Ja glasam ZA i objasnit ću zašto ako nekog zanima, i to u nadi da možemo civilizirano raspravljati o tome. Prvo moram reći da nisam religiozna i da me zanima što o ovoj temi kaže crkva/bog/biblija itd budući da se radi o civilnom braku.
I još važnije, nisam protiv toga da se gay parovima omogući da se posjećuju o bolnici, da nasljeđuju imovinu i slično, odmah bi podržala zakon koji im to omogućuje.
ALI, smatram da se takva zajednica ne može zvati brakom. brak je društvena kategorija i temelj društva. ako se vodimo kriterijem: "tko smo mi da branimo punoljetnim ljudima koji se vole da stupe u brak", onda brakom moramo nazvati i zajednicu 5muškaraca i 6 žena. jer tko smo mi da kažemo da se njih 11 ne voli. svi su punoljetni, nema prisile i nikome ne štete. onda moramo i incest nazvati brakom. jer (koliko god to većini bilo nezamislivo) ako se brat i sestra (ili 2 brata npr) vole na takav način, nikome ne štete, svojevoljno su pristali...
ako definiciju braka tako proširimo i promijenimo, ona više nema smisla.
homoseksualna i heteroseksualna veza su različite. i to ne znači da je homoseksualna veza manje vrijedna ili da se oni manje vole, ali je različita i zato se treba drukčije i zvati i zakonski regulirati. nije diskriminacija niti mržnja različito nazvati ono što je različito.
s tim se slaže i dio homoseksualaca (osobno znam jedan takav gay par) ali oni jednstavno ne mogu dobiti medijski prostor da kažu što misle i žele.