Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Mikki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ih par (iako mrzim citirati)

Ivan 3:6
    Ono što je rođeno od tijela, tijelo je; a što je rođeno od Duha, duh je. Ivan 3:7
    Ne čudi se, što ti rekoh: "Morate se ponovo roditi.
    Psa 51:5
    Jer gle, rođen sam u grijehu, u krivnji me je već začela mati moja. Psa 58:3

Već od krila materina zastranjuju bezbožnici, već od utrobe materine tumaraju lašci.
    Gen 8:21

Kad omirisa Gospod miris ugodni, reče u sebi: "Nikada više neću prokleti zemlje zbog ljudi; i makar je mišljenje srca čovječjega zlo od njegove mladosti, neću ipak više uništiti sva živa bića, kao što učinih.

I btw. Bibilija se sastoji od Starog i Novog Zavjeta, to je cjelina, i čita se cijela, ne razumijem zašto je Stari manje legitiman od Novog?
    Naravno da nije..al SZ se mora tumacit u svjetlu NZ-a jer ne kaze se zalud da je NZ u starom skriven, a Stari Novim otkriven.
    Problem sa sz-om se pojavljuje obicno kad netko izvadi 3-4 citata iz SZ-a i pokusa dokazat nesto iz NZ a da nema zapravo puno veze jedno s drugim.

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    jeste čuli za ovo? http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/ove...rscanstva.html

baš me zanima o čemu se zapravo radi i što ćemo novoga saznati iz ovoga
    Mislim da je to jedan senzacionalan prikaz...jer na osnovi otkriva poputno ne istrazenog i jos i šifriranog zakljucuju kako se radi o starosti od 2000 godine.

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo boldano...to je i u našoj vjeri.Prema KKC-u postoje vremenite i vječne kazne za grijehe. Sakramentom ispovijedi dobivamo oprost za vječnost, međutim vremenite kazne, ispaštanje za grijeh za ovozemaljskog života – ostaju.

Nešto sasvim drugo je istočni grijeh; s posljedicama istočnog grijeha se rađamo; krštenjem se one brišu.

Ovo naprijed navedeno su postavke RKC i oko toga nemam dilema.

Treća stvar je ono što sam pitala – posljedice grijeha predaka. Mislim na onaj dio Biblije gdje se Jahve obraća riječima – ja sam ljubomoran Bog i kažnjavam grijehe otaca na djeci do trećeg i četvrtog koljena. Ili – tamo gdje očevi jedu kiselo grožđe, djeci do sedam pokoljenja će trnuti zubi.

RKC smatra da dolaskom Isusa Krista dolazi i otkupljenje grijeha i da više ne ispaštamo posljedice grijeha predaka. RKC smatra da postoji samo osobna odgovornost za grijeh. Slažem se sa ovim stavom svoje Crkve. Ali ipak me golicaju neke stvari. Kako npr. kad se vrše najteži grijesi protiv Stvoritelja – ubojstva, pobačaji, krađe kojima se uništavaju ljudske sudbine, poticanje na ratove i masovna ubojstva itd.itd – a da se počinitelji nikada ne pokaju i ne obrate???

U ovom svemu treba razlikovati posljedice života u grijehu zbog stečenih navika ponašanja -mislim da je Ifigenija o tome govorila (djeca alkoholičara će s vrlo visokom vjerojatnošću postati alkoholičari, djeca agresivnih roditelja agresivci, djeca promiskuitetnih roditelja će biti isto takva) od snošenja kazni za grijehe koje su počinili naši preci a da se nisu za njih pokajali.

Davno je na jednom zdravstvenom portalu objavljena vijest da znanstvenici istražuju gen sudbine. Tako su ga nazvali a radi se o tome da su uočili da se osim nasljednih bolesti koje se pojavljuju u nekim obiteljima (sklonost tumorima, srčanim udarima i sl.) u nekim pak obiteljima iz generacije u generaciju pojavljuju saobraćajne i druge nezgode…pa su htjeli poput gena raka, izolirati gen sudbine!!! Ipak, nisam htjela previše o tome čitati i promišljati…zaustavio me onaj dio Evanđelja po Luki gdje Isus govori učenicima za onu osamnaestoricu na koju se srušila kula – "nemojte pomisliti da je to zbog grijeha njihovih. Radije mislite na to što ste sve vi svojim grijesima zaslužili…"

Tema me golica i voljela bih čuti vaša razmišljanja, ali ne bih htjela istražujući problem upasti u grijeh osude drugih jer niti sama, kao ljudsko biće, nisam i ne mogu biti savršena.
    Pakao? Ne kuzim pitanje..al ak pitas gdje idu pa valjda je zgodna opcija i pakao kad se netko u svom temelju opredjeli protiv Boga.

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    podrazumijeva se po vašem baptističkom nahođenju,i to mi je skroz u redu,i ima mi smisla

kao što definitivno ima smisla krštenje male djece.ona se tim činom primaju u okrilje vjere kojoj pripadaju roditelji,koji se tim činom,kao djeteovi skrbnici obvezuju da će odgajti dijete u vjeri

kako se sve naslanja na judaističku tradiciju,kod kršćana je krštenje zamijenilo obrezivanje tjedan dana stare židovske djece.vrlo sličan obred "inicijacije".
    Malo bih se osvrnula na ovo krstenje djece. Dosta sam se susretala sa novokomponovanim krćanima(posebno s jednim :D ) koji stalno tvrde kako su se nanovo rodili, pozivaju na obraćenje i prodaju mi kojekakva spasenja.
    Naprosto im je nemoguce shvatit sta znaci odgoj u vjeri. ja sam kršćanka od početka svog života...prvi znak toga je bilo moje krštenje u djetinjstvu s kojim sam primila prve milosti...sto se nastavilo daljnjim primanjem sakramenata.
    Zanemaruje se uloga zajednice, prvotne zajednice- OBITELJI. Krist dolazi gdje su okupljeni u njegovo ime...kad je obitelj okupljena u njegovo ime onda tu nema nametanja vjere njego zivo prisustvo i suzivot s Bogom.
    Ovo kvare samo oni sta krste djecu bezveze jer je red ili da dobiju kunu..kad roditelji misle sta govore onda do toga ne dolazi.
    Nitko se u KC ne mora krstit kao beba...dapače ako tko nema garantirat njegov ispravan kršćanski odgoj krštenje se nit ne pruza.

Ja sam odgovoran roditelj. Moja je kršćanska odgovornost da ga krstim isto kao sto je moja odgovornost da ga upisem u skolu.
    eto toliko

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Mikki prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da nije..al SZ se mora tumacit u svjetlu NZ-a jer ne kaze se zalud da je NZ u starom skriven, a Stari Novim otkriven.
    Problem sa sz-om se pojavljuje obicno kad netko izvadi 3-4 citata iz SZ-a i pokusa dokazat nesto iz NZ a da nema zapravo puno veze jedno s drugim.
    Nekad je to istina možda, al ovo što sam ja izdvojila iz SZ i NZ je apsolutno povezano i potvrđuje jedno drugo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •