u foliju. Prvo je bila u frižideru, ali mi je onda pretvrda, sve se stvrdne i nije mi tak fina.
    Sad je vani i dalje zarolana u foliju, u hladnijoj sobi, ali strah me da se ne pokvari..Ima dva jaja u smjesi, kunano s čokoladom i svim ostalim divotama koje su u smjesi.

    Di da je držim?
    Moja baka je uvijek držala kolače u jedoj hladnoj sobi. I pekla ih je ko luda, pa su stajali i na podu. Tako je jednom zgodom moja noga završila u plehu baklava.

  32. #432
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    evo, sve ovim radim

    http://images.ceneje.si/products/thu...6_1024x768.jpg

    i slatko i slano
    u našoj kući se upotrebljava više puta dnevno

  33. #433
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    evo, sve ovim radim

    http://images.ceneje.si/products/thu...6_1024x768.jpg

    i slatko i slano
    u našoj kući se upotrebljava više puta dnevno
    To ja zovem mali multipraktik.
    Imam to negdje u garaži... spremljeno za kućicu na Žumberku koja stoji i propada. Morati ću to iskopati.
    Sori, skroz sam u off-u... počinjem raditi uskoro, pa razmišljam o načinima da uštedim vrijeme.

  34. #434
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ja nekad orahe sasjeckam u sjeckalici. Onoj u kojoj se i luk sjecka ine pretvori ga u kašu. A sad imam moulinex ribež i to je prezakon stvar!

    Hvala peterlin

  35. #435
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    baka ja sam jedna dan naparvila medenjake. Drugi dan sam napravila ujutro sva tijesta za mađaricu, linzere i kiflice i stavila ih u friz. Onda sam uz ručak skuhala smjesu za salamu i zarolala je. Popodne sam ispekla sve te kolače, a navečer sam ih nafilala i što je već trebalo. Onda sam tu istu večer skuhala kremu za rafaelo koje sam uz kavu ujutro napravila. To ti ej već 6 kolača. Danas ću napraviti kocke od maka. Čas posla. A sutra ću napraviti rafaelo kuglice i mufine i to je to. 9 kolača a niti ne osjećam da sam nekaj radila....

  36. #436
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m View Post
    Ja nekad orahe sasjeckam u sjeckalici. Onoj u kojoj se i luk sjecka ine pretvori ga u kašu. A sad imam moulinex ribež i to je prezakon stvar!

    Hvala peterlin
    Aaaaa da, taj fresh eksepres, on bi mogao kao na ručnu mašinicu? Btw, brat je našao Super sjecko za 30 eur u Njemačkoj i kupio mi ga.

  37. #437
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    evo vidiš, a meni si se smijala
    javi dojmove

  38. #438

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Ja orahe meljem u stroju za mljevenje mesa, ima baš taj nastavak. , ali ne vidim razliku od ručno mljevenih.
    Princip je isti , samo za ovu električnu nije potrebna snaga.
    Ja sam ispekla prhku orahnjaču i ove kekse s marmeladom što se preklapaju , ali nije mi se dalo
    bušiti one rupe u sredini.

  39. #439
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa da, lijena dalmatinka
    bitno da ti bajame u šećeru radiš

  40. #440
    zmajica's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Zg
    Posts
    700

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Ma pitam jer sam jednom imala na prezetaciji jednu tetu iz Zeptera, pa smo mljeli orahe, radili snijeg od bjelanjaka, ne zam što sve na Vacsy (ili kako se već zove), ali se to meni ništa nije svidjelo. Niti struktura oraha, niti snijeg...
    Taj ja imam, zove se Mixy, od Zeptera štapni mixer sa nastavcima, čašom za tekućine i posudicom za tvrde stvari mixati, sve se mijenja jednim klikom.
    Bio je kao poklon uz Vacsy set- ja sam dobila za svadbeni poklon- vakumiranje sistem mi je pljuga, ali mixerić je "othranio" dvoje djece na isključivo domaćim kuhanim kašicama, naribao tone keksa, čokolade i koječega za kolače, kad kuham pašticadu ili bilo koji saft, luk malo popržim, podlijem i gurnem mixer na par sekundi, pa je saft gušći i kremastiji, ne treba uopće zapršku...a o uštedi vremena i truda neću ni pričati. Meni je to pun pogodak- nosim ga obavezno i na ljetovanje

    Ja sam danas radila one medenjake MORANA s coolinarike- ajmemeni koliko ih je ispalo!!! Radila sam po receptu, od kile brašna, ispalo je 6!!! protvana od pećnice---a mekani su i fini za poludit! i već su počeli nestajati :D

    Imam jednu jednostavnu čokoladnu salamu/krvavicu:
    -15 dkg koh čokolade
    -1 jaje cijelo
    -15 dkg štaub šečera
    -15 dkg krupno rezanih oraha (ili badema ili lješnjaka).

    Na pari (rajngla s vodom i u nju druga rajngla) rastopiti čokoladu, dodati šečer i dobro promiješati, dodati orahe i promješati i na kraju dodati jaje i mješati 1-2 minute dok se jaje termički obradi tj. stisne.
    Otrgnuti komad alu folije cca 30 cm, na nju kapnuti par kapi ulja i razmazati prstima, na to staviti smjesu i formirati kobasicu- zamotati u foliju i rolati u njoj (može jedna da je "prava" ili dvije da su tanke i elegantne- onda ponoviti postupak 2x).
    Držati u frižideru ili na balkonu, bitno da je hladno, rezati nožem umoćenim u kipuću vodu, pa samo klizne kroz kobasu, a rez je gladak i ne lomi se.
    Dobar tek!

  41. #441
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Meni se ne pretvori u kašu ali ne bude dovoljno sitno samljeveno.
    X

    Orahe meljem u multipraktiku za crne salame i slično, ali za štajaznam karlbadsku pitu meljem na starinskoj mašini da bude onako rahlo, kao da je fino naribano. Možda neki multipraktik ima onaj nastavak za fino ribanje (rotirajuću ploču) ali moj je star više od 25 godina i ima relativno velike rupe - dobro je za ribanje mrkve, ali ne i oraha.

    Inače, trik za orahe na listiće (npr za londonere) - koristim ribež za zelje i to mi brže ide nego sjeckanje na bilo koji način, a dobiju se fini tanki lstići.
    Last edited by Peterlin; 22.12.2012 at 21:39.

  42. #442
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nadam se da se vidi da je rahlo
    https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater
    samo treba malo protresti zdjelicu

    a moguće je i da sam ja sebe uvjerila kako je sve to savršeno jer sam naprosto lijena za bilo koju drugu napravu

    jutro sam njime radila hummus
    pa sjeckala povrće za ručak
    pa usitnila voće za kuhano vino
    pa mljela čokoladu za kakao

    stvarno najisplativiji strojček u mome kućanstvu
    uz mali sauger

  43. #443
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Trebala ja bih ja tebi apri, poslati svog brata. On je njuhom izluđivao mamu, jer bi uvijek skužio sve mirise. Ok, t o je doba prije suđerice, ali prvo luk, pa orasi, kod njega nikada ne bi prošlo.

  44. #444
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    ja sam gotova za danas, imam princess puffnice, onu jaffa oblatnu iz prvog posta, lila snite (isto oblatna), renato kocke i zamijesanu smjesu, radit cu sutra neke kuglice s onom svojom speculaas prasinom.
    htjela sam raditi one chocolate crinkles koje je gore netko spomenuo, ali pise da nisu dobri ako stoje, pa sam odustala.
    dosta je za sada, zahvaljujuci razmjenama, imat cemo 10 vrsta na stolu, lako dopecemo ak zafali

  45. #445
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    X

    Orahe meljem u multipraktiku za crne salame i slično, ali za štajaznam karlbadsku pitu meljem na starinskoj mašini da bude onako rahlo, kao da je fino naribano. Možda neki multipraktik ima onaj nastavak za fino ribanje (rotirajuću ploču) ali moj je star više od 25 godina i ima relativno velike rupe - dobro je za ribanje mrkve, ali ne i oraha.

