Quote Originally Posted by *mamica* View Post
Ok, prvi put pečem šape i to prema ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/sa...je-mame-olge-/

Bile su se lijepo napuhale tijekom pečenja i onda su počele tonuti u sredini. Kada sam ih izvadila iz pećnice (nakon propisanog vremena), kao da su bile pečene samo izvana, a sirove iznutra, pogotovo u toj sredini koja je potonula??

Može li mi netko objasniti u čemu sam pogriješila??
Evo recept još od moje none, isproban stotinama puta i svaki put jednako dobar i jako jednostavan.

Radi se prhko tijesto od
40dkg običnog bijelog brašna
15dkg oraha po mogućnosti meljenih na ručni mlin
25dkg margarina
25dkg šećera
1 jaje

Brašno i meljene orahe izmiješati na dasci za miješanje tako da se potpuno prožmu. Nožem narezati hladan margarin iz frižidera na listiće po smjesi brašna i oraha. Sve brzo razmrviti, napraviti udubinu u sredini, u nju staviti jaje i šećer pa ih vilicom razmutiti.
Nakon toga brzo sve umijesiti u glatku smjesu. Bilo bi dobro da pomoćnici za to vrijeme margarinom dobro namažu kalupe.
U svaki kalup utisnuti tijesta malo iznad polovice. Posložiti u pleh i staviti u pećnicu ugrijanu na 180. Duljina pečenja ovisi o pećnici, ali nije dugo, šape moraju ostati bijele.
Nakon što se odmah izvade iz kalupa, tako vruće se posipaju šećerom u prahu. Bolje su kad odstoje bar 1 dan.