Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    kako prekinuti snošaj može biti ubojstvo?

Pratim ovaj topic, nisam dosad htjela ništa komentirati, ali ovo me malo zaskočilo. Muž mi je vjernik- katolik, dali je onda grijeh, iako smo u braku, koristiti perzevative? Lječnička preporuka je da se ja moram čuvati trudnoće 6 mjeseci, dali to znači za njega kao vjernika da kao izbor ima samo suzdržavanje od odnosa?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Pratim ovaj topic, nisam dosad htjela ništa komentirati, ali ovo me malo zaskočilo. Muž mi je vjernik- katolik, dali je onda grijeh, iako smo u braku, koristiti perzevative? Lječnička preporuka je da se ja moram čuvati trudnoće 6 mjeseci, dali to znači za njega kao vjernika da kao izbor ima samo suzdržavanje od odnosa?
    njemu je grijeh, tebi nije
    a suzdržavanje je put do rajskih vrata

mene malo zaskače ovo "Bog je apsolutno dobro koje tsunamijem ubija djecu jer su zločesta od rođenja" - uopće ne karikiram
    ali ko će ga znati, možda netko zaista vidi logiku u tome

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    mene malo zaskače ovo "Bog je apsolutno dobro koje tsunamijem ubija djecu jer su zločesta od rođenja" - uopće ne karikiram
    Ne od rođenja, već od začeća, i meni je to nevjerojatno. I dodat ću, stvarno ne razumijem kako je Bog apsolutno dobro koje kažnjava smrću, dok u njegovim zapovijedima stoji izrazita zabrana ubijanja? Ako je "nama ljudima" to teško shvatiti, tko onda shvaća? Kome su zapovijedi upućene?

ronin, stvarno prekrasno pišeš

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bog ne kažnjava smrću kao što je netko napisao, za vjernike smrt nije kazna

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivanche prvotno napisa Vidi poruku
    Fakat. (zakaj se onda svi grebemo da što dulje živimo? I vjernici i ateisti.)

A teška bolest djeteta? Po nekima (npr. RG), to je Božja kazna.
    A čime bi dijete moglo zaslužiti Božju kaznu?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

A po drugima, bog je uzeo dijete sebi...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    A po drugima, bog je uzeo dijete sebi...
    OK.
    Ali zašto bi dijete patilo mjesecima u teškim mukama prije nego što ga uzme k sebi?
    (pišem o tuđim iskustvima, za koja znam)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

Svijet je ranjen grijehom, kao kad uneseš kompjuterski virus u komp. Nijedan dokument nije kriv, i mnogi od njih su predivni i važni - zašto je baš njih napao virus? Jer je virus u sistemu.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Svijet je ranjen grijehom, kao kad uneseš kompjuterski virus u komp. Nijedan dokument nije kriv, i mnogi od njih su predivni i važni - zašto je baš njih napao virus? Jer je virus u sistemu.
    Jako dobar post. odlično objašnjenje.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ivanche prvotno napisa Vidi poruku
    da, ako nemaju velikih grijeha, idu ravno u Raj, ali ako su zaslužili munju s nebesa, čemu bi se nadali nakon smrti?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    da, ako nemaju velikih grijeha, idu ravno u Raj, ali ako su zaslužili munju s nebesa, čemu bi se nadali nakon smrti?
    čistilištu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa Vidi poruku
    čistilištu
    podsjetite me, molim vas... nije li čistilište ukinuto pred malo od strane Vatikana?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je Papa nedavno dao revolucionarnu smjernicu da se može koristiti prezervativ radi sprečavanja bolesti (misleći na AIDS u Africi), je da je to teškom mukom izrođeno u smislu "ajmo napokon dozvoliti manje zlo prema onom većem" mislim da bi se i vi mogli provući pod "čuvanje zdravlja".