    Inače, trik za orahe na listiće (npr za londonere) - koristim ribež za zelje i to mi brže ide nego sjeckanje na bilo koji način, a dobiju se fini tanki lstići.
    Ja sam do pred 5-6 godina imala prastari Iskrin multipraktik, koji je imao baš te nastavke za mljevenje oraha, kupljen je 1975. i na kraju je motor jednostavno stao. A orasi su bili jednako samljeveni kao i na ručni mlinček.
    Onda sam neko vrijeme posuđivala od svekija i na koncu kupila ručni na vakuum, zgodan je jer se ne mora nikud pričvrstiti http://pocajt.com/index.php?lang=hr
    A sad si želim onog što ima ana.m, no pričekati će.

    Ribež za zelje za orahe na listiće? Čime pridržavaš orahe?
    Last edited by Mojca; 23.12.2012 at 00:46.

  46. #446
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Moja baka već više od 30 godina (možda i 40? Ja imam skoro 30 ) ima neki Moulinexov multipraktik. S vremenom je izgubio sve funkcije i dodatne dijelove (mislim da joj se nikad nije dalo koristiti ga za takve trivijalnosti kao što je sjeckanje ), ali orasi se i dan-danas melju na tome. Napuniš posudu, stisneš dva-tri puta, bzzz zzz zzz i gotovo. Rahli i divni.
    Last edited by mishekica; 23.12.2012 at 08:53.

  47. #447
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Ok, prvi put pečem šape i to prema ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/sa...je-mame-olge-/

    Bile su se lijepo napuhale tijekom pečenja i onda su počele tonuti u sredini. Kada sam ih izvadila iz pećnice (nakon propisanog vremena), kao da su bile pečene samo izvana, a sirove iznutra, pogotovo u toj sredini koja je potonula??

    Može li mi netko objasniti u čemu sam pogriješila??
    Ja sam drugu godinu za redom radila te sape...pekla sam ih koji minut vise jer nisu bile porumenile...ostavila sam ih u kalupicima 5 minuta pa tekvadila. Jednu koju sam ranije pokusla vaditi van se raspala...posliej postaju cvrsce i vade se bez probelma iz kalupica.

  48. #448
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Ribež za zelje za orahe na listiće? Čime pridržavaš orahe?
    Kalotom koja dođe uz ribež...

  49. #449
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Eh, da se samo pohvalim - gotova sam s kolačima... Možda, ako mi se baš bude dalo, napravim još jedan s kremom do Nove godine (ali nije mi stalo).

    Najljepše mi je ispalo nešto što nisam ni mislila peći - imala sam gužvu u škrinji i izvadila paket smrznutih kupina. Nisam znala što bih s njima, pa sam napravila onaj obični biskvit s uljem i orasima, dodala u njega malo zobenih pahuljica da mi kupine ne potonu i ispalo je ovo:

    http://s2.postimage.org/717c2fayh/Bo...kolac_2013.jpg

    Stavit ću ga pod bor umjesto kuglofa.

  50. #450
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ajme, Peterlin, prekrasan je
    tako domaći

    ja sam danas pogazila sve svoje principe i pokazala kako sam labilna i povodljiva
    pukao mi film jutros u 10, skočila, poslala muža u dućan i do sada napravila... 11 vrsta kolača

    stavit ću poslije slike kuhinje tijekom radova

    vanilin kiflice
    linceri
    dvobojni keksići
    kuglice sa rumom i narančom
    amareto kuglice (tvrdo - mekane)
    bajadera
    napolitanke bake anke
    kokosova salama (uspjela kao nikad)
    žuto - smeđa salamica
    žele rolat
    budnići (prvi put sam ih radila, jako sam se namučila jer nisam poštovala proceduru nego sve sastojke odjednom natrpala. smjesa je bila mljacka,a. teško se oblikovala, pa su ispali preveliki za moj ukus)

Page 9 of 11 FirstFirst ... 7891011 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •