Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
....
Rekla sam dalje da znam da odrastao vjernik shvaća simboliku, ali dijete mora imati nelagodan osjećaj....
čuj, pomikaki, ja bih rekla da je Roza strastvena i radikalna u svemu u što vjeruje, mislim da to nije dio vjere, više temperamenta, karaktera, tako da se kod nje smajlić božav: i :zbljuv: može bez problema naći u onome u što se ufura, bilo to kućno obrazovanje, eko farma ili baptizam.
Ljudi smo, različiti, u vjeri ili ireligioznosti.

A ovo što si rekla, da dijete ne može shvatiti neke stvari, slažem se i sad kad je potekla baš tema o Starom zavjetu sjećam se da sam imala prave traume dok sam kao dijete starije osnovnoškoske dobi to čitala. Prva nepravda, i ona koja me najviše pogodila tada (i do dana današnjega) je ona kad je Jakov, mlađi blizanasc, umjetno provorođenog Ezava, na prevaru od svog oca Izaka (sina Abrahamova)dobio blagoslov prvorođenog i tako,
od tada,
od toga Jakova, prevaranta i mutikaše, kasnije od Boga prozvanog Izrael, postade cijeli narod, svih 12 plemena Izraelovih.
Iako dijete, ipak sam imala razum i izražen osjećaj za socijalnu pravdu pa sam se ubijala pitanjima- pa kako je mogao navlačeći samo jareću kožu na ruke odglumiti slijepom Izaku da je netko drugi, zar nije imao ni glas po kojem otaca razaznaje sinove? pa kako je i njegova majka mogla biti tako bezobrazna pa ga tako ružno savjetovati, pa kako je Bog mogao dozvoliti da ipak prevarant postane baštinik blagoslova i nositelj naroda??????
Ajde, malo mi je kasnije kralj Solomon ispravio cijelu tu stvar s nepravdom jer se taj nije dao vući za nos, ali toliko neshvatljivih okrutnosti, tolik prevara, muljaža, to dijete ne može dobro spoznati i izvući samo simboliku.
Počela sam nešto bila čitati svojoj djeci, ali sam vrlo brzo skužila da im je također nelagodno slušati o ubojstvima tisuća Filistejaca i mislim da ću se usredotočiti isključivo na Novi zavjet, a kad oni budu sposobni to malo sagledati sa strane i izvući pouke iz konteksta, neka tada proučavaju.