Inače, prema katoličkom učenju (ili čemu već), koliko se sjećam, treba dobro izvježbati metode poznavanja vlastitog ciklusa i znati kad su plodni dani (Billingsova i ona druga još s temp.) i u te se dane suzdržavati, par dan prije, par poslije. Ostaje još dovoljan broj dana za neometane odnose.
    Moram priznati da je meni to proučavanje vlastitog ciklusa još davno dobro došlo (iz zdravstvenih razloga) i kako sam tada naučila, tako sad ne fulam u tome.
    A ulet trudnoće i kad nije bilo planirano plod je moje komocije i mozga na paši glede istog.
    No, ne bih znala reći ispovijedaju li se baš katolici masovno zbog korištenja prezervativa ili prekinutog snošaja.
    Mene nije nitko nikad pitao o tome, a ja se sama nisam sjetila tomu pridavati veliku važnost, iako smo koristili povremeno i jedno i drugo (evo mi sad pade na pamet kad si ti pitala).
    Znam ih (ogrooooman broj) koje koriste pilule, vidim da uredno idu na ispovijed i u Crkvui i sve normalno funkcionira, nema nekih hapšenja.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je Papa nedavno dao revolucionarnu smjernicu da se može koristiti prezervativ radi sprečavanja bolesti (misleći na AIDS u Africi), je da je to teškom mukom izrođeno u smislu "ajmo napokon dozvoliti manje zlo prema onom većem" mislim da bi se i vi mogli provući pod "čuvanje zdravlja".

Inače, prema katoličkom učenju (ili čemu već), koliko se sjećam, treba dobro izvježbati metode poznavanja vlastitog ciklusa i znati kad su plodni dani (Billingsova i ona druga još s temp.) i u te se dane suzdržavati, par dan prije, par poslije. Ostaje još dovoljan broj dana za neometane odnose.
    Moram priznati da je meni to proučavanje vlastitog ciklusa još davno dobro došlo (iz zdravstvenih razloga) i kako sam tada naučila, tako sad ne fulam u tome.
    A ulet trudnoće i kad nije bilo planirano plod je moje komocije i mozga na paši glede istog.
    No, ne bih znala reći ispovijedaju li se baš katolici masovno zbog korištenja prezervativa ili prekinutog snošaja.
    Mene nije nitko nikad pitao o tome, a ja se sama nisam sjetila tomu pridavati veliku važnost, iako smo koristili povremeno i jedno i drugo (evo mi sad pade na pamet kad si ti pitala).
    Znam ih (ogrooooman broj) koje koriste pilule, vidim da uredno idu na ispovijed i u Crkvui i sve normalno funkcionira, nema nekih hapšenja.
    KC podržava planiranje obitelji, ne bezgranično umnožavanje. DOduše na tvoj način, ali nekim je ljudima to nemoguće. Npr. meni :D

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    da li za vas (osobno) ili po vama (opcenito) vjera /vjerovanje ima svrhu?
    ako nema, zasto nema?
    ako ima, zasto ima, te sto bi svrha bila?
    vidim da pitaš i mene.

ajde da pokušam odgovoriti...

vjerovanje u smislu odustva svake sumnje i propitkivanja po meni nema smisla. Možda netko osjeća određenu sigurnost na taj način, ali ja ne, moj mozak radi i neprestano me dovodi u situaciju da se osjećam "u prekršaju".

Opet, ne vjerujući ni u šta, čovjek može izgubiti kompas. Ali u što vjerovati? U bezgrešno začeće? u reinkarnaciju? u grčke bogove? Koja je religija bez mane? Za mene, na žalost ni jedna, dok god postoji tračak sumnje. Koji je onda smisao života, je li moguće da je ova predstava na planeti Zemlji potpuno bez smisla i nakon tračka vremena u kojem se rađamo, patimo i umiremo, vraćamo se ponovo u ništavilo odakle smo došli? Za ništa drugo nemamo dokaza...

Za mene je jedina vjera koja daje smisao mom životu ljubav prema drugima, i kad se čini da je ne zaslužuju, te odgovornost da uvijek činim najbolje što mogu - odnosno pokušavam tako činiti. Pokušala sam to već prije objasniti - vidi moj post na prethodnoj stranici (35), br 1709, da se sad još ne citiram.

Vjerujem i to da nas sve religije mogu nečemu podučiti, ako im pristupamo otvorena uma i bez straha. Ali ni jednoj se ne mogu konačno prikloniti, jer bi to značilo da odbacujem sve druge izvore.

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo prvi put sada doznajem, baš mi je drago da je konačno popustio po tom pitanju

Ali što se tiče praćenja plodnih dana, ja znam žene koje su tako zatrudnjele u roku od mjesec dana - a nisu to htjele, i baš su bili vjerski motivi za tu metodu - tako da, ako su ozbiljni medicinski, ili bilo koji drugi ozbiljni razlozi u pitanju, ja se ne bih time igrala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